Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Lečenje zavisnosti od efedrina

U ovom tekstu moći ćete bolje da razumete zavisnost od efedrina, rizike koji nastaju usled zloupotrebe ove suptance, simptome i efekte koji se mogu javiti tom prilikom, ali i sigurne metode za lečenje zavisnosti od efedrina, ukoliko do toga dođe.

lecenje zavisnosti od efedrina

Šta je efedrin i zašto izaziva zavisnost?

Supstanca pod imenom efedrin je zapravo alkaloid koji se prirodno može naći u biljkama, a u medicini se koristi radi pročišćavanja disajnih puteva, ali i određenih stimulativnih dejstava. Upravo iz ovog drugog razloga, efedrin poseduje i određeni potencijal za zloupotrebu. Ipak, stimulativni efekti po nervni sistem kao što su izazivanje osećaja euforije i radosti mogu biti adiktivne prirode. Stoga se preporučuje određena doza opreza sa uzimanjem ovog leka, a ako do zavisnosti dođe, odvikavanje od efedrina u rehabilitacionom centru predstavlja jedino pouzdano rešenje.

Koji su simptomi i znaci zavisnosti od efedrina?

Sigurni znaci da je neophodno započeti lečenje zavisnosti od efedrina mogu se razlikovati od pojedinca do pojedinca, ali najčešće obuhvataju razvoj nepresušne potrebe za lekom, fizičke i psihičke poteškoće, ali i promene ličnosti.

Znaci u ponašanju zavisnika

Zavisnost od efedrina ostavlja brojne zdravstvene posledice, ali promene u ponašanju se takođe mogu videti kod pojedinaca koji se bore sa ovim stanjem. Pre svega, u nedostatku supstance, ovi pojedinci postaju vidno nervozniji, umeju biti neprijatni prema bliskim ljudima i ne prezaju ni od čega kako bi nabavili nove doze leka. Kako bi izbegli najteže posledice apstinencijalnog sindroma, mogu biti skloni i manipulativnom ponašanju, pa se zato i celokupna ličnost osobe može naizgled promeniti u kratkom roku. Srećom, kada se zavisnost ukloni, osoba lako uviđa svoje greške u ponašanju i nadoknađuje izgubljeno vreme sa svojim voljenima.

Simptomi upotrebe narkotika

Mnogi se pitaju da li je efedrin droga, odnosno kako je moguće da jedan bezbedan lek može da izazove zavisnost i toliko zdravstvenih problema. Iako efedrin poseduje mnoge korisne karakteristike, rizik od razvoja tolerancije i šanse za zavisnost od efedrina uvek postoji, a dodatno se uvećava ukoliko se supstanca ne koristi prema datim uputstvima. Tada se mogu javiti simptomi kao što su stalna želja za uzimanjem efedrina, ali i brojni drugi kratkoročni i dugoročni efekti, o čemu ćemo detaljnije razgovarati u nastavku teksta.

Koji su neželjeni efekti zavisnosti od efedrina?

Slično drugim stimulansima, i kada je u pitanju efedrin delovanje na nervni sistem može biti snažno. To je naročito primetno ukoliko se ne kontrolišu količine efedrina koje osoba unosi, kada može doći i do razvoja fizičke i psihičke potrebe koja se karakteriše kao zavisnost od efedrina. Simptomi uzimanja efedrina takođe mogu varirati u odnosu na trajanje bolesti zavisnosti, a što efedrin zloupotreba duže traje, i efekti postaju izraženiji.

zavisnosti od efedrina

Kratkoročni efekti zavisnosti od efedrina

Posledice konzumiranja efedrina mogu se javiti i na samom začetku zavisnosti. Ovi neželjeni efekti mogu biti kratkotrajni, ali treba ih shvatiti kao znake upozorenja, nakon čega je potrebno obratiti se za pomoć stručnom licu radi dobijanja odgovarajuće terapije. Kratkotrajni efekti mogu biti:

Nagli rast i pad energije
Nemogućnost fokusiranja na trenutne zadatke
Gubitak težine usled umanjenog apetita
Nervoza i razdražljivost
Povišen krvni pritisak

Dugoročni efekti zavisnosti od efedrina

Kada se tokom dužeg vremena uzima efedrin delovanje na organizam postaje veće, a tada se mogu javiti i neželjeni efekti kao što su:

Iritacija creva i želuca
Oštećenje jetre i bubrega
Kardiovaskularna oboljenja
Hronična nesanica
Problemi sa cirkulacijom

Ovo su sigurni znaci da je neophodno da se započete lečenje zavisnosti od efedrina, a dobijanje što hitnije pomoći može predstavljati razliku između uspešnog oporavka i svakodnevne borbe sa simptomima apstinencijalne krize i drugim zdravstvenim problemima.

Kako i zašto počinje zavisnost od efedrina?

Ukoliko se uzima efedrin zloupotreba može biti jako opasna jer može dovesti do zavisnosti od ove supstance. Pre svega, usled određenih pozitivnih stimulativnih efekata kao što su povećana budnost, umanjen umor i povećanje fokusa, pojedinci se mogu iznova vraćati efedrinu, svaki put dodatno uvećavajući doze.

Ipak, produženim konzumiranjem, telo se privikava na ovu supstancu, pa i receptori gube osetljivost na efedrin. Kao rezultat toga, neophodno je stalno sprovoditi povećanje doza, a bez efedrina u organizmu, osoba počinje da oseća simptome nelagode koji vremenom samo dobijaju na intenzitetu. Ukoliko se tada hitno ne dobije medicinska pomoć, dolazi do postepenog gubitka kontrole nad konzumiranjem supstance i razvoja zavisnosti.

Kakav je tretman za zloupotrebu efedrina?

Medicinski tretman za zavisnost od efedrina je najsigurniji način da se problemi sa supstancama ostave u prošlosti. Stoga, za odvikavanje od efedrina, kliničko lečenje obuhvata rad na mentalnim i fizičkim aspektima zavisnosti, a istovremeno se bazira na ubrzanom oporavku organizma i otklanjanju neželjenih simptoma.

Kako započeti lečenje zavisnosti od efedrina?

Ukoliko se naglo prestane uzimati efedrin neželjena dejstva mogu biti veoma izražena, što rezultira recidivom u velikom broju situacija. Da bi se ovo izbeglo, najbolje je obratiti se stručnim licima za pomoć. Medicinski savetnici klinike Dr Vorobjev su uvek dostupni za vas ukoliko vam je potreban bilo kakav savet u vezi sa borbom protiv zavisnosti i mogu vam detaljno objasniti metode lečenja i procedure koje koristimo. Možete nas kontaktirati u svako vreme putem mejla ili pozivom na brojeve telefona sa naše kontakt stranice.

Troškovi lečenja zavisnosti od efedrina

Lečenje zavisnosti od efedrina se u rehabilitacionom centru Vip Vorobjev kroji prema potrebama svakog pojedinca. Stupite u kontakt sa nama kako biste saznali uslove lečenja, predloženu dužinu terapija i cenu lečenja.

lečenje zavisnosti

Proces i faze lečenja zavisnosti od efedrina u klinici Vip Vorobjev

Uz sve ove parametre, postaje moguće sastaviti plan za odvikavanje od efedrina koji će doneti željene rezultate u najkraćem mogućem roku. Kako bi se to postiglo, na klinici Vip Vorobjev sprovode se sledeće procedure:

Detoksikacija
Terapija lekovima
Kognitivna terapija
Bihevioralna terapija
Averzivna terapija
Podrška protiv recidiva

Pre započinjanja samog lečenja, potrebno je proceniti zdravstveno stanje pacijenta, otkriti koji simptomi uzimanja efedrina postoje i precizno odrediti koliko je zavisnost od efedrina dobila maha. To se i obavlja po prijemu na kliniku, kada pacijenti prolaze kroz zdravstvene preglede i obavljaju potrebne testove koji otkrivaju količinu psihoaktivnih supstanci i toksina koje se nalaze u organizmu.

Uz ovakav sveobuhvatan pristup lečenju, moguće je otkloniti posledice konzumiranja efedrina, ali i stvoriti averziju prema vraćanju starim i štetnim navikama koje su i izrodile zavisnost od efedrina.

Lekari

Mada se smatra da je predoziranje efedrin kapima nemoguće, ukoliko se zloupotrebljava ili kombinuje sa drugim psihoaktivnim supstancama, rizik od nuspojava samo raste. Lekari koji su zaposleni na klinici Vorobjev su zaduženi da lečenje zavisnosti od efedrina prođe u skladu sa planovima i bez većih simptoma nelagode.

Patenti i sertifikati

Odvikavanje od efedrina ili bilo koje druge supstance nije jednostavna procedura, ali uz praćenje dobro uspostavljenih protokola lečenja i sprovođenje sertifikovanih procedura, tvrdimo da je izlaz moguć i dostupan svima, a da zavisnost od efedrina nije nerešiv problem.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image