Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Klinika za lečenje i rehabilitaciju zavisnosti od tramadola

Tramadol ne spada u jake opijate pa se često misli da je nemoguće razviti zavisnost od tramadola. Upravo taj lažan osećaj sigurnosti vodi u zloupotrebu ovog leka.

Zloupotreba podrazumeva uzimanje leka u većim dozama od propisanih ili bez nadzora lekara. Posebno je opasna upotreba tramadola uz alkohol i antidepresive.

Zavisnost od tramadola se može javiti i kod pacijenata koji ga piju tačno po uputstvu lekara. Dugotrajnom upotrebom razvija se tolerancija na lek. Organizmu su potrebne sve veće doze da bi delovao, a nagli prekid uzimanja leka dovodi do pojave simptoma apstinencijalne krize.

Lečenje zavisnosti od tramadola

Simptomi i znaci zavisnosti od tramadola

Zavisnost od tramadola utiče na zdravlje i ponašanje pa se zloupotreba leka može prepozati na osnovu sledećih simptoma:

sporo i plitko disanje
ekstremna pospanost
sužene zenice
usporen puls
nizak krvni pritisak
mišićna slabost
hladna i vlažna koža
loša koordinacija
otežan govor

Efekat tramadola

Tramadol je opiodni analgetik koji se propisuje za ublažavanje bolova nakon operacija ili za hronične bolove kod stanja poput fibromijalgije. Kada se uzima u većim količinama, ima umirujuće i euforično dejstvo. Pojačane doze pružaju osećaj sreće i opuštenosti pa je vrlo lako posegnuti za njima i neprimetno utonuti u zavisnost. Zbog toga je izuzetno važno na vreme prepoznati simptome koji ukazuju na zavisnost od tramadola i potražiti adekvatnu pomoć.

Posledice upotrebe tramadola

Dugotrajna upotreba ne samo da vodi u zavisnost od tramadola, već ostavlja teške posledice na fizičko i psihičko zdravlje. Te posledice mogu biti sledeće:

vrtoglavice
mučnina i povraćanje
konstipacija
ukočeni mišići ili tremor
razdražljivost
konfuzija
konvulzije
koma
serotoninski sindrom

Serotoninski sindrom je veoma ozbiljan problem koji se može pojaviti kada se razvije zavisnost od tramadola. Izaziva ga prevelika količina serotonina u organizmu i obično se se javlja kada se tramadol uzima sa antidepresivima. Posledice serotoninskog sindroma mogu biti fatalne.

Lečenje zavisnosti od tramadola uz pomoć lekova

Terapija za zavisnost od tramadola podrazumeva upotrebu određenih lekova. Oni prvenstveno imaju za cilj da ublaže simptome apstinencijalne krize. Uobičajeni simptomi koje izaziva prestanak uzimanja tramadola, ukoliko postoji zavisnost od tramadola, su:

Vrste lečenja zavisnosti od tramadola

Klinike za bolesti zavisnosti pružaju najbezbednije i najefikasnije uslove za lečenje zavisnosti od tramadola. Lečenje obuhvata terapiju medikamentima i psihoterapiju i odvija se pod neprestanom brigom stručnih lica. Veliko iskustvo lekara na ovim klinikama garantuje da će pacijent dobiti svu potrebnu pomoć uz puno razumevanje i podršku.

jako znojenje
mučnina
nemir
anksioznost
depresija

Medikamenti omogućavaju da ova faza lečenja prođe sa što manje bola i neprijatnosti. Ne izazivaju zavisnost tako da su potpuno bezbedni za upotrebu.

Bihevioralna terapija za zavisnost od tramadola

Nakon što se organizam očisti od prisustva leka, sledi period rehabilitacije. Pacijent učestvuje u programima i terapijama koji ga osposobljavaju da zavisnost od tramadola prevaziđe u potpunosti.

Bihevioralna terapija se pokazala posebno efikasnom budući da pomaže pacijentima da otkriju koren svoje zavisnosti, zamene stare obrasce ponašanja novim i razviju odbrambene mehanizme koji će im pomoći da se na nov i efikasan način suoče sa problemima koji su ih odveli u zavisnost od tramadola.

Stacionarno lečenje

Ukoliko dijagnostički testovi pokažu da se kod pacijenta razvila zavisnost od tramadola, neophodno je što pre otpočeti lečenje. Zbog neprijatnih simptoma apstinencijalne krize, najbolji način za lečenje zavisnosti od tramadola je stacionarno lečenje.

Boravkom na klinici, pacijent dobija punu pažnju lekara i medicinskog osoblja što mu omogućava da u svakom trenutku ukaže na bilo kakve neprijatnosti ili iskaže bilo kakve nedoumice. Lekari su tu da mu odgovore na sva pitanja i brzo odreaguju ukoliko je potrebno promeniti ili prilagoditi terapiju.

Ambulantno lečenje

Uspešno obavljena detoksikacija ne znači da je zavisnost od tramadola pobeđena. Potrebno je proći još 12 meseci ambulantnog lečenja koje podrazumeva redovne posete klinici, psihoterapije i razne programe rehabilitacije.

Terapije i programi se prilagođavaju svakom pacijentu ponaosob. Kroz ambulantno lečenje, osoba koja želi da konačno pobedi zavisnost od tramadola dobija svu neophodnu podršku i pomoć, a kroz savetovanja i psihoterapije stiče samopouzdanje, ovladava mehanizmima odbrane i tehnikama za prevazilaženje stresa i trauma koji su ga odveli u zavisnost od tramadola.

Stacionarno lečenje u odnosu na ambulantno lečenje zavisnosti od tramadola

S obzirom da tramadol nije jak opijat, osobe koje razviju zavisnost od tramadola često smatraju da im nije potrebno stacionarno lečenje. Iako je moguće i ambulantno lečenje zavisnosti od tramadola, boravak na klinici čitav proces čini mnogo lakšim i prijatnijim. Stacionarno lečenje omogućava neprekidnu brigu i pažnju medicinskog osoblja i prilagođavanje terapije te se izuzetno preporučuje.

Faze lečenja zavisnosti od tramadola u klinici Vip Vorobjev

Klinika VIP Vorobjev sprovodi lečenje zavisnosti od tramadola najsavremenijim i najefikasnijim metodama. Trudimo se da svakom pacijentu priđemo na poseban način, upoznamo njegovo stanje, njegove potrebe i strahove, i napravimo plan lečenja koji će mu omogućiti da uspešno prevaziđe zavisnost od tramadola.

Lečenje se odvija u 3 faze. To su:

01
dijagnostike
02
detoksikacije
03
rehabilitacija

Da bi se zavisnost od tramadola u potpunosti okončala, neophodno je sa uspehom proći kroz sve tri faze. Naši lekari su tu da Vam svojim prisustvom i znanjem budu pomoć i podrška u svakoj od tih faza.

Dijagnoza zavisnosti od tramadola

Da bismo utvrdili da li kod pacijenta postoji zavisnost od tramadola, najpre je potrebno uraditi dijagnostičke testove koji će nam dati jasnu sliku o njegovom psihičkom i fizičkom stanju. Opšti zdravstveni pregled nam takođe pokazuje u kolikoj meri je zavisnost od tramadola oštetila zdravlje pacijenta i na šta treba obratiti posebnu pažnju u procesu detoksikacije.

Detoksikacija od tramadola

Cilj detoksikacije je da se organizam očisti od prisustva tramadola i da se ublaže simptomi apstinencijalne krize. Ukoliko postoji zavisnost od tramadola, nagli prekid uzimanja leka može dovesti do ozbiljnih posledica. Zbog toga je neophodno pronaći odgovarajući način detoksikacije koji će pacijentu omogućiti da što bezbolnije i sa što manje neprijatnosti prođe kroz proces čišćenja organizma i oslobađanja od fizičke zavisnosti.

Uspešnost lečenja zavisnosti od tramadola

Zavisnost od tramadola se može izlečiti vrlo uspešno. U klinici VIP Vorobjev ćete dobiti sve što Vam je potrebno da ceo put lečenja zavisnosti od tramadola prođete u atmosferi pune podrške i poverenja uz najbolje moguće rezultate. Proces detoksikacije najsavremenijim metodama i 12 meseci rehabilitacije uz izuzetne stručnjake i efikasne programe, pomoći će Vam da ponovo budete slobodni i da zavisnost od tramadola jednom i zauvek postane prošlost.

Doktori

Doktori na našoj klinici su vrhunski stručnjaci za bolesti zavisnosti. Poseduju dugogodišnje iskustvo u lečenju svih vrsta zavisnosti, a kroz neprekidno usavršavanje, upoznati su sa najsavremenijim metodama lečenja. Pored bogatog znanja i iskustva, pružiće Vam i bezrezervnu podršku i pažnju da bi zavisnost od tramadola za Vas zauvek postala prošlost. Budite sigurni da ćete u klinici VIP Vorobjev pronaći sve što Vam je potrebno za uspešno lečenje zavisnosti od tramadola i potpun oporavak.

Patenti i sertifikati

Klinika VIP Vorobjev je više puta nagrađivana zbog velikog uspeha u lečenju bolesti zavisnosti i izuzetnog doprinosa razvoju metodologije lečenja. Posebno su nam drage nagrade Rose of Paracelsus i Zlatna nagrada za kvalitet iz Njujorka.

Troškovi lečenja zavisnosti od tramadola

Budući da je cilj naše klinike da svaki pacijent dobije tretman koji je prilagođen njegovim individualnim potrebama, način na koji će se lečiti zavisnost od tramadola, kao i cena, mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta. Iz tog razloga Vam preporučujemo da pozovete naše medicinske savetnike i sa njima porazgovarate o svemu što Vas zanima. Oni će Vas ljubazno saslušati i stručno odgovoriti na sva Vaša pitanja.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image