Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Detoksikacija od lekova i apstinencijalni sindrom lekova – pobedite zavisnost

Detoksikacija od lekova može biti težak i neprijatan proces. Lekovi su napravljeni da bi nam olakšali život i poboljšali svakodnevno funkcionisanje. Ipak, pojedini lekovi, poput opioida i benzodiazepina, mogu izazvati fizičku i psihološku zavisnost. Što se duže lekovi zloupotrebljavaju, sve je teže prekinuti sa njihovom upotrebom. Svaki nagli prekid dovodi do apstinencijalne krize koja može biti i opasna po život, pa se u tim situacijama mora sprovesti detoksikacija od lekova. Postoje načini za bezbedno skidanje sa lekova uz minimum neprijatnosti, a to je medicinska detoksikacija organizma od lekova.

detoksikacija-od-lekova

Šta je detoksikacija od lekova?

Detoksikacija organizma od lekova je čišćenje organizma od prisustva leka da bi se pacijent oslobodio od fizičke zavisnosti. Najjednostavniji način da se obavi detoksikacija od lekova jeste kroz prekidanje sa upotrebom leka dok supstanca u potpunosti ne nestane iz tela. Ipak, kada postoji zavisnost, simptomi apstinencijalne krize mogu biti vrlo intenzivni i neprijatni. Proces privikavanja tela na odsustvo supstance od koje je zavisno može biti traumatično. Zbog toga postoji veliki rizik da zbog jačine simptoma dođe do recidiva.

Kako očistiti organizam od lekova bezbedno i bezbolno? Najbolji i najpreporučljiviji način je detoksikacija od lekova. Medicinska detoksikacija od lekova je proces koji se odvija na klinici za lečenje bolesti zavisnosti uz pomoć lekara i primenu medikamenata. Cilj je da se detoksikacija organizma od tableta sprovede sa što manje rizika i neprijatnosti po pacijenta. Medicinski detoks je najbezbedniji i najmanje traumatičan način da se sprovede detoksikacija od lekova i ključni korak u lečenju zavisnosti.

Šta je apstinencijalna kriza kod upotrebe lekova?

Apstinencijalna kriza je niz fizičkih i mentalnih simptoma, koji variraju od blagih do opasnih po život, a javljaju se kada se naglo prekine sa upotrebom lekova koji su izazvali zavisnost. Lekovi koji najčešće stvaraju zavisnost su benzodiazepini, opioidi ii amfetamini. Najviše se javljaju kod samostalno sprovedene apstinencije, a kada se obavlja medicinska detoksikaja od lekova, daleko su manje primetni. Simptomi apstinencijalne krize variraju u zavisnosti od vrste leka koja se zloupotrebljava, težine zavisnosti, psihofizičkog stanja zavisnika i drugih faktora.

Benzodiazepini kao što su Valijum, Ksanaks, Librium i Bromazepam izazivaju simptome kao što su:

zamagljen vid
mučnina i povraćanje
pojačano znojenje
mišićna tenzija
razdražljivost
anksiznost
depresija
halucinacije

Opioidi, koji se propisuju za tretiranje jakih bolova, ukoliko postoji zavisnost od tableta mogu izazvati simptome kao što su:

tremori
nemir
bolovi u mišićima
uznemirenost
ubrzan rad srca
grčevi
mučnina i povraćanje
znojenje
anksioznost

Amfetamini, koji se najčešće koriste za olakšavanje simptoma hiperaktivnog poremećaja, kao posledicu apstinencijalne krize mogu izazvati:

iscrpljenost
umor
apatiju
letargiju
depresiju
kognitivne probleme

Svi ovi simptomi su jasni pokazatelji apstinencijalne krize i zahtevaju da se sprovede detoksikacija organizma od tableta.

Protokol za detoksikaciju

Medicinska detoksikacija organizma od lekova se sprovodi po određenom protokolu i unapred kreiranom planu. Nakon detaljne dijagnostike kojom se utvrđuju psihofizičko stanje pacijenta i težina njegove zavisnosti, pravi se individualni plan lečenja koji obuhvata i način na koji će se sprovesti detoksikacija od lekova.

Indikacija za proceduru

Indikacija za medicinsku detoksikaciju tj. medicinski potpomognuto skidanje sa lekova je postojanje fizičke zavisnosti od određenog leka. Znakovi da postoji fizička zavisnost su:

nemogućnost da se prekine sa uzimanjem leka
simptomi apstinencijalne krize ukoliko se to pokuša
stalno vraćanje leku da bi se prekinuli simptomi krize

Zavisnost nastaje tako što se organizam u tolikoj meri navikne na prisustvo leka da ne može da funkcioniše bez njega, a ponovna adaptacija na život bez leka postaje neprijatan i mučan proces koji zahteva medicinsku pomoć. U takvoj situaciji jedino kompletna detoksikacija od lekova može pomoći da se eliminišu simptomi krize.

Kontraindikacije

Postoje određene okolnosti u kojima nije moguće izvršiti medicinsku detoksikaciju zato što postoji izvestan rizik. Kontraindikacije se razlikuju u zavisnosti od leka i psihofizičkog stanja pacijenta. Stanja koja zahtevaju poseban oprez ili da se detoksikacija od lekova odloži na određeno vreme su:

trudnoća
kardiovaskularne bolesti
teške mentalne bolesti
narušeno zdravlje jetre i bubrega
alergije na lekove koje se koriste pri detoksikaciji
nepostojanje volje pacijenta da se leči

Brze i ultra brze metode detoksikacije od lekova

Kako očistiti organizam od lekova? Za to postoji više načina, od tradicionalnih metoda do najmodernijih ultra brzih metoda.

   Brza metoda detoksikacije (ROD) je medicinska procedura koja upotrebom odgovarajućih medikamenata ubrzava proces detoksikacije uz ublažavanje simptoma apstinencijalne krize. Medikamenti koji se koriste kada je u pitanju detoksikacija od lekova variraju u odnosu na vrstu zavisnosti i simptome apstinencijalne krize.
   Ultra-brza detoksikacija od lekova (UROD) je još brža i efikasnija metoda koja se sprovodi pod potpunom anestezijom pa pacijent uglavnom nije svestan celog procesa. Lekovi i svi drugi toksini se uklanjaju iz organizma za 6-12 sati. Uz to, dok se izvodi detoksikacija od lekova se stabilizuje stanje organizma kroz lekove koji uspostavljaju balans hormona, poboljšavaju cirkulaciju krvi, snabdevanje nervnih ćelija kiseonikom i hranljivim materijama, kao i opšte zdravstveno stanje pacijenta.

Proces detoksikacije od lekova u klinici VIP Vorobjev

Klinika Vip Vorobjev pruža pacijentima mogućnost izbora načina na koji će se obaviti detoksikacija. Naravno, izbor se pravi u dogovoru sa lekarima koji na osnovu dijagnostičkih analiza preporučuju najbolje rešenje.

Detoksikacija od lekova se vrši na klinici uz prisustvo lekara i medicinskog osoblja. Osim što pacijent na klinici dobija atmosferu punu poverenja i podrške, neprekidno prisustvo lekara koji prate njegove životne parametre i reakcije na detoksikaciju, omogućavaju brzu reakciju u slučaju komplikacija. Skidanje sa lekova može biti vrlo neprijatno iskustvo, a boravkom na klinici pacijent je u mogućnosti da odmah prijavi sve neprijatnosti i dobije adekvatnu pomoć u vidu prilagođavanja ili promene terapije.

Priprema pacijenta za detoksikaciju

Detoksikacija od zavisnosti od tableta se sprovodi na klinici uz nadzor lekara i medicinskog osoblja. Posebna priprema pred dolazak na kliniku nije neophodna, ali se ipak preporučuje da pacijent uoči detoksikacije:

izbegava alkohol i druge psihoaktivne supstance
unosi dovoljno tečnosti
hrani se hranom bogatom antioksidantima
izbegava šećer i nezdravu hranu
redovno i dovoljno spava
lečenje zavisnosti

Da li je bezbedno vršiti detoksikaciju kod kuće?

   Detoksikacija organizma od lekova se može sprovesti samostalno kod kuće, ali se ne preporučuje. Samostalno skidanje sa tableta podrazumeva prestanak uzimanja lekova i prolazak kroz krizu dok se lek prirodno ne eliminiše iz tela. To je najneprijatniji i najrizičniji način detoksikacije.
   Pojedini lekovi izazivaju vrlo jake simptome apstinencijalne krize koji mogu ugroziti život pa je medicinska detoksikacija od lekova mnogo bezbedniji i prijatniji način detoksikacije. Osim toga, relaps je vrlo čest u slučajevima samostalne detoksikacije dok ga medicinska detoksikacija svodi na minimum. Zato je dobar psihijatar za skidanje sa lekova ključni faktor za lečenje zavisnosti od lekova

Simptomi detoksikacije od tableta

Detoksikacija od zavisnosti od tableta je, kao što smo već rekli, čišćenje organizma od leka koji je izazvao zavisnost. Tokom tog procesa, jetra, bubrezi i kardiovaskularni sistem uklanjaju opasne toksine iz tela. Nestajanje dotične supstance iz organizma izaziva niz neprijatnih simptoma što je posledica kontrole koju ta supstanca ima nad organizmom i intenzivnih promena koje je izvršila na telo i mozak.

Prednosti brze detoksikacije od lekova

U odnosu na tradicionalno skidanje sa tableta, brza detoksikacija je mnogo bolja metoda. Intenzitet i trajanje simptoma apstinencijalne krize se razlikuju u zavisnosti od:

leka koji je izazvao zavisnost
vremenskog trajanja zavisnosti
posledica koje je zavisnost ostavila na organizam
pratećih bolesti i poremećaja

Brza detoksikacija od lekova, bez obzira na ove faktore, znatno ubrzava proces detoksikacije i olakšava simptome apstinencijalne krize. Ceo proces se sprovodi na način koji je mnogo prijatniji za pacijenta i odvija se kraći vremenski period.

Lečenje zavisnosti nakon procesa detoksikacije

Nakon procesa detoksikacije, sledi period rehabilitacije. Rehabilitacija podrazumeva oporavak organizma od posledica zavisnosti, oslobađanje od psihičke zavisnosti i rešavanje problema koji su doveli do zavisnosti. Efikasna rehabilitacija obuhvata:

psihoterapiju
savetovanja
grupe podrške
medikametoznu terapiju
i drugo

Najefikasnijom za tretiranje bolesti zavisnosti se pokazala kognitivno-bihejvioralna terapija koja ima za cilj da pacijentu pomogne da napusti stare obrasce ponašanja i formira nove, da stekne samopouzdanje i ovlada mehanizmima za savladavanje stresa, da otkrije korene svoje zavisnosti i suoči se sa njima, kao i da stekne veštine koje će mu pomoći da rizik od relapsa svede na minimum.

Troškovi detoksikacije

Detoksikacija od lekova se može sprovesti na više različitih načina. Koji način će se odabrati zavisi od psihofizičkog stanja pacijenta, težine njegove zavisnosti i leka od koga je zavisan. Zbog toga detoksikacija organizma od lekova nije uvek ista pa i cene variraju. Ukoliko ste zainteresovani da se detoksikacija od zavisnosti od tableta sprovede na našoj klinici, pozovite naše medicinske savetnike za više informacija.

Doktori

Naša klinika već dugi niz godina uspešno leči sve bolesti zavisnosti. Možemo da se pohvalimo izuzetno stručnim timom lekara koji ostvaruje vrhunske rezultate. Dokaz su mnogobrojni pacijenti koji su otišli sa naše klinike slobodni od zavisnosti i više nikada se nisu vratili zavisničkom životu. Pored vrhunske medicinske pomoći naši lekari pružaju pacijentima atmosferu punu poverenja i podrške koja je neophodna na putu ka ozdravljenju. Tudimo se da dolaskom na našu kliniku dobijete sve što vam je otrebno da se oslobodite zavisnosti i vratite normalnom životu.

Patenti i sertifikati

Naša klinika poseduje sve potrebne patente i sertifikate za programe, postupke i aparate koje koristi u sprovođenju detoksikacije organizma od lekova i lečenje bolesti zavisnosti.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image