Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Detoksikacija od metamfetamina i apstinencijalna kriza

Zavisnost od metamfetamina je vrlo jaka i nagli prekid uzimanja narkotika dovodi do intenzivne apstinencijalne krize. Zbog toga zavisnici posežu za sve jačim i češćim dozama. Strah od apstinencijalne krize je često nepremostiva prepreka na putu ka ozdravljenju. Srećom, danas na klinikama za lečenje bolesti zavisnosti postoje metode koje olakšavaju prolazak kroz metamfetamin detox i znatno umanjuju sve mučne i neprijatne simptome.

Metamphetamine Detox

Šta je detoksikacija od metamfetamina

Metamfetamin detox je proces čišćenja organizma od prisustva narkotika i prvi korak u lečenju zavisnosti od metamfetamina. Najbolje je metamfetamin detox sprovesti u nekoj od klinika za bolesti zavisnosti budući da prestanak upotrebe ovog narkotika izaziva mučne simpotme apstinencijalne krize.

Detoksikacija od metamfetamina uz podršku lekara i medicinskog osoblja podrazumeva prevazilaženje fizičke zavisnosti i napor da ceo proces prođe sa što manje neprijatnosti i bola.

Protokol za detoksikaciju

Pre nego što se otpočne sa detoksikacijom, potrebno je sprovesti dijagnostičke analize koje će omogućiti lekarima da naprave precizan individualni plan detoksikacije u potpunosti prilagođen stanju i potrebama pacijenta. Analize obuhvataju pregled interniste, psihologa, psihijatra, laboratorijske analize krvi i mokraće, testove na HIV i hepatitis i preglede specijalista ukoliko su potrebni. Tek nakon precizne dijagnostike i kreiranja individualnog plana, može otpočeti metamfetamin detox.

Indikacija za procedure

Metamfetamin detox se sprovodi ako kod pacijenta postoji fizička zavisnost od metamfetamina. Ukoliko urađene analize ukazuju da zavisnost postoji, svaki nagli prekid uzimanja metamfetamina će dovesti do jake apstinencijalne krize. Metamfetamin detox ima za cilj da ublaži ili u potpunosti eliminiše te simptome i pomogne pacijentu da kroz ceo proces prođe bez trauma i komplikacija.

Kod metamfetamina, simptomi apstinencijalne krize počinju već u prvih 24-48 sati, vrhunac nastaje nakon 2-3 dana, a olakšanje se oseća posle 7 dana. Psihološki simptomi, koji će se tretirati kasnije, mogu potrajati i mesecima nakon što je urađen metamfetamin detox.

Kontraindikacije

Simptomi apstinencijalne krize, kada je u pitanju metamfetamin detox, mogu biti veoma teški i nepredvidljivi. Ukoliko postoje propratne psihičke i fizičke bolesti, ceo proces može biti još neprevidljiviji. Kriza može dovesti do teške depresije i psihotičnih epizoda. Zbog toga se nikako ne preporučuje samostalna detoksikacija već na nekoj od klinika za bolesti zavisnosti gde se metamfetamin detox vrši uz neprekidno prisustvo lekaa i stručnog osoblja.

Brze i ultra brze metode detoksikacije od metamfetamina

Proces detoksikacije zavisi od dužine i intenziteta zloupotrebe metamfetamina i psihofizičkog stanja pacijenta. Postoje brze i ultra-brze metode. Brza metamfetamin detox metoda podrazumeva upotrebu medikamenata koji olakšavaju simptome apstinencijalne krize. Ne postoje lekovi koji su napravljeni isključivo za metamfetamin detox, ali su se pojedini lekovi pokazali efikasnim u te svrhe, na primer, Bupropion, antidepresant ili Modafinil, lek za narkolepsiju i hiperaktivnost. Korisni su i lekovi koji ublažavaju napade panike i anksioznosti.

Ultra-brz metamfetamin detox je veoma efikasan i izuzetno se preporučuje. Dešava se pod anestezijom i u momentu kada se pacijent probudi, organizam je već dobrim delom očišćen, a najjače krize prevaziđene.

Proces detoksikacije metamfetamina u klinici VIP Vorobjev

Detoksikacija od metamfetamina se u klinici VIP Vorobjev vrši veoma efikasno i bezbedno. Sigurnost pacijenta nam je izuzetna važna, kao i sprovođenje metamfetamin detox procesa sa što manje posledica i trauma. U tom cilju, za svakog pacijenta se pravi odgovarajući plan detoksikacije, u skladu sa njegovim psihofizičkim stanjem i potrebama. Tokom samog procesa, prati se delovanje terapije i, ukoliko je to potrebno, trenutno se prilagođava ili menja.

Priprema pacijenta za detoksikaciju od metamfetamina

Priprema pacijenta za metamfetamin detox započinje razgovorom sa našim lekarima i upućivanjem u detalje procesa detoksikacije. Zatim se sprovode dijagnostičke analize koje će dati jasniju sliku o fizičkom i mentalnom zdravlju pacijenta, ali i težini njegove zavisnosti, u cilju pravljenja individualnog detox programa. Pacijentu se preporučuje da se pred detoksikaciju dobro odmori, redovno pije tečnost i zdravo hrani, kao i da izbegava alkohol i druge narkotike.

Da li je bezbedno vršiti detoksikaciju kod kuće

Metamfetamin detox je moguće obaviti i u kućnim uslovima, ali se to ne preporučuje jer simptomi apstinencijalne krize mogu biti vrlo mučni i zahtevati lekarsku intervenciju. Mogu se javiti teška depresija i psihotične epizode, kao i pogoršanje opšteg stanja, posebno ako pacijent ima i propratne bolesti tj. zdravlje mu je već narušeno. Iz tog razloga je detoksikaciju od metamfetamina najbolje obaviti na nekoj od pouzdanih klinika za lečenje bolesti zavisnosti.

Simptomi detoksikacije od metamfetamina

Simptomi apstinencijalne krize kada je u pitanju metamfetamin detox variraju od slabijih do veoma teških, a koji će biti dominantni zavisi od stanja pacijenta i težine zavisnosti. Mogu se javiti:

umor
insomnija
znojenje
groznica
mučnina
bolovi u stomaku
anksioznost
konfuzija
paranoja
halucinacije
suicidalne misli
teška depresija

Cilj detoksikacije je da ovi simptomi budu što blaži, a sam proces što prijatniji i što manje bolan za samog pacijenta.

Prednosti brze detoksikacije od metamfetamina

Brza detoksikacija od metamfetamina je postupak koji u velikoj meri ubrzava proces čišćenja organizma i znatno olakšava simptome apstinencijalne krize. Za razliku od samostalnog prolaženja kroz metamfetamin detox, brza detoksikacija je mnogo ugodnija, manje traumatična i stresna i fizički se lakše podnosi. Ultra-brza metamfetamin detoksikacija se odvija pod anestezijom i pacijent većeg dela procesa nije svestan. Kada se probudi najgore je već prošlo, a organizam je dobrim delom već očišćen od prisustva metamfetamina.

Lečenje zavisnosti nakon procesa detoksikacije

Lečenje zavisnosti od metamfetamina se ne završava prolaženjem kroz metamfetamin detox. Fizičke zavisnosti nakon detoksikacije više nema, ali ostaje psihička zavisnost, kao i nerešeni problemi koji leže u korenu zavisnosti. Nakon stacionarnog lečenja, sledi 12 meseci ambulantnog lečenja tokom koga pacijent prolazi potrebne psihoterapije i savetovanja koji će mu pomoći da na putu ozdravljenja savlada sve prepreke i izbegne relaps. Bihevioralna terapija će mu pomoći da napusti stare, negativne obrasce ponašanja i zameni ih novim, konstruktivnim koji će mu omogućiti da se izbori sa svakodnevnim stresom i gorućim problemima.

Troškovi detoksikacije

Metamfetamin detox se na klinici VIP Vorobjev prilagođava stanju i potrebama svakog pacijenta ponaosob. Tek nakon detaljne dijagnostike se može napraviti odgovarajući plan za detoksikaciju. Iz tog razloga se ne može unapred dati precizna procena troškova detoksikacije. Ukoliko želite da saznate više i dobijete okvirnu procenu troškova za metamfetamin detox, kontaktirajte naše medicinske savetnika koji će Vas ljubazno uputiti u sve pojedinosti i odgovoriti na sva vaša pitanja.

Doktori

Naši lekari, pod čijim budnim okom se vrši metamfetamin detox, su vrhunski stručnjaci sa brojnim godinama radnog iskustva i neverovatnim znanjem. Neprestano se usavršavaju i pronalaze nove i bolje načine da pomognu pacijentima. Na usluzi će vam biti kad god vam je to potrebno. Pored potpunog poverenja u njihovu stručnost, možete biti sigurni da će biti uz vas u svakom trenutku uz reči podrške i ohrabrenja. Naše ljubazno osoblje daće sve od sebe da se osećate što prijatnije i u atmosferi mira i sigurnosti dobijete najvažniju bitku u svom životu - bitku protiv zavisnosti.

Patenti i sertifikati

Za svoj rad i doprinos u lečenju bolesti zavisnosti klinika VIP Vorobjev je nagrađivana mnogo puta. Posebno su nam drage nagrade Rose of Paracelsus i Zlatna nagrada za kvalitet dobijena u Njujorku.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image