Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Plazmafereza u lečenju zavisnosti od droge i alkoholizma

Plazmafereza je naročito značajna procedura jer dovodi do revitalizacije organizma, nakon čega pojedinci mogu da se posvete praćenju terapija koje vode ka oporavku od zavisnosti od droge i alkoholizma. Ova metoda predstavlja značajan deo lečenja zavisnosti, a u kombinaciji sa drugim metodama dovodi do potpunog oporavka organizma.

Plazmafereza u lečenju zavisnosti od droge i alkoholizma

Šta je plazmafereza

Metoda otklanjanja toksina iz krvi putem transfuzija i propuštanja kroz filtere, prilikom čega se krv razdvaja na krvna zrnca i plazmu naziva se plazmafereza. Ova procedura se uspešno koristi tokom poslednjih godina, a postepeno ima i sve veću primenu u medicini, računajući i lečenje zavisnosti.

Različite vrste plazmafereze

Plazmafereza se deli na više različitih procedura, kao što su terapeutska zamena plazme, centrifugalna plazmafereza i plazmafereza sa duplom filtracijom. Sve ove procedure za rezultat imaju filtraciju toksina, a broj potrebnih procedura i pojedinosti svih vrsta terapija se određuju u odnosu na potrebe pacijenta i njegovo zdravstveno stanje.

Indikacije za plazmaferezu

Detoksikacija, odnosno otklanjanje toksina iz tela spada u primarne plazmafereza indikacije, i predstavlja neophodnu proceduru kako bi pacijent počeo bolje da se oseća u najkraćem roku. Kod samostalnog odvikavanja, ovaj proces traje i do nekoliko dana, a praćen je simptomima apstinencijalne krize kao što su bol, neprestana želja za supstancom, nervoza i grčevi.

Da bi se ovo izbeglo ili u najvećoj meri ograničilo, pomoću plazmafereze se za svega nekoliko procedura koje traju po par sati dolazi do željenog rezultata, odnosno svi tragovi supstanci se otklanjaju iz krvotoka.

Procedura plazmafereze

Plazmafereza započinje tako što se krv pacijenta kroz iglu ili kateter vadi i dalje usmerava ka mašini gde se procesuira, odnosno razdvaja na crvena i bela krvna zrnca, krvne pločice i plazmu. Plazma, odnosno tečni sastojak krvi se tada propušta kroz filtere koji otklanjaju štetne materije, a plazmi se tom prilikom takođe dodaju tečne materije kako bi se nadoknadio otklonjeni deo. Iako možda zvučni komplikovano i bolno, važno je napomenuti da osoba oseća vrlo malo ili nimalo bola u toku procedure, a jedna od najistaknutijih nuspojava je umor koji se može javiti odmah po završetku postupka.

video
play-sharp-fill

Trajanje plazmafereze

Ova procedura se izvodi isključivo pod nadzorom medicinskog tima. Za razliku od ultra brzih metoda detoksikacije, plazmafereza traje malo duže, ali je takođe i manje invazivna po organizam. U najvećem broju slučajeva, potrebno je ponoviti proceduru plazmafereze dva ili tri puta pre nego što dođe do značajnog poboljšanja zdravstvenog stanja.

Kako se pripremiti pre procedure

Važno je napomenuti da se procedura plazmafereze mora vršiti pod nadzorom medicinskog osoblja, a samim tim i priprema pacijenta pre procedure potpada pod njihovu odgovornost. Sve što pacijent mora da uradi je da prati instrukcije koje mu se daju. Kada je u pitanju plazmafereza kontraindikacije mogu značajno otežati samu proceduru, pa se stoga savetuje da se pre same procedure strogo prate uputstva doktora. Plazmafereza se obavlja pomoću medicinskog aparata, bezbolna je i služi za prečišćavanje krvi od toksina nagomilanih usled dugoročne konzumacije narkotika i alkohola.

Samim tim, pre same procedure, radi veće efektivnosti, pacijent ne bi smeo da konzumira psihoaktivne supstance. Da bi se to garantovalo, pre sprovodjenja procedure, pacijenti vreme provode u stacionaru, daleko od svih losih uticaja.

Uticaj plazmafereze na organizam

Plazmafereza ima višestruko pozitivno dejstvo na organizam, a prvenstveno je korisna zato što vodi do ubrzanog oporavka usled prečišćivanja krvi od toksina. Naravno, nijedna procedura nije potpuno savršena, a u slučaju plazmafezere, određeni neželjeni simptomi koji se mogu javiti u toku ove procedure uključuju:

Nizak krvni pritisak
Glavobolja
Povremeni umor
Vrtoglavice
Trnjenje prstiju i oko usta

Prednosti plazmafereze: Kakvi se rezultati mogu postići u lečenju zavisnosti od droge i alkohola?

Prednosti plazmafereze su višestruki. Pre svega, plazmafereza je jedna od najefikasnijih metoda prečišćivanja krvi. Nakon svega nekoliko procedura, štetne materije i toksini se uklanjaju iz krvotoka, a osoba sa problemom zavisnosti od droge i alkohola počinje da se oseća bolje.

Pored toga, kod osoba koje se susreću sa autoimunim oboljenjima, procedura plazmafereze može im pomoći tako što će organizam prestati da proizvodi antitela koja izazivaju pogoršanje problema. Prednosti plazmafereze su:

Ubrzan oporavak organizma
Veći nivo energije po okončanju procedure
Brži oporavak jetre
Oporavak organizma nakon virusnih oboljenja
Poboljšanje imuniteta

Cena plazmafereze

Procedura plazmafereze predstavlja neizostavan deo lečenja zavisnosti, ali primenu ima i u lečenju brojnih psihičkih oboljenja. Kada je u pitanju plazmafereza cena se može menjati u skladu sa medicinskom slikom pacijenta, jer se može se menjati i broj potrebnih terapija. Ukoliko ste zainteresovani da saznate više detalja o ovoj proceduri, njenoj efektivnosti i ceni, savetujemo Vam da nas kontaktirate putem telefona ili vebsajta.

Lekari

Svi članovi medicinskog tima koji rade na klinici Vorobjev poseduju ogromno iskustvo, budući da smo od osnivanja naše ustanove do sada sa uspehom lečili više od 20 000 pacijenata. Pored samog broja pacijenata, dokaz kvaliteta naših doktora su i nagrade koje smo osvajali, među kojima posebno mesto zauzimaju Rose of Paracelsus iz Brisela i zlatna nagrada za kvalitet osvojena na medicinskoj konvenciji u Njujorku.

Patenti i sertifikati

Iako procedura plazmafereze nije nova, moderna medicina stalno napreduje i pronalaze se novi načini da se i postojeće metode lečenja unaprede. U skladu sa tim, lekari i članovi osoblja sa naše klinike stalno posećuju medicinske sajmove na kojima stiču znanja i sertifikate što samo može biti od pomoći u poboljšanju uspešnosti lečenja.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image