Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Lečenje i rehabilitacija zavisnosti od buprenorfina

Buprenorfin, poznat i pod imenima brendova kao što su Subokson i Subuteks, je opioidni lek jakog dejstva koji se koristi u lečenju zavisnosti. Nažalost, u slučaju da se ne koristi prema uputstvima, odnosno da se konzumiraju veće doze od prepisanih, i ovaj lek može izazvati zavisnost.

Iz tog razloga se upotreba buprenorfina preporučuje isključivo pod nadzorom lekara, ali je ovaj lek neretko prisutan i na crnom tržištu, gde lako dođe do zloupotrebe.

Buprenorfin, poznat i pod imenima brendova kao što su Subokson i Subuteks, je opioidni lek jakog dejstva koji se koristi u lečenju zavisnosti. Nažalost, u slučaju da se ne koristi prema uputstvima, odnosno da se konzumiraju veće doze od prepisanih, i ovaj lek može izazvati zavisnost. Iz tog razloga se upotreba buprenorfina preporučuje isključivo pod nadzorom lekara, ali je ovaj lek neretko prisutan i na crnom tržištu, gde lako dođe do zloupotrebe.

Šta je buprenorfin

Primarno korišćen u supstitucionoj terapiji, ovaj medikament efektno uklanja simptome apstinencijalnog sindroma koji se javljaju u toku detoksikacije. Dolazi u formi sublingvalne tablete, ali se aktivna jedinjenja ova supstance mogu naći i u formi injekcije i transdermalnih flastera.

Pored primene u lečenju zavisnosti od opioida, buprenorfin se takođe koristi u tretiranju hroničnih bolova. U tekstu možete saznati koje efekte izaziva ovaj medikament, zašto poseduje visok potencijal za razvijanje zavisnosti i koji su najbolji načini lečenja zavisnosti od buprenorfina.

Alternative buprenorfinu

Postoji više vrsta lekova koje se mogu koristiti za slične namene kao buprenorfin. U te svrhe se najčešće koriste oksikodon, tramadol, ali i metadon. Svaka od ovih supstanci je karakteristična, a koriste se isključivo nakon preporuke doktora.

Efekti zloupotrebe buprenorfina

U situacijama gde se buprenorfin zlopotrebljava, supstanca se unosi oralnim putem, ali i preko ušmrkavanja ili injekcija.

Efekti koji se tom prilikom javljaju su:

Euforija
Osećaj opuštenosti
Osećaj prijatne težine
Stanje krajnje relaksacije

Znaci i simptomi zavisnosti od buprenorfina

Prvi simptomi koji ukazuju na zavisnost od buprenorfina mogu se javiti i nakon svega nekoliko upotreba ovog leka, ali se neretko javljaju tek nakon dužeg konzumiranja. Simptomi se mogu podeliti na fizičke i psihološke.

Fizički simptomi

Ukoliko dođe do zavisnosti od buprenorfina, osobe mogu ispoljiti neke od sledećih simptoma:

Vrtoglavica
Glavoblja
Mučnina
Pojačano znojenje
Česti grčevi
Drhtanje
Konstipacija
Problemi sa disanjem

Ukoliko primetite buprenorfin posledice, obratite se medicinskoj ustanovi za pomoć, jer su velike šanse da je došlo do javljanja zavisnosti.

Psihološki simptomi

Psihološki simptomi zavisnosti od buprenorfina su:

Slabljenje pažnje
Stalna nervoza
Nesanica
Stalan umor i razdražljivost
Depresija

Simptomi ponašanja

Budući da buprenorfin deluje kao depresant nervnog sistema, osobe koje ga često zloupotrebljavaju mogu iskazati neobične simptome ponašanja. Neretko se javljaju mrzovolja, premor, usporenost u refleksima i razmišljanju i odsutnost.

Posledice upotrebe buprenorfina

Dugoročna zloupotreba buprenorfina može dovesti do brojnih zdravstvenih problema kao što su depresija, oštećenja nervnog sistema, respiratornih poteškoća, a u najtežim situacijama može doći i do predoziranja. Ovo stanje zahteva hitnu lekarsku intervenciju. Ukoliko se ne reaguje na vreme, može doći i do smrtonosnog ishoda.

Vrste lečenja zavisnosti od buprenorfina

Lečenje zavisnosti od buprenorfina može podrazumevati procedure kao što su:

01
Dijagnostika
02
Detoksikacija
03
Farmakoterapija
04
Psihoterapija
05
Ambulantno lečenje

Samostalno lečenje u kućnim uslovima najčešće ne donosi dugoročne rezultate usled brojnih izazova sa kojima se pojedinci suočavaju tokom ovog procesa. Čak iako uspeju da se izbore sa bolom koji dolazi sa apstinencijalnim sindromom, i dalje ostaje problem opsesivne želje za buprenorfinom, koja pre ili kasnije vodi ka recidivu.

S druge strane, lečenje koje podrazumeva terapije sprovođene od strane medicinskog osoblja imaju daleko veće šanse za uspeh. Ovaj vid lečenja se deli na stacionarni i ambulantni, a dužina oporavka može varirati od mesec dana do 12 meseci.

Lečenje zavisnosti od buprenorfina uz pomoć lekova

Pošto buprenorfin ima psihoaktivna dejstva, u lečenju zavisnosti od ove supstance moraju se koristiti isključivo lekovi koji ne sadrže potencijal za razvijanje zavisnosti.

Bihevioralna terapija za zavisnost od buprenorfina

Pored lečenja fizičkih simptoma koji dolaze sa zavisnošću od buprenorfina, neizostavan korak predstavlja i bihevioralna terapija. U toku ove faze lečenja, stvara se odbojnost prema štetnim navikama, a radi se i na stvaranju odbrambenih mehanizama koji služe da se izbegnu kritične situacije po završetku lečenja.

Stacionarno lečenje u odnosu na ambulantno lečenje zavisnosti

Zavisnost je kompleksno stanje, i često je nemoguće samostalno se posvetiti detoksikaciji i rešiti se ovog velikog problema. Jedino lečenjem u medicinskoj ustanovi moguće je postići potpuno izlečenje i ukloniti sve tragove psihoaktivnih supstanci iz organizma. Ipak, kombinacija stacionarnog i ambulantnog lečenja u praksi daje najbolje rezultate.

Stacionarno lečenje

Kako bi se izbegli neprijatni simptomi apstinencijalne krize koji se vezuju za zavisnost od buprenorfina, tim doktora stalno nadgleda sprovođenje terapija i koriguje iste prema potrebi. U toku stacionarne faze lečenja takođe se pristupa i psihičkom oporavku uz rad sa psiholozima. Smatramo da je lečenje uspešno okončano tek onda kada pacijent potpuno prestane da oseća potrebe za uzimanjem buprenorfina.

Ambulantno lečenje

Ambulantno lečenje traje 12 meseci. Tokom ove faze oporavka, neophodno je nastaviti sa izgradnjom zdravih navika koje će osigurati umanjenu šansu za recidivom. To se postiže preko sesija sa našim psihoterapeutima, a uključene su i mesečne kontrole, gde se zdravstveno stanje pacijenta prati i ukoliko je neophodno, prepisuje i dodatna prateća terapija.

Faze lečenja zavisnosti od buprenorfina u klinici Vip Vorobjev

Uz individualni pristup lečenju, i same procedure se menjaju u odnosu na potrebe pacijenta. U slučaju lečenja zavisnosti od buprenorfina, faze lečenja mogu uključivati metode kao što su:

Dijagnostika
Detoksikacija
Psihoterapija
Farmakoterapija
Ambulantno lečenje

Dijagnoza zavisnosti od buprenorfina

Dijagnoza je prvi korak u lečenju zavisnosti, i kao takav predstavlja izuzetno važan momenat u borbi protiv zavisnosti. Samo uz postavljanje detaljne dijagnoze postaje moguće odrediti dalji tok lečenja i terapije koje će se koristiti u budućnosti.

Detoksikacija od buprenorfina

Detoksikacija od buprenorfina podrazumeva uklanjanje tragova ove supstance iz organizma. To se postiže uz stalan nadzor i korišćenje farmakoterapije, ali isključivo uz korišćenje lekova koji nemaju potencijal za razvijanje zavisnosti.

Uspešnost lečenja zavisnosti od buprenorfina

Budući da svaki pojedinac dobija individualni plan lečenja, i sama uspešnost naših tretmana za zavisnost od buprenorfina se takmiči sa najpriznatijim rehabilitacionim centrima na svetu.

Smatramo da je moguće pronaći izlaz i iz naizgled najteže situacije. Primenom najnovijih terapija i uz kontrolu stručnog medicinskog osoblja, pacijenti u 85% slučajeva pronalaze način da se izbore sa poteškoćama koje dolaze sa bolestima zavisnosti i okrenu se zdravim navikama koje će ih pratiti tokom ostatka života.

Troškovi lečenja zavisnosti od buprenorfina

Bolesti zavisnosti mogu ostaviti manje ili veće posledice na organizam, u odnosu na korišćene supstance, dužinu zavisnosti i doze. Samim tim, i dužina tretmana može trajati između dve i četiri nedelje, pa i troškovi mogu biti drugačiji. Kontaktirajte naš medicinski tim kako biste saznali više detalja oko troškova u Vašem slučaju.

Doktori

Doktori i ostalo medicinsko osoblje koje radi na klinici VIP Vorobjev je višestruko nagrađivano za rad u oblasti lečenja zavisnosti. Ponosni smo osvajači nagrade Rose of Paracelsus u Briselu, a takođe smo nagrađivani i zlatnom medaljom za kvalitet u Njujorku 2018. godine.

Patenti i sertifikati

Posedujemo sve neophodne sertifikate za rad od strane Svetske zdravstvene organizacije, a metode lečenja koje koristimo predstavljaju poslednja dostignuća u oblasti zdravstvene zaštite. Dobri rezultati naših klijenata su najveći motiv da istrajemo i napredujemo svake godine uvođenjem novih metoda lečenja i medicinskih aparata.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image