5 razloga da kažete NE drogama učiniće da ozbiljno shvatite problem zavisnosti.

Iako je prisutna od davnina, upotreba droga u 21. veku dostigla je vrhunac. Da je reč o globalnom problemu potvrđuju statistički podaci. Prema najnovijim istraživanjima u svakom trenutku oko 14 odsto odraslih i starijih tinejdžera koristi neku vrstu psihoaktivne supstance. Od toga najveći procenat otpada na marihuanu koju mnogi ne smatraju narkotikom. Ne treba zanemariti ni oko 15 miliona ljudi širom planete koji se suočavaju sa teškim tegobama koje donosi zavisnost od heroina, kokaina i drugih psihoaktivnih supstanci.

Lošu situaciju dodatno narušava ne samo konstantni rast korisnika, već i pomeranje granica. Tako da se deca sa 11 godina sreću sa prvim ilegalnim sredstvima. Takođe, više nije retkost da se na lečenje zavisnosti jave i pacijenti stariji od 40, pa i 50 godina.

5 razloga da kažete NE drogama

Imajući u vidu alarmantne podatke klinika VIP Vorobjev vam otkriva 5 razloga da kažete NE drogama.

Osećaćete se zdravije i snažnije

Kada su u pitanju 5 razloga da kažete NE drogama prva na listi, svakako, je očuvanje zdravlja.

Uticaj droga na zdravlje čoveka zavisi od vrste, ali i od načina uzimanja. I dok jedni narkotici deluju najpre na zube, kosu, nokte i kožu, drugi narušavaju sluzokužu nosa, dok treći utiču na pluća.

Bez obzira na vrstu dugotrajno konzumiranje ostavlja traga na gotovo svim organima. Sa povećanjem tolerancije, tj. potrebom za sve većim dozama dolazi do oštećenja grla, jetre, pankreasa, pluća, srca, nervnog sistema.

Potencijalne bolesti koje se dobijaju zavisnošću su brojne. Samo je virusni hepatitis registrovan kod 80 odsto pacijenata koji se leče od neke zavisnosti. Rizik od pojave raka, kao i HIV-a se povećava za 40 odsto hroničnom upotrebom.

5 razloga da kažete NE drogama i sačuvate um!

Droga najveći uticaj ostavlja na mozak, slabeći intelektualne i kognitivne funkcije, te se vremenom javlja niz psihičkih poremaćaja.

Promene raspoloženja, gubitak pamćenja i problemi sa koncentracijom i spavanjem prvi su znaci problema. Zatim dolazi do ispoljavanja impulsivnog i agresivnog ponašanja, kao i paranoje. Da bi se u težim slučajevima razvila depresija i anksioznost, koje neretko vode ka samoubilačkim mislima.

5 razloga da kažete NE drogama

Sve navedene probleme možete izbeći ukoliko kažete NE drogama. Na taj način sačuvaćete normalno funkcionisanje mozga. Samim tim, vašem umu dajete mogućnost donošenja pravih odluka i očuvanja zdravih pogleda na život.

Nemojte da zaboravite da ćete biti i srećniji, jer droga vezuje dopamin koji je zaslužan za dobro raspoloženje.

Upotreba droga se negativno odražava na socijalni život

Narkomanija nije samo problem pojedinca. Njene efekte osećaju i najbliži članovi porodice.

Želja za nabavkom nove doze je toliko jaka da ona preovladava sve emotivne aspekte, pa dolazi do zanemarivanja porodičnih obaveza, naročito prema najmlađima. Sa druge strane, gledanje voljenog bića kako se sve više uvlači u svet zavisnosti, zaista, je uznemirujuće. Kao posledica toga dolazi do narušavanja komunikacije, dok stari, nerešeni problemi postaju izraženiji. Nije redak slučaj da se iz disfunkcionalnih međuljudskih odnosa razviju i fizički napadi, pa i seksualno zlostavljanje.

Droga sprečava profesionalni napredak

Promene u ponašanju utiču i na poslovnu sferu. Česta odsustva iz škole i pad koncentracije onemogućavaju redovno praćenje nastave. Pa su negativne ocene verni pratilac zavisnosti kod mladih. U krajnjoj meri može doći do potpunog napuštanja školovanja.

I u poslovnom svetu narkotici onemogućavaju redovno izvršavanje obaveza. Te je gubitak posla neminovnost. Međutim, otkaz nije jedini problem sa kojim se suočavaju ove osobe. Velika je verovatnoća da oni koji su izgubili posao neće naći novi baš zbog upotrebe ilegalnih supstanci. Zato ne treba riskirati svoj lični razvoj i usavršavanje zbog naizled trenutnog “zadovoljstva”.

Upotreba narkotika odvešće vas u bankrot

Zavisnost je izuzetno skupa bolest. Čak i neki od najbogatijih nisu uspeli finansijski da izdrže stalno izdvajanje novca za nabavku droge.

Dugogodišnja upotreba dovodi do zaduživanja kod prijatelja, prodavanja vrednih predmeta iz kuće i krađe novca od roditelja. Da bi se nakon izvesnog vremena upustili u teže kriminalne radnje kako bi uspeli da obezbede sredstva za novu dozu. Pojedini se, pak, okreću pružanju seksualnih usluga, pa ne čudi što hapšenja zbog prostitucije obično obuhvataju i osobe koje imaju problem zavisnosti.

Recite NE drogama, potražite pomoć na klinici VIP Vorobjev. Ova luksuzno opremljena bolnica primenjuje najsavremenije metode lečenja.

Dnevni boravak

Rezultat takvog lečenja ogleda se u brzoj i bezbolnoj rehabilitaciji, bez opasnosti od pojave recidiva. Svaka terapija se odvija pod stalnim nadzorom stručnog tima svetski priznatih lekara i psihoteraputa, što pruža dodatnu sigurnost pacijentima. Dok komforni smeštaj i ishrana bazirana na željama i religijskim navikama čini boravak prijatnim, a za potpuno opuštanje u časovima odmora pacijentima su na raspolaganju moderna teretana, psihoterapeutski letnjikovac, bazen i jacuzzi.

Ostavite komentar