fbpx
 • Srpski jezik
 • Engleski jezik
 • Francuski jezik
 • Nemački jezik
 • Ruski jezik
 • Španski jezik
 • Italijanski jezik
 • Bugarski jezik
 • Grčki jezik
 • Araapski jezik
 • Iranski jezik
 • Albanski jezik
Đorđa Čutukovića 48, Belgrade, Srbija
Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Lečenje zavisnosti o metadonu: Kako prebroditi?

Преглед садржаја:

Metadon spada u sintetičke droge i dovodi do zavisnosti koja je ozbiljan medicinski i društveni problem.

Ovaj sintetički opioid ima snažne analgetske efekte koji se obično povezuju sa lečenjem zavisnosti od heroina.

Proizvodnja Metadona započela je u Nemačkoj 1937. godine i narednih 20 godina koristio se kao moćan analgetik za lečenje teškog hroničnog bola. Hemijska struktura ove supstance razlikuje se od prirodnih opijata a njegovo dejstvo je sličnije morfijumu ili heroinu ali dosta duže traje, od 24 do 36 sati. Metadon poseduje iste karakteristike poput ostalih opioida a najčešće se koristi u ORT (Opioidnoj Zamenskoj Terapiji) da bi zamenio heroin ili opijatne analgetike (Vicodin, Okicontin, Percocet) ukoliko dođe do pojave zavisnosti.

Metadon manje izaziva euforiju u odnosu na ostale opioide te su zbog toga manje doze efikasne za ublažavanje simptoma apstinencijalne krize i žudnje za supstancom. Međutim, ukoliko se uzme veća doza primetan je euforični efekat i osećaj blagostanja, ali dosta blaži u odnosu na heroin.

Glavni problem je u tome što je i metadon veoma opasan i izaziva psihičku i fizičku zavisnost. Apstinencijalna kriza kod metadona teža je u odnosu na bilo koji drugi opioid koji zamenjuje.

Zavisnik od heroina može da pređe na metadon kako bi izbegao simptome apstinencijalne krize ali to je veoma problematično jer se često dešava da ljudi zamene jednu vrstu zavisnosti sa drugom, te je zbog toga terapija metadonom veoma kontraverzno pitanje.

Veliko je razočaranje kada čovek postane zavistan od nečega što je trebalo da mu pomogne da prevaziđe zavisnost.
Znaci zavisnosti od metadona. Ova supstanca može se zloupotrebljavati na više načina:
Upotreba metadona u kombinaciji sa heroinom;
Upotreba metadona u kombinaciji s drugim lekovima ili alkoholom;
Laganje lekara o simptomima apstinencijalne krize kako bi se nabavila veća doza metadona;
Upotreba metadona u većim dozama nego što je propisano;
Kupovina metadona na ulicama.

Kada je lečenje zavisnosti u pitanju metadon se unosi oralnim putem. Može se i ubrizgati intravenski da bi se izazvali jači efekti. Tipični simptomi koje zavisnici doživljavaju a koji se vezuju za opioidnu intoksikaciju su osećaj unutrašnjeg komforta, opuštenost, toplina, pospanost, osećaj prijatne težine u telu, emocionalna odvojenost, snižena telesna temperatura, pad krvnog pritiska, usporavanje srčanog ritma i disanja.

Simptomi dugotrajne upotrebe metadona su kožni osip, svrab, pojačano znojenje, naleti jeze, bolovi u mišićima i zglobovima, grčevi u želucu, mučnina, gojaznost, hronični zatvor, neredovni menstrualni ciklusi, smanjenje seksualnog nagona i karijes.

Lečenje zavisnosti od metadona

Prvi korak u lečenju zavisnosti od metadona je želja zavisnika da ostavi supstancu i shvatanje da to ne može da uradi sam. Najefikasniji način da se uradi metadonska detoksikacija jeste u okviru specijalne bolnice za lečenje bolesti.

Kada je detoksikacija metadona u pitanju, postoje dve varijante. Prva podrazumeva postepeno smanjivanje doza pod medicinskim nadzorom. Ovaj način detoksikacije je poprilično dug, bolan, i često neuspešan zbog jačine simptoma apstinencijalne krize koji se javljaju kad se nivo metadona smanji do određenog nivoa.

Druga varijanta detoksikacije je Brza Opioidna Detoksikacija (ROD). Rapid detoks je za mnoge ljude nezaobilazna faza u oporavku od metadonske zavisnosti. Pomoću ROD postiže se čišćenje organizma od opioida primenom Naloksona i Nalreksona.

Pod anestezijom i tokom procedure ( koja traje 6-8 sati) zavisnik nema nikakve simptome apstinencijalne krize ali se oni kasnije javljaju. Zbog toga se smatra da brza detoksikacija znatno skraćuje vreme oporavka u odnosu na tradicionalnu a takođe je prijatnija za podnošenje.

Znanje i iskustvo našeg stručnog medicinskog osoblja, licenciranih lekara, anesteziologa i medicinskih sestara omogućava nam da uspešno vršimo brzu opoidnu detoksikaciju i efikasno lečimo zavisnost od metadona više od 15 godina.

Call Now Button