Šta je suzavisnost i po čemu se ona razlikuje od zavisnosti? Ovo pitanje je veoma bitno za roditelje zavisnika, pa se nadamo da će vam ovaj tekst pomoći. Da bolje razumete ovaj problem i da pomognete vašem detetu da započne novi život, bez droge.

Bolesti zavisnosti su veoma ozbiljna stvar, koja podjednako pogađa zavisnika ali i njegovu porodicu, a klinika VIP Vorobjev je tu da vam pomogne u ovim najtežim trenucima.

Šta je suzavisnost i kako je povezana sa zavisnošću?

Svaki roditelj zna da ne brine samo za svoj život i stavlja svoje dete na prvo mesto. To je zaista jedinstven osećaj. Kada postoji drugi život koji zavisi od vas, to ponekad može biti težak teret, naročito kada su u pitanju štetni i samo-destruktivni obrasci ponašanja.

Mnogi izbori koje napravite će uticati na način na koji vaše dete raste i na to kakva će osoba da postane. Iako roditelji igraju veliku ulogu u životu deteta, oni nemaju potpunu kontrolu – jer deca sama donose mnogo životnih odluka, koje su često pogrešne.

Na primer, tinejdžeri donose odluku o tome da li će probati drogu ili alkohol. Nažalost, kada se to dogodi, postoji mogućnost da dođe do zavisnosti. Kada se to dogodi, to je veoma težak udarac za roditelje, jer pretpostavljaju da su učinili nešto loše kada su podizali svoju decu, što dovodi to toga da se osećaju potpuno bespomoćno.

Šta je suzavisnost

Treba da znate da je etiologija zavisnosti veoma složena, i nikako ne treba da smatrate sebe odgovornim, ili makar ne potpuno. U današnje vreme, narkomanija je toliko rasprostranjena u društvu i svi mladi su pod rizikom, a to važi i za dobru, primernu decu. Ipak, postavlja se pitanje šta možete da uradite, i kako da im pomognete na vreme.

Šta je suzavisnost i zbog čega je opasna?

Šta je suzavisnost? Suzavisnost podrazumeva direktno ili indirektno podržavanje i prihvatanje zavisnosti u krugu  porodice. Naravno, niko to ne radi svesno i namerno, i roditelji iz najbolje namere pokušavaju da olakšaju svom detetu. Ipak, to uvek dovodi do negativnih posledica, a vaše dete sve dublje tone u „živo blato“.

Treba da izbegavate davanje novca detetu koje je zavisno, jer je jasno da će ga potrošiti na nabavku psihoaktivnih supstanci. Sigurnije je da mu vi kupujete ono što mu je potrebno.

Mnogi roditelji pravdaju izostanke deteta, pokušavajući da poprave situaciju u školi i spreče još teže posledice. Međutim, dokle god vaše dete oseća da ćete vi biti tu da popravite štetu koje je ono napravilo, neće doći do željene promene i lečenja.

To može ići čak dotle da mu nabavljate lekove, vitamine, obavljate njegove obaveze umesto njega… Ponekad se čak i dešava da roditelji nabavljaju drogu ili alkohol, što je najgora moguća stvar koju možete da uradite.

Ne možete pobediti zavisnost i suzavisnost sami, jer je to veoma teška i iscrpljujuća borba. Zato je najbolje odaberete kliniku VIP Vorobjev, koja ima višegodišnje iskustvo u lečenju bolesti zavisnosti i psihičkih problema.

Klinika VIP Vorobjev – Pravo mesto za izlečenje vaših najbližih

Često se dešava da dete odbija da ode na rehabilitaciju, a jasno je da su zavisnost ne može pobediti bez stručne pomoći. Zato je jako važno inicirati lečenje, jer je to jedini način da vaše dete živi zdrav i normalan život.

Šta je suzavisnost

Zavisnost je izlečiva, a pravo mesto za izlečenje je naša klinika VIP Vorobjev. Uz stručnu pomoć vrhunskih stručnjaka i punu podršku, vaše dete će ponovo udahnuti život punim plućima i uživati u svojoj mladosti.

Ostavite komentar