Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Detoksikacija od buprenorfina (Subutexa) i apstinencijalna kriza

Subutex je ime brenda leka koji se klasifikuje kao buprenorfin, a to je polusintetički opioid, u medicini najčešće korišćen radi kontrole hroničnog bola, ali i za lečenje zavisnosti od opioida. Pa ipak, i ova supstanca nije potpuno bezopasna, a ukoliko se buprenorfin ne koristi prema uputstvima, može doći do zavisnosti od ovog medikamenta.

U ovom tekstu moći ćete da naučite šta je to detoksikacija od buprenorfina, šta čini ovu proceduru toliko efikasnom, ali i koji su potencijalni rizici njenog sprovođenja.

Detoksikacija od buprenorfina (Subutexa)

Šta je detoksikacija od buprenorfina

Detoksikacija od buprenorfina predstavlja neizostavnu fazu lečenja zavisnosti od ove supstance. Moderni programi lečenja zavisnosti uvek uključuju i detoksikaciju, budući da je nemoguće sprovoditi procedure farmakoterapije dok se u organizmu nalazi buprenorfin.

Šta je apstinencijalna kriza kod upotrebe buprenorfina

Naglo prekidanje uzimanja buprenorfina posle dugotrajne zavisnosti može rezultirati sledećim simptomima apstinencijalne krize:

Mučnina
Premorenost
Dijareja
Glavobolje
Simptomi slični simptomima gripa

Iako se najjači simptomi apstinencijalne krize obično javljaju kod pojedinaca koji imaju višegodišnji problem sa zavisnošću od ove supstance, u pojedinim slučajevima se izraženi simptomi krize mogu primetiti i posle svega nekoliko uzimanja buprenorfina. Da bi se to izbeglo, može se sprovesti buprenorfin detoks u medicinskoj ustanovi, gde se pomoću lekova i drugih terapija mogu iskontrolisati simptomi krize.

Protokol za detoksikaciju

Medicinska detoksikacija od buprenorfina se u toku stacionarnog lečenja obavlja dok se o stanju pacijenta sve vreme staraju doktori i medicinski radnici. U toku detoksikacije, krv se prečišćava od toksina, kao i vitalni organi u kojima se ova supstanca može zadržavati, a to su najčešće bubrezi, jetra, pluća i sistem za varenje.

Indikacija za proceduru

Detoksikacija od buprenorfina se mora sprovoditi ukoliko je osoba duže vreme i u velikim količinama uzimala ovaj lek, te se u organizmu nalaze veće količine supstance. Tada buprenorfin detoks predstavlja najbolje rešenje, budući da uklanja toksine iz organizma, nakon čega je moguće pristupiti drugim terapijama koje vode ka postizanju potpunog oporavka.

Kontraindikacije

Kontraindikacije na koje treba obratiti pažnju ukoliko se obavlja detoksikacija od buprenorfina su sledeća stanja:

Kardiovaskularni problemi
Hipotireoza
Poremećaji u ishrani
Stanje hroničnog premora
Dijabetes

Ukoliko pacijenti boluje od navedenih stanja, detoksikacija od buprenorfina mora se uraditi izuzetno pažljivo, a kućno odvikavanje može biti opasno po život.

Brze i ultra brze metode detoksikacije od buprenorfina

U najvećem broju slučajeva, pacijentima se preporučuje brza detoksikacija od Subutexa (odnosno detoksikacija od buprenorfina), gde za svega dva dana dolazi do značajnog poboljšanja zdravstvenog stanja, a buprenorfin se uklanja iz organizma. Ultra brza detoksikacija od buprenorfina se propisuje kada osoba pored buprenorfina uzima i druge supstance, najčešće opioide. Tada je potrebno uvesti pacijenta pod anesteziju, a detoksikacija se obavlja za svega nekoliko sati.

Proces detoksikacije od buprenorfina u klinici VIP Vorobjev

Proces detoksikacije od buprenorfina u klinici VIP Vorobjev

Detoksikacija od buprenorfina se obavlja nakon dijagnostike, a pacijenti se za vreme sprovođenja procedure nalaze pod stalnim nadzorom doktora. Ova procedura je potpuno bezbolna, budući da pacijenti sve vreme dobijaju kompleks medikamenata kako bi se uklonili svi elementi apstinencijalne krize.

Priprema pacijenta za detoksikaciju od buprenorfina

Pre same procedure detoksikacije, neophodno je odrediti tačan stepen zavisnosti kod pacijenta, kao i proći detaljnu dijagnostiku radi otkrivanja svih mogućih faktora rizika, kao što su visok pritisak ili narušeno zdravstveno stanje usled hroničnih oboljenja. Tek nakon dobijanja ovih podataka moguće je znati da li postoje određeni faktori koji mogu biti otežavajući kada se sprovodi detoksikacija od buprenorfina.

Da li je bezbedno vršiti detoksikaciju kod kuće?

Detoksikacija od buprenorfina u kućnim uslovima nikada nije dobro rešenje. Pre svega, pojedinci nikada ne mogu tačno dozirati terapiju, pa stoga sebe dovode u rizik od javljanja nuspojava. U najopasnijim slučajevima, može doći i do ozbiljnih komplikacija koje zahtevaju hitnu medicinsku intervenciju. Stoga se kućno odvikavanje mora izbegavati po svaku cenu.

Simptomi detoksikacije od buprenorfina

Kada se obavi medicinska detoksikacija od Subutexa, pacijenti osećaju nalet energije i snage, budući da su svi tragovi psihoaktivnih supstanci uklonjeni iz organizma. Moguće je osećati određenu dozu iscrpljenosti, a ukoliko to bude slučaj, uz pomoć vitamina i infuzija, pacijenti se brzo oporavljaju i dolaze do optimalnog fizičkog stanja.

Prednosti brze detoksikacije od buprenorfina

Brza detoksikacija od buprenorfina dovodi do oporavka organizma u najkraćem vremenskom roku. Prednosti ove procedure u odnosu na tradicionalne metode lečenja ili samostalno odvikavanje ogledaju se ne samo u brzini delotvornosti, već i u smanjenom riziku od pojave neželjenih simptoma apstinencijalne krize.

Lečenje zavisnosti nakon procesa detoksikacije

Nakon što se sa uspehom kompletira detoksikacija od buprenorfina, pristupa se narednim metodama lečenja zavisnosti koje mogu uključivati sledeće procedure:

01
Bihevioralne terapije
02
Grupne terapije
03
Farmakoterapije
04
Korišćenje medicinskih aparata
05
Redovne kontrole nakon završetka lečenja

Troškovi detoksikacije

Detoksikacija od buprenorfina predstavlja samo jednu proceduru u procesu lečenja zavisnosti od ove supstance. Na klinici Vorobjev, nudimo sveobuhvatan koncept lečenja koji podrazumeva detoksikaciju, ali i procedure koje vode do psihičke stabilizacije. Ako ste zainteresovani da saznate više o lečenju u našoj ustanovi, uključujući i tačnu cenu detoksikacije, stupite u kontakt sa nama putem veb sajta ili pozivom na istaknute brojeve telefona.

Doktori

Glavni cilj svih zaposlenih na klinici Vorobjev je da stvore prijatnu atmosferu pacijentima u toku lečenja, kako bi se postigli što bolji rezultati i bez poteškoća završila detoksikacija od Subutexa. S tim na umu, svi naši doktori poseduju veliko iskustvo u lečenju zavisnosti i uvek su tu za pacijente da im pomognu i usmere ih ka stvaranju zdravih navika koje će ih pratiti i posle izlaska sa lečenja.

Patenti i sertifikati

Polažemo pravo na nekoliko patenata u lečenju zavisnosti, a kvalitet lečenja koji nudimo je internacionalno prepoznat preko nagrada kao što su Rose of Paracelsus i zlatne nagrade za kvalitet iz Njujorka. Ne planiramo tu da se zaustavimo, već stalno uvodimo nove procedure koje uvećavaju procenat uspešnosti i stičemo sertifikate u naprednim tehnikama lečenja kako bismo unapredili procedure koje koristimo.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image