fbpx
 • Srpski jezik
 • Engleski jezik
 • Francuski jezik
 • Nemački jezik
 • Ruski jezik
 • Španski jezik
 • Italijanski jezik
 • Bugarski jezik
 • Grčki jezik
 • Araapski jezik
 • Iranski jezik
 • Albanski jezik
Đorđa Čutukovića 48, Belgrade, Srbija
Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Lečenje zavisnosti od estazolama (Prosom)

Estazolam

Estazolam je lek koji spada u grupu benzodiazepina koji je poznat i pod imenom brenda Prosom. Ovaj lek se koristi kao kratkoročni tretman za nesanicu, jer pomaže korisnicima da se opuste i zaspe. Ovu supstancu treba uzimati samo onako kako je propisao lekar. U protivnom se kod korisnika može razviti zavisnost.

Ovaj članak će vas naučiti o simptomima i znacima ponašanja povezanim sa zloupotrebom Prosoma i pomoći vam da naučite kako da prepoznate znakove predoziranja benzodiazepinom. Naučićete i više o mogućnosti najbezbednijeg lečenja zavisnosti od estazolama.

Šta je estazolam (Prosom) i zašto izaziva zavisnost?

Estazolam je regulisani benzodiazepinski lek koji se kratkoročno propisuje za pomoć pri problemima sa spavanjem. On je i hipnotik i sedativ sa relaksantima mišića, anksiolitičkim (protiv anksioznosti) i anti-konvulzivnim svojstvima. Popularna verzija ovog leka, nazvana Prosom, više nije dostupna u Sjedinjenim Državama, ali druge zemlje i dalje propisuju estazolam pod svojim brendovima.

Kao i drugi benzodiazepinski lekovi, estazolam deluje tako što aktivira receptore GABA (gama-aminomaslačne kiseline) u mozgu, što podstiče opuštanje, smirenost i san smanjenjem aktivnosti u centralnom nervnom sistemu. Kada se uzima u većim dozama ili se na neki drugi način pogrešno uzima, estazolam može izazvati osećaj euforije. Ova euforična osećanja mogu doprineti potencijalu za razvijanje zavisnosti od droge.

Čak i pojedinci koji pravilno koriste estazolam mogu biti izloženi riziku od razvijanja zavisnosti, ali je rizik mnogo veći za one koji ga koriste nepravilno ili rekreativno. Zavisnost se često može razviti nakon što korisnik izgradi toleranciju na lek, što znači da mora početi da uzima sve veće doze da bi osetio iste efekte.

Kada neko uzima Prosom u većim dozama, češće ili duže od propisanog, postoji rizik od razvoja zavisnosti, što znači da im Prosom postaje neophodan za normalno funkcionisanje. U ovom trenutku korisnik postaje fizički i psihički zavisan od estazolama. Ako korisnik nastavi ovim putem, može razviti ozbiljnu zavisnost.

Žena uzima tabletu estazolama pre spavanja kako bi pomogla pri uklanjanju nesanice.

Farmaceutski i sleng izrazi za estazolam

Prosom je najčešće korišćeni izraz za označavanje estazolama, ali i imena drugih brendova su popularna širom sveta kao što su Esilgan, Eurodin i Nuctalon. Prosom je oralni lek koji dolazi u formi pilule u obliku osmice ili četvorostrane, bele ili narandžaste boje. Generičke verzije ovog leka i drugi nazivi marki mogu izgledati drugačije.

Kako Prosom nije opšte poznat u svim krajevima sveta, sa njim nisu povezani neki poznati slengovski izrazi. Sleng izrazi koji se koriste za označavanje klase benzodiazepinskih lekova mogu se koristiti i za estazolam, a to su „benzos“, „bluz“, „spuštalice“ i „pilule za spavanje“.

Žena doživljava vrtoglavicu, depresiju i druge neprijatne simptome kao rezultat zavisnosti od Prosoma.

Simptomi i znaci zavisnosti od estazolama (Prosom)

Estazolam može izazvati neželjene efekte čak i kada se koristi prema uputstvima. Neki uobičajeni neželjeni efekti Prosoma su pospanost, glavobolja, slabost, vrtoglavica, „mamurluk“ i loša koordinacija.

Kada se estazolam zloupotrebljava, ove nuspojave mogu dovesti do drugih neželjenih fizičkih i psihičkih simptoma. Ljudi koji duže vreme zloupotrebljavaju estazolam ili neki drugi benzodiazepinski lek mogu čak imati veći rizik od razvoja Alchajmerove bolesti ili drugih problema sa pamćenjem.

Neko ko pati od zavisnosti od Prosoma mogao bi doživeti sledeće simptome:
Razdražljivost
Noćne more i mesečarenje
Promena obrazaca spavanja
Depresija i anksioznost
Česti „mamurluk“ od lekova
Vrtoglavica i konfuzija
Neobično loša koordinacija
Gubitak pamćenja
Slabost i pospanost
Nerazgovetan govor
Glavobolje
Problemi sa crevima

Pojedinci koji su zavisni od estazolama takođe mogu ispoljiti svoju zavisnost preko čudnog ili neobičnog ponašanja. Ako vi ili voljena osoba pokazujete sledeće znakove ponašanja povezane sa zloupotrebom benzodiazepina, možda imate zavisnost:

1. Razgovori sa više lekara kako bi se dobilo više recepata za estazolam ili pokušaj da se lekovi ilegalno nabave na druge načine.

2. Nepravilno uzimanje estazolama (u većim dozama, češće ili duže nego što je lekar propisao), ili rekreativno ili u kombinaciji sa drugim supstancama.

3. Problemi kod kuće, škole i na radnom mestu zbog zanemarivanja odgovornosti ili pokazivanja neprihvatljivog ponašanja.

4. Nastavak uzimanja estazolama uprkos negativnom uticaju na vaše zdravlje, kvalitet života i lične odnose.

5. Nekoliko neuspelih pokušaja da se prestane sa uzimanjem estazolama i prisutnost simptoma apstinencijalne krize pri pokušaju da se obustavi uzimanje leka.

Svako različito doživljava zavisnost, a simptomi i znaci koje ispoljava svaki pojedinac će se razlikovati. Ako verujete da vi ili vaša voljena osoba patite od zavisnosti od estazolama, pomoć vam je dostupna.

Predoziranje Estazolamom (Prosom)

Do predoziranja može doći ako korisnik uzme previše estazolama. Često se smatra da je ovo najopasniji rizik povezan sa zloupotrebom estazolama, jer predoziranje može biti fatalno. Uzimanjem sve većih doze estazolama, opasnost raste. Opasnost je najveća kada se Prosom pomeša sa drugim depresivima centralnog nervnog sistema, poput alkohola, opioida ili drugih benzodiazepinskih lekova, jer se rizik od predoziranja eksponencijalno povećava.

Evo nekoliko simptoma predoziranja benzodiazepinom na koje treba paziti:

Izuzetno nejasan govor
Intenzivna pospanost i dezorijentacija
Nereagovanje i gubitak svesti
Usporen rad srca
Ozbiljno smanjena respiratorna funkcija
Koma

Količina estazolama koja dovodi do predoziranja zavisi od nekoliko faktora, uključujući toleranciju osobe, težinu, starost, opšte zdravlje, genetiku itd. Estazolam treba uzimati samo onako kako vam je propisao lekar, i nikako se ne sme mešati sa drugim supstancama bez odobrenja stručnjaka. Ako mislite da vi ili voljena osoba koristite prevelike doze estazolama, odmah se obratite hitnoj medicinskoj službi.

Lečenje zavisnosti od estazolama (Prosom)

Postoji nekoliko različitih opcija za prevazilaženje zavisnosti od estazolama. Ako korisnik koji uzima estazolam prema propisima sumnja da razvija zavisnost, može razgovarati sa svojim lekarom i postaviti plan kako će se postepeno odvikavati od leka uz progresivno niže doze.

Često se preporučuje stacionarno lečenje u specijalizovanoj ustanovi za lečenje zavisnosti jer simptomi apstinencijalne krize kod estazolama mogu biti veoma neprijatni i često uzrokovati recidiv korisnika. Pored toga, apstinencijalna kriza od benzodiazepina može biti opasna, pa čak i rezultirati i epileptičnim napadima, koji mogu biti fatalni.

Detoksikacija lekovima u zdravstvenoj ustanovi osigurava sigurnost pacijenta u toku ovog procesa. Osim toga, stacionarno lečenje pomaže korisniku da se distancira od leka u kontrolisanom okruženju i takođe im omogućava da dobiju terapiju i psihološku podršku kako bi mogli da se suoče sa bilo kojim postojećim problemima koji su hranili njihovu zavisnost.

Medicinski stručnjak koji prikuplja dijagnostičke zdravstvene podatke o pacijentu na lečenju zavisnosti.

Lečenje zavisnosti od benzodiazepina verovatno će uključivati dijagnostiku, detoksikaciju i terapiju. Tokom dijagnostike, medicinski stručnjaci sprovode testove i prikupljaju podatke kako bi utvrdili nivo zavisnosti pacijenta i opšte zdravlje. Tokom detoksikacije lekovima, estazolam će se vremenom očistiti iz tela pacijenta kako bi se sprečili mnogi najgori simptomi krize.

Lečenje psihičke zavisnosti je veoma važan deo procesa oporavka, jer omogućava pacijentima da bolje razumeju svoju zavisnost i pomaže im u rešavanju psiholoških problema uz pomoć terapeuta. Terapija može uključivati pomaganje pacijentima da nauče zdraviji mehanizam za suočavanjeanizmi i bolje načine lečenja njihove nesanice kako se ne bi vratili upotrebi estazolama.

Dužina detoksikacije i lečenja variraće u zavisnosti od pojedinca i od faktora kao što su težina zavisnosti, celokupno zdravlje i postojeći sistemi podrške. Iako zavisnost može biti doživotna borba, ne mora se voditi sama.

Često postavljana pitanja

Kada korisnik Prosoma razvije toleranciju, može doći u iskušenje da uzme sve veće doze leka kako bi osetio iste efekte. Ako se Prosom uzima u većim dozama, duži vremenski period ili češće nego što je propisano, korisnik može vremenom razviti zavisnost od leka, jer se telo počinje oslanjati na Prosom da funkcioniše normalno. Pojedinci koji koriste Prosom rekreativno ili sa drugim supstancama takođe su izloženi riziku od razvoja zavisnosti.

Zavisnost od estazolama može dovesti do neugodnih fizičkih i psihičkih simptoma poput ekstremne pospanosti, razdražljivosti, mesečarenja, depresije i anksioznosti, gubitka pamćenja, slabe koordinacije, glavobolje i još mnogo toga. Neko ko je zavisan od estazolama može pokazati neke neobične znakove ponašanja, uključujući često menjanje lekara, zanemarivanje odgovornosti i ličnih odnosa, uzimanje estazolama nepravilno ili rekreativno, i nastavak uzimanja estazolama uprkos negativnim efektima na kvalitet života.

Prolazak kroz lečenje od zavisnosti u bolničkim ustanovama može učiniti proces sigurnijim i ugodnijim. Stacionarno lečenje može uključivati dijagnostiku radi utvrđivanja opšteg zdravlja i nivoa zavisnosti, detoksikaciju radi uklanjanja leka iz tela i terapiju za rešavanje osnovnih problema. I terapija i obrazovanje o zavisnosti mogu pomoći pacijentu da nauči zdravije mehanizme suočavanja i naučiti ga kako da se nosi sa svojom nesanicom bez pomoći estazolama.

Call Now Button