Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Anksioznost

Anksioznost je nešto što svi mi povremeno osetimo i predstavlja normalnu i zdravu emociju i reakciju, na sreću i tugu.

Međutim, kada se osoba svakodnevno oseća anksiozno, to može prouzrokovati brojne fizičke i psihičke tegobe zbog kojih je potrebno potražiti pomoć stručnog lica. Anksioznost dovodi do neprijatnih manifestacija poput stalne nervoze, straha, zabrinutosti…

Stalna napetost, strah i nervoza izaziva brojne fizičke probleme, koji se manifestuju kao nedostatak daha, lupanje srca, preznojavanje i niz drugih simptoma, koji za osobu koja ih doživljava mogu biti zastrašujući. Umerena anksioznost ostaje uglavnom na uzemirenosti i nerazumevanju simptoma, dok teška anksioznost može ozbiljno uticati na kvalitet života.

Vip Vorobjev - Lečenje ankioznosti

Šta je zapravo anksioznost?

Anksioznost karakterišu neodmerene reakcije na normalne životne situacije, stalna napetost i briga zbog stvari koje se realno neće i ne postoje indicije da će se dogoditi.

Kod nekih osoba jasan je uzrok anksioznosti, npr. nakon nekog traumatskog događaja, dok kod drugih uzrok može biti nepoznat. To može izazvati dodatni stres, jer ako ne znaju koji je uzrok, teže im je da to stanje prevaziđu.

Upravo zato je važno da se napravi razlika između normalnog osećaja anksioznosti i anksioznih poremećaja koji zahtevaju pomoć stručnog lica. Identifikovanjem problema i njegovim prihvatanjem, na pola puta ste od ozdravljenja.

Vrste anksioznosti

U anksiozne poremećaje spadaju: generalizovani anksiozni poremećaj, opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP), panični poremećaj, posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), socijalna anksioznost i specifične fobije od nekih konkretnih stvari ili situacija.

Simptomi anksioznosti

Neki od simptoma anksioznosti su:
Stalni osećaj nemira
Nekontrolisana zabrinutost i onda kada realni razlozi ne postoje
Nizak stepen tolerancije i razdražljivost
Teškoće u koncentraciji
Problemi sa snom, poput nesanice ili pak prekomernog spavanja

Svi ovi simptomi dovode do nemogućnosti funkcionisanja i parališu život u velikoj meri.

Morate biti svesni da svako anksioznost doživljava drugačije. Manifestacije mogu nekada varirati od osećaja leptirića u stomaku do toga da imate utisak da će vam srce „iskočiti“ iz grudi.

Vrlo često anksiozne osobe imaju strah da će izgubiti kontrolu, i da gubite vezu između uma i tela.

Simptomi mogu biti zastrašujući i oni najčešće i navode da se obratite za pomoć stručnom licu.

Program lečenja uključuje primenu adekvatnog tretmana. Za neke ljude su razgovori sa psihologom i stalna podrška na putu ozdravljenja, dovoljni. Promene načina života, takođe mogu u značajnoj meri pomoći.

Psihoterapeuti će Vas naučiti tehnike koje će Vam pomoći da se izborite sa anksioznošću.

Medikamenti pomažu u uspostavljanju ravnoteže u mozgu i sprečavaju epizode anksioznosti, međutim najbolji rezultati se postižu u razgovorima sa psiholozima, kojima identifikujete svoje strahove i na taj način stičete mogućnost da se sa njima i izborite.

Klinika VIP Dr Vorobjev sa timom stručnjaka pristupa svakom problemu individualno i u zavisnosti od osobe i težine simptoma pravimo program lečenja, koji će Vam pomoći da svoj život, misli i osećanja vratite u normalu.

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image