Ankisioznost, simptomi i lečenje na klinici || Dr Vip Vorobjev
 • Srpski jezik
 • Engleski jezik
 • Francuski jezik
 • Nemački jezik
 • Ruski jezik
 • Španski jezik
 • Italijanski jezik
 • Bugarski jezik
 • Grčki jezik
 • Arapski jezik
 • Iranski jezik
 • Albanski jezik
Menu
Menu

Ankthi

Ankthi është diçka që ne të gjithë e ndjejmë herë pas here dhe paraqet një emocion norma dhe të shëndoshë, në lumturi dhe trishtim.  

Por,  kur personi ndjehet çdo ditë me ankth, kjo mund të shkaktojë vështirësi të ndryshme fizike dhe psikike, për të cilat nevojitet ndihma e një eksperti. Ankthi çon në manifestime të pakëndshme siç janë nervozizmi i vazhdueshëm, frika, shqetësimi

Gjendja gjithnjë e tensionuar, frika dhe nervozizmi shkaktojnë probleme të ndryshme fizike që manifestohen siç janë frymëmarrja, rrahjet e zemrës, djersitja dhe një varg simptomash tjerë, që për personin që i përjeton mund të jenë të frikshëm. Ankthi i moderuar mbetet kryesisht në shqetësim dhe simptoma të pakuptueshme, ndërsa ankthi i rëndë mund të ndikojë seriozisht në kualitetin e jetesës.

Vip Vorobjev - Lečenje ankioznosti

Çfarë është në të vërtetë ankthi?

Ankthin e karakterizojnë reagimet e pamatura në situata normale jetësore. Gjendja gjithnjë e tensionuar dhe shqetësimi për gjërat që realisht nuk ekzistojnë dhe nuk ka indikacione që do të ndodhin.

Tek disa persona bëhen të qartë shkaqet e ankthit, p.sh. pas një ngjarje traumatike, ndërsa  tek të tjerët shkaku i ankthit mund të mos jetë i njohur. Kjo mund të shkaktojë stres të shtuar, sepse nëse nuk e dinë cili është shkaku, do ta kenë më vështirë që ta tejkalojnë këtë gjendje.   

Pikërisht për këtë është e rëndësishme që të bëhet dallimi ndërmjet ndjenjës normale të ankthit dhe çrregullimeve të ankthit, që kërkojnë ndihmën e një eksperti. Duke identifikuar dhe pranuar problemin, jeni në gjysmë të rrugës për shërim. 

Llojet e ankthit

Në çrregullime të ankthit bëjnë pjesë: çrregullimet e përgjithshme të ankthit, çrregullimet obsesivo-kompulsive (ÇOK), çrregullimet e panikut, çrregullimet e stresit post-traumatik (ÇSPT), ankthi social dhe fobitë specifike nga disa gjëra apo situata konkrete.     

Simptomat e ankthit

Disa nga simptomat e ankthit janë:

 • Ndjenja e vazhdueshme e parehatisë
 • Shqetësimi i pakontrollueshëm edhe atëherë kur nuk ekzistojnë shkaqe reale
 • Shkallë e ulët e tolerancës dhe irritimi
 • Vështirësitë në përqendrim
 • Problemet me gjumin siç janë pagjumësia apo gjumi i tepruar 

Të gjithë këto simptoma çojnë në paaftësi për të funksionuar dhe paralizojnë jetën në masë të madhe.  

Duhet të jeni të vetëdijshëm që ankthin çdokush nuk e përjeton njëjtë. Manifestimet ndonjëherë mund të ndryshojnë nga ndjenja e fluturave në stomak deri tek përshtypja do zemra do të ju “del” prej vendi.

Shumë shpesh personat me ankth kanë frikë që do të humbin kontrollin, dhe që do humbasin lidhjen ndërmjet mendjes dhe trupit.

Klinika për sëmundjet e varësisë Dr Vorobjev

Kontrola vašeg života i realna očekivanja od vaših svakodnevnih izazova su ključ za smanjenje stresa.

— Josh Billings

E fundit nga blogu ynë

  • 12/02/2020
  Detoksifikimi nga heroina – Riktheni kontrollin e jetës suaj!

  Detoksifikimi nga heroina – Riktheni kontrollin e jetës suaj!

  Detoksifikimi nga heroina është një hap i rëndësishëm për  trajtimin e personave të varur. Heroina është substanca psikoaktive më vjetër e njohur. Lulëkuqja, nga e cila fitohet heroina është përdorur qysh në kohën e sumerëve. Çfarë efekti fillestar ka tregon edhe vetë emri, pasi në përkthim bukval nga gjuha e tyre, e ka kuptimin –

  Lexo me shume
  • 25/12/2019
  Varësia nga interneti – Sëmundje e epokës moderne

  Varësia nga interneti – Sëmundje e epokës moderne

  Varësia nga interneti është sëmundje e epokës moderne. Shekulli XXI karakterizohet me telefona celular, internet dhe rrjete sociale. Sigurisht, ata na kanë lehtësuar jetën në masë të madhe. Vetëm me një klikim mund të gjejmë informacionet e nevojshme. Detyrat e punës tani i kryejmë edhe jashtë zyrës, ndërsa nga komoditeti i shtëpisë mund të blejmë,

  Lexo me shume