Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Anoreksija: Tipovi, simptomi, uzroci i lečenje

Anoreksija je jedan od najčešćih vrsta poremećaja u ishrani, ali ovo je prvestveno psihijatrijski poremećaj koji rezultira nedovoljnim unošenjem hrane. Iz tog razloga, kada je u pitanju anoreksija lečenje se bazira na fizičkom oporavku, ali i na sprovođenju psihoterapija koje bi rezultirale zdravijem odnosu prema hrani.

Anoreksija

Šta je anoreksija?

Preterani strah od dobijanja težine koji rezultira ozbiljnim psihijatrijskim poremećajem karakteriše se kao mentalna anoreksija. Kada je u pitanju anoreksija simptomi obuhvataju gubitak težine do te mere da je zdravlje osobe jako ugroženo, a u najtežim slučajevima može biti i fatalno.

Kod osoba koje pate od anoreksije, nije jednostavno samostalno se vratiti zdravim navikama, prvenstveno usled činjenice da većina problema nastaje usled loše percepcije sopstvenog tela.

Tipovi anoreksije

Najčešće se javljaju dva tipa anoreksije, a to su restriktivni i purgativni tip. Kod prvog stanja, osobe pribegavaju strogoj kontroli unosa hrane i pića, gde se do krajnjih granica teži ka maksimalnom gubitku težine. S druge strane, purgativni tip se prepoznaje po karakterističnim periodima prejedanja, da bi se kasnije ta hrana izbacivala, bilo povraćanjem ili uzimanjem diuretika. Kod osoba koje pate od ovog poremećaja moguće je i preterivanje u vežbanju, čak i uprkos povredama.

U obe ove situacije, osobe se moraju obučiti kako prebroditi anoreksiju, šta zapravo anoreksija lečenje obuhvata i kako ga započeti. Ukoliko želite da ove informacije dobijete putem telefonskog razgovora i saznate kako se leči anoreksija, u svakom momentu možete nazvati naše medicinske konsultante koji će vam pomoći da bolje razumete ovo stanje.

Dijagnoza anoreksije

Da bi se za bolest anoreksija uzroci otkrili i uklonili, neophodno je sprovesti medicinsku dijagnostiku, što svakako predstavlja prvi korak u lečenju. Bez toga, teško je otkriti tačan uzrok koji je doveo do pojave ovog poremećaja u ishrani. Odgovarajuća dijagnoza se isključivo može postaviti nakon pregleda od strane stučnog lica. To može obuhvatati fizički pregled, proveru krvne slike i vitalnih parametara, ali i razgovor i procenu psihijatra prema strogo određenim kriterijumima.

Uzroci anoreksije

Genetski faktori, ali i socijalni i psihološki faktori svi mogu dovesti do poremećaja anoreksija nervosa. Pored toga, traumatski događaji kojima je osoba izložena samo dodatno uvećavaju rizik od pojave ovog oboljenja. Ipak, do anoreksije najčešće dolazi usled kombinacije višestrukih faktora, pa je zato izuzetno teško potpuno stati na put razvoju ovog stanja.

Faktori rizika

Mnogobrojni faktori poput genetske predispozicije, loše slike o sebi, pritiska okoline ili mentalnih oboljenja mogu doprineti razvoju ovog stanja. Pošto se karakteriše kao poremećaj ishrane anoreksija često biva zapostavljena, sve dok simptomi ne postanu očigledi i ne nastane određeno propadanje vitalnih organa. Rano prepoznavanje ovog stanja je ključno kako bi se ovo izbeglo.

Anoreksija lečenje

Simptomi i znaci anoreksije

Siguran pokazatelj da je ovo stanje uzelo maha i da je anoreksija lečenje neophodno mogu biti očigledni fizički i psihički problemi, ali i nekarakteristične promene u ponašanju. Sada ćemo detaljnije objasniti na koje simptome treba obratiti pažnju ako sumnjate da je vama bliska osoba razvila problem sa oboljenjem kao što je mentalna anoreksija.

Fizički simptomi

Nedostatak adekvatne ishrane može rezultirati sledećim simptomima:

Drastičan gubitak težine
Opšta iscrpljenost
Slabost
Suva i ispucala koža
Nizak puls i krvni pritisak
Smanjena gustina kostiju

Psihološki simptomi

Podjednako opasni mogu biti i psihološki simptomi poput:

Loše slike o sopstvenom telu
Odsustvo samopouzdanja
Socijalno povlačenje
Anksioznost
Depresija
Kompulzivna kontrola unosa hrane

Simptomi ponašanja

Pojedinci kod kojih je prisutna anoreksija nervosa mogu biti skloni sledećim šablonima u ponašanju:

Izbegavanje društvenih događaja
Sklonost ka intenzivnom restriktivnom ponašanju
Skrivanje zdravstvenog stanja
Razvijanje rituala oko uzimanja hrane
Osuđivanje drugih ljudi iz okoline
Nervoza i ispadi u ponašanju

Opcije lečenja anoreksije

Anoreksija lečenje može biti obavljeno samostalno samo u retkim situacijama, dok se medicinski oporavak preporučuje kao univerzalno koristan metod lečenja za sve koji se susreću sa ovim problemima.

Medicinski tretman

Stacionarni medicinski tretman spada u neizostavan deo lečenja na klinici VIP Vorobjev. Uz stalni nadzor eksperata, kada je u pitanju anoreksija lečenje može obuhvatati više procedura kao što su:

Dijagnostika
Psihoterapija
Terapija lekovima
Otklanjanje simptoma nelagode
Fizioterapija
Dodatna podrška i posle prestanka stacionarnog lečenja

Psihoterapija

Premda je anoreksija nervosa stanje koje se prvenstveno ogleda kroz probleme fizičke prirode kao što je gubitak imuniteta i neuhranjenost, uzroci ovog oboljenja se nalaze u psihi pojedinca. Iz tog razloga, poseban akcenat u oporavku mora biti dat na psihoterapiju. Uz savete psihologa i psihijatara, pacijenti mogu da pronađu uzrok svojih problema, oproste sebi i drugima stvari koje im zameraju i posvete se zdravoj budućnosti.

Samostalni oporavak u odnosu na bolničko lečenje

Kako bi se sa sigurnošću prevazišli problemi koji dolaze sa bolešću kao što je anoreksija lečenje ishrana i svi ostali parametri moraju biti ispoštovani. Iako je odluka da se krene putem oporavka jako bitna, bez nadzora i pravovremene pomoći stručnih lica, procenat uspešnosti izlečenja je jako nizak, a sam proces oporavka bolan i neprijatan. Doktori vam mogu ne samo dati plan kako pobediti anoreksiju, već i biti uz vas da vam ceo proces značajno olakšaju.

Proces i faze lečenja anoreksije u klinici Vip Vorobjev

Pre svega, kako bi se efikasno tretirala anoreksija uzroci ovog stanja se moraju detaljno ispitati. Iz tog razloga, za tretiranje stanja kao što je anoreksija dijagnoza igra vitalnu ulogu i u našoj ustanovi obavlja se ubrzo nakon prijema pacijenta na lečenje.

Kada se anoreksija test okonča i izvrši pregled zdravstvenog stanja pacijenta, stvara se dalji plan lečenja. Uz odgovarajuću terapiju koja može sadržati tretman medikamentima, medicinskim aparatima i psihoterapiju anoreksija simptomi nestaju, a pacijent postiže mentalnu stabilnost da istraje u stvaranju zdravih navika i odnosa prema hrani. Ukoliko se na vreme tretira anoreksija posledice mogu biti minimalne, ali ovo je svakako još jedan razlog zašto je u oporavku pomoć stručnih lica toliko važna.

Da li je moguće samostalno se rešiti anoreksije?

Pošto stanje kao što je mentalna anoreksija nije nimalo jednostavno, ni oporavak nije bezazlen. Da bi se izlečila anoreksija uzroci oboljenja moraju biti otkriveni i otklonjeni, a to je jako teško uraditi u kućnim uslovima. Ukoliko vam je potreban centar za anoreksiju Beograd nudi više odličnih opcija, a među njima klinika Vorobjev se ističe kao internacionalno nagrađivan rehabilitacioni centar.

Prosečno trajanje lečenja anoreksije

Da bi se uklonila anoreksija posledice izbegle i osoba razvila odgovarajući odnos prema hrani koji bi sprečio buduće vraćanje ovom stanju, potrebno je posvetiti određeno vreme oporavku. To može odstupati od osobe do osobe, te na našoj klinici stacionarni deo oporavka traje od dve do četiri nedelje, uz mesečne kontrole u narednih godinu dana.

Delotvornost lečenja anoreksije

Kada je u pitanju anoreksija lečenje uz medicinsku pomoć na klinici Vorobjev je izuzetno efikasno. Ukoliko se odlučite da dođete u rehabilitacioni centar kao što je klinika anoreksija se sa uspehom tretira u više od 90% slučajeva.

Lekari

Doktori koji su zaposleni na klinici Vorobjev će vam ne samo objasniti kako se leči anoreksija, već i biti uz vas na svakom koraku oporavka, dajući vam vetar u leđa kako biste se izborili sa svim izazovima u toku lečenja.

Troškovi lečenja anoreksije

Budući da se poremećaj ishrane anoreksija leči na individualnoj bazi, svaki pacijent ima jedinstven put oporavka. Od tog puta zavisi i dužina i cena lečenja, a ako ste zainteresovani da saznate iznos lečenja za vas ili voljenu osobu, nazovite nas i dobićete odgovore na sve informacije koje vas mogu zanimati.

Patenti i sertifikati

Klinika Vorobjev pored bolesti zavisnosti specijalizuje se i za lečenje psihičkih problema, a za stanje kao što je anoreksija Beograd predstavlja lidera u regionu, te na našu ustanovu dolaze pacijenti iz svih delova Evrope i sveta.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image