Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Lečenje zavisnosti od psihostimulansa

Psihostimulansi su supstance koje aktiviraju određene delove nervnog sistema, a osoba koja ih uzima to doživljava kroz nalet energije, osećaj snage i mentalne jasnoće. Nažalost, uzimanje ovih supstanci je istovremeno izuzetno opasno, usled brojnih neželjenih efekata koji se javljaju čim pozitivni simptomi prođu. U ovom članku ćete saznati više detalja o psihostimulansima i saznati na koje načine je najbolje lečiti zavisnost od psihostimulansa.

Lečenje zavisnosti od psihostimulansa

Neželjeni efekti psihostimulansa na mozak i telo

Zavisnost od psihostimulansa može se prepoznati po nizu simptoma koji ukazuju da je osoba razvila problem sa uzimanjem ovih supstanci. Između ostalih, najčešće dolazi do sledećih neželjenih efekata:

Suvoća usta
Česti problemi sa spavanjem
Visok krvni pritisak
Agresivno ponašanje
Paranoično ponašanje
Haluciniranje

Stepen posledica zavisi od mnoštva faktora kao što su zdravstvena slika pojedinca, postojanje pridruženih bolesti, dužina zavisnosti i količine supstanci koje su zloupotrebljavane.

Simptomi i znaci zavisnosti od psihostimulansa

Da bi se ove i druge posledice izbegle, a rizik koji dolazi sa uzimanjem psihostimulansa sveo na najmanji mogući, potrebno je što ranije reagovati i obratiti se stručnom licu za pomoć. Ako sumnjate da neko Vama blizak možda ima problem sa uzimanjem psihostimulansa, obratite pažnju na sledeće simptome:

Preterane promene raspoloženja
Uvećana pričljivost
Hiperaktivnost
Potpuni nedostatak apetita
Neracionalno samopouzdanje
Nervoza
Naglost pokreta

Vrste psihostimulansa

Postoji više vrsta psihostimulansa, od kojih svaki dolazi sa sopstvenim poteškoćama i neželjenim efektima po organizam. U tekstu ispod, moći ćete da saznate više detalja o svim ovim supstancama i naučite koji su najbolji načini za lečenje zavisnosti od psihostimulansa.

Amfetamin

Amfetamini su supstance koje se koriste u izradi brojnih medikamenata, a njihova upotreba se isključivo preporučuje u slučaju da stručno lice to prepiše. Pored toga, amfetamini se takođe mogu pronaći u formi sintetičkih narkotika, kada najčešće dolaze u formi praha bele boje, a ponekad i tableta. I način unošenja amfetamina u organizam može varirati, od oralnog do intravenoznog, preko pušenja ili udisanja praha.

U zavisnosti od načina uzimanja i korišćenih količina, i efekti na organizam mogu varirati, ali nesumnjivo je da stalno uzimanje amfetamina dovodi do brojnih zdravstvenih posledica, a jedna od njih je zavisnost od psihostimulansa. Dugoročno uzimanje ove supstance može dovesti do depresije, nedostatka vitamina u telu, kožnih oboljenja, naglog gubitka težine i sličnih pojava karakterističnih za uzimanje psihostimulansa.

Kokain

Verovatno najpoznatiji i najčešće korišćen psihostimulans, kokain predstavlja narkotik koji se zloupotrebljava u svakom kraju planete. Uprokos izuzetno visokoj ceni, pojedinci se neretko upuštaju u konzumiranje ove supstance, misleći da je rizik od razvijanja zavisnosti gotovo nepostojeći.

Ipak, stotine hiljada ljudi koji se bore sa zavisnošću od kokaina su dokaz razorne prirode kokaina. Pored toga, osobe koje razviju zavisnost od psihostimulansa skloni su ekperimentisanjima i sa drugim supstancama, a kao naročito opasna kombinacija izdvaja se ona sa alkoholom. U najgorim slučajevima, posledice mogu biti i fatalne. Zato se zavisnost od kokaina mora maksimalno ozbiljno shvatiti i na vreme lečiti zavisnost od psihostimulansa.

Ekstazi

Ekstazi je narkotik koji se obično nalazi u formi tableta različitih boja, a kada je u formi praha, najčešći termin koji se koristi za ovu supstancu je MDMA. Bez obzira na oblik ove supstance, njen hemijski sastav i efekti na organizam ostaju isti.

Pojedinci koji zloupotrebljavaju ovu vrstu narkotika to čine usled njegovih stimulišućih efekata na nervni sistem. Efekti koji se tada primećuju su rast energije, pričljivost i poboljšanje raspoloženja. Naravno, jednom kada ti efekti izblede, dolazi do anksioznosti, konfuzije, paranoje, napada panike i razvija se zavisnost od psihostimulansa. Uzimanje ekstazija može biti izuzetno opasno, naročito u slučajevima gde pojedinci imaju probleme sa kardiovaskularnim sistemom.

Metamfetamin

Supstanca koja je dobijena sintetičkim putem poput metamfetamina predstavlja potencijalno smrtonosni narkotik čije uzimanje se mora izbegavati po svaku cenu. Samo jedno konzumiranje može dovesti do snažne psihofizičke zavisnosti, a u najkraćem roku dolazi i do trajnih oštećenja moždanih funkcija.

Poznat i kao kristal met, metamfetamin se na crnom tržištu može pronaći po niskim cenama, pa nije redak slučaj da se zavisnici od kokaina okreću ovoj supstanci, kao jeftinijoj varijanti. Lečenje zavisnosti od psihostimulansa kakav je metamfetamin je moguće, ali je izuzetno kompleksno, čime je samostalni oporavak od ove vrste zavisnosti gotovo nemoguć usled izraženih simptoma krize koji se neretko opasni po život.

Krek

Podvarijanta kokaina poznata po nazivu krek je izuzetno opasna vrsta narkotika, a dobija se mešanjem kokaina, vode i amonijaka ili sode bikarbone pod visokom temperaturom. Dobijena smesa ima oblik gromuljica žućkaste boje, a najčešće se u organizam unosi putem pušenja. Efekat na telo je sličan onome kod kokaina, ali je šteta po organizam značajno izraženija u odnosu na čist kokain.

Neretko je primetna i kompletna promena ličnosti osobe koja se bori sa zavisnošću od kreka, a što hitnije lečenje u stručnoj ustanovi se preporučuje kako bi se izbegla dugoročna šteta na vitalnim organima i zavisnost uklonila.

Metode lečenja zavisnosti od psihostimulansa

Pošto psihostimulansi obuhvataju širok spektar supstanci koje imaju različit uticaj na organizam, mogu se koristiti i drugačije metode u lečenju zavisnosti. Naravno, osnovni postulati ostaju isti, a to je da se svim pacijentima kreira individualni plan lečenja koji odgovara njihovim potrebama i svakodnevno prati postignut napredak i u skladu sa tim koriguje terapija. Zavisnost od psihostimulansa je ozbiljna i zahteva baš ovakav pristup lečenju, dok tradicionalne metode lečenja ili samostalno odvikavanje retko kada daju željene rezultate.

Faze lečenja zavisnosti od psihostimulansa u klinici VIP Vorobjev

Zavisnost od psihostimulansa leči se u više faza, a to su:

01
Prijem na lečenje i postavljanje dijagnoze
02
Program uklanjanja toksina pomoću detoksikacije
03
Stvaranje averzije prema narkoticima pomoću psihoterapija
04
Učenje zdravih navika i razvoj kritičkog razmišljanja

Bez obzira na najnaprednije metode lečenja koje sprovodimo na klinici VIP Vorobjev, svesni smo da ne postoji način da se mogućnost recidiva svede na apsolutnu nulu. Naročito su ranjive osobe koje se po završetku lečenja vraćaju svakodnevnom životu. Zato sve naše pacijente savetujemo da dolaze na redovne kontrole, prepisujemo dodatne terapije za zavisnost od psihostimulansa ukoliko je to potrebno i trenutno reagujemo na najmanju naznaku problema koji bi mogli voditi ka recidivu. Jedino uz takav pristup može se očekivati postizanje potpunog oporavka.

Uspešnost lečenja zavisnosti od psihostimulansa

Po procentu uspešnih izlečenja zavisnika od psihostimulansa rangiramo se u najužem krugu rehabilitacionih centara na svetu. Uz naše sveobuhvatne programe lečenja, dugoročan uspeh postiže više od 85% pacijenata. Naravno, za postizanje ovakvih rezultata potrebna je i saradnja pacijenata, ali smatramo da je naš zadatak da ih motivišemo i uz pomoć terapija im dokažemo da je život bez narkotika jedina ispravna opcija.

Troškovi lečenja zavisnosti od psihostimulansa

Lečenje zavisnosti od psihostimulansa obavlja se u skladu sa potrebama svakog pacijenta, a u zavisnosti od zdravstvenog stanja osobe i kompleksnosti zavisnosti, može trajati između dve i četiri nedelje što se tiče stacionarnog dela oporavka, uz godinu dana ambulantne podrške.

Samim tim, troškovi lečenja zavise od više faktora, a ukoliko imate problem sa zavisnošću, najbolje je da nas nazovete i kroz razgovor sa našim medicinskim savetnicima dobijete sve informacije o terapijama u Vašem slučaju, kao i tačan iznos lečenja.

Lekari

Svesni smo uloge medicinskog tima, bez kojeg bi i sprovođenje naprednih metoda lečenja bilo nemoguće, pa posebnu pažnju polažemo odabiru najkvalitetnijeg osoblja, a kod nas rade eminentni stručnjaci iz oblasti lečenja zavisnosti sa svih kontinenata. Zato sa ponosom tvrdimo da je klinika Vorobjev internacionalna ustanova sa velikom tradicijom, čije ime je dobro poznato, a u centru svega se nalazi lekarski tim koji sprovodi lečenje na najvišem nivou.

Patenti i sertifikati

Tokom godina smo sticali veliko iskustvo u lečenju bolesti zavisnosti, a uporedo smo razvijali sopstveni pristup za zavisnost od psihostimulansa, pa danas polažemo pravo i na više patenata koji se koriste u rehabilitacionim centrima širom sveta. Nećemo stati tu, već smo i dalje otvoreni ka napredovanju i sticanju novih znanja, što činimo kroz praksu ali i sticanjem sertifikata i sprovođenjem najnovijih metoda lečenja, čemu težimo od osnivanja klinike.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image