Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Lečenje i rehabilitacija zavisnosti od marihuane

Debata o legalizaciji marihuane traje već decenijama. I pored toga, priroda i efekti marihuane, kao i posledice koje dugotrajna upotreba može izazvati nisu do kraja istraženi. Celokupnu diskusiju dodatno pogoršava prisustvo raznih dezinformacija i konfliktnih informacija tako da je jako teško doći do prave istine o marihuani.

U pojedinim državama, upotreba marihuane, medicinska ili rekreativna, je po zakonu dozvoljena. Ipak, to što postoje pozitivne strane upotrebe marihuane, ne znači da je bezopasna i da zavisnost od marihuane ne postoji.

Lečenje i rehabilitacija zavisnosti od marihuana

Šta je zavisnost od marihuane

Marihuana se dobija sušenjem listova, cvetova i semena biljke Canabis Sativa i sadrži psihoaktivne supstance. Popularna je jer kod korisnika izaziva osećaj mira i sreće, umanjuje anksioznost, pojačava apetit i poboljšava raspoloženje. Uglavnom se konzumira pušenjem.

Iako mnogi veruju da je marihuana bezopasna i da ne postoji zavisnost od marihuane, istraživanja pokazuju drugačiju sliku:

3 od 10 korisnika će razviti zavisnost od marihuane
4 do 7 puta je verovatnije da će se zavisnost od marihuane javiti kod osoba koje su je koristile pre 18-e

Zavisnost od marihuane može stvoriti ogromne probleme u svakodnevnom životu i uticati na fizičko i mentalno zdravlje. Lečenje zavisnosti od marihuane je, tada, neophodan korak da bi osoba ponovo uspostavila kontrolu nad svojim životom.

Legalizacija marihuane u Srbiji

U Srbiji već duže vreme postoji inicijativa za legalizaciju marihuane. Ipak, marihuana je u Srbiji i dalje nelegalna i nedozvoljena supstanca i njena proizvodnja je zakonom zabranjena. Postoji mogućnost da u dogledno vreme bude dopuštena njena upotreba u medicinske svrhe, ali je legalizacija rekreativne upotrebe u ovom trenutku teško moguća.

Dejstvo marihuane i uzroci zavisnosti

Dejstvo marihuane može se razlikovati u zavisnosti od toga ko je koristi, u kolikoj meri, kao i od jačine same supstance. Marihuana je psihoaktivna droga koja pre svega izaziva euforično stanje. Javljaju se osećaji radosti, sreće, blaženstva, zatim opuštenosti, mira, unutrašnjeg zadovoljstva. Kod pojedinih osoba javljaju se promene u čulnom opažanju i u percepciji vremena.

Glavni psihoaktivni sastojak marihuane THC je odgovoran za euforično dejstvo marihuane, ali i za zavisnost od marihuane. THC stimuliše lučenje dopamina i mozak se vremenom navikava na neprirodne količine dopamina i postaje zavisan od njih. Osim toga, dolazi i do adaptacije organizma pa su potrebne sve veće količine da bi se postigao isti efekat. Sve to postepeno vodi u zavisnost od marihuane.

Faze zavisnosti od kanabisa

Iskustvo je pokazalo da postoji nekoliko faza kroz koje se razvija zavinost od marihuane. To su:

probanje
eksperimentisanje
redovna upotreba
rizična upotreba
stvaranje navike
potpuna zavisnost
kriza

Osoba neosetno prelazi iz jedne faze u drugu i nije ni svesna da sve dublje tone u zavisnost od marihuane.

Znaci i simptomi konzumiranja marihuane

Kako je u novije vreme upotreba marihuane postala društveno prihvatljiva, sve je veći broj ljudi kod kojih se javlja zavisnost od marihuane. Upotreba i zavisnost od marihuane se ispoljavaju kroz niz fizičkih, psihičkih i bihevioralnih simptoma. Ukoliko primetite kod sebe ili svojih bližnjih takve simptome, budite uvereni da u nekoj meri postoji zavisnost od marihuane i da je neophodno što pre potražiti odgovarajuću pomoć.

Fizički simptomi

Fizičke posledice pušenja marihuane, na osnovu kojih se može posumnjati da je osoba konzument, i da postoji fizička zavisnost od marihuane, mogu biti sledeće:

crvenilo očiju
suva usta
neprekidan kašalj
bolesti pluća
oslabljen imuni sistem
oštećenje centralnog nervnog sistema
loša koordinacija
ubrzan rad srca
visok krvni pritisak
neplodnost

Psihološki simptomi

Brojne kliničke studije ukazuju na vezu između upotrebe marihuane i mentalnih bolesti. Dugotrajna upotreba i zavisnost od marihuane često dovode do niza ozbiljnih mentalnih problema. Psihološki simpotmi pri upotrebi marihuane, kao i pri odvikavanju od nje, mogu biti:

uznemirenost
umor
strah
anksioznost
depresija
paranoja
psihoza
samoubilačke misli

Simptomi ponašanja

Promene u ponašanju koje se mogu primetiti kada postoji zavisnost od marihuane, posebno kada se pokuša prekidanje konzumiranja, mogu biti:

razdražljivost
nervoza
problemi sa spavanjem
otežano učenje
problemi sa pamćenjem
apatija
teškoće pri rešavanju problema
sporo reagovanje

Ovo su takođe i simptomi odvikavanja od marihuane koji se javljaju u 7 dana nakon prekida upotrebe i jasno ukazuju da postoji zavinsost od marihuane. Iz tog razloga bi trebalo što pre potražiti stručnu pomoć i započeti lečenje.

Da li je moguće sam prevazići zavisnost od marihuane

Kada postoji zavisnost od marihuane, teško je prestati sa njenom upotrebom jer svaki prekid izaziva niz neprijatnih simptoma, kao što su glavobolje. vrtoglavica, mučnina, anksioznost, depresija i neizdrživa želja za marihuanom. Zbog toga mnogi koji pokušaju da sami prekinu upotrebu marihuane, vrlo brzo joj se vraćaju da bi mučni simptomi odvikavanja od marihuane nestali.

Iako je moguće osloboditi se zavisnosti od marihuane kod kuće, uz jaku volju i podršku bližnjih, najsigurnije je obratiti se za pomoć nekoj od klinika za bolesti zavisnosti. Lečenje zavisnosti od marihuane uz stručnu pomoć je dokazano efikasnije i dugoročnije.

Proces i faze lečenja zavisnosti od marihuane u klinici VipVorobjev

Zavisnost od marihuane se na klinici VIP Vorobjev leči u nekoliko faza. Lečenje zavisnosti od marihuane je proces koji zahteva odlučnost, posvećenost i stručnu pomoć. Na našoj klinici taj proces obuhvata sledeće postupke:

01
Dijagnostika
02
Detoksikacija
03
Rehabilitacija

Dijagnostika – podrazumeva preglede lekara, interniste i specijaliste, psihologa i psihijatra, laboratorijske analize i druge potrebne preglede i testiranja, da bi se utvrdilo u kojoj meri se kod pacijenta razvila zavisnost od marihuane i kakvo je njegovo psihofizičko zdravlje.

Detoksikacija – detoksikacija organizma od marihuane podrazumeva čišćenje organizma od prisustva narkotika da bi se uklonila potreba za marihuanom; uz lekarski nadzor i odgovarajuću farmakoterapiju, pacijent prolazi taj proces sa što manje neprijatnih simptoma apstinencijalne krize i bez traumatičnih iskustava.

Rehabilitacija – proces oporavka i oslobađanja od psihološke zavisnosti od marihuane; podrazumeva psihoterapiju, bihevioralnu terapiju, razne druge savetodavne programe i upotrebu lekova ukoliko je potrebno.

Prosečno trajanje tretmana marihuane

Kada se leči zavisnost od marihuane, najpre je neophodno da se ukloni fizička zavisnost od marihuane kroz proces detoksikacije. Nakon prestanka konzumacije, prvi simptomi apstinencijalne krize se javljaju u roku od 24 do 72 sata. Vrhunac krize nastaje u toku prve nedelje, a kriza traje nedelju ili dve. Problemi sa spavanjem mogu da potraju i po mesec dana.

Post-akutni simptomi apstinencijalne krize mogu trajati i po godinu dana, ponekad čak i dve. U tom periodu je neophodno proći kroz određene vrste psihoterapije, najčešće je to bihevioralna terapija, koje pomažu da psihička zavisnost od marihuane nestane i u potpunosti bude pobeđena.

Potrebno je otkriti nerešene probleme ili traume koji su odveli u zavisnost od marihuane i opremiti se tehnikama i strategijama za život bez narkotika. Terapija pomaže u jačanju volje, sticanju samopouzdanja i veština za rešavanje svakodnevnih problema i stresnih situacija. Terapeut i grupe podrške pomažu pacijentu da istraje u teškim periodima rehabilitacije.

Efektivnost lečenja zavisnosti od marihuane

Dužina i efikasnost lečenja zavisi od stanja svakog pacijenta i mere u kojoj se razvila zavisnost od marihuane. Ipak, bez obzira na to, procenat uspešnosti lečenja zavisnosti od marihuane je vrlo veliki. Uz malo volje i neophodnu stručnu podršku i pomoć, zavisnost od marihuane može brzo postati prošlost. Klinika VIP Vorobjev poseduje sve uslove i vrlo stručno osoblje i može Vam pružiti sve što Vam je potrebno za efikasno i uspešno lečenje.

Troškovi lečenja zavisnosti od marihuane

S obzirom sa se zavisnost od marihuane na klinici VIP Vorobjev leči tako što se za svakog pacijenta pravi poseban individualni program lečenja koji zavisi od njegovog stanja, troškovi lečenja mogu varirati. Postoji niz programa i metoda, od kojih se biraju oni koji bi najviše odgovarali zdravstvenom stanju pacijenta i težini njegove zavisnosti. Ukoliko razmišljate o lečenju na našoj klinici, slobodno se obratite našim medicinskim savetnicima koji će Vas uputiti u sve pojedinosti i predočiti moguće tretmane i troškove lečenja. Tu su zbog Vas i ljubazno i strpljivo će odgovoriti na svako Vaše pitanje.

Lekari

Lekari klinike VIP Vorobjev su izuzetni stručnjaci obučeni za rad sa svim oblicima bolesti zavisnosti. Zavisnost od marihuane nije izuzetak. Vrlo su posvećeni svojim pacijentima, pružajući im vrhunsku medicinsku negu i punu podršku i motivaciju. Osim toga, neprekidno se usavršavaju da bi kreirali što uspešnije programe lečenja i pomogli pacijentima da što brže, usprešnije i sa što manje trauma pobede svoju zavisnost. Možete biti uvereni da ćete na našoj klinici biti u sigurnim rukama, a naše ljubazno i diskretno osoblje će se potruditi da Vam boravak na klinici prođe što prijantije.

Patenti i sertifikati

Zavisnost od marihuane se na klinici VIP Vorobjev leči savremenim i veoma efikasnim metodama o čemu svedoče brojne nagrade koje smo dobili za doprinos u lečenju bolesti zavisnosti. Posebno smo ponosni na nagrade Rose of Paracelsus i Zlatnu nagradu za kvalitet dobijenu u Njujorku.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image