Potencijalne bolesti koje se dobijaju zavisnošću mogu da otežaju lečenje zavisnika od kokaina, heroina i drugih psihoaktivnih supstanci.

Savremeno doba karakteriše konstantni stres, ali i velika otuđenost i slaba komunikacija među ljudima, pa poslovni burn out, depresija i anksioznost nisu retka pojava kako kod starije, tako i kod mlađe generacije. Međutim, uz psihičke tegobe čest pratilac savremenog čoveka jesu i razni oblici zavisnosti.

Upotreba droga i alkohola je postojala i u vreme pre Nove ere. Da bi joj se danas pridružila zavisnost od kocke, kao i nove bolesti zavisnosti – zavisnost od tableta, zavisnost od interneta, zavisnost od kupovine…

Bez obzira o kojem obliku zavisnosti je reč, nijedan ne treba zanemariti. Jer, svaki utiče na fizičko i mentalno zdravlje, dovodeći do ozbiljnih zdravstvenih problema. Što za posledicu ima narušeni kvalitet života, a nije isključen ni smrtnih ishod.

Kao upozoravajući znak klinika VIP Vorobjev vam u ovom blogu otkriva potencijalne bolesti koje se dobijaju zavisnošću.

Najopasnije potencijalne bolesti koje se dobijaju zavisnošću

Sve potencijalne bolesti koje se dobijaju zavisnošću spadaju u grupu težih. Ali HIV izaziva najveći strah među ljudima. U pitanju je virus koji napada CD4 protein na površini limfocita. Kako je ovaj deo zadužen za odbranu organizma, to znači da dolazi do slabljena imuniteta. Samim tim i do brojnih komplikacija tokom vremena.

Potencijalne bolesti koje se dobijaju zavisnošću

U početku, virus ne pokazuje jasne simptome, pa se se bolest pripisuje običnom gripu koji prolazi za par nedelja. Tako da osoba vrlo brzo nastavlja sa svojim destruktivnim navikama.

Nakon više godina, pa i jedne decenije, javljaju se jasni simptomi. Visoka temperatura koja dugo traje, stalni umor, noćno znojenje, uvećani limfni čvorovi, otežano disanje, suvi kašalj, bol u grudima, navode se kao najčešći znaci. Oni, pak, utiču na već oslabljeni imunitet. Pa dolazi do gubitka apetita i smanjenja telesne težine, dijareje, ali i problema sa motorikom i kognitivnim funkcijama.

Iako je razvoj nauke i medicine omogućio lakši život pacijentima sa HIV-om, u društvu postoji i dalje velika diskriminacija, naročito u pogledu stava širenja bolesti. Imajte u vidu da najveći rizik od prenosa virusa donose nezaštićeni seksualni odnosi sa zaraženom osobom, deljenje zajedničkog pribora za intravensko ubrizgavanje kokaina i heroina, ili sa majke na dete tokom trudnoće i dojenja.

Hepatitis B i C 

Jedna od čestih bolesti koje donosi zavisnost jeste virusni hepatitis. Registrovan je kod 80 odsto osoba koje se suočavaju sa bolestima zavisnosti.

Hepatitis B i C spadaju u upalne bolesti jetre, ali pokazuju drugačije simptome. Tako tip B karakteristiše bol u abdomenu i zglobovima, taman urin, pojava groznice i osećaj slabosti. Dok teži oblik, hepatitis C, u početnoj fazi ne izaziva promene u telu. Pa mnogi zaraženi nisu toga ni svesni. U kasnijem stadijumu manifestije se u vidu hroničnog umora, žutice, gubitka apetita, zadržavanja tečnosti u donjem delu stomaka, svraba kože. Mogu se javiti i česta krvarenja i modrice.

Ove potencijalne bolesti koje se dobijaju zavisnošću prenose se prodorom kroz kožu i sluzokožu. Ukoliko se ne leče na vreme mogu da dovedu do ozbiljnih tegoba, uključujući i cirozu i karcinom jetre.

Potencijalne bolesti koje se dobijaju zavisnošću od alkohola

Kada se razmatraju potencijalne bolesti koje se dobijaju zavisnošću ne treba zaboraviti posledice alkoholizma. Najopasnija je, svakako, ciroza.

Jetra je važan organ u telu. Ona olakšava varenje, kontroliše glukozu, proteine i masnoće, ali i filtrira toksine i štetne materije. Istovremeno obezbeđuje potrebnu energiju za normalno funkcionisanje.

Dugotrajno izlaganje jetre alkoholu i drugim štetnim materijama slabi njenu strukturu, pa normalno tkivo se postepeno zamenjuje fibroznim.

Žuta nijansa kože je jedan od prvih znakova da jetra ne izbacuje toksine kako treba, tj. da ne radi pravilno. Slede hroničan umor, neobjašnjiv svrab kože, tamna boja urina, mučnina i povraćanje, gubitak apetita, taloženje tečnosti u nogama i stomaku. Dok krvarenje iz nosa, zapravo, prati krvarenje u digestivnom traktu. U poslednjem stadijumu dolazi i do oštećenja mozga. Pa je smanjena moć rasuđivanja, česte su konfuzije i tremor, a nije isključena ni depresija.

Imajući u vidu ozbiljnost posledica ovih bolesti, svako lečenje zavisnosti na klinici VIP Vorobjev polazi od provere opšteg fizičkog i psihičkog stanja. Ako se testovima utvrdi postojanje bolesti uz bezbolnu detoksikaciju i otklanjanje psihičke zavisnosti primenjuju se regenerativne metode.

Zahvaljujući iskusnom timu svetski cenjenih lekara i psihijatara i primeni najsavremenijih terapija ne samo da se otklanjaju simptomi bolesti i usporava dalje napredovanje, već se regeneriše i jača čitav organizam. Ujedno, savremene metode lečenja bolesti zavisnosti sprečavaju pojavu recidiva.

Potencijalne bolesti koje se dobijaju zavisnošću

Klinika VIP Vorobjev se izdvaja od drugih rehabilitacionih centara i luksuznim smeštajem kako za vas, tako i za vašu porodicu. Na raspolaganju su vam teretana, bazen, jacuzzi i letnjikovac. Izuzetna briga se ogleda, pre svega, stalnim nadzorom celokupnog toka lečenja, ali i diskreciji i privatnosti čitavog osoblja.

Ne dozvolite da vi i vaši najbliži postanete žrtve zavisnosti, potražite pomoć na klinici VIP Vorobjev.

 

Ostavite komentar