• Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Francuski jezik
  • Nemački jezik
  • Ruski jezik
  • Španski jezik
  • Italijanski jezik
  • Bugarski jezik
  • Grčki jezik
  • Albanski jezik
Đorđa Čutukovića 48, Belgrade, Srbija
Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Plazmafereza

Plazmafereza ili ekstrakorporalna metoda detoksikacije predstavlja jednu od najproduktivnijih savremenih metoda. Čišćenje organizma ima najčešću primenu u lečenju zavisnosti od narkotika.

Efikasnost ove metode uslovljena je njenim detoksikacionim, imunomodulirajućim i protivupalnim svojstvima. Plazmafereza krvi ima široku primenu u početnoj fazi kompleksne terapije. Ona pojačava efikasnost daljeg lečenja i regeneriše organizam pacijenta.

Poput drugih medicinskih procedura plazmafereza ima kontraindikacije i zbog toga se propisuje isključivo nakon prethodne konsultacije s lekarom koji uzima u obzir individualne osobenosti pacijenta.

Sama procedura sprovodi se u medicinskoj ustanovi pod strogom kontrolom stručnjaka. Plazmafereza je indikovana u slučaju da detoksikacija nije moguća i da organi ne vrše u potpunosti svoju funkciju u organizmu.

Procedura plazmafereze

Ova procedura traje do sat vremena i ne izaziva bol. Tokom procedure pacijent dobija infuziju, medicinske rastvore, a krv prolazi kroz jednokratni sterilni membranski plazma filter.

Očišćena od štetnih materija krvna plazma ponovo dospeva u organizam, a tečni deo krvi sa toksinima se odvaja.

Nakon plazmafereze krv je manje lepljiva, što doprinosi čišćenju tkiva i unutrašnjih organa. Pacijent oseća priliv životne energije i njegovo opšte stanje se poboljšava.

video
play-sharp-fill

Plazmafereza u lečenju alkoholizma i narkomanije

Plazmafereza ima široku primenu u kompleksnom lečenju alkoholizma i narkomanije, budući da predstavlja najefikasniju metodu čišćenja organizma. Lečenje narkomanije i alkoholizma počinje od detoksikacije.

U ovoj fazi lečenja plazmafereza omogućava:
čišćenje krvi od toksičnih metabolita alkohola i narkotika u najkraćem roku;
znatno smanjenje rizika od pojave alkoholnog delirijuma i drugih psihotičnih poremećaja;
pokretanje metabolizma;
bolje podnošenje psihofarmakoterapije.
Dve do tri procedure su dovoljne da bi došlo do znatnog poboljšanja stanja pacijenta. U fazi korigovanja posledica hronične upotrebe alkohola i narkotika plazmafereza u lečenju omogućava:
korigovanje posledica toksičnog dejstva na unutrašnje organe i sisteme u organizmu;
normalizaciju rada imunog sistema;
efikasno sprovođenje lečenja virusnih hepatitisa.

Broj neophodnih procedura plazmafereze u lečenju alkoholizma i narkomanije zavisi od težine propratnih bolesti.

Plazmafereza u savremenoj narkologiji omogućava da se znatno poboljša efikasnost lečenja. Pre sprovođenja plazmafereze potrebna je konsultacija s lekarom. Ova metoda je efikasna samo u slučaju kompleksnog lečenja alkoholizma i narkomanije.