Simptomi kokainske krize jasno ukazuju na postojanje bolesti zavisnosti.

Kokain je veoma snažan psihostimulans, pa se opravdano smatra najjopasnijom ilegalnom supstancom. Prepoznaje se kao fini beli prah zbog kog je dobio i popularni naziv “belo”, “sneško”. Ranijih decenija je držao visoku cenu među narkoticima, pa su se na lečenje zavisnika od kokaina javljali isključivo bogati društevni slojevi.

Međutim, velika proizvodnja omogućila je njegovu široku raspotranjenost, tako da se danas kokain sreće u svim društvenim krugovima, bez obzira na stepen ekonomske i socijalne razvijenosti. Poslednjih godina naročito je primetno povećanje upotrebe među mlađom generacijom, što izaziva dodatnu brigu u svetu.

Imajući u vidu ozbiljnost posledica po zdravlje, klinika VIP Vorobjev vam otkriva koji su simptomi kokainske krize.

Simptomi kokainske krize, kao i zavisnost se razvijaju veoma brzo

Da biste znali koji su simptomi kokainske krize morate prvo da naučite da prepoznate ponašenje osobe pod njegovim uticajem.

Naime, kokain se može uneti u telo na razne načine. Najčešće se koristi intravenski i ušmrkavanjem, mada pojedini zagrevaju ovaj kristalni prah i udišu njegov dim ili utrljavaju na desni. Bez obzira kako se konzumira dejstvo na centralni nervni sistem gotovo je trenutno.

Već u prvih 5 minuta javlja se neverovatni priliv energije i euforije. Zajedno sa njima rastu i samopouzdanje i psiho-fizičke sposobnosti, pa je izražena pričljivost, čak i kod stidljivih osoba. Nju prati osećaj moći u odnosu na druge, kao i veća sigurnost u izvršavanje svih zadataka, jer je smanjen telesni i mentalni napor.

Simptomi kokainske krize

Ovi “prijatni” efekti traju relativno kratko, pa se javlja želja da se oni ponovo dožive, a sa svakom novom dozom kokain uništava vaše zdravlje.

Kokainska kriza prolazi kroz 3 faze

Simptomi kokainske krize najbolje su pojasnili Gawin i Kleber 1986. godine, posmatrajući lečenje zavisnosti kod 30 pacijenata izdvojili su prepoznatljive periode krize.

Prva, inicijalna faza naziva se “kokainski udar”. Nastaje nakon 12 sati od konzumiranja i traje do drugog dana. Karakteriše je akutna disforija, razdražljivost, iscrpljenost i anksioznost, takođe povećan je apetit i želja za snom. Ubrzo se javlja drhtavica, preznojavanje, napetost u mišićima i dijareja.

Druga faza jeste “povlačenje”. Dolazi do pada koncentracije, letargije, nemira i velikih bolova, ujedno, povećava se žudnja za nastavkom konzumiranja, pa upravo u ovom stadijumu pacijenti najčešće napuštaju odvikavanje od kokaina.

Simptomi kokainske krize u poslednjoj fazi su veoma jaki. Pored već pomenutih, primetni su i problemi sa varenjem, bolovi u trbuhu, povraćanje. Zatim se povećava krvni pritisak, dok se telesna temperatura snižava.

Jedino odgovarajuće lečenje može da otkloni simptome kokainske krize

S obzirom da su simptomi kokainske krize veoma teški prisutan je strah od lečenja, a nije redak slučaj da se zbog supstitucione terapije razvije zavisnost od metadona.

Međutim, na klinici VIP Vorobjev primenjuju se savremene metode lečenja bolesti zavisnosti, čime je zagarantovana ne samo potpuna rehabilitacija, već su isključeni svi negativni efekti lečenja koji se sreću u drugim institucijama.

U strogo kontrolisanim uslovima i pod stalnim nadzorom svetski cenjenih lekara i psihoterapeuta vrši se isključivo bezbolna detoksikacija. Na taj način se uspostavlja narušena ravnoteža u organizmu i ubrzava čitav period lečenja.

Regenerativne metode

Lečenje psihičke zavisnosti Ibogainom VIP Vorobjev klinike je jedinstveno u čitavoj Evropi. Zahvaljujući upotrebi medicinski testirane supstance u samo jednoj terapiji moguće je otkloniti želju za daljom upotrebom kokaina. Kako se transmiteri oslobađaju uticaja narkotika, vraća se i normalno funkcionisanje mozga, istovremeno, Ibogain deluje poput psihoterapije, pa pacijent otkriva i pravi razlog koji je doveo do problema zavisnosti.

VIP Vorobjev je luksuzna klinika za odvikavanje koja, pored komfornog smeštaja, svojim pacijentima pruža potpunu privatnost. U želji da boravak bude prijatniji u okviru klinike nalazi se moderno opremljena teretana, bazen, jacuzzi, psihoterapeutski letnjikovac, kao i prostrani dnevni boravak.

Simptome kokainske krize ne možete sami da pobedite. Zato potražite pomoć na klinici VIP Vorobjev.

 

 

Ostavite komentar