Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Akupunktura za zavisnost od droge

Akupunktura se može koristiti kao dodatna terapija u lečenju zavisnosti od droga. Akupunkturne igle se raspoređuju po različitim delovima tela, čime se stimuliše nervni sistem i poboljšava cirkulacija krvi. Tretman akupunkturom može smanjiti simptome apstinencijalne krize, pomoći u smanjenju želje za drogom i poboljšati raspoloženje i kvalitet sna. Ipak, važno je napomenuti da akupunktura za droge nije zamena za konvencionalno medicinsko lečenje, već se koristi kao dodatak terapiji.

Akupunktura za zavisnost od droge

Šta je akupunktura

Akupunktura je kineska tradicionalna medicinska tehnika koja uključuje ubadanje igala u specifične tačke na telu kako bi se stimulišao nervni sistem i poboljšalo zdravlje. Akupunkturne igle se ubadaju na različitim dubinama i u različitim kombinacijama, u zavisnosti od problema koji se leči. Akupunktura se često koristi za smanjenje bola, upale i stresa, kao i za lečenje zavisnosti od droga i drugih bolesti.

Kako akupunktura može da pomogne u oporavku od zavisnosti od droge

Postoje istraživanja koja pokazuju da akupunktura za droge može biti korisna u tretiranju zavisnosti. Akupunktura za bolesti zavisnosti se koristi kao pomoćna terapija u tretmanu zavisnosti od opijata, alkohola, nikotina i drugih supstanci.

Akupunktura za droge se fokusira na stimulaciju određenih tačaka na telu tankim iglama. Ove tačke su povezane sa meridijanima, putanjama energije u telu. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, stimulacija ovih tačaka može pomoći u balansiranju energije u telu i ublažavanju simptoma zavisnosti.

Mehanizam delovanja akupunkture u lečenju zavisnosti od droge

Akupunktura za droge se može koristiti kao pomoćna terapija u lečenju zavisnosti, ali se ne smatra glavnom terapijom. Mehanizam delovanja akupunkture u lečenju zavisnosti od droge nije u potpunosti poznat, ali se veruje da deluje na nekoliko načina.

Prvo, akupunktura može smanjiti simptome odvikavanja, kao što su anksioznost, nesanica, bol i iritacija. Ovo se može postići stimulacijom određenih tačaka na telu koje pomažu u oslobađanju endorfina i drugih hemijskih supstanci koje smanjuju osećaj bola i povećavaju osećaj opuštenosti.

Drugo, akupunktura može pomoći u poboljšanju raspoloženja i smanjenju stresa. U zavisnosti od vrste narkotika, promena raspoloženja može biti jedan od najvećih izazova u procesu odvikavanja. Akupunktura za droge može pomoći u oslobađanju hemijskih supstanci koje poboljšavaju raspoloženje i smanjuju stres.

Treće, akupunktura može pomoći u poboljšanju funkcije jetre i bubrega. Zavisnost od droge može oštetiti ove organe, a akupunktura može poboljšati njihovu funkciju i ubrzati proces detoksikacije.

Četvrto, akupunktura za droge može pomoći u povećanju samokontrole i smanjenju želje za supstancom. Kroz terapiju akupunkturom, pacijent može naučiti tehnike opuštanja i samokontrole koje mogu biti od ključnog značaja u umanjenju šanse za recidivom.

Mehanizam delovanja akupunkture u lečenju zavisnosti od droge

Vrste akupunkture koje se koriste za lečenje zavisnosti od droge

Postoje različite vrste akupunkture koje se mogu koristiti za lečenje zavisnosti od droge. Sada ćemo obratiti posebnu pažnju na najčešće korišćene metode akupunkture.

Konvencionalna akupunktura

Ova vrsta akupunkture se izvodi ubadanjem iglica u određene tačke na telu kako bi se stimulisao protok energije (či) kroz meridijane u telu. Ovo može pomoći u smanjenju simptoma odvikavanja i želje za drogom.

Aurikularna akupunktura

Aurikularna akupunktura se fokusira na ušnu školjku, gde se ubadaju igle u određene tačke kako bi se stimulisala energetska mreža koja je povezana sa različitim delovima tela. Ova tehnika se često koristi za lečenje zavisnosti od droga, jer se smatra da se ova mreža nalazi na delovima tela koji su povezani sa centrima za nagradu u mozgu.

Elektro-akupunktura

Uključuje primenu električne stimulacije na igle koje su postavljene u određene tačke na telu. Ova tehnika se može koristiti za smanjenje simptoma odvikavanja i poboljšanje raspoloženja.

Laser akupunktura

Ova vrsta akupunkture koristi lasersku svetlost umesto igala za stimulisanje određenih tačaka na telu. Laserska akupunktura za droge se može koristiti za smanjenje simptoma odvikavanja, redukovanje želje za drogom i poboljšanje raspoloženja.

U zavisnosti od individualnih potreba i stanja pacijenta, terapeut može preporučiti jednu ili kombinaciju ovih tehnika akupunkture za lečenje zavisnosti od droge.

Akupunkturna tehnika

Kao što smo već pomenuli, akupunktura za droge se možda kosi sa današnjim shvatanjem medicine, ali je pre toga vekovima korišćena, pa se tako i danas može pronaći u upotrebi u svim delovima sveta. Korišćenje igala koje se zabadaju plitko ispod kože, iako može biti donekle bolno, ne donosi veliki zdravstveni rizik osobi, te se iz tog razloga brojni pojedinci odlučuju da probaju sa ovom alternativnom metodom ne bi li olakšali simptome apstinencijalne krize u toku odvikavanja.

Glavne indikacije za akupunkturu

Akupunktura se može koristiti za lečenje širokog spektra zdravstvenih problema, uključujući bolove u leđima, glavobolje, nesanicu, stres, anksioznost, depresiju, alergije, gastrointestinalne probleme, menstrualne tegobe i zavisnosti od droga. Ova tehnika lečenja je takođe korisna za poboljšanje opšteg zdravlja i povećanje imuniteta, i to predstavlja najčešće indikacije za akupunkturu.

Akupunktura kontraindikacije

Iako je akupunktura za droge relativno bezbedna procedura, postoje neke kontraindikacije koje bi mogle sprečiti primenu ove tehnike lečenja. Akupunktura kontraindikacije koje su mogu javiti su:

Korišćenje antikoagulanata, što može povećati rizik od krvarenja
Infekcije na mestu uboda ili druge infekcije koje mogu se preneti ubadanjem igala
Trudnoća, posebno u prvom trimestru, jer neke tačke na telu mogu izazvati kontrakcije materice
Srčani problemi
Glavne indikacije za akupunkturu

Prednosti akupunkture: kakvi se rezultati mogu postići lečenjem zavisnosti od droge

Akupunktura za droge se može koristiti kao dodatna terapija za lečenje zavisnosti, a neke od prednosti koje se mogu postići ovom tehnikom su:

01
Smanjenje simptoma krize
02
Smanjenje želje za drogom
03
Poboljšanje raspoloženja

Akupunktura cena

Kliniku za akupunkturu koja se specijalizuje za lečenje bolesti zavisnosti se jako teško nalazi, a ova metoda se obično pridodaje tradicionalnim metodama lečenja. U skladu sa tim, u zavisnosti od odabrane ustanove u kojoj će se to raditi akupunktura cena može značajno varirati.

Lekari

Lekari za akupunkturu su zdravstveni radnici koji su prošli specijalizovanu obuku i stekli znanje i veštine u primeni akupunkture kao terapijske tehnike. U nekim zemljama, kao što su Kina, Japan i Koreja, akupunktura se smatra zvaničnom granom medicine i lekari specijalizovani za akupunkturu su često deo zvaničnih zdravstvenih sistema. U drugim zemljama, akupunktura za droge se često koristi kao alternativni vid terapije, a lekari za akupunkturu su obično deo privatne prakse ili klinika za alternativnu medicinu.

Patenti i sertifikati

Patenti i sertifikati za akupunkturu mogu se razlikovati u zavisnosti od zemlje u kojoj se akupunktura praktikuje. U nekim zemljama, poput Kine, akupunktura za droge se smatra zvaničnom granom medicine i postoje strogi standardi i propisi za obuku i licenciranje akupunkturista. U tim zemljama, akupunkturisti moraju proći rigorozne obuke i ispiti kako bi dobili sertifikat i licencu za praksu.

U drugim zemljama, poput SAD-a i Kanade, postoji nacionalna organizacija koja se bavi sertifikacijom i licenciranjem akupunkturista. Ove organizacije obično imaju stroge standarde i propise za obuku i ispitivanje akupunkturista, a sertifikati koji se izdaju su priznati širom zemlje.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image