Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Terapija Spark talasima (Shock Wave Terapija) u lečenju zavisnosti od droge i alkoholizma

Čest okidač za pojavu bolesti zavisnosti, posebno od lekova, jeste hronični bol koji onemogućava normalan život pa se poseže za medikamentima koji to stanje olakšavaju. Shock wave terapija, ili terapija Spark talasima, može pomoći upravo kod tog problema i otkloniti jedan od ključnih faktora za zloupotrebu lekova za ublažavanje bolova.

Pored toga, nakon prestanka konzumacije alkohola i narkotika, kod pacijenata se često javljaju bolovi i iscrpljenost organizma. Šok wave terapija pomaže u uklanjanju tih bolova i u regeneraciji celog organizma što pozitivno utiče i na mentalno zdravlje i daje snagu pacijentu da se bori protiv zavisnosti.

Terapija Spark talasima

Šta je to Shock Wave (šok vejv) terapija

Shock wave terapija je nehirurška procedura koja koristi akustične talase visoke snage i niske frekvencije u cilju ublažavanja bolova, vraćanja pokretljivosti, regeneracije tkiva i lečenja kožnih lezija. Shock wave terapija se pokazala vrlo uspešnom u tretiranju oboljenja mišićno-koštanog sistema pa se najviše primenjuje u ortopediji, fizioterapiji, sportskoj medicini i urologiji. Primena ove terapije se raširila i na mnoge druge oblasti gde je njen cilj oporavak organizma i ublažavanje bolova.

Indikacije za terapiju

Najčešće indikacije koje ukazuju da treba da se primeni shock wave terapija jesu povrede i bolovi sa ili bez kalcifikata. To su pre svega povrede i bolovi:
ramena
lakta
kolena i stopala
karlice i kukova
mišića i tetiva stopala
vrata i leđa
Šok wave terapija se vrlo dugo koristi i za razbijanje kamena u bubregu, kao i za lečenje kožnih lezija kao što su:
akutne i hronične lezije
posttraumatske lezije
postoperativni poremećaji
opekotine
dekubitisi

Kako se izvodi procedura

Shock wave terapija se sprovodi pomoću aparata koji emituje akustične talase koji se usmeravaju i deluju na određeni deo tela. Da bi se postigli rezultati obično je potrebno 3 do 5 tretmana. Postupak počinje određivanjem mesta na koje će se delovati aparatom, a zatim sledi nanošenje gela kao provodnika i postavljanje pištolja aparata na definisano mesto.

Trajanje postupka

U zavisnosti od svrhe terapije i težine problema određuje se i koliko često će se sprovoditi shock wave terapija i u kom intenzitetu. U proseku, procedura obično traje od 5 do 15 minuta, a terapija se ponavlja 1 do 2 puta nedeljno.

Kako se pripremiti pre procedure

Pre nego što otpočne shock wave terapija, mora se obaviti razgovor sa lekarom da bi se utvrdilo da li postoji neko od stanja koja ne dopuštaju primenu ove terapije. Kontraindikacije za šok wave terapiju su:

trudnoća
tumori
srčani problemi
tromboza
akutne infekcije

Ako nema kontraindikacija, lekar će izvršiti pregled i inspekcijom i palpacijom odrediti tačno mesto gde je potrebno da se sprovede shock wave terapija.

Dodatno, pacijentu se pre nego što otpočne shock wave terapija savetuje da:

prestane sa uzimanjem aspirina i iboprufena
obuče komotnu odeću pri dolasku na terapiju
istušra se pre dolaska u ordinaciju bez upotrebe preparata za negu kože

Vreme oporavka posle terapije Spark talasima

Izuzetna prednost koju nudi shock wave terapija je to što nije invanzivna i ne izaziva nikakve tegobe pa nije potreban period oporavka nakon nje. Može se odmah nastaviti sa uobičajenim aktivnostima. Ponekad se može javiti manji bol 2 do 3 sata nakon tretmana.

Efekti terapije Spark talasima

Shock wave terapija emituje talase koji stimulišu stvaranje novih krvnih sudova, podstiču lučenje hijaluronske kiseline i regenerišu kolagen u oštećenom tkivu. U tretiranoj oblasti, povećavaju se elastičnost i prokrvljenost, a tkivo se obnavlja. Na taj način šok wave terapija pomaže telu da mnogo brže zaceli i da bol bude podnošljiviji. Pored toga, ova procedura se koristi i za razbijanje kacifikata u ligamentima, tkivima i mišićima.

Potencijalne prednosti terapije talasima: kakvi se rezultati mogu postići u lečenju zavisnosti od droge i alkohola

Kada je u pitanju lečenje od bolesti zavisnosti, kao što su alkoholizam i zavisnost od narkotika, shock wave terapija je našla svoju primenu i u tim oblastima. S obzirom da zavisnost od narkotika vrlo često nastaje zbog hroničnih bolova, shock wave terapija može biti usmerena na uklanjanje tih bolova, a time i glavnog pokretača zloupotrebe lekova koja je odvela pacijenta u zavisnost.

Shock wave terapija pozitivno utiče i na popravak celokupnog stanja organizma, regeneraciju tkiva i na bolove koji se mogu javiti kao reakcija na prestanak uzimanja alkohola i narkotika. Na taj način, šok wave terapija doprinosi poboljšanju opšteg fizičkog stanja pacijenta što potom pozitivno utiče i na njegovo mentalno stanje i lakše prevazilaženje zavisnosti.

Shock wave terapija cena

Ukoliko smatrate da bi shock wave terapija bila dobar izbor za Vas, dođite na našu kliniku i posavetujte se sa našim lekarima. Osim toga, možete kontaktirati i naše medicinske savetnike koji će Vas uputiti u postupak i troškove lečenja.

Lekari

Kad dođete na našu kliniku, možete biti sigurni da će Vas primiti najbolji lekari, veoma stručni u onome što rade i puni iskustva u radu sa pacijentima. Ljubazno će Vas saslušati, uputiti u sve mogućnosti lečenja i sprovesti ceo program lečenja pažljivo i odgovorno. Naši lekari su sertifikovani i obučeni za rad sa shock wave aparatima i shock wave terapija se kod nas sprovodi stručno i bezbedno.

Patenti i sertifikati

Kada je u pitanju shock wave terapija Beograd poseduje nekoliko ordinacija koje je uspešno sprovode. Klinika VIP Vorobjev ima dugogodišenje isustvo u radu sa šok wave aparatima i sertifikovana je da sprovodi razne oblike fizikalne terapije u koje se ubraja i shock wave terapija.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image