Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Hiperbarična terapija kiseonikom (HBOT) u lečenju zavisnosti od droge i alkoholizma

Hiperbarična terapija kiseonikom se uspešno koristi kao pomoćno sredstvo u lečenju bolesti zavisnosti. Čist kiseonik u uslovima povišenog pritiska u hiperbaričnoj komori doprinosi uspostavljanju normalnih biohemijskih procesa u organizmu, čišćenju od toksina i regeneraciji ćelija, tkiva, i obnovi nervnog sistema. Terapija kiseonikom se, stoga, izuzetno preporučuje u lečenju zavisnosti od alkohola i droge.

Hiperbarična terapija kiseonikom

Šta je hiperbarična terapija kiseonikom

Hiperbarična terapija kiseonikom je terapija čistim kiseonikom koji se udiše u hiperbaričnoj komori pod pritiskom koji je nekoliko puta veći od normalnog atmosferskog pritiska. To omogućava plućima da udahnu mnogo više kiseonika nego inače. Na taj način hiperbarična terapija pojačano snabdeva kiseonikom organe, tkiva i ćelije čime se poboljšava opšte stanje i funkcionisanje organizma.

Hiperbarična medicina je još uvek u povoju, ali se pokazala kao sjajno pomoćno sredstvo u rešavanju mnogih zdravstvenih problema. Prvobitno je terapija kiseonikom korišćena za lečenje dekompresione bolesti koja se javlja kod ronilaca ili osoba koje borave u kesonima. Vremenom se pokazalo da primena može biti mnogo šira.

Indikacije za terapiju kiseonikom i kada se koristi

Terapija kiseonikom se može primenjivati kod zdravih osoba u cilju poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja. Kada se kod bolesnih osoba primenjuje oksigenoterapija indikacije mogu biti:

dekompresiona bolest
ozbiljne infekcije kože i kostiju
gangrena
rane koje ne zarastaju
razne povrede
opekotine
teška anemija
trovanje ugljen monoksidom
psorijaza
glavobolje

Hiperbarična terapija kiseonikom može biti od pomoći i kod teških stanja kao što su:

bolesti arterija i vena
srčani udar
dijabetes
ciroza jetre
hepatitis
ulcerozni kolitis
demencija
Parkinsonova bolest itd.

Terapija kiseonikom se pokazala odličnom i kada su u pitanju:

bolesti zavisnosti
depresija
stres
insomnija
rehabilitacije nakon bolesti i fizičkih napora

Osnovni ciljevi terapije kiseonikom

Terapija kiseonikom ima za cilj da poveća količinu kiseonika u organizmu i na taj način dovede do regeneracije i potpunog oporavka organizma od oštećenja kojima je bio izložen. Terapija kiseonikom kod zdravih osoba usporava starenje, oporavlja kožu, pojačava otpornost organizma, povećava kondiciju i otklanja posledice stresa. Kod sportista ubrzava oporavak nakon intenzivnog fizičkog treninga. Poboljšava moždane funkcije kao što su pamćenje, raspoloženje, san i slično.

Različiti tipovi HBOT

Hiperbarična terapija kiseonikom se odvija u posebnim hiperbaričnim komorama. Postoji nekoliko tipova hiperbaričnih komora. To su:

jednomesna hiperbarična komora – namenjena jednoj osobi koja može da leži ili sedi i komunicira sa lekarom preko interfona ili stakla.

višemesna komora – prima više osoba i obično se koristi za operacije u uslovima hiperbarične oksigenacije.

meka komora – napravljene od poliuretana, ima mnogo manji pritisak od obične hiperbarične komore i pogodna je za kućnu upotrebu.

Trajanje postupka

Hiperbarična terapija kiseonikom traje između 45 i 90 minuta. Da bi se postigli vidljivi efekti, neophodna je serija od 10 do 15 terapija. Terapija kiseonikom je potpuno bezbolna, a obučeno osoblje je u kontaktu sa pacijentom sve vreme trajanja tretmana.

Kako se pripremiti pre procedure

Postoje izvesna pravila koja se moraju ispoštovati pre ulaska u hiperbaričnu komoru. Navešćemo samo neka:

ne nanositi nikakve kozmetičke preparate (krema, parfem, lak za kosu, šminka, lak za nokte itd.) pre dolaska na tretman
obući 100% pamučnu odeću
ne konzumirati alkohol i narkotike
ne konzumirati hranu koja nadima
skinuti proteze, sočiva i druga pomagala
isprazniti džepove
Hiperbarična terapija kiseonikom (HBOT)

Xenon efekat -Uticaj hiperbarične terapije na organizam

Terapija kiseonikom - oksigenoterapija ima izuzetan uticaj na čovekovo zdravlje. Pojačan priliv kiseonika u tkivima i ćelijama deluje regenrativno na čitav organizam. Pored toga, terapija kiseonikom deluje i na sledeće načine:

poboljšava cirkulaciju krvi i kvalitet krvi
oslobađa krv od toksina
povećava kondiciju
usporava proces starenja
odstranjuje gasne mehuriće iz organizma
pojačava dejstvo pojedinih antibiotika, antiratimika, citostatika
ima baktericidno dejstvo
pojačava odbrambene sposobnosti organizma
smanjuje nuspojave kod zračenja
vrši detoksikaciju
pomaže u bržem zarastanju rana
regeneriše nervno tkivo
deluje antistresno

Potencijalne prednosti HBOT u lečenju zavisnosti: kakvi se rezultati mogu postići u lečenju zavisnosti od droge i alkohola?

Hiperbarična terapija kiseonikom ima svoju primenu i u lečenju bolesti zavisnosti. Dugogodišnja izloženost organizma dejstvu alkohola ili narkotika neminovno ostavlja poledice po zdravlje. Terapija kiseonikom - oksigenoterapija pomaže u oporavku organizma i regeneraciji ćelija, tkiva i čitavog tela. Čisti krv od nagomilanih toksina i povećava snagu i izdržljivost tela. Regeneriše nerve, oslobađa od hroničnog umora i depresije. Hiperbarična terapija bez ikakve sumnje izuzetno doprinosi detoksikaciji, oporavku i izlečenju pacijenata koji se leče od bolesti zavisnosti.

Prednosti povećanog kiseonika u detoksikaciji zavisnosti

Ljudsko telo ne može da funkcioniše bez kiseonika. Kada je telo povređeno ili oštećeno, potrebne su mu veće količine kiseonika da bi zacelilo i ozdravilo. Zbog toga, povećane količine kiseonika usled redovnih terapija kiseonikom i upotrebe hiperbarične komore, neminovno doprinose oporavljanju organizma i izuzetno su pomoćno sredstvo u lečenju bolesti zavisnosti. Od detoksikacije krvi od toksina, preko regeneracije ćelija i tkiva, do jačanja snage i izdržljivosti, terapija kiseonikom predstavlja višestruko koristan tretman za pacijente koji se leče od alkoholizma ili narkomanije.

Troškovi hiperbarične terapije kiseonikom

Budući da se terapija kiseonikom primenjuje iz različitih razloga, dužina i učestalost terapije se razlikuju od pacijenta do pacijenta. Iz tog razoga, razlikuju se i troškovi tretmana. Ukoliko želite da terapija kiseonikom bude sprovedena na našoj klinici, molimo Vas da kontaktirate naše medicinske savetnike koji će Vas uputiti u čitav proces i troškove lečenja.

Lekari

Lekarski tim naše klinike je vrlo pažljivo odabran i poseduje izuzetno znanje i stručnost. Naši lekari su u potpunosti posvećeni svojim pacijentima i pored vrhunske medicinske usluge, spremni su da Vam posvete svoju punu pažnju i podršku, kao i da saslušaju sve vaše nedoumice. Dolaskom na našu kliniku dobićete sve što Vam je potrebno da uspešno rešite svoje zdravstvene probleme u prijatnoj i pozitivnoj atmosferi uz naše ljubazno i diskretno medicinsko osoblje.

Patenti i sertifikati

Naša klinika poseduje sve potrebne sertifikate za obavljanje terapija kiseonikom i upotrebu hiperbarične komore.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image