Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Zavisnost od Interneta – Lečenje na Klinici VIP Vorobjev

Zavisnost od Interneta se kao psihološki i društveni problem pojavljuje krajem XX veka. Iako se počeci Interneta vezuju za sedmu deceniju prošlog veka, definisanje ovog poremećaja u stručnim krugovima javlja se dvadesetak godina kasnije.

Termin zavisnost od Interneta prvi put je 1995. godine upotrebio američki psihijatar, dr Ivan Goldberg. On je ovu vrstu zavisnosti odredio kao psihički poremećaj koji karakteriše opsesija boravkom na Internetu. Kako se sve veći broj ljudi javljao sa problemom nekontrolisanog konzumiranja Internet-sadržaja, njegovoj analizi i lečenju pristupili su i drugi psihijatri i psiholozi.

Određenjem ove savremene pojave kao zdravstvenog problema (tzv. kibernetski poremećaj) i njenim svrstavanjem u bolesti zavisnosti, učinjen je veliki korak u lečenju zavisnika od Interneta.

Internet – Prednosti i opasnosti

Savremeni svet gotovo je nemoguće zamisliti bez Interneta. Ovo revolucionarno tehnološko otkriće unelo je neverovatne promene u ljudski život. Ekspanzija Interneta je tolika da skoro ne postoji mesto na planeti gde se on ne upotrebljava. Koristi koje društvo od Interneta ima, mogu se svrstati u red najvećih civilizacijskih otkrića, poput pronalaska struje ili penicilina.

Pretraživanje Interneta je opravdano i poželjno u nameri da se prikupe informacije neophodne za obavljanje nekog posla. Pretraga podataka iz različitih oblasti ljudske delatnosti danas je znatno olakšana i ubrzana upravo zahvaljujući ovoj mreži. Tako je informaciona Internet baza od velike važnosti u vršenju naučnih i drugih istraživanja.

Međutim, ma kolike prednosti da Internet pruža, treba biti veoma obazriv pri njegovom korišćenju. Posebno pažljivi moraju biti roditelji jer nekontrolisan boravak na ovoj mreži može uzrokovati niz problema kod dece. Poremećaj pažnje, desocijalizacija i agresivnost samo su neki od njih.

Da je preterana upotreba Interneta ne samo psihološki, nego i socijalni problem, pokazuju i mnoge naučne studije objavljene kod nas i u svetu. Konstantnim boravkom „na mreži“, poništava se granica između realnog i virtuelnog sveta. Opsesija društvenim mrežama, kompulzivna kupovina u elektronskim prodavnicama i neprekidno igranje igrica neki su patoloških oblika ponašanja na Internetu.

zavisnost od interneta dr vorobjev

Jeste li zavisni od Interneta?

Da li lajkove na društvenim mrežama proveravate po automatizmu, čim ujutru otvorite oči i pre nego što uveče zaspite? Objave virtuelnih prijatelja interesantnije su vam od razgovora koji vodite za stolom, sa roditeljima, decom ili realnim prijateljima? Pametni telefon ili tablet satima ne ispuštate iz ruke? Zapitajte se da li se već nalazite u stanju digitalne zavisnosti.

Digitalna zavisnost je veoma ozbiljan problem, koji ulazi u red zavisnosti od alkohola, narkotika i kocke. Prema statističkim podacima, procenjuje se da od njega boluje čak 44 odsto ljudi. Kada osoba nije u mogućnosti da pristupi Internetu, javlja se stres, nervoza i anksioznost. Slaba koncentracija i pamćenje, razdražljivost i nagle promene raspoloženja, neke su od manifestacija zavisničkog ponašanja.

Zbog toga zavisnosti od Interneta treba pristupiti veoma odgovorno, kao i drugim adiktivnim bolestima. Čim se problem prepozna, neophodno je potražiti stručnu pomoć.

Zavisnost od Interneta – Kada virtuelni svet zameni stvarnost

Desocijalizacija, kao posledica isključenja iz realnog sveta usled preteranog „boravka“ u svetu koji simulira stvarnost, problem je koji se javlja ne samo kod dece, nego i kod odraslih. Kockanje, aukcije, igranje društvenih igara sa robotom ili sa nepoznatim saigračima na drugom kraju sveta (šah, monopol, video-igrice i dr.) odvode u izolaciju. Kada se osoba probudi iz ugodnosti imaginarnog sveta, najčešće nailazi na nerazumevanje i osudu sredine.

zavisnost od interneta

Zanemarivanje svakodnevnih aktivnosti, poput druženja i učenja, poslovnih i kućnih obaveza, rezultira sukobima sa najbližima. Poremećaji u spavanju i ishrani, kao i depresija, potištenost i osećaj krivice, česti su pratioci otuđenja uzrokovanog prekomernim korišćenjem Interneta. Zato se Internet zavisnost s pravom naziva i socijalnom devijantnošću.

Kompulzivno korišćenje Interneta najčešće se javlja kao odgovor na nezadovoljstvo sopstvenim životom ili nekim njegovim segmentom. Ispunjenost i zadovoljstvo se traže u beskonačnom provođenju vremena u surfovanju, odnosno bespredmetnom pretraživanju različitih stranica. Emotivna praznina se popunjava sajber ljubavnim vezama i polnim odnosima, dok se traženje stvarnih partnera izbegava. Zato je neophodno, uz ekspertsku pomoć, najpre ustanoviti uzroke zavisnosti, a onda izlečiti i samu zavisnost.

Zavisnost od Interneta – Da li je izlečenje moguće?

Ukoliko osoba prepozna da ima problem sa tehnološkom zavisnošću, a nemoguće joj je da sama smanji vreme provedeno na Internetu, potrebno je da potraži stručnu pomoć. Naš tim renomiranih i u svetu nagrađivanih lekara specijalista pomoći će vam da se lakše izborite sa svojim problemom.

Na Klinici za lečenje bolesti zavisnosti „VIP Vorobjev“, uspešno sprovodimo program za lečenje zavisnosti od Interneta. Primarni cilj ovog lečenja jeste da se otkloni opsesivna potreba da se neprestano boravi na Internetu.

Na psihoterapiji, koju na našoj klinici sprovode najveći stručnjaci, otkrivaju se uzroci zavisničkog ponašanja. Zatim se, specijalnim metodama, radi na ponovnom konstruisanju razorenih voljnih mehanizama i stabilizaciji ličnosti i njene psihe. Osnovne životne funkcije, poput spavanja i uzimanja obroka, ponovo se uspostavljaju. Na taj način doprinosi se otklanjanju nervoze i razdražljivosti i uspostavlja se kontrola nad svojim emocijama i životom.

Etape i metode lečenja zavisnosti od Interneta

Lečenje zavisnosti od Interneta na Klinici „VIP Vorobjev “ traje 14 dana, izvodi se u nekoliko etapa i obuhvata sledeće proverene metode:

1. Dijagnostika za cilj ima procenu psihofizičkog stanja pacijenta. Standardni dijagnostički pregled fizičkog stanja pacijenta obuhvata: test urina, opštu i biohemijsku analizu krvi, proveru prisustva virusa u krvi, EKG i pregled lekara interniste.

Drugi deo dijagnostičkog pregleda podrazumeva procenu psihičkog stanja pacijenta. Psihološkim testovima utvrđuje se nivo zavisnosti pacijenta, procena posledica koje je njegovo mentalno zdravlje pretrpelo, postoje li psihički poremećaji, da li su očuvani voljni mahanizmi, kolika je želja i motivacija za izlečenjem, da li je prisutna depresija i sl.

Nakon konsultacije i psihološke dijagnostike, naši doktori uspostavljaju strategiju i određuju individualan program lečenja. Ukoliko rezultati pokažu izvesna odstupanja od standarda ili se manifestuju određeni faktori rizika (poput hroničnih bolesti).

2. Farmakoterapija, odnosno terapija lekovima na početku lečenja pomaže psihičkoj stabilizaciji pacijenta. Uz pomoć medikamenata, otklanjaju se anksioznost i depresija. Po stabilizovanju, pacijent će moći da analizira svoje stanje, da na adekvatan način reaguje na događaje i prihvata ih. Tek tada se može prsitupiti narednoj fazi lečenja.

Zavisnost od Interneta – Tehnologija u borbi protiv bolesti zavisnosti

3. Lečenje medicinskim aparatima, odnosno neuro-džet terapija, podrazumeva metodu kojom se specijalnim impulsima utiče na neurone u mozgu odgovorne za lučenje dopamina i endorfina (hormona sreće). Neuro-džet aparatom se normalizuje nivo ovih hormona. Stimulacija ovim aparatom je bezbolna, te pacijent oseća jedino vibracije i blago golicanje. Frekvencija i intenzitet impulsa se kontroliše putem kompjutera.

4. Lateralna (pobočna) terapija služi za regulisanje asimetričnosti moždanih hemisfera. To je neurofiziološka metoda korigovanja poremećaja ponašanja i volje, kao i redukcije patološke želje za boravkom na Internetu. Ovom metodom postiže se normalizovanje funkcije leve i desne moždane hemisfere.

5. Integrator pokreta očiju je metoda desenzibilizacije putem uspostavljanja novih pokreta očiju. Primenom ovog integratora, blokiraju se doživljaji povezani s patološkom željom za korišćenjem Interneta. Naročite naočare u mozak pacijenta emituju kodirane video-signale, dok se audio-signali šalju preko slušalica. Na mozak pacijenta se utiče emitovanjem slika koje u njegovoj podsvesti formiraju intenzivan osećaj odbojnosti prema preteranom korišćenju Interneta.

Psihoterapija kao vid lečenja bolesti zavisnosti

6. Psihoterapija obuhvata nekoliko psiholoških modela, koji se primenjuju u zavisnosti od psihičkog stanja pacijenta.

  • Individualna psihoterapija podrazumeva individualni rad psihoterapeuta sa pacijentom. Na psihoterapiji, pacijent dobija savete kako se najlakše može izboriti sa stresom u životu i na poslu, kao može očuvati svoju ličnost i uspostaviti zadovoljavajuć odnos sa ljudima u najbližem okruženju (porodicom, prijateljima, kolegama). Od pacijenta se očekuje da aktivno učestvuje u terapiji, da, po savetu psihoterapeuta, uspostavi plan dnevnih aktivnosti, kojeg se mora pridržavati.
  • Edukativnom psihoterapijom pomaže se u otkrivanju uzroka bolesti. Razotkrivanjem zabluda koje je pacijent imao u vezi sa svojim stanjem, odnosno bolešću, doprinosi se njegovom lečenju. Gledanjem edukativnih filmova, pacijentima se predočavaju fizičke, psihičke, profesionalne i socijalne posledice njihove zavisnosti. Edukativna terapija podrazumava i obuku pacijenta u vezi sa ponašanjem u apstinenciji.
  • Grupna psihoterapija obuhvata rad psihoterapeuta sa grupom pacijenata. U zavisnosti od procene psihoterapeuta, pacijent se uključuje u grupu pacijenata sa istim problemom zavisnosti. Rad u grupi nekad je delotvorniji od individualnog tretmana jer je pacijentu lakše ako sazna da nije sam u svom problemu. Deljenjem iskustava i iskušenja u koja zapadaju, pacijenti lakše razrešavaju unutrašnje i međuljudks ekonflikte uzrokovane zavisnošću. Ovim vidom terapije, často se lakše otklanja napetost i ponašanje se brže koriguje.
  • U porodičnoj psihoterapiji psihoterapeut sarađuje sa članovima porodice pacijenta.Kako su članovi porodice suzavisnici u bolesti, oni uče kako da se ponašaju prema pacijentu nakon bolničkog lečenja. Na porodičnoj psihoterapiji rešavaju se problemi u međusobnim porodičnim odnosima i radi se na otklanjanju konflikta između članova porodice.

Zavisnost od Interneta– psihološka borba

7. Mentalna blokada je procedura koja obuhvata elemente hipnoze. Zadiranjem u podsvest i projekcijom slika koje se odnose na najvažnije životne događaje, pacijent kao da ponoov proživljava život. Ti trenuci su duboko emotivni i vrlo intenzivni. Na uznemirujuć sadržaj iz svog sećanja, pacijenti reaguju burno. Iskustvo koje dožive tokom hipnotičkog stanja često deluje otrežnjujuće na pacijente i oni ne žele da se ikada više vrate zavisnosti.

Zavisnost od Interneta – Ambulantno lečenje

8. Ambulantno lečenje predstavlja poslednju fazu u borbi sa bolešću zavisnosti. Po okončanju lečenja, vrši se objektivna analiza rezultata pomoću različitih testova i psihometrijskih skala. Analiza rezultata rehabilitacije je dvosmerna. Tako pacijent vrši sagledavanje sopstvenog lečenja: kakvi su rezultati, koji simptomi bolesti su nestali, koliko se oseća sigurnim u sebe i na koji način će organizovati život.

Posle napuštanja bolnice, nastavlja se praćenje psihičkog stanja pacijenta. Ova faza očuvanja rezultata traje godinu dana i podrazumeva redovne mesečne kontrole. Klinika „VIP Vorobjev “ je uvek uz svoje pacijente – 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji. U borbi protiv recidiva, pacijenti uvek dobijaju našu punu podršku. U bilo kom trenutku, mimo redovnih kontrola, mogu se obratiti našim lekarima.

Zavisnost od interneta dr vorobjev

Ukoliko želite da se konsultujete u vezi sa lečenjem zavisnosti koji imate Vi ili neko Vama blizak, ne oklevajte da nas pozovete. Svi naši lekari su sertifikovani anasteziolozi, psihijatri i psiholozi sa 10–25 godina iskustva. Diskrecija i posvećenost naših lekara garantuju najefikasniji pristup svakom pacijentu ponaosob i – najbolje rezultate. Znanje, stručnost i veliko iskustvo u lečenju pacijenata iz celog sveta, najbolja su preporuka Klinike „VIP Vorobjev“u tretmanu i lečenju bolesti zavisnosti.

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image