Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Sindrom izgaranja: Tipovi, simptomi, uzroci i lečenje

Sindrom izgaranja je bolest savremenog doba. Iako nije zvanično klasifikovan kao bolest, posledice koje burnout sindrom ostavlja na organizam mogu biti teške i ozbiljne. Osoba često ne zna šta joj se dešava, a lekari ne pronalaze uzročnike lošeg zdravstvenog stanja. Lečenje za sindrom izgaranja zahteva medikametoznu i psihoterapiju.

Sindrom izgaranja je prvi put opisan 70-ih godina 20. veka kao skup siptoma povezanih sa poslom koji se javljaju kod osoba koje nemaju istoriju psiholoških ili psihijatrijskih poremećaja. Pretpostavljalo se da nastaje usled preopterećenosti obavezama i dugotrajne izloženosti stresu. Može ga izazvati i raskorak između realnih zahteva poslovnog života i nerealnih zahteva koje osoba sam postavlja pred sebe.

burno out sindrom lečenje

Šta je sindrom izgaranja?

Sindrom izgaranja ili burnout sindrom je stanje u kome osoba pati od emocionalne iscrpljenosti zbog stresa ili pritiska koje ne može da izbegne. Osoba tada oseća nedostatak energije, slabost, neraspoloženje i negativno razmišljanje koji u velikoj meri ometaju njenu sposobnost da radi efikasno i održava zdrave odnose sa ljudima u svom okruženju. Ako ovakvo stanje traje previše dugo, može dovesti do mentalnih i fizičkih problema kao što su depresija, insomnija ili fizičke bolesti.

Vrste sindroma izgaranja

Sindrom izgaranja može izazvati niz problema različitog tipa i intenziteta. Obično se gubi sposobnost adaptacije u radnoj sredini i pokazuje negativan stav prema poslu i saradnicima. Najčešče se razlikuju tri vrste sindroma izgaranja:

Iscrpljenost - Podrazumeva ekstremni umor koji može biti izazvan preteranom posvećenošću poslu uz osećanje da ni to nije dovoljno. Od ustajanja iz kreveta, osobu prati osećaj fizičke i psihičke iscrpljenosti zbog koje nije sposobna da ispuni svoje obaveze.

Depersonalizacija - Ravnodušnost prema poslu koja se projavljuje kroz negativno i cinično ponašanje uz loše ophođenje prema klijentima ili kolegama. Takođe, osoba koju muči burnout sindrom se može povući u sebe i mentalno udaljiti od porodice ili kolega.

Neadekvatnost - Podrazumeva negativno procenjivanje sopstvenog rada, osećaj nesposobnosti da se postignu zadati ciljevi i nisko samopouzdanje. Prisutna su i osećanja besmislenosti i besplodnosti svakog truda.

Sindrom izgaranja test

Ne postoji zavničan i opšteprihavaćen burnout sindrom test, ali zato postoji niz testova koji pomažu da se dijagnostikuje sindrom iscrpljivanja. Ti testovi omogućavaju medicinskim radnicima da steknu uvid u psihofizičko stanje pacijenta i postave odgovarajuču dijagnozu da bi se potom efikasno sprovelo burnout sindrom lečenje.

Uzroci sindroma izgaranja

Ukoliko je sindrom izgaranja izazvan problemima na poslu, uzroci njegove pojave mogu biti:

obim ili tempo posla kojji je nemoguće ispuniti na adekvatan način
loš i nepravedan tretman na poslu
neadekvatno shvatanje svojih obaveza na poslu
nedostatak komunikacije sa nadređenima
veliki pritisak oko rokova

Stalno osećanje preplavljenosti obavezama uz pojačanu iscrpljenosti i nesposobnosti da se funkcioniše i balansira između poslovnih i porodičnih obaveza su jasan znak da je neophodno burnout sindrom lečenje.

Faktori rizika

U povećanom riziku da imaju sindrom izgaranja su osobe koje se bave poslovima koji nose veliku odgovornost i zahtevaju punu posvećenost, osobe koje su neprekidno izložene stresu i rade pod pritiskom, osobe koje moraju da balansiraju između stresnog i napornog posla i zahtevnog porodičnog života (na primer, majke sa decom koji obavljaju odgovorne poslove), osobe koje naginju ka perfekcionizmu i preterano su samokritične, kao i osobe koje rade u sredinama koje su nezdrave i zagađene lošim međuljudskim odnosima.

Simptomi i znaci burnout sindroma

Kod osoba koje imaju sindrom izgaranja simptomi mogu biti raznovrsni i mogu se projaviti kroz probleme sa fizičkim i psihičkim zdravljem, kao i promene u ponašanju. Pre nego što se uspostavi dijagnoza, potrebno je uraditi burnout sindrom test i utvrditi da li postoje simptomi koji upućuju na takvu dijagnozu.

klinika Vorobjova

Fizički simptomi

Simptomi koji se projavljuju kao odgovor tela na stres i preopterećenost mogu biti:

gastrointestinalni problemi
visok krvni pritisak
tenzione glavobolje
hronični umor
loš imuni sistem
stalne infekcije i bolesti
gubitak težine ili gojenje

Psihički simptomi

Najčešći psihički simptomi koji ukazuju na burnout sindrom su:

neraspoloženje
depresivnost
problemi sa koncentracijom
osećaj bezvrednosti
gubitak interesovanja
nesposobnost da se oseti zadovoljstvo
osećaj krivice
nedostatak samopouzdanja
ljutnja
anskioznost
suicidalne misli

Simptomi ponašanja

Kada je u pitanju sindrom izgaranja simptomi koji se mogu primetiti kroz promene u ponašanju su:

problemi sa spavanjem
nedostatak energije
naleti plača
zaboravnost
odsutnost
otpor prema poslu
ulaženje u konflikte sa kolegama
cinizam
apatija
osećaj praznine
smanjena efikasnost
prokrastinacija

Opcije lečenja sindroma izgaranja

Kako izlečiti burnout sindrom? Najbolje je čim se primete simpotmi zatražiti stručnu lekarsku pomoć. Na taj način se odmah dobija adekvatna terapija i problemi rešavaju efikasno i brzo. Ovom problemu se može prići na dva načina – primenom lekova ili psihoterapijom. Najbolja je kombinacija oba pristupa.

Medicinski tretman

Lekovi su samo pomoćno sredstvo u lečenju sindroma izgaranja jer je prvenstveno potrebno otkriti koren prekomernog stresa i adekvatno ga tretirati. Ipak, pojedini medikamenti su uspešni u otklanjanju posledica koje nosi sindrom izgaranja. To su anksiolitici za pojačanu anksioznost i antidepresivi za izlazak iz depresivnog stanja. Pored lekova, neophodni su i promena načina života i odgovarajuća psihoterapija.

Psihoterapija

Sindrom izgaranja se izuzetno efikasno rešava odgovarajućom psihoterapijom. Psihoterapija omogućava pacijentu da sagleda realno svoju situaciju, otkrije uzroke preteranog stresa, odredi svoje prioritete i rešava uspešno svoje probleme. Uloga psihoterapeuta je da pomogne pacijentu da sagleda sebe i svoju okolinu, da ispita svoja osećanja i misli i razume svoje postupke.

Vrste psihoterapije koje se najčešće sprovode kada je u pitanju burnout sindrom su:

kognitivno-bihejvioralna terapija
psihodinamička terapija
interpersonalna terapija
terapija redukcije stresa pomoću svesnog fokusiranja

Postoje i druge terapije koje mogu biti efikasne kod ovog problema. Koju terapiju odabrati je najbolje odlučiti u razgovoru sa terapeutom:

Samostalni oporavak u odnosu na bolničko lečenje

Samostalno lečenje za sindrom izgaranja je moguće, ali ipak nešto teže. Ovakav pristup može oduzeti dosta vremena dok se ne dođe do adekvatnog rešenja pa je stručna pomoć uvek bolja opcija. Ukoliko osoba želi da pokuša samostalno da se oporavi, neophodno je drastično promeniti način života. Šta to podrazumeva?

Pre svega, osoba koja pati od ovog sindroma mora postaviti sebe i svoje zdravlje na prvo mesto. Potom mora postaviti jasne granice između svog poslovnog i porodičnog života. Potrebno je i da ispuni svoj život aktivnostima koje će joj doneti rasterećenje od stresa kao što su druženje, sprot, hobiji. Tehnike za prevazilaženje stresa takođe mogu biti izuzetno korisne. Ukoliko su problemi na poslu nerešivi, treba razmotriti i mogućnost pronalaženja novog posla koji će biti manje stresan. I naravno, osobi koja je iscrpljena burnout sindromom su neophodni odmor i razonoda. Ako ništa od navedenog ne pomogne, treba se obratiti za pomoć stručnim licima.

Proces i faze lečenja sindroma izgaranja u klinici Vip Vorobjev

Na klinici Vip Vorobjev, lečenje za sindrom izgaranja započinje razgovorom sa našim lekarima koji će na osnovu informacija koje im date i rezultata koji pokaže burnout sindrom test doneti zaključak da li se u vašem slučaju radi o ovom sindromu. Nakon dijagnostikovanja problema, napravićemo detaljan plan lečenja koji će biti u potpunosti prilagođen vašem stanju i vašim potrebama.

Propisaće vam se odgovarajući lekovi koji će vam pomoći da se trenutno rešite određenih simptoma, a zatim ćete uz podršku naših terapeuta i odgovarajuću terapiju raditi na svojoj psihostabilizaciji i rešavanju problema. Pored toga, pomoći ćemo vam da uspostavite zdravije navike i razvijete mehanizme za odbranu od stresa da biste se u budoćnosti lakše nosili sa njim.

Da li je moguće rešiti se burnout sindroma samostalno?

Ako osoba ima ozbiljan sindrom izgaranja simptomi mogu biti vrlo jaki i paralisati je u njenoj želji da se oporavi. Tada je neophodna stručna pomoć, kao i lekovi koji će pružiti olakšanje. Kod lakših slučajeva, promena životnog stila i navika, udaljavanje iz toksične sredine, postavljanje granica i stavljanje sebe na prvo mesto, mogu dovesti do znatnog poboljšanja, pa i izlečenja od sindroma izgraranja.

Sindrom izgaranja

Prosečno trajanje tretmana za burnout sindrom

Prosečno trajanje tretmana zavisi od psihofizičkog stanja pacijenta, složenosti njegovog problema i spremnosti da se uhvati u koštac sa ovim sindromom. Ne može se tačno predvideti koliko će trajati ceo proces, ali na našoj klinici tretman za brunout sindrom obično traje od 2 do 4 nedelje. Nakon toga se preporučuje povremeno dolaženje na kliniku radi savetovanja i podrške.

Delotvornost tretmana sindroma izgaranja

Naša klinika ima izuzetno visok procenat izlečenja sindroma izgaranja. Preko 90% naših pacijenata je uspešno prevazišlo ovaj problem i vratilo se svojim obavezama osnaženo i zadovoljno. Uspeh je skoro zagarantovan, ako se pomoć potraži na vreme.

Lekari

Lekari naše klinike su vrhunski stručnjaci u svojim oblastima i izetno posvećeni svojim pacijentima. Budite uvereni da ćete kod nas dobiti svu potrebnu pažnju da bi se postavila tačna dijagnoza, kroz odgovarajući burnout sindrom test i detaljne preglede lekara. U opuštenoj i prijatnoj atmosferi, naši lekari će vas pažljivo saslušati i pronaći najbolje rešenje za vaše probleme. O tome svedoče brojna pouzitivna iskustva naših pacijenata.

Troškovi lečenja burnout sindroma

Kada je u pitanju sindrom izgaranja terapija zavisi od mnoštva faktora i može se sprovesti na različite načine. Zato je nemoguće tačno predvideti troškove lečenja. Ukoliko imate ovakvih problema i neophodna vam je pomoć, pozovite naše medicinske savetnike koji će vas uputiti u sve pojedinosti i odgovoriti na vaša pitanja.

Patenti i sertifikati

Klinika Vip Vorobjev poseduje sve potrebne patente i sertifikate za metode i postupke koje koristi u svojim tretmanima.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image