Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Lečenje zavisnosti od hašiša

Iako nije garantovano da će zavisnost od hašiša neizostavno nastati nakon prvog uzimanja ovog narkotika, određena doza rizika uvek postoji, a ako do ovog oboljenja zaista i dođe, medicinsko lečenje zavisnosti od hašiša je jedina procedura koja garantuje bezbednost pacijenta i ostvarivanje slobode od upotrebe droge.

lečenje zavisnosti od hašiša

Šta je hašiš i zašto izaziva zavisnost?

Narkotik pod imenom hašiš se dobija preradom smole iz biljke Cannavis sativa, koja je poznatija i kao marihuana. Budući da sadrži psihoaktivnu supstancu THC, hašiš ima sposobnost da utiče na receptore u mozgu koji su zaduženi za regulaciju raspoloženja, apetita i percepcije bola. Dejstvo hašiša se takođe ogleda kroz pojačano lučenje dopamina, neurotransmitera koji je zadužen za osećanja nagrade i zadovoljstva. Ovo značajno doprinosi razvoju želje za nastavljanjem uzimanja ovog narkotika, što kasnije vodi u zavisnost od hašiša.

Koji su simptomi i znaci zavisnosti od hašiša?

Zavisnost od hašiša se prvenstveno karakteriše mentalnom potrebom za uzimanjem novih doza, gde osoba u supstanci vidi način borbe protiv stresa, ili je koristi radi postizanja efekata uživanja i euforije. Budući da je dejstvo blaže u poređenju sa drugim narkoticima, i efekti ali i posledice konzumiranja hašiša nisu toliko očigledne u mnogim slučajevima. Ipak, simptomi uzimanja hašiša postaju naročito očigledni kada osoba razvije zavisnost od ove supstance. U tom slučaju, odvikavanje od hašiša u medicinskoj ustanovi predstavlja najsigurnije rešenje.

Znaci u ponašanju zavisnika

Uzimanje hašiša može se negativno odraziti na sposobnost ispunjavanja svakodnevnih obaveza, pa tako može nastati čitav niz problema na poslu ili u školi. Samim tim, osobe se okreću tajnovitom ponašanju ne bi li sakrili ove posledice od bliskih osoba i kako bi nastavili da konzumiraju ovaj narkotik. Osim toga, neretko je primetan i nedostatak brige o sopstvenom fizičkom izgledu i gubitak pređašnjih interesovanja. Ukoliko primetite neke od ovih znakova, to ne mora da znači da je nastupila zavisnost od hašiša, ali je potrebno obratiti dodatnu pažnju i kroz razgovor sa osobom otkriti potencijalne probleme.

Simptomi upotrebe narkotika

Kod osoba koje imaju problem sa uzimanjem narkotika, neretko se javljaju brojni simptomi koje je jako teško iskontrolisati i sakriti od okoline. To obuhvata već pominjane promene u ponašanju, ali može uključivati i fizičke i psihičke simptome nelagode izazvane stalnom potrebom za uzimanjem narkotika. Sveobuhvatno lečenje zavisnosti od hašiša sve ove simptome može efikasno ukloniti, nakon čega je moguće okrenuti se zdravom životu bez narkotika.

Koji su neželjeni efekti zavisnosti od hašiša?

Kada je reč o negativnim posledicama koje se javljaju usled zavisnosti od hašiša, potrebno je naglasiti da se mogu podeliti u dve sekcije – kratkoročne i dugoročne. Iako kraće uzimanje hašiša ne rezultira jako istaknutim simptomima krize, dugoročno konzumiranje može biti daleko problematičnije. Sada ćemo objasniti razliku između ove dve vrste zavisnosti.

Kratkoročni efekti zavisnosti od hašiša

Zavisnost od hašiša koja traje kraće ili nije velikog intenziteta može izazvati sledeće efekte:

Uvećana osetljivost na svetlost i boje
Rasejanost misli
Loša koncentracija
Oscilacije u raspoloženju
Narušene motoričke sposobnosti

Dugoročni efekti zavisnosti od hašiša

Kod supstance kao što je hašiš delovanje narkotika može narušiti fizičko i mentalno zdravlje pojedinca, a to uključuje sledeće efekte:

Uvećana anksioznost
Depresija
Poremećaji pažnje
Oštećenja disajnih puteva
Narušeni socijalni odnosi
zavisnosti od hašiša

Kako i zašto počinje zavisnost od hašiša?

Psihoaktivne supstance se u svom delovanju oslanjaju na sistem nagrađivanja u mozgu. Šta to konketno znači? Ukoliko nakon konzumiranja neke supstance mozak oseti pozitivne efekte, što za dejstvo hašiša može biti prijatna opuštenost, nalet kreativnih misli i smirenost, stvoriće se povezanost između tih željenih osečaja i uzimanja narkotika.

Ova podsvesna konekcija može biti toliko jaka da voljni mehanizmi, kao što su odluke da se prestane sa uzimanjem narkotika neće biti dovoljno jake da joj se odupru. Zato ne treba osuđivati pojedince koji se bore sa zavisnošću, već ovom se ovom problemu mora prići sa razumevanjem i posvećenošću oporavku.

Kakav je tretman za zloupotrebu hašiša?

Zloupotreba hašiša se bazira prvenstveno na psihološkoj potrebi za supstancom, dok je fizički oblik zavisnosti redak u ovom slučaju. Iz tog razloga, kako bi se i zavisnost od hašiša prevazišla i ugasila, neophodno je uložiti ozbiljan rad na otklanjanju loših navika i stvaranju prepreka prema mehanizmima koji bi mogli dovesti do recidiva.

Narušen balans hormona i osetljivost receptora u mozgu se vraća u normalu preko korišćenja medicinskih aparata kao što su neuro-jet i oksiven. Uz to, svakako se preporučuje i upotreba odgovarajućih lekova, ali se to mora obaviti pod nadzorom stručnih lica i nikako se ne sme raditi na svoju ruku tokom samostalnog odvikavanja.

Kako započeti lečenje zavisnosti od hašiša?

Pre svega, potrebno je znati da je zavisnost bolest i osobe koje se bore sa istom ne bi trebalo da osećaju nikakav stid ili grižu savest zbog toga. Uz odgovarajuće terapije i savete stručnih lica, moguće je prevazići sve posledice konzumiranja hašiša koje se javljaju usled ovog stanja. Iz tog razloga, ukoliko se i sami suočavate sa sličnim problemima ili neko vama blizak prolazi kroz zavisnost od hašiša, slobodno nam se obratite za pomoć ili barem kontaktirajte vašeg izabranog lekara kako biste započeli lečenje zavisnosti od hašiša.

Troškovi lečenja zavisnosti od hašiša

Troškovi lečenja na klinici Vip Vorobjev direktno su povezani sa dužinom trajanja tretmana i specifičnostima svakog pojedinačnog slučaja. O ovim i drugim informacijama koje vas mogu zanimati kada je u pitanju lečenje zavisnosti od hašiša možete dobiti više odgovora putem razgovora sa našim medicinskim savetnicima.

Proces i faze lečenja zavisnosti od hašiša u klinici Vip Vorobjev

Odvikavanje od hašiša se na klinici Vorobjev odvija u više faza. Pre svega, započinje detaljnim pregledom zdravstvenog stanja pacijenta, što se radi tokom dijagnostike, uz pomoć medicinskih testova i pregleda kod fizijatra. Ukoliko je to potrebno, može se započeti i proces detoksikacije, kada se iz organizma izbacuju toksične supstance, a tom prilikom nestaju i najčešći simptomi uzimanja hašiša.

Ipak, kako bi se postigli dugoročni rezultati, neophodno je postići potpuni psihički balans i stvoriti odbojnost prema svim akcijama koje bi mogle dovesti do recidiva. To se u našoj ustanovi radi uz korišćenje najnovijih medicinskih aparata i intenzivan rad sa psihoterapeutima putem samostalnih i grupnih sesija.

Na kraju, i kada se stacionarno lečenje okonča, a pacijenti vrate svojim obavezama, i dalje ostaju u obavezi da dolaze na kontrole stanja. To je poslednji stupanj odbrane od recidiva za zavisnost od hašiša. Uz sve ove terapije i procedure, i procenat uspešnosti za odvikavanje od hašiša je izuzetno visok.

Lekari

Lekari naše klinike će vam pomoći da otklonite posledice konzumiranja hašiša u najkraćem roku i dostignete stanje potpune slobode od psihoaktivnih supstanci. Za svoj rad za lečenje zavisnosti od hašiša su nagrađivani međunarodnim i nacionalnim nagradama za napredak u polju medicine.

Patenti i sertifikati

Klinika Vip Vorobjev specijalizuje se za lečenje i rehabilitaciju od bolesti zavisnosti, u šta spada i odvikavanje od hašiša, za koje posedujemo sve neophodne sertifikate za rad i sprovođenje najmodernijih terapija.

lečenje zavisnosti

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image