Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Detoksikacija od heroina i apstinencijalna kriza

Heroin je veoma adiktivan opioid koji se vezuje za opiodne receptore u mozgu i oponaša dejstvo prirodnih opioda, kao što je endorfin. Vremenom se telo adaptira na prisustvo heroina i potrebne su mnogo veće doze da bi se postigao isti efekat. Uzimanjem većih doza, razvijaju se tolerancija i fizička zavisnost. Da bi fizička zavisnost prestala, neophodna je detoksikacija organizma od heroina.

Detoksikacija od heroina i apstinencijalna kriza

Šta je detoksikacija od heroina

Detoksikacija organizma od heroina, ili heroin detox, je proces čišćenja organizma od prisustva heroina i oslobađanja od fizičke zavisnosti. Nagli prestanak uzimanja heroina izaziva niz neprijatnih i bolnih simptoma, koji nisu smrtonosni, ali se ipak ne preporučuje detoksikacija kod kuće jer jaka kriza može dovesti do posezanja za heroinom da bi se uklonili simptomi, a u tim situacijama, može vrlo lako doći do predoziranja.

Šta je apstinencijalna kriza kod upotrebe heroina

Nakon prestanka upotrebe heroina, već nakon četiri sata se mogu javiti simptomi koji podsećaju na grip, poput curenja nosa i bolova u mišićima. Kako vreme prolazi, a najčešće u roku od 24 sata od uzimanja poslednje doze, simptomi postaju sve jači i neprijatniji. Vrhunac krize nastaje između 36 i 72 sata, a simptomi obično nestaju nakon 7 do 10 dana. Teški zavisnici mogu patiti od simptoma apstinencijalne krize i 3 do 4 nedelje.

Da bi se dejstvo ovih simptoma svelo na najmanju moguću meru, a rizik po zdravlje i život pacijenta potpuno otklonio, neophodno je proći heroin detox uz nadzor stručnih lica na nekoj od klinika za lečenje bolesti zavisnosti.

Protokol za detoksikaciju

Detoksikacija organizma od heroina počinje detaljnim dijagnostičkim analizama kojima se utvrđuje zdravstveno stanje pacijenta i težina njegove zavisnosti. Dijagnostika obuhvata preglede psihologa, psihijatra, interniste, specijaliste po potrebi, i niz laboratorijskih analiza, kao što su pregled krvi i urina, testovi na HIV i hepatitis i druge analize ukoliko su potrebne. Cilj je prilagoditi heroin detox stanju i potrebama pacijenta da bi procedura prošla što bezbolnije i uspešnije.

Indikacija za proceduru

Nakon dijagnostičkih analiza, ukoliko se utvrdi da kod pacijenta postoji zavisnost od heroina, sprovodi se heroin detox. Svako odvikavanje od heroina, kada postoji fizička zavisnost, izaziva jake simptome apstinecijalne krize. Ti simptomi ukazuju da je neophodno sprovesti heroin detox kao prvi korak koji vodi ka izlečenju zavisnosti od heroina. Heroin detox obuhvata niz različitih metoda i prilagođava se svakom pacijentu ponaosob, na osnovu njegovog stanja i težine zavisnosti.

Kontraindikacije

Pre nego što se otpočne heroin detox, mora se utvrditi da li kod pacijenta postoji zavisnost od još nekog narkotika ili alkohola, kao i da li postoje propratne bolesti zbog kojih se povaćava rizik od pojave neželjenih dejstava. Zbog toga je najbolje heroin detox obavljati na klinici uz prisustvo lekara koji će trenutno moći da reaguju na neočekivane reakcije pacijenta i promene ili prilagode terapiju.

Brze i ultra brze metode detoksikacije od heroina

Heroin detox se može sprovesti brzom i ultra-brzom metodom.

Brza metoda (ROD) podrazumeva upotrebu opioda produženog dejstva koji se daju pacijentu kao zamena za heroin. Na taj način se simptomi apstinencijalne krize svode na minimum, a opioid se dozira tako da ne izaziva opijenost. Kasnije se količina tog opioida postepeno smanjuje do potpunog ukidanja.

Ultra-brza metoda (UROD) podrazumeva primenu opiodnih antagonista i heroin detox se obavlja pod anestezijom. Dok pacijent izađe iz anestezije, većina simptoma apstinecijalne krize nestaje. UROD je veoma brza i efikasna metoda.

Proces detoksikacije od heroina u klinici Vip Vorobjev

Tim lekara na klinici VIP Vorobjev je obučen da sprovedi heroin detox najsavremenijim metodama. Plazmafereza je bezbolna i maksimalno efikasna terapija koja podrazumeva čišćenje plazme od svih toksičnih sastojaka i vraćanje čiste plazme u organizam. Detoksikacija organizma od heroina pomoću plazmafereze nema nikakve kontraindikacije i utiče pozitivno na celokupno stanje organizma.

Neuro Jet terapija deluje elektronskim impulsima na neurone u mozgu koji su odgovorni za lučenje dopamina i endorfina i ponovo pokreće njihovo lučenje koje je prestalo zbog upotrebe heroina. Potpuno je bezbolna i kontroliše se pomoću računara.

Transair terapija se sprovodi pomoću Transair uređaja koji emituje talase koji utiču na rad mozga i uspostavljaju balans i ravnotežu. Uklanjaju nervozu, razdražljivost, neraspoloženje i probleme sa spavanjem.

Priprema pacijenta za detoksikaciju od heroina

Heroin detox se vrši nakon određene pripreme pacijenta. Posle dijagnostičkih analiza i razgovora sa lekarom, pravi se individualni plan detokisakcije i pacijent se upućuje u to kako će izgledati čitav proces. Preporučuju se izbegavanje alkohola i drugih psihoakitivnih supstanci pred samo izođenje detoksa, zatim dosta odmora i zdrava ishrana, kao i unošenje dovoljno tečnosti.

Da li je bezbedno vršiti detoksikaciju kod kuće

Heroin detox se može spovesti i kod kuće, bez upotrebe medikamenata, ali je taj postupak veoma neprijatan i bolan, i vrlo često se u sred samog procesa ponovo pribegne heroinu da bi se uklonili mučni simptomi apstinencijalne krize. Tada vrlo lako može doći do predoziranja što može imati kobne posledice.

Takođe, intenzivna dijareja i povraćanje mogu izazvati tešku dehidrataciju, opasnu po život. Posebno je opasno sprovoditi heroin detox kod kuće ukoliko postoje neke hronične bolesti. Iz tog razloga je najbolje obratiti se za pomoć klinici za lečenje bolesti zavisnosti i izvršiti heroin detox uz pomoć lekara na što bezbolniji način.

Simptomi detoksikacije od heroina

Simptomi apstinencijalne krize koji se javljaju vrlo brzo nakon prestanka uzimanja heroina su:

ubrzan puls
povećan krvni pritisak
znojenje
povišena temperatura
mučnina i povraćanje
dijareja
bol u mišićim i kostima
grčenje mišića

Nakon dužeg vremenskog perioda, javljaju se:

anksioznost
depresija
insomnija
težak umor
potištenost i osećaj praznine
problemi sa koncentracijom i pamćenjem

Heroin detox ima za cilj da potpuno eliminiše ovakve simptome da bi se čišćenje organizma od prisustva heroina sprovelo sa što manje trauma i posledica.

Prednosti brze detoksikacije od heroina

Brza detoksikacija u odnosu na samostalnu detoksikaciju kod kuće je izuzetno efikasna i mnogo manje stresna metoda čišćenja organizma od prisustva heroina. Simptomi apstinencijalne krize se svode na najmanju moguću meru i heroin detox traje znatno kraće.

Ultra-brza detoksikacija je još brža i efikasnija metoda koja se sprovodi pod anestezijom tako da pacijent većeg dela heroin detox procesa nije ni svestan, a simptome apstinecijalne krize najvećim delom ni ne oseti zbog dejstva anestezije.

Lečenje zavisnosti nakon procesa detoksikacije

Nakon što se uspešno sprovede heroin detox, pacijent više nije fizički zavistan od heroina. Ostaje psihička zavisnost koja se leči pomoću psihoterapije i savetovanja, uz pomoć odgovarajućih medikamenata, ukoliko je potrebno. Kao najuspešnija terapija se pokazala bihevioralna terapija koja ima za cilj da pomogne pacijentu da dođe do srži problema koji su ga odveli u bolest zavisnosti i da promeni obrasce ponašanja kroz primenu raznih tehnika i mehanizama za prevazilaženje stresa i trauma.

Troškovi detoksikacije

Na klinici VIP Vorobjev, heroin detox proram se pravi posebno za svakog pacijenta na osnovu njegovog stanja i težine zavisnosti. Zbog toga, troškovi detoksikacije variraju. Ukoliko ste zainteresovani za heroin detox i lečenje na našoj klinici, molimo Vas da pozovete naše ljubazne medicinske savetnike koji će Vam dati odogovor na svako Vaše pitanje.

Doktori

Doktori klinike VIP Vorobjev su vrhunski stručnjaci, u potpunosti obučeni za rad sa bolestima zavisnosti i godinama radnog iskustva. Pored toga, prate najsavremenija dostignuća u ovoj oblasti i neprekidno se usavršavaju. Pored stručnosti i znanja, veoma su posvećeni svojim pacijentima i njihova briga i podrška predstavljau važan element u procesu lečenja. Ukoliko odlučite da heroin detox sprovedete na našoj klinici, budite sigurni da ćete biti u pravim rukama.

Patenti i sertifikati

O našem uspehu u lečenju bolesti zavisnosti svedoče nagrade i priznanja koje smo dobili za svoj rad. Najviše smo ponosni na nagrade Rose of Paracelsus i Zlatnu nagradu za kvalitet dobijenu u Njujorku.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image