Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Lečenje i rehabilitacija zavisnosti od triazolama (Halcion)

Triazolam ili Halcion je benzodiazepin, sedativni hipnotik koji utiče na umirivanje centralnog nervnog sistema, stvarajući osećaj pospanosti.

Koristi se u lečenju nesanice i namenjen je ljudima koji pate od poremećaja spavanja, ali neretko dolazi i do njegove zloupotrebe, te je zavisnost of Halciona česta pojava danas.

Ipak, zavisnost od Halciona je rešiv problem, potrebno Vam je samo malo snage i volje.

Lečenje i rehabilitacija zavisnosti od triazolama (Halcion)

Šta je triazolam

Triazolam lek je sedativ iz klase benzodiazepina koji se može pronaći pod više komercijalnih naziva poput Halcion, Hipam ili Trilam.

Halcion lek umiruje centralni nervni sistem i pomaže pacijentu da zaspi, a zbog visoke efikasnosti veoma često se prepisuje uprkos riziku od zloupotrebe.

Najčešće se koristi kod pacijenata koji boluju od nesanice i drugih poremećaja spavanja.

Ovaj lek odobren je isključivo za kratkotrajno korišćenje zbog velikog rizika od zloupotrebe, a kao i ostali lekovi iz ove klase, naziva se“bombonicama” ili “smirićima”.

Alternative triazolama

Neke od alternativa Triazolam tableta su:

Estazolam
Flurazepam
Temazepam

Efekti zloupotrebe triazolama

Svaki lek ima svoje dejstvo i efekat, te su i kod Halciona prisutni brojni kratkotrajni i dugotrajni neželjeni efekti.

Gubitak pamćenja
Halucinacije
Rizik od predoziranja Halcionom
Česte promene raspoloženja
Seksualna disfunkcija
Razdražljivost
Nesvesno ponašanje
Loša koordinacija
Depresija
Suicidalne misli
Vrtoglavica
Konfuzija
Loša koncentracija
Pospanost
Glavobolja

Nekada se efekti upotrebe Triazloam tableta mogu ispoljiti u roku od par minuta ili sati, dok se nekada ispolje tek nakon par meseci ili godina zbog promena u neurohemijskoj strukturi.

Znaci i simptomi zavisnosti od Halciona

Zavisnost od Halciona je veoma česta, zbog čega je bitno na vreme identifikovati simptome koji nam ukazuju da razvijamo zavisnost od ovog leka.

Fizički simptomi

Neki od fizičkih simptoma razvoja zavisnosti su:

Vrtoglavica
Migrene
Loša koordinacija i motorika
Mučnina
Povraćanje
Osip i peckanje po koži

Psihološki simptomi

Psihološki Halcion simptomi su često najteži, te o razvoju zavisnosti možemo govoriti kada su prisutne:

Česte promene raspoloženja
Potreba za većom količinom leka
Odlasci kod lekara isključivo radi dobijanja novih recepata

Simptomi ponašanja

Razvoj zavisnost od Halciona lako se može primetiti i kroz svakodnevno ponašanje, te ako kod sebe opazite sledeće simptome, moguće je da se javila zavisnost od Halciona. To uključuje:

Razdražljivost
Zbunjenost
Loš apetit
Zaboravnost
Agresivnost

Posledice upotrebe triazolama

Posledice upotrebe triazolama uglavnom se ispoljavaju odmah nakon upotrebe leka i mogu se manifestovati kao:

Iracionalno samopouzdanje
Nerazgovetan govor
Česte glavobolje
Nervoza
Konfuzija misli

Vrste lečenja zavisnosti od Halciona

Nakon što prepoznamo zavisnost od Halciona, pronalazak adekvatnog načina za lečenje je prva stvar koju treba uraditi.

Iako zavisnost umnogome narušava život zavisnika u svim aspektima, nije nemoguće izlečiti se ukoliko imate dovoljno želje i volje.

Lečenje zavisnosti od Halciona uz pomoć lekova

Metode za lečenje zavisnosti od Halciona se razlikuju, ali jedna od glavnih jeste apstinencija od upotrebe leka farmakološkom terapijom, odnosno, uz pomoć drugih lekova.

Najčešće se vrši detoksikacija uz pomoć upotrebe različitih lekova za odvikavanje kojima se, uz kontinuirani nadzor, pacijent suzdržava od upotrebe triazolama.

Tokom ove faze potrebno je pratiti reakciju na novu terapiju i korigovati je u slučaju nuspojava.

Bihevioralna terapija za zavisnost od Halciona

Bihevioralna terapija je jedan od popularnih oblika lečenja različitih vrsta zavisnosti kroz individualnu ili grupnu terapiju tokom koje pojedinac obraća pažnju na okidače svoje zavisnosti i pronalazi mehanizme suočavanja koji ne uključuju zloupotrebu leka.

Ovakav vid lečenja često se koristi i nakon perioda detoksikacije kao deo kontinuiranog lečenja.

Stacionarno lečenje u odnosu na ambulantno lečenje zavisnosti od Halciona

Tokom lečenja zavisnosti od Halciona preporučuje se kombinacija ambulantnog i stacionarnog lečenja radi postizanja željenih rezultata.

Stacionarno lečenje

Stacionarno lečenje podrazumeva nadzor 24 časa dnevno, tokom kojih je pacijent smešten u bolnici radi obavljanja različitih procena i planiranja terapija i programa po kojem će se on lečiti.

Ovaj tip lečenja je najbolja opcija za pacijente koji se bore sa bolestima zavisnosti, naročito ako su na početku lečenja, jer će lekari pratiti njihov napredak i prilagođavati terapiju u skladu sa rezultatima.

Osoblje će biti u potpunosti posvećeno pacijentu, a oni će u svakom trenutku imati na raspolaganju stručnu podršku koja može biti i presudna u borbi protiv zavisnosti od Halcion leka.

Ambulantno lečenje

Ambulantno lečenje je pružanje podrške pacijentima kroz konsultacije i redovne kontrole, a tokom celog procesa, pacijent uzima lekove i prati plan lečenja koji mu je njegov lekar izradio.

Ovaj tip lečenja je prirodan nastavak stacionarnog lečenja i uglavnom traje godinu dana nakon izlaska iz ustanove.

Kroz redovne kontrole terapija se rediguje, a pacijent uvek na raspolaganju ima medicinski tim koji će mu pomoći u borbi protiv zavisnosti.

Faze lečenja zavisnosti od Halciona u klinici Vip Vorobjev

Vip Vorobjev je specijalizovana klinika za lečenje bolesti zavisnosti, a lečenju zavisnosti od Halciona pristupamo kroz više faza, kao što su:

01
Dijagnoza
02
Detoksikacija
03
Odvikavanje
04
Ambulantna podrška

Dijagnoza zavisnosti od Halciona

Uspostavljanje dijagnoze zavisnosti, procena fizičkog i psihičkog stanja pacijenta kao i stadijuma u kom se zavisnost nalazi, prva su faza pacijentovog boravka u klinici.

U ovoj fazi uspostaviće se metode i plan lečenja od zavisnosti koji će se primenjivati na osnovu postignutih rezultata i utvrdiće se kolike su posledice zavisnosti od triazolam leka.

Detoksikacija od Halciona

Detoksikacija od Halciona podrazumeva period od najmanje 14 dana tokom kojih će pacijent uz nadzor i farmakološku terapiju apstinirati i pročistiti se od triazolama.

Tokom ove faze potrebna je kontrola stručnog lica jer su apstinencijalne krize izuzetno jake i može se desiti da pacijent zavisnosti triazolam lekom zameni nekom drugom.

Odvikavanje od Halciona

Tokom perioda odvikavanja pacijent može iskusiti razne neprijatnosti poput mučnine, tremora, stalnog preznojavanja, grčeva, napada panike, anksioznosti i depresije.

Ceo proces je izuzetno težak, te je teško prestati sa korišćenjem Halciona bez stručne pomoći.

Odvikavanje od Halciona nije lako, nakon procesa detoksikacije uslediće i različita savetovanja i terapije koji će pacijentu pomoći da svoj život vrati u ravnotežu.

Uspešnost lečenja zavisnosti od Halciona

Uspešnost lečenja zavisnosti od Halciona zavisi od snage i volje pacijenta, ali i od podrške koju mu pružaju bližnji.

Lečenje zavisnosti sa zagarantovanim uspehom uglavnom je moguće isključivo uz konsultaciju stručnog lica i specijalizovane ustanove.

Troškovi lečenja zavisnosti od Halciona

Klinika VIP Vorobjev pruža individualni pristup svakom pacijentu, te je i cena lečenja različita u zavisnosti od potreba pacijenta.

Pozivamo Vas da se obratite našoj klinici kako biste dobili više informacija o načinu lečenja i troškovima.

Doktori

Naši lekari su stručnjaci u svom polju i svojim zalaganjem pružaju pacijentima jedinstven i stručan pristup problemu i personalizovan plan lečenja zavisnosti od Halciona u specijalizovanoj ustanovi VIP Vorobjev.

Naši lekari neprestano stiču znanja o novim istraživanjima i metodama relevantnim za polje lečenja zavisnosti, te samim tim vredno rade na unapređivanju usluga i kvaliteta lečenja koje nudimo.

Patenti i sertifikati

Klinika VIP Vorbojev napornim radom i zalaganjem postala je prepoznata kao jedna od vodećih klinika za lečenje različitih bolesti zavisnosti, osvajajući niz priznanja.

Zlatna nagrada za kvalitet koju je klinika dobila 2018. godine u Njujorku i Rose of Paracelsus iz Brisela iz 2020. godine, neke su od naših najvažnijih odlikovanja.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image