Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Lečenje zavisnosti od kreka

Kokain je jedan od najrasprostranjenijih vrsta narkotika, a milioni ljudi širom sveta pate od zavisnosti od ove supstance. Pored svih štetnih dejstava, kokain je takođe poznat po jednoj stvari, izuzetno visokoj ceni, zbog koje se mnogi zavisnici vremenom okreću ka drugim varijantama narkotika ne bi li postigli sličan efekat.

Krek kokain je oblik ove supstance, daleko jeftiniji, ali i štetniji po organizam i poznat po jakoj zavisnosti koju izaziva. Lečenje zavisnosti od kreka je komplikovan proces koji zahteva pomoć od strane medicinskog osoblja, budući da mnogi pojedinci često nisu spremni da se samostalno odreknu uzimanja ove psihoaktivne supstance.

Lečenje zavisnosti od kreka

Šta je krek

Ime krek kokain dolazi od načina na koji ovaj narkotik reaguje na toplotu, gde se prilikom zagrevanja čuje karakterističan pucketavi zvuk. Boja kreka varira, ali se najčešće može naći u žutoj ili beloj boji. Izgledom podseća na kristale ili kamenčiće nejednake veličine.

Efekti zloupotrebe kreka

Usled jakog dejstva na nervni sistem, krek kokain izaziva osećaj:

Iracionalnog samopouzdanja
Dobrog raspoloženja
Euforije
Boljeg fokusa
Snage

Simptomi i znaci zavisnosti od kreka

Nažalost, posle svega nekoliko konzumiranja, može doći do javljanja jake zavisnosti. Pojedinci koji su razvili problem sa upotrebom kreka su primetno nervozni, rasejani, a mogu biti i skloni paranoji. Simptomi koji najjasnije ukazuju na zavisnost od kreka su:

Neuobičajeno usplahireno ponašanje
Ubrzano disanje
Nesanica
Nejasan tok misli
Halucinacije
Mučnine

Posledice upotrebe kreka

Nije potrebno puno vremena pre nego što postanu primetne prve posledice usled uzimanja kreka. To uključuje fizičke i psihičke simptome, kao što su:

Nagli gubitak težine
Visok krvni pritisak
Krvarenje iz nosa
Paranoja
Stalne misli o kreku
Kršenje zakona
Ansksioznost
Depresija

Vrste lečenja zavisnosti od kreka

Usled opsesivne želje za konzumiranjem krek kokaina, zavisnici najčešće nisu u stanju da se samostalno izleče i reše ove bolesti. Iz tog razloga, lečenje u rehabilitacionom centru pod nadzorom lekara i uz primenu terapija predstavlja jedino moguće rešenje.

Lečenje zavisnosti od kreka uz pomoć lekova

Lekovi koji ne izazivaju zavisnost koriste se u toku oporavka, ali i tada je neophodno da njihova primena i tačno doziranje budu pod strogom kontrolom stručnih lica. Pre svega, uz upotrebu farmakoterapije moguće je značajno smanjiti ili u potpunosti eliminisati simptome krize, koji predstavljaju jedan od najvećih izazova sa kojima se susreću osobe koje samostalno pokušavaju da se izleče.

Lekovi mogu pomoći da se uspostave normalni telesni procesi kao što su:

Zdrav san
Smanjena razdražljivost
Regulacija krvnog pritiska
Umanjenje bolova

Lekovi se mogu dodatno koristiti i tokom ambulantnog dela oporavka od zavisnosti od kreka, kako bi se na vreme regulisalo zdravstveno stanje pacijenta i izbeglo izlaganje rizicima koji bi mogli dovesti do recidiva.

Bihevioralna terapija za zavisnost od kreka

Otkrivanje samih uzroka zavisnosti i pronalaženje psihičkog mira, gde osoba uspeva da se pomiri sa situacijom u kojoj je i posveti svu svoju energiju ka postizanju oporavka je glavni cilj bihevioralne terapije. To se postiže kroz svakodnevni rad sa psihoterapeutima, učestvovanje u pojedinačnim i grupnim programima, ali i preko stvaranja odbrambenih mehanizama koji mogu pomoći osobi da se bolje nosi sa svim budućim problemima sa kojima se može susresti tokom oporavka.

Ovo razvijanje kritičkog ponašanja prema narkoticima je izuzetno značajan aspekat koji pomaže pacijentima da izbegnu izlaganje potencijalno problematičnim situacijama po izlasku sa klinike.

Stacionarno lečenje u odnosu na ambulantno lečenje zavisnosti od kreka

Za razliku od stacionarnog lečenja koje podrazumeva boravak u medicinskoj ustanovi, ambulantno lečenje uključuje terapije, ali pacijenti ne borave u klinici tom prilikom. Stacionarno lečenje je stoga bezbedniji izbor, jer je tom prilikom pacijent smešten u sigurnom okruženju, daleko od svih izazova koji mogu dovesti do recidiva.

Stacionarno lečenje

Pod dvadesetčetvoročasnovnim nadzorom lekara i medicinskog osoblja, sprovode se terapije koje uključuju detoksikaciju organizma od štetnih supstanci, farmakoterapiju koja uklanja neželjene simptome apstinencijalne krize kao i psihoterapiju radi eliminisanja želje za supstancom i okretanja zdravom životu.

Ambulantno lečenje

Nakon vremena provedenog na klinici, pristupa se narednoj fazi oporavka. Radi očuvanja postignutih rezultata, pacijenti ostaju u stalnom kontaktu sa našim psiholozima, diskutuju o potencijalnim poteškoćama sa kojima se mogu susresti posle vraća u svoju sredinu, ali i dolaze na redovne mesečne kontrole, koje mogu uključivati i korigovanje date terapije.

Faze lečenja zavisnosti od kreka u klinici Vip Vorobjev

Zavisnost od kreka dovodi do ubrzanog propadanja organizma, i neophodno je posvetiti se lečenju što je ranije moguće. Na klinici VIP Vorobjev, lečenje se sastoji od sledećih koraka:

01
Dijagnostika
02
Detoksikacija
03
Psihoterapija i farmakoterapija
04
Ambulantno lečenje

Dijagnoza zavisnosti od kreka

Lečenje zavisnosti od kreka počinje postavljanjem detaljne dijagnoze. Pod tim se podrazumeva utvrđivanje trenutnog zdravstvenog stanja, nivo potrebe za supstancom i prisustno pratećih i hroničnih oboljenja.

Detoksikacija od kreka

Nakon dijagnostike, pristupa se procesu detoksikacije, odnosno uklanjanju svih tragova kreka i ostalih psihoaktivnih supstanci iz organizma. U toku ove procedure, pacijenti dobijaju lekove koji ne izazivaju zavisnosti, ali uspešno otklanjaju bol i druge simptome koji se vezuju za apstinencijalnu krizu.

Uspešnost lečenja zavisnosti od kreka

Zahvaljujući primeni modernih terapija i stalnom medicinskom nadzoru, pacijenti uspevaju da prevaziđu zavisnost bez apstinencijalne krize. Usled tretiranja psihičke i fizičke zavisnosti, rezultati koje postižemo su na zavidnom nivou, a sama uspešnost lečenja prevazilazi 85%.

Nakon stacionarnog dela lečenja dolazi ambulantno lečenje u trajanju od godinu dana, gde se utvrđuju postignuti rezultati, a primenom terapija i stalnih kontrola značajno smanjuje mogućnost recidiva.

Troškovi lečenja zavisnosti od kreka

Zavisnost je kompleksno oboljenje koje zahteva individualan pristup lečenju. U skladu sa tim, dužina terapija i same metode lečenja mogu značajno varirati u odnosu na zdravstveno stanje pacijenta. Kako biste dobili detaljne informacije o troškovima lečenja u Vašem specifičnom slučaju, nazovite nas, a naši medicinski konsultati će Vam dati konkretna uputstva i uvid u troškove lečenja.

Doktori

Smatramo da je stručan medicinski tim neophodan kako bi svaki naš klijent dobio najbolju šansu za oporavak od zavisnosti. Na našoj klinici rade doktori koji imaju dugogodišnje iskustvo u lečenju bolesti zavisnosti, kao i psiholozi i psihijatri, koji su zaduženi za ostvarivanje psihičke stabilnosti koja značajno umanjuje šansu za recidivom u budućnosti.

Patenti i sertifikati

Pozitivna iskustva pacijenata predstavljaju našu najbolju preporuku, ali naša institucija je takođe internacionalno prepoznata od strane zdravstvene zajednice. Za dostignuća u lečenju zavisnosti nagrađeni smo priznanjem Rose of Paracelsus u Briselu, kao i zlatnom nagradom za kvalitet u polju medicine u Njujorku.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image