Zavisnost od droga, odnosno od narkotika predstavlja tešku, hroničnu i kompleksnu bolest. Osobe koje se bore sa zavisnošću i koje pate od ove bolesti imaju kompulzivnu i nekontrolisanu želju za konzumiranjem adiktivnih supstanci. Karakteristična crta zavisnika ogleda se u tome što će oni nastaviti da tragaju i da koriste narkotike i druge opiode, uprkos ekstremno negativnim posledicama koje se javljaju kao rezultat njihovog korišćenja. I koliko god posledice bile devastirajuće po život i zdravlje zavisnika, stanje nije beznadežno. U ovim slučajevima neophodno je sprovesti lečenje zavisnika i podvrgnuti ga adekvatnim medicinskim tretmanima. 

Početak konzumiranja psihoaktivnih supstanci obično se vezuje za radoznalost ili želju za uklapanjem i dobrim provodom u društvu. Dok, s druge strane, pojedini ljudi konzumiraju različite vrste opijata, lekova ili opioida, kako bi lakše podneli sopstvene probleme, poput stresa, anksioznosti ili depresije. Ne dovodi samo korišćenje droga, poput heroina ili kokaina, do zloupotrebe i nastanka zavisnosti. Alkohol, iako legalna supstanca, gotovo sigurno uzrokuje zavisnost (alkoholizam) ukoliko se koristi često u relativno dužem vremenskom periodu. Lekovi protiv bolova, tablete za spavanje i druga sredstva za smirenje takođe mogu dovesti do nastanka zavisnosti.

U bilo kojim od navedenih slučajeva – lečenje zavisnika u odgovarajućoj klinici je nužno i neophodno. To je jedini moguć i ispravan način kako bi se osoba oslobodila zavisnosti jednom za sva vremena. 

Lečenje zavisnika – Kada konzumiranje droga prerasta u zavisnost?

Zavisnost, kao takva, definiše se kao psihička i fizička nemogućnost, odnosno nesposobnost prestanka konzumiranja narkotika i drugih psihoaktivnih supstanci, bez obzira na psihofizičku i društvenu štetu koju prouzrokuju. Imajući ovo u vidu, konzumiranje i korišćenje droga, koliko god bila protivzakonita i zdravstveno štetna aktivnost, ne treba poistovećivati sa zavisnošću. Međutim, istina je da, u većini slučajeva, upotreba psihoaktivnih supstanci jeste prvi, ali fatalni korak koji vodi ka razvijanju zavisnosti.

lečenje zavisnika Klinika VIP Vorobjev 1

Probleme sa konzumiranjem narkotika mogu zadesiti bilo koju osobu – bez obzira na pol, starost, poreklo, imovinsko stanje. Razvitak zavisnosti manje se se odnosi na tip, količinu ili frekventnost korišćenja psihoaktivnih supstanci. Naime, posledice koje droga prouzrokuje kod konzumenta pokazuju da li je i u kojoj meri osoba postala zavisnik. Upravo zato postoje određene karakteristike, odnosno indikacije koje jasno ukazuju da je korišćenje narkotika preraslo u zavisnost. Između ostalog, to su:

  • Prekomerno korišćenje droge, uprkos pokušajima prestanka;
  • Velika i nekontrolisana žudnja za psihoaktivnom supstancom;
  • Umanjenje kontrole nad sopstvenim postupcima;
  • Nastavak upotrebe narkotika, uprkos psihičkim, fizičkim i društvenim problemima;
  • Nemogućnost (ili umanjena sposobnost) prepoznavanja problema u ponašanju i međuljudskim odnosima;
  • Disfunkcionalne i nepovezane emotivne reakcije.

Na koji način prepoznati da li je neko zavisnik?

Prepoznavanje znakova zavisnosti prvi je logičan korak, kako bi se uopšte pristupilo lečenju zavisnosti i adekvatnoj medicinskoj terapiji. Simptomi zloupotrebe psihoaktivne supstance veoma su raznoliki i variraju. Odnosno, oni se razlikuju i zavise od pojedinca, karakteristika ličnosti, društvenih okolnosti, vrste narkotika, vremena konzumiranja, porodične istorije i slično. Bez obzira da li je u pitanju zavisnost od heroina, zavisnost od kokaina, zavisnost od alkohola, zavisnost od kockanja, ili bilo koja druga vrsta zavisnosti, svi simptomi adikcije se mogu podeliti u tri različite grupe.

Govorimo o psihičkim, društvenim i fizičkim simptomima koji se nikako ne smeju zanemariti. 

Simptomi (znaci) zavisnosti 

Psihološki simptomi zavisnosti podrazumevaju, kako sama reč kaže, određene psihičke probleme i komplikacije. Na prvom mestu to je nemogućnost prestanka konzumiranja droge. Drugi psihološki problem koji predstavlja jasan znak da je osoba zavisnik jeste zloupotreba droge uprkos svim mogućim zdravstvenim problemima. Dalje, zavisnik ima želju da koristi psihoaktivne supstance, u nadi da će se na taj način izboriti sa svojim problemima. Opsesivnost, ulazak u rizične (neretko i kriminalne) poslove, i trošenje sve više vremena i energije na pronalaženje načina kako da dobije željenu psihoaktivnu supstancu, jasan je psihološki simptom zavisnosti. Manjak motivacije, nagle promene raspoloženja, izlivi besa, anksioznost ili paranoja, pa čak i samoubilačke misli takođe spadaju i psihološke simptome. 

lečenje zavisnika Klinika VIP Vorobjev 2

Društveni (socijalni) simptomi zavisnosti odnose se na poremećaj odnosa zavisnika sa svojim okruženjem (porodicom, prijateljima, partnerom). Između ostalih, ovi simptomi uključuju odricanje od nekih hobija ili aktivnosti koje su im ranije (pre nastanka zavisnosti) donosili zadovoljstvo. Dalje, zavisnik često konzumira psihoaktivnu supstancu u strogoj diskreciji ili tajnosti. Karakterističan društveni znak zavisnosti jeste negiranje postojanja samog problema i, samim tim, negiranje potrebe za lečenjem. Problemi sa zakonom, posedovanje zaliha droge i finansijski problemi samo su neki od pokazatelja zavisnosti.

Fizički simptomi zavisnosti utiču na ceo niz telesnih funkcija u organizmu. Konzumacija droga nužno dovodi do promene u apetitu i, samim tim, do promene telesne težine. Na primer, konzumiranje marihuane povećava apetit, dok ga korišćenje kokaina smanjuje. Apstinencijalna kriza, koja proizlazi iz fizičkih znakova zavisnosti, može uzrokovati dijareju, zatvor, nekontrolisano drhtanje, nesanicu, poremećenu koordinaciju pokreta i slično. Pogoršanje fizičkog izgleda, krvave beonjače, visok krvni pritisak, respiratorni problemi, povećanje ili suženje zenica, takođe su neki od fizičkih simptoma zavisnosti.

Svi navedeni simptomi, odnosno znaci ukazuju na to da je neophodno lečenje zavisnika

Lečenje zavisnika od psihoaktivnih supstanci – Koje su posledice zavisnosti? 

Najuprošćenije govoreći – droga je supstanca koja u celosti utiče na ceo organizam i mozak, ostavljajući razorne posledice. Štaviše, neke od posledica mogu biti ne samo dugotrajne, već i – trajne. Odnosno, dejstvo droge može biti prolongirano, čak i ukoliko se prestane sa njenom konzumacijom. Ovo se dešava u ekstremnim situacijama i ako se zavisnik nije na vreme podvrgao adekvatnom medicinskom tretmanu. 

Narkotici, pre svega, targetiraju sistem nagrađivanja u mozgu, podstičući lučenje dopamina i serotonina (hormona sreće). U tim trenucima osoba oseća relativno intenzivno zadovoljstvo, u zavisnosti od vrste droge. U slučaju dugotrajne (zlo)upotrebe korišćenja psihoaktivnih supstanci, mozak se navikava na veštački povišen nivo dopamina i serotonina. Upravo iz ovih razloga dolazi do razvitka zavisnosti i tolerancije na drogu, što uzrokuje žudnju za konzumiranjem psihoaktivnih supstanci u što većoj količini. 

Sve posledice, odnosno dejstva zavisnosti mogu se podeliti u kratkoročne i dugoročne. Koliko god da traju, posledice zavisnosti su izuzetno štetne i dalekosežne. One, između ostalog, podrazumevaju oslabljeni imuni sistem, kardiovaskularne probleme, mučnine i bolove u stomaku, kao i oštećenje jetre. Dalje, problemi sa pamćenjem, povišena telesna temperatura, plućne bolesti i moždani udar, takođe su samo neke od fizičkih posledica zavisnosti. Ubedljivo najteža i fatalna posledica zavisnosti je smrt. 

S druge strane, neke od psihičkih posledica zavisnosti podrazumevaju paranoju, depresiju, agresivnost, halucinacije, impulsivnost, gubitak samokontrole, iritabilnost i slično. Međutim, dobra vest je ta što je lečenje zavisnika svakako moguće i izvodljivo. 

Izlečenje od bilo koje vrste zavisnosti je moguće! 

Kao što možemo da zaključimo, zavisnost, u kojem god obliku i tipu da dolazi, ostavlja razorne posledice po zdravlje i život konzumenta narkotika. Da bi se te posledice minimizovale, redukovale i sprečile, lečenje zavisnika, pod nadzorom lekara i drugog medicinskog osoblja, osnovna je i primarna stvar koju treba preduzeti. Luksuzna bolnica VIP Vorobjev, bez ikakve sumnje, nudi najmodernije, bezbedne i bezbolne tretmane lečenja zavisnika koji garantuju uspešnost lečenja u najkraćem roku.

lečenje zavisnika Klinika VIP Vorobjev 3

U našoj klinici, procedura lečenja zavisnika uvek započinje detaljnim dijagnostičkim pregledom koji obuhvata test urina, testove za hepatitis B i C, HIV test, opštu analizu krvi, kao i EKG pregled kod lekara interniste. Nakon utvrđivanja psihofizičkog stanja pacijenta, sledi bezbolna detoksikacija koja značajno ubrzava kompletno čišćenje organizma od psihoaktivne supstance. U ovoj fazi lečenja zavisnika dolazi do sprečavanja (ili ublažavanja) apstinencijalne krize i ponovnog uspostavljanja narušenog balansa. Neizostavni deo lečenja zavisnika predstavlja i lečenje psihičke zavisnosti, čiji je cilj potpuno eliminisanje želje, žudnje i potrebe za narkoticima. 

Kroz procese psihoterapije, fizioterapije i radno okupacione terapije, tim naših iskusnih medicinskih eksperata pomaže pacijentima da povrate potpunu psihičku i fizičku kontrolu nad svojim životom. U najsavremenije i inovativne metode lečenja zavisnika svakako spada lečenje zavisnosti ibogainom. 

Ono što kliniku VIP Vorobjev izdvaja od drugih jeste i to što svakom našem pacijentu pružamo kompletnu podršku i nakon lečenja. Na taj način, kroz kontinuiranu proceduru praćenja zdravstvenog stanja, pacijenta podstičemo da održi i zadrži zdrav obrazac života. 

Na klinici VIP Vorobjev zavisnost od bilo koje psihoaktivne supstance će postati samo vaša daleka prošlost! 

Ostavite komentar