PTSD - posttraumatski stresni poremećaj || Vip Vorobjev
 • Srpski jezik
 • Engleski jezik
 • Francuski jezik
 • Nemački jezik
 • Ruski jezik
 • Španski jezik
 • Italijanski jezik
 • Bugarski jezik
 • Grčki jezik
 • Arapski jezik
 • Iranski jezik
 • Albanski jezik
Menu
Menu

PTSD – çrregullimi i stresit post-traumatik

PTSD (çrregullimi i stresit post-traumatik) është lloj i ankthit që shkaktohet si pasojë e ekspozimit të tepërt në ngjarje stresuese që shkojnë përtej përvojës njerëzore.

Çfarë e shkakton PSTD-në?

PTSD-në e shkaktojnë ngjarje ekstreme stresuese, siç janë rreziku për jetë, lëndimet serioze trupore, terrorizmi, lufta, robëria, dhuna ne familje, mobingu afatgjatë…

PTSD mund të shfaqet në çdo moshë, madje edhe tel personat e shëndetshëm mental.

Ngjarja stresuese që e ka shkaktuar PSTD-në duhet të jetë serioze dhe ekstreme. Shembull për këtë janë luftërat qytetare në territorin e ish Jugosllavisë, bombardimi i Serbisë dhe konflikti në Kosovë.

Simptomat PTSD-së

Simptomat kryesore të PTSD-së janë:

 • Përjetimi i sërishëm i ngjarjes traumatike dhe shfaqje e “flash back”-ut, në zhgjëndërr dhe në ëndrra;
 • Shmangia e të gjithë gjërave që kujtojnë një ngjarje traumatike;
 • Ndryshimet në të menduarit dhe përjetimit emocional – distancimi nga të tjerët, mungesa e vullnetit, pakënaqësia, problemet me përqendrimin, vëmendjen dhe kujtesën;
 • Rritje e zgjimit – djersitje e shtuar, tension i lartë, takikardi, gjumë i trazuar dhe ndjenjë e vazhdueshme e lodhjes psikofizike.
Posttraumatski stresni poremećaj vip-vorobjev klinika

PTSD dhe ndikimi në familje

Për fat të keq, në hapësirat tona kanë ndodhur luftëra të panevojshme të cilat kanë lënë pasoja të shumta tek njerëzit. Familjet e veteranëve të luftës këtë e dinë shumë mirë, dhe besojmë që e dini çfarë po mendojmë. 

Mashkulli, për shembull, më herët bashkëshort i përkushtuar dhe baba i kujdesshëm, është kthyer nga lufta krejt ndryshe. Bëhet agresiv, bëhet nervoz lehtë, është depresiv, i painteresuar dhe i ftohtë me juve, më të dashurit e tij. Nuk e dini si t’i ndihmoni, e raportet në familje janë gjithnjë e më të këqija. Fëmijët janë të mërzitur, ju të rraskapitur dhe të frustruar ndërsa situata shihet tejet e pashpresë.

PTSD dëmton kualitetin e jetës jo vetëm të veteranit të luftës, por gjithashtu shkatërron edhe familjen e tij.

Veteranët e luftës shpesh fillojnë të përdorin alkool, drogë dhe tableta për t’u “qetësuar”, duke krijuar problem shtesë. Klinika jonë VIP Vorobjev është shumë e suksesshme në trajtimin e sëmundjeve të varësisë dhe problemeve psikike.

Trajtimi i PTSD-së

Është e rëndësishme ta dini që ju jeni faktori i shërimit dhe që mbështetja e familjes luan rol të rëndësishëm në tejkalimin e PSTD-së, megjithatë, është fakt që këto probleme serioze nuk mund të zgjidhen pa ndihmë profesionale.

Në klinikën tonë shërojmë me sukses madje edhe gjendje më komplekse dhe më të vështira se PSTD-ja. Ne kemi përvojë shumëvjeçare dhe numër të madh të pacientëve të shëruar. Ne e dimë që me ndihmon tonë gjerat në familjen tuaj mund të kthehen në normalitet dhe përsëri mund të shijoni momentet e lumtura me më të dashurit tuaj. 

Klinika për sëmundjet e varësisë Dr Vorobjev

Kontrollimi i jetës suaj dhe pritjet reale të sfidave tuaja të përditshme janë thelbësore për uljen e stresit.

— Josh Billings

Të fundit nga blogu ynë

  • 12/02/2020
  Detoksifikimi nga heroina – Riktheni kontrollin e jetës suaj!

  Detoksifikimi nga heroina – Riktheni kontrollin e jetës suaj!

  Detoksifikimi nga heroina është një hap i rëndësishëm për  trajtimin e personave të varur. Heroina është substanca psikoaktive më vjetër e njohur. Lulëkuqja, nga e cila fitohet heroina është përdorur qysh në kohën e sumerëve. Çfarë efekti fillestar ka tregon edhe vetë emri, pasi në përkthim bukval nga gjuha e tyre, e ka kuptimin –

  Lexo me shume
  • 25/12/2019
  Varësia nga interneti – Sëmundje e epokës moderne

  Varësia nga interneti – Sëmundje e epokës moderne

  Varësia nga interneti është sëmundje e epokës moderne. Shekulli XXI karakterizohet me telefona celular, internet dhe rrjete sociale. Sigurisht, ata na kanë lehtësuar jetën në masë të madhe. Vetëm me një klikim mund të gjejmë informacionet e nevojshme. Detyrat e punës tani i kryejmë edhe jashtë zyrës, ndërsa nga komoditeti i shtëpisë mund të blejmë,

  Lexo me shume