Zavisnost od metadona se uspešno leči na kinici Vip Vorobjev.
Brz životni tempo, konstantni stres, nagomilane privatne obaveze, pa i poslovni burn out doveli su do ekspanzije upotreba droga. Nažalost, poražavajuća statistika svake godine beleži nove slučajeve širom sveta. Samim tim raste i broj pacijenata koji se javljaju na lečenje bolesti zavisnosti.
Zahvaljujući razvoju nauke otkrivene su revolucionarne metode kao što je lečenje zavisnosti pomoću Ibogaina koji se primenjuje na klinici VIP Vorobjev. Međutim, u pojedinim centrima za rehabilitaciju i dalje veliku ulogu ima terapija metodonom. S obzirom da je preporučena od Svetske zdravstvene organizacije kao osnovni model lečenja, dostupnost je velika. Pa je velika i zloupotreba ovog leka.
Koliko je opasna zavisnost od metadona otkriva vam klinika VIP Vorobjev.

Zavisnost od metadona otkrivena je sredinom 20. veka

Metadon je sintetički dobijena supstanca koju su 1937. godine razvili nemački naučnici pod nazivom Hoechst 10820 ili Polamidon. Tih godina bila je nestašica opijuma, pa se javila potreba za njegovom zamenom. Što znači da je metodan u početku korišćen kao sredstvo za uklanjanje različitih vrsta bolova, uključujući i one tokom hirurških intervencija.
Iz Nemačke metadon je prešao u Ameriku, gde je 1947. godine dobio današnji naziv od strane Saveta za farmaciju i medicinu američkog lekarskog udruženja.

Zavisnost od metadona
S obzirom da je jak analgetik bračni par Dole i Nyswander 1964. godine počinju da ga koriste kod ublažavanja apsinencijalne krize. Te je zahvaljujući njima zvanično uvršten u terapiju lečenja zavisnosti od heroina, a osobe sa ovim problemom su dobile status pacijenta.
Narednih decenija utvrđena je i njegova loša strana. Odnosno, pojavila se zavisnost od metadona, kao novi problem savremenog društva.

Zavisnost od metadona je istog tipa kao ona koja se stvara heroinom

Metadon je po sastavu hidroklorid koji se obično koristi kao tečni rastvor. Spada u depresore, jer usporava i fizičke i psihičke funkcije organizma. Takođe, njegovim konzumiranjem javlja se osećaj euforije i opuštenosti.
Kod dugotrajne zloupotrebe karakteristični su srčani problemi, anksioznost, promene raspoloženja, depresija, problemi sa pamćenjem, pad kognitivnih funkcija. Zapravo, zavisnost od metadona dovodi do jednako loših posledica kao i one od heroina.
Problem dodatno otežava činjenica da se metadon kombinuje sa drugim opijatima i alkoholom, kao i da se ilegalno nabavlja, od neproverenih izvora. Čak i pacijenti koji su na supstitucionoj terapiji kod lečenja heroina uzimaju veće doze od propisanih. A nije redak slučaj da kada odluče da prekinu sa metadonom, ponovo se vrate heroinu. Pa mnogi stručnjaci ističu da metadon samo “štiti” društvo od kriminaliteta i širenja infekcije HIV-a kod intravenskog uzimanja heroina. Dok same pacijente pretvara u dugoročne konzumente.
Bez obzira na kontraverzna mišljenja o njegovoj terapiji, zavisnost od metadona ne treba olako shvatati. Naročito ako se ima u vidu da je, danas, broj osoba koji se izleči od heroina 3 puta veći od onih koji se potpuno rehabilituju od metadona. Istovremeno, broj smrtnih slučajeva kod zloupotrebe ove supstance povećan je za 3 puta.

Lečenje zavisnost od metadona na klinici VIP Vorobjev

Prvi korak u lečenju jeste dijagnostika. Njen cilj je utvrđivanje opšteg psihofizičkog stanja pacijenta, tj. određivanje stepena fizičkih i psihičkih posledica koje je metadon ostavio na organizam. Upravo od dijagnostike zavisi plan lečenja koji postavljaju svetski priznati lekari specijalisti i psiholozi.
Detoksikacija od metadona može se vršiti postepenim smanjivanjem doze u strogo kontrolisanim uslovima. Kako je ovaj metod dug i težak, zbog simptoma apstinencijalne krize, na klinici VIP Vorobjev se primenjuje ultra rapidna detoksikacija. Za samo nekoliko sati jedinstvena kombinacija medikamenata suprotnih opijatima čisti organizam od metadona. Čitava procedura se odvija pod totalnom anestezijom, tako da pacijent ne oseća negativne efekte apstinencijalne krize. Pa možemo slobodno da kažemo da bezbolna detoksikacija ne samo da je prijatnija, već znatno skraćuje vreme lečenja.

Otklanjanje psihičke zavisnosti 

Nakon oslobađanja fizičke, sledi teža borba – otklanjanje psihičke zavisnosti. Na klinici VIP Vorobjev se primenjuju najsavremenije metode koja daju maksimalne rezultate, bez rizika od recidiva. Čime je garantovano potpuno izlečenje i brz povratak normalnom životu.
Tretman zavisnost od metadona traje 21 dan, a po potrebi i duže. Pa da bi se olakšao period lečenja rehabilitacija se odvija u moderno opremljenoj vili na nivou luksuznih hotela. Pored bolničkog dela, klinika poseduje teretanu, psihoterapijski letnjikovac, bazen i jacuzzi.
Lečenje je indivudualnog karaktera, a tim lekara specijalista i medicinskog osoblja svakog pacijenta prati svih 24 časa, 7 dana u nedelji.

Zavisnost od metadona
Oslobodite se zavisnosti zauvek uz pomoć klinike VIP Vorobjev. Višedecenijsko postojanje opravdava i preko 24.000 pacijenata koji su potražili kod nas spas od opake bolesti zavisnosti.

Ostavite komentar