Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

PTSD – posttraumatski stresni poremećaj

PTSD - posttraumatski stresni poremećaj

PTSD (posttraumatski stresni poremećaj) je vrsta anksioznosti koja nastaje kao posledica prekomernoj izloženosti stresnim događajima koji prevazilaze uobičajeno ljudsko iskustvo.

Šta izaziva PTSD?

PTSD izazivaju ekstremno stresni događaji, poput smrtne opasnosti, ozbiljnih fizičkih povreda, terorizma, rata, zarobljeništva, nasilja u porodici, dugotrajnog mobinga…

PTSD se može javiti u bilo kom uzrastu, čak i mentalno zdravim osobama.

Stresni događaj koji je izazvao PTSD mora biti ozbiljan i ekstreman. Primeri za to su građanski ratovi na teritoriji bivše Jugoslavije, NATO bombardovanje Srbije i sukobi na Kosovu i Metohiji.

Simptomi PTSD

Glavni simptomi PTSD su:

Ponovno proživljavanje traumatskog događaja i pojava „flash back“-a, na javi i u snovima;
Izbegavanje svih stvari koje podsećaju na traumatski događaj;
Promene u mišljenju i emocionalnom doživljavanju – distanciranje od drugih, bezvoljnost, nezadovoljstvo, problemi s koncentracijom, pažnjom i memorijom;
Povećana pobuđenost – pojačano znojenje, povišen pritisak, tahikardija, poremećen san i stalan osećaj psihofizičke zamorenosti.
Posttraumatski stresni poremećaj vip-vorobjev klinika

PTSD i uticaj na porodicu

Nažalost, na našim prostorima besneli su nepotrebni ratovi koji su ostavili brojne negativne posledice kod ljudi. Porodice ratnih veterana to jako dobro znaju, verujemo da znate na šta mislimo.

Muškarac za primer, ranije posvećen muž i brižan otac vratio se iz rata potpuno drugačiji. Postaje agresivan, lako se iznervira, depresivan, nezainteresovan i hladan prema Vama, svojim namilijima. Ne znate kako da mu pomognete, a odnosi u porodici su sve gori. Deca su tužna, Vi iscrpljeni i frustrirani a situacija izgleda krajnje beznadežno.

PTSD narušava kvalitet života ne samo ratnog veterana, takođe razara i njegovu porodicu.

Ratni veterani često se okreću alkoholu, drogama i tabletama kako bi „utrnuli“, stvarajući dodatni problem. Naša klinika VIP Vorobjev veoma je uspešna u lečenju bolesti zavisnosti i psihičkih problema.

Lečenje PTSD-a

Važno je da znate da ste Vi faktor izlečenja i da podrška porodice igra značajnu ulogu u prevazilaženju PTSD-a. Ipak, činjenica je da se ovako ozbiljni problemi ne mogu rešiti bez stručne pomoći.

Na našoj klinici uspešno lečimo čak i izuzetno složena i teška stanja poput PTSD-a. Imamo višegodišnje iskustvo i veliki broj izlečenih pacijenata. Znamo da se uz našu pomoć stvari u vašoj porodici mogu vratiti u normalu i da možete ponovo uživati u srećnim momentima sa svojim najmilijima.

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image