Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Lečenje zavisnosti od opioida u rehabilitacionom centru

Lečenje zavisnosti od opioida kombinuje različite pristupe lečenju, usled kojih dolazi do brzog oporavka organizma, ali i do postizanja psihološke stabilnosti i razvijanja odbojnosti prema narkoticima. U tekstu ispod možete saznati na koje načine se sprovodi lečenje, kao i više detalja o supstancama koje se označavaju kao opioidi.

Lečenje zavisnosti od opioida u rehabilitacionom centru

Neželjena dejstva opioida na mozak i telo

Opioidi su supstance koje mogu imati ozbiljna neželjena dejstva na mozak i telo, uključujući:

● Depresiju disanja: visoke doze opioida mogu usporiti ili čak zaustaviti disanje.

● Zatvor: opioidi usporavaju peristaltiku creva, što može dovesti do zatvora.

● Mučninu i povraćanje: opioidi mogu izazvati mučninu i povraćanje.

● Poremećaje spavanja: opioidi mogu poremetiti normalan ciklus spavanja.

● Gubitak koordinacije: opioidi mogu smanjiti koordinaciju i sposobnost osobe da se koncentriše.

● Poremećaje raspoloženja: dugotrajna upotreba opioida može dovesti do depresije, anksioznosti i drugih poremećaja raspoloženja.

● Povećanu toleranciju: dugotrajna upotreba opioida može dovesti do povećane tolerancije, što znači da će osoba morati da uzima veće doze da bi postigla isti efekat.

● Zavisnost: opioidi su visoko rizične supstance koje mogu izazvati fizičku i psihološku zavisnost.

● Predoziranje: uzimanje prevelike doze opioida može dovesti do predoziranja, što može biti fatalno.

Simptomi i znaci zavisnosti od opioida

Simptomi i znaci zavisnosti od opioida mogu da variraju, ali neki od najčešćih uključuju:

Neprestanu želju za narkoticima
Povećanu toleranciju na efekte droge
Nagli gubitak težine
Propadanje zuba
Oštećenja vidljiva na koži
Povlačenje iz društvenog života
Smanjenje interesovanja za druge aktivnosti
Nagle promene raspoloženja
Anksioznost
Nesanicu
Nekontrolisane pokrete tela

Vrste opioida

Postoje različite vrste opioida koji se koriste u medicinske svrhe, ali se takođe mogu zloupotrebiti i dovesti do zavisnosti. Neki od najčešćih opioida uključuju:

Heroin

Heroin je opojna droga koja se dobija iz opijuma, supstance koja se nalazi u makovom cvetu. Heroin ima jak analgetski efekat i uzrokuje osećaj euforije i smanjene anksioznosti. Međutim, heroin je veoma opasna supstanca i može dovesti do fizičke i psihološke zavisnosti veoma brzo nakon upotrebe. Ubrizgavanje heroina povećava rizik od infekcije, HIV-a i drugih bolesti koje se prenose krvlju. Heroin je ilegalan u većini zemalja, a zloupotreba heroina je ozbiljan zdravstveni problem.

Morfijum

Morfijum je opioid koji se često koristi kao jak analgetik za ublažavanje teških bolova. On deluje tako što se veže za specifične receptore u mozgu, što dovodi do smanjenja osećaja bola i stvaranja osećaja euforije. Morfijum se obično koristi u medicinske svrhe, ali se takođe može zloupotrebiti kao droga, što može dovesti do razvoja zavisnosti i ozbiljnih neželjenih efekata na mozak i telo. Zbog toga se njegova upotreba strogo reguliše i kontrolise u medicinskom okruženju.

Metadon

Metadon je sintetski opiod koji se koristi za lečenje zavisnosti od drugih opioda kao što su heroin, morfijum i fentanil. On deluje na iste receptore u mozgu kao i druge opiodne supstance, ali deluje sporije i može se koristiti kao zamena za druge opiodne supstance kako bi se smanjio ili eliminisao osećaj apstinencijalne krize. Metadon se često koristi za lečenje zavisnosti od opioda, gde se dozira u obliku tečnosti ili tableta i prati od strane stručnog osoblja u cilju smanjenja simptoma zavisnosti i postepenog smanjenja doze kako bi se postigao trajni oporavak.

Tramadol

Kao sintetički opioid, Tramadol je supstanca koja se koristi za ublažavanje umerenog do jakog bola. Tramadol se često propisuje pacijentima koji pate od hroničnog bola, kao što su bolovi u leđima, artritis i neuralgija. U poređenju sa drugim opioidima, poput morfijuma i fentanila, tramadol ima slabije analgetičko dejstvo, ali ima manju verovatnoću za zloupotrebu. Međutim, i pored toga, tramadol može izazvati neželjena dejstva i stvoriti zavisnost kod nekih osoba.

Subokson

Ovaj lek se koristi za lečenje zavisnosti od opioida, a sadrži dve aktivne supstance - buprenorfin i nalokson. Buprenorfin je delimični agonist opioidnih receptora i pomaže u ublažavanju simptoma odvikavanja od opioida, dok nalokson blokira učinak opioida u slučaju zloupotrebe. Subokson se obično uzima sublingvalno, tj. stavlja se ispod jezika. Ovaj lek može pomoći osobama koje su zavisne od opioida, a koristi se i za održavanje apstinencije nakon terapije odvikavanja.

Subuteks

Subuteks je lek koji se koristi u terapiji za lečenje zavisnosti od opijata, posebno od heroina. Subuteks se vezuje za iste receptore u mozgu kao i heroin, ali nema snažno psihoaktivno dejstvo, što znači da ne izaziva euforiju. Kao rezultat toga, Subuteks može smanjiti apstinencijalne simptome i želju za korišćenjem opijata.

Metode lečenja zavisnosti od opioida

Najefikasnije metode lečenja zavisnosti uključuju stacionarno lečenje, prilikom kojeg se obavlja detoksikacija organizma, kada se u potpunosti otklanjaju tragovi opijata iz tela. Takođe se koriste psihoterapijski pristupi, poput kognitivno-bihejvioralne terapije, individualne i grupne terapije i savetovanja. Jedino ovakvim celokupnim pristupom, može se postići dugoročna psihička stabilnost koja sprečava mogućnost recidiva.

Lečenje zavisnosti od opioida uz pomoć lekova

Zavisnost od opioida je ozbiljan problem koji zahteva lečenje pod nadzorom stručnjaka. Jedan od najčešćih pristupa u lečenju zavisnosti od opioida je terapija zamenskim medikamentima, koja uključuje upotrebu lekova koji smanjuju apstinencijalne simptome i želju za korišćenjem opioida, ali nemaju psihoaktivna svojstva i ne izazivaju euforiju.

Alternativno lečenje zavisnosti od opioida

Alternativne metode lečenja zavisnosti od opioida obično se kombinuju sa tradicionalnim terapijama i koriste se kao dopuna. Neki od pristupa uključuju terapiju razgovorom, meditaciju, akupunkturu, jogu, fitnes i ishranu. Ove metode mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju mentalnog zdravlja, što može olakšati lečenje zavisnosti od opijata. Međutim, uvek se preporučuje konsultacija sa stručnjakom pre upotrebe alternativnih metoda lečenja.

Stadijumi lečenja zavisnosti od opioida u klinici VIP Vorobjev

U lečenje zavisnosti od opijata i opioida spadaju sledeće procedure:

𝟭 Medicinska dijagnostika

𝟮 Detoksikacija organizma

𝟯 Postizanje psihičke stabilnosti

𝟰 Razvijanje odbojnosti prema opioidima

𝟱 Medicinski blokatori opioida

𝟲 Dugoročna podrška protiv recidiva

Delotvornost lečenja zavisnosti od opioida

Zavisnost od opioida predstavlja podmuklo oboljenje koje utiče na psihičko i fizičko zdravlje osobe, a što duže potraje, i posledice postaju sve vidljivije. Iz tog razloga, pravovremeno reagovanje i započinjanje lečenja predstavlja najbezbedniju opciju.

Ako se na vreme započne sa odvikavanjem, a osoba iskaže želju da prati savete lekara i potpuno se posveti oporavku u rehabilitacionom centru, značajno rastu i šanse za postizanjem oporavka. Na klinici VIP Vorobjev, statistika pokazuje da 85% naših pacijenata koji prođu kroz tretman za lečenje zavisnosti od opijata uspevaju da se izbore sa simptomima krize i postignu potpuni oporavak.

Troškovi lečenja zavisnosti od opioida

Lečenje zavisnosti od opijata ili opioida daje najbolje rezultate ukoliko se svakoj osobi sastavi plan oporavka koji savršeno odgovara njihovim potrebama. Ako želite da saznate kakav vid lečenja bi bio najprikladniji u Vašem slučaju, kao i sve ostale detalje, uključujući i cenu, pozivamo Vas da stupite u kontakt sa našim medicinskim savetnicima, koji će Vas uputiti u sve detalje.

Lekari

Na klinici VIP Vorobjev rade isključivo najpriznatiji stručnjaci u oblasti lečenja zavisnosti, koji su za svoj rad višestruko nagrađivani. Iz tog razloga, sa pravom se rangiramo visoko među najpoznatijim rehabilitacionim centrima u Evropi i svetu.

Patenti i sertifikati

Posedujemo nekoliko patenata za lečenje zavisnosti od opijata, a metode koje smo mi stavili u praksu se danas koriste i na drugim priznatim ustanovama koje u svoje usluge uključuju i lečenje za zavisnost od opioida.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image