• Srpski jezik
 • Engleski jezik
 • Francuski jezik
 • Nemački jezik
 • Ruski jezik
 • Španski jezik
 • Italijanski jezik
 • Bugarski jezik
 • Grčki jezik
 • Albanski jezik
Đorđa Čutukovića 48, Belgrade, Srbija
Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Kompletan tretman zavisnosti o opijatima: Saznajte kako funkcioniše

Potpuni tretman lečenja zavisnosti od opijata

(Heroin, Metadon, Subotex, Tramal, Substidol, Trodon)

Na osnovu dugoročnog istraživanja ovaj program lečenja zavisnosti pokazuje 85-90% uspešnosti u lečenju.

Simptomi zavisnosti od opijata

Početni stadijum zavisnosti od narkotika karakteriše gubitak kontrole nad upotrebom supstance. Čovek teži da sve češće i jače oseti opijenost. Opijenost postaje glavni cilj, jer sve manji značaj imaju društvo, porodica i posao. Iako porodica i bliski prijatelji primećuju promene, sam zavisnik negira uporno negativne efekte upotrebe supstance, nekritičan je prema svom stanju, nesposoban da na adekvatan način proceni situaciju i postaje konfliktno nastrojen. Sve ovo ukazuje da postoji formiranje psihičke želje za drogom.

U srednjem stadijumu upotreba supstance postaje redovna. Za dobijanje željenog rezultata potrebne su veće doze tj. raste tolerancija. Pri odsustvu supstance razvijaju se neprijatna, ponekad mučna i opasna fizička ispoljavanja apstinencijalnog sindroma odnosno krize. U ovoj fazi zavisna osoba je u stanju da vidi i negativnu stranu upotrebe narkotika, a to su: narušeno fizičko i psihičko stanje, konflikti u porodici, gubitak posla, prijatelja…

Najčešće se u ovoj fazi zavisnici traže pomoć. Završni stadijum zavisnosti od narkotika prate nepovratne promene u organizmu. Posledice upotrebe droge vode do raspada ličnosti, narušenog zdravlja, demencije i na kraju smrti.

lečenje narkomanije

Faze lečenja zavisnosti od opijata

1. Dijagnostika – prva i veoma važna faza lečenja. Suština dijagnostike je da se proceni fizičko i psihičko stanje pacijenta. Za procenu fizičkog stanja pacijenta standardni dijagnostički pregled podrazumeva:

urin test
testove na hepatitis B i C, HIV infekciju
opštu analizu krvi
biohemijsko ispitivanje krvi
EKG
pregled lekara interniste

Za procenu psihičkog stanja pacijenta standardni dijagnostički pregled podrazumeva psihodijagnostiku (psihološke testove koji utvrđuju nivo zavisnosti, u kojoj meri su izražene posledice konzumiranja opijata po mentalno zdravlje, da li postoje znaci psihičkih poremećaja, da li je prisutna depresija, koliki je stepen motivacije za izlečenjem, samokritičnost i očuvanje voljnih mehanizama.)

Nakon dijagnostike, rezultate razmatra tim lekara kako bi se napravila strategija i plan lečenja. U slučaju da se dijagnostikom otkriju ozbiljnija odstupanja u testovima, prisustvo faktora rizika, ili pacijent ima hronične propratne bolesti, po potrebi se organizuju dodatna ispitivanja i propisuje terapija za propratne bolesti. U zavisnosti od problema, može se uraditi MRT, EEG, ultrazvuk, rentgen, endoskopija, analize koncentracije medikamenata i narkotika, pregledi kardiologa, neurologa, endokrinologa, infektologa itd. Pomenuta dodatna ispitivanja ne ulaze u cenu ovog paketa lečenja i dodatno se plaćaju.

2. Detoksikacija – U zavisnosti od rezultata dijagnostike, za svakog pacijenta ponaosob se bira odgovarajuda metoda detoksikacije, odnosno kompleks metoda koje de u njegovom slučaju dati najbolji rezultat. Kompleks metoda uključuje UBOD (ultra brzu detoksikaciju od opijata), Neurojet (N.E.T.) terapiju, farmakoterapiju, specijalne infuzije sa vitaminima, hepatoprotektorima. Izuzetno je važno da detoksikacija bude brza, da pacijent ne oseda i ne trpi bol, da se san i apetit pacijenta vrate u normalu, da raspoloženje pacijenta postane stabilno, da više nema ni anksioznosti ni depresije.

 • UBOD – Ultra brza detoksikacija je moderna i izuzetno efikasna metoda koja ima za cilj da ubrza proces čišćenja organizma i da istovremeno smanji intenzitet neprijatnih simptoma krize kao i da ih skrati. Sprovodi se kada se dijagnostikom utvrdi da ne postoje kontraindikacije za ovu vrstu detoksikacije. Tokom ultra brze detoksikacije pacijent se nalazi pod anestezijom 6 8 sati tokom dana, postepeno mu se uvode antagonisti opijata, obično nalokson ili naltrekson i na taj način se receptori oslobađaju opijata.

Suština ultra brze detoksikacije je da najvedi deo simptoma krize pacijent prevaziđe u snu kada ne oseda nikakve bolove.Kada se probudi najjači deo krize je već prošao. Čak i ako nakon budjenja ostanu neki minimalni simptomi krize, njihov intenzitet je značajno smanjen i lako se mogu otkloniti tradicionalnin neopijatskim analgeticima. Tokom procesa detoksikacije pacijent prolazi 2 ili 3 ovakve procedure.

 • N.E.T. – Neuro – Džet terapija je metoda kojom se pomodu Neuro jet aparata specijalnim impulsima utiče na neurone u mozgu odgovorne za lučenje endorfina. Naša prirodna zaštita od šoka, bola, stresa zasnovana je na prirodnim opioidima koje proizvode neuroni. Kada osoba konzumira narkotike praktično se prekida lučenje naših prirodnih opioida. Neuro jet je mali elektronski aparat koji upravo normalizuje nivo dopamina i endorfina u mozgu. Stimulacija Neuro jet aparatom je bezbolna.

Pacijent oseda samo slabo golicanje i vibracije. Frekvencija i intenzitet impulsa je kompjuterski kontrolisan. U roku od 15-20 minuta apstinencijalni simptomi nestaju, odnosno njihov intenzitet se smanjuje za 70-80%.

 • Farmakoterapija je jedan od elemenata detoksikacije. U zavisnosti od rezultata dijagnostike tokom detoksikacije koristi se kombinacija medikamenata koja otklanja osnovne simptome apstinencijalne krize, preparati koji ulaze u mnoge standarde pain management-a i obezbeđuju dobru zaštitu od bola. U slučaju razdražljivosti, disforije, sniženog raspoloženja, nervoze, nesanice koriste se psihostabilizatori, hipnotici, antidepresivi. Zbog često poremedene ishrane, nedovoljnog ili prekomernog apetita u terapiju se uvode fermenti koji olakšavaju sposobnost asimilacije hrane, aminokiseline, vitamini. Takođe je predviđena terapija za otklanjanje posledica upotrebe narkotika – inhalacije za čišćenje pluća, specijalne infuzije sa neurometabolicima, nootropima za poboljšanje procesa razmene u mozgu, sa hepatoprotektorima za regeneraciju jetre. Svi preparati koji se koriste u farmakoterapiji su bezbedni i ne mogu da stvore zavisnost.
 • Lateralna terapija – specijalna procedura za harmonizaciju funkcije moždane hemisfere. Smanjuje psihičku napetost kod pacijenta, nervozu, rešava problem sa depresijom, spavanje, apetit, raspoloženje i želju za drogom i sl.

3. Fizioterapija – Fizioterapija podrazumeva kombinaciju terapija – fizikalnu, medicinsku ili masažu dubokog tkiva. Masaža deluje umirujuće i relaksirajuće. Kada osoba prolazi kroz proces odvikavanja,nivoi dopamina su niži nego kod osoba koje nisu zavisnici. Masaža pomaže u normalizaciji procesa izlučivanja dopamina kod osoba koje prolaze kroz proces odvikavanja.

Masaža takođe pomaže u detoksikaciji tako što ubrzava cirkulaciju krvi i limfe i na taj način ubrzava proces izbacivanja otrovnih materija iz organizma. Jedna seansa fizioterapije je uključena u cenu paketa lečenja.

4. Farmakološka blokada – Na kraju lečenja predviđena je farmakološka blokada u vidu implanta (Naltrekson). Smisao ove procedure je u tome što su dejstvom Naltreksona opijatski receptori pacijenta blokirani, pa se uzimanjem heroina, tramala, metadona, ne postiže euforija i slična osećanja i ne provocira recidiv i povratak ka narkoticima. Terapija naltreksonom primenjuje se kod osoba koje su prošle detoksikaciju od opijata. Našim pacijentima savetujemo da budu zaštićeni implantima minimum 12 meseci nakon ispisa iz bolnice. Naltrekson implant od dva meseca trajanja ili dve depo injekcije na mesec dana ulaze u cenu ovog tretmana.

5. Lečenje psihičke zavisnosti – Informaciona terapija je usmerena ka eliminaciji želje za narkoticima na podsvesnom nivou. Podrazumeva da pacijent u stanju medicinskog sna provede par sati pod audio-vizuelnom stimulacijom, koju prima preko računara uz pomoć specijalnh slušalica i naočara koje emituju visoko-frekventne signale, jer u stanju prisustva svesti možemo naići na mentalnu blokadu (u smislu: Ja nisam narkoman, meni to ne treba. Ili, meni ovo ništa ne pomaže, ne deluje na mene i sl.).

Primenom ove tehnike obrađuju se informacije na način da poboljšaju vrednost i kvalitet percepcije.

Informacije se dele u grupe kratkih upečatljivih slika na podsvesnom nivou. Rezultat ove terapije je nastajanje ravnodušnosti i negativnog odnosa prema narkoticima.

Individualna psihoterapija – Individualna psihoterapija podrazumeva individualni rad psihoterapeuta sa pacijentom radi pružanja psihološke pomoći i podrške pacijentu koji se našao u problemu, koji je u depresivnom stanju, ima posttraumatski stresni poremećaj, brige, zavisničko ponašanje, poremećaj ličnosti. Rad sa psihoterapeutom pacijentu pomaže da se oslobodi psiholoških trauma, emocionalne nelagodnosti i patnje.

Terapeut obučava pacijenta kako da živi i radi pod stresom, kako da očuva integritet svoje ličnosti i da ima zreo odnos prema bližnjima, a to doprinosi pacijentovom ličnom razvoju.

Grupna psihoterapija je rad psihoterapeuta sa grupom pacijenata, da bi se kod pacijenta razrešili unutrašnji konflikti, otklonila napetost i korigovali poremećaji u ponašanju. Psihoterapeutski rad omogudava svima da izraze svoje mišljenje na zadatu temu, da podele svoje iskustvo sa drugima, da posmatraju sami sebe očima drugih ljudi, da shvate da nisu sami sa svojim problemom i da njihov problem nije nerešiv.

Telesno orijentisana psihoterapija – Ova vrsta terapije omogućava da se osoba oslobodi hronične napetosti i nagomilanog umora, podiže raspoloženje, poboljšava kvalitet života. Pomaže čoveku da se prijatno oseća, otklanja grčeve u mišićima, oslobađa nagomilanu životnu energiju koja predstavlja osnovu funkcionisanja zdrave ličnosti i pomaže da dostigne stabilnost i sigurnost.

Meditacija – meditacija se primenjuje radi otklanjanja psihičke napetosti, fizičkog bola i metoda je borbe protiv stresa. Naše navike zavise od toga kojim se neuronskim putevima odvijaju elektrohemijski procesi u mozgu i nervnom sistemu. Zahvaljujući meditaciji stvara se mnoštvo novih neuronskih puteva i psihička energija se drugačije raspoređuje, što dovodi do zatvaranja štetnih neuronskih puteva.

Čovek lako prestaje sa pušenjem, konzumiranjem alkohola i narkotika.

Autogeni trening otklanja napetost, strahove i uznemirenost i dovodi do toga da se osoba oseća opušteno i sigurno u sebe. Organizam poseduje ogromni skriveni resurs koji je do danas malo proučen. Autogeni trening omogućava svesno upravljanje ovim modnim resursom.

Relaksacija – savladavanje i primena tehnika relaksacije omogučava brzo vraćanje snage nakon fizičkog i emocionalnog opterećenja, lakše izlaženje na kraj sa stresom, jačanje nervnog sistema i ozdravljenje celog organizma.

Progresivna mišićna relaksacija – Ova efikasna relaksaciona tehnika zasnovana na fiziološkoj činjenici da se nakon perioda jake napetosti svaki mišić automatski duboko opušta. Da bi se postigla duboka relaksacija svih skeletnih mišića, potrebno ih je istovremeno ili naizmenično jako naprezati, a zatim se koncentrisati na opuštanje koje nastaje u mišićima.

Art terapija – Omogućava da se osoba oslobodi potisnutih psihičkih doživljaja i negativnih emocija, kao i da se ispolji kroz umetnost. Art terapija je način oslobađanja jakih emocija (pomaže da se izrazi bes, bol, uznemirenost i strah). Ova metoda ubrzava terapeutski proces i pomaže u dijagnostici. Isto tako, dovodi do jačanja osećanja lične vrednosti.

Transakciona analiza – Svaka osoba u sebi ima Roditelja, Odraslog i Dete, tri stanja našeg “Ja”, koja se ispoljava u različitim situacijama: objektivno procenjujemo situaciju i donosimo odluke (kao Odrasli), zahtevamo ili se brinemo o nekome (kao Roditelji), fantaziramo, poslušni smo ili neposlušni (kao Dete).

Transakciona analiza je efikasna u rešavanju problema kao što su fobije i zavisnost. Pomaže osobi da se promeni, da ponovo postane normalno Dete, da učvrsti pozicije Roditelja koji je umoran od borbe, da nauči da rešava svoje probleme sa pozicije Odraslog i da vrati sigurnost u sebe i svoje snage.

Porodična terapija – metoda psihološke pomoći tokom koje psihoterapeut radi sa celom porodicom ili sa nekoliko njenih članova. Porodica se posmatra kao jedinstven socijalni sistem koji funkcioniše prema svojim posebnim zakonima. Porodična terapija je posebni oblik psihološkog konsultovanja orijentisan na rešavanje problema u međusobnim porodičnim odnosima, otklanjanje konflikta između supružnika, postizanje harmonije i sl.

Posebno je važna porodična psihoterapija kod problema sa alkoholom i narkomanijom. Posle lečenja pacijenta dolaze jednom nedeljno na porodičnu psihoterapiju.

Individualna i grupna edukacija – U toku lečenja predviđen je edukativni grupni i individualni rad na temu bolesti zavisnosti. Radi se na sledećim temama: pojam i razumevanje bolesti zavisnosti; faktori razvoja bolesti i zablude o bolesti; unutrašnji i spoljašnji okidači; fizičke, psihičke, profesionalne i socijalne posledice; karakteristike zavisničkog ponašanja; pravila ponašanja u apstinenciji i resocijalizacija.

Treninzi razvoja komunikativnih veština – Pacijenti u grupi se obučavaju adaptivnom ponašanju. Akcenat je stavljen na to da se pacijentima pomogne da svladaju veštine u komunikaciji, kao i da kontroliše svoje emocije. Obučavaju se veštinama planiranja karijere i donošenju odluka, uče da savladaju uznemirenost, usavršavaju veštine komunikacije, stiču sigurnost u sebe, uče da rešavaju one probleme koje su ih doveli u grupu.

6. Mesečne kontrole (Anti-recidivna podrška) – Ambulantno lečenje podrazumeva podršku protiv recidiva u trajanju od godinu dana. Pacijent dolazi na mesečne kontrole na kojima se vrši kontrola trenutnog stanja pacijenta i eventualna korekcija terapije. Ambulantno lečenje u trajanju od 12 meseci ulazi u cenu ovog tretmana.

Naš program obuhvata i transport pacijenta od aerodroma ili stanice do naše klinike kao i povratak nakon lečenja. Na našoj klinici, lekari i medicinske sestre su 24 časa dnevno i sedam dana u nedelji na raspolaganju pacijentima. Svi lekari su sertifikovani anasteziolozi, psihijatri i psiholozi sa 10-25 godina iskustva.

O bezbednosti pacijenata i osoblja brine angažovano obezbeđenje. Objekat je i pod video nadzorom.

Pacijenti su smešteni u udobnim sobama koje imaju elemente za sav neophodan komfor tokom bravka na klinici VIP Vorobjev. Sobe se čiste dva puta dnevno. U slobodno vreme, pacijentima je na raspolaganju dnevna soba, bazen, jacuzzi, joga, teretana i letnjikovac. Klinika ima i sef u kome pacijenti mogu ostaviti svoje lične stvari koje ne treba ostavljati u sobama.

Onim stranim pacijentima kojima je viza neophodna, možemo pomoći da je dobiju. Ukoliko pacijenti iz inostranstva imaju pratnju, u vidu podrške oni mogu ostati na našoj klinici uz doplatu.

Potpuni tretman lečenja zavisnosti od opijata – Laboratorijska i psihodijagnostika, Detoksikacija (UBOD, Neuro – Džet, Farmakoterapija), Lečenje psihičke zavisnost, Farmakološka blokada, 12 meseci anti-recidivne podrške – traje 14 dana u stacionaru.