Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Alkoholni blokatori za lečenje alkoholizma

Alkohol je depresant koji umiruje i usporava reakcije organizma. Tokom dugotrajne upotrebe, organizam polako prestaje sam da proizvodi supstance koje mu se daju kroz alkohol i postaje sve više zavisan od alkohola. Zbog toga simptomi apstinecijalne krize prilikom prestanka konzumiranja alkohola mogu biti vrlo burni. Ti simptomi su jedan od glavnih razloga zbog kojih se zavisnici stalno vraćaju alkoholu.

Čak i kada se prebrodi apstinencijalna kriza i uspešno prođe proces detoksikacije, alkohol ostaje doživotno iskušenje – žudnja za alkoholom ostaje prisutna vrlo dugo, nekad i do kraja života. Iz tog razloga, u lečenju alkoholizma se koriste blokatori za alkohol. Cilj alkoholnih blokatora je da spreče recidiv tj. povratak zavisnosti.

Alkoholni blokatori za lečenje alkoholizma

Šta su alkoholni blokatori

Blokatori za alkohol su supstance koje smanjuju želju za alkoholom i utiču da unošenje alkohola u organizam bude neprijatno iskustvo. Na taj način se na izvestan način dešava kodiranje protiv alkohola gde se pacijent uslovljava da alkohol ne povezuje sa prijatnim već mučnim osećanjima koja mu ubijaju želju za ponovnim uzimanjem alkohola.

Indikacije za upotrebu blokatora alkohola za lečenje alkoholizma

Blokatori za alkohol se propisuju pacijentima kojima je dijagnostikovana bolest alkoholizma i koji se od alkoholizma leče. Alkohol blokatori nisu lek protiv alkohola već pomoćno sredstvo u lečenju alkoholizma. Vrstu blokatora, dozu i dužinu terapije određuje lekar, a prosečno trajanje terapije je od 1-3 godine.

Uslovi za korištenje blokatora za alkohol

Na osnovu dijagnostičkih analiza, lekar procenjuje da li su blokatori za alkohol potrebni i da li zdravstveno stanje pacijenta dozvoljava njihovu upotrebu. Pacijent mora biti upoznat sa mogućim posledicama koje blokatori za alkohol svojim prisustvom u organizmu izazivaju, posebno u dodiru sa alkoholom. Te posledice mogu biti vrlo neprijatne, pa čak i opasne po život ukoliko se pacijent ne ponaša odgovorno.

Lekovi protiv alkoholizma i dejstvo blokatora

Blokatori za alkohol, kada dođu u dodir sa alkoholom, izazivaju hemijske reakcije koje, u zavisnosti od toga koji blokatori za alkohol se koriste, mogu imati sledeće efekte:

osećaj gađenja
neprijatne simptome kao što su mučnina, znojenje, glavobolja, ubrzan rad srca itd.
smanjenje želje za alkoholom
izostanak euforičnog dejstva alkohola tj. stanja opijenosti

Blokatori za alkohol mogu sadržati i supstance koje stimulišu lučenje dopamina da bi se i na taj način smanjila potreba za alkoholom. Cilj blokatora je da spreče osobu da uopšte posegne sa alkoholom zbog posledica koje će i najmanja količina unetog alkohola izazvati.

Disulfiram

Disulfiram je lek koji se korisiti kao pomoćno sredstvo u lečenju alkoholizma. Njegovo dejstvo se zasniva na jakoj osetljivosti na prisustvo alkohola. Pet do deset minuta nakon konzumacije alkohola, čak i vrlo malih količina, disulfiram izaziva niz neprijatnih efekata, kao što su glavobolja, mučnina, povraćanje, bol u grudima, ubrzan rad srca, vrtoglavica. Ti neprijatni efekti bi trebalo da kod pacijenta izazovu odbojnost prema alkoholu i da ga sama mogućnost pojave tako burnih reakcija spreči u ponovnom uzimanju alkohola.

Naltrexone

Naltrexone je generički naziv za lek koji se koristi za tretiranje zavisnosti od alkohola i opioida. Kao i drugi blokatori za alkohol, nije lek protiv alkohola već pomoćno sredstvo koje smanjuje želju za alkoholom. Pripada grupi lekova poznatih kao antagonisti i blokira osećaj opijenosti koji je primarni razlog za konzumaciju alkohola. Kada nema prijatnog i relaksirajućeg efekta, smanjuje se želja za alkoholom. Naltrexone stimuliše lučenje dopamina da bi se i na taj način sprečila potreba za alkoholom. Propisuje se samo pacijentima koji su prošli detoksikaciju i u njihovom organizmu više nema alkohola.

Vivitrol

Vivitrol je naltrexone produženog dejstva koji se putem injekcije jednom mesečno unosi u organizam i blokira osećaj opijenosti koji se dobija konzumacijom alkohola. Istovremeno, ovaj lek protiv alkohola, kako se popularno naziva, smanjuje osećaj žudnje za alkoholom. Kandidati za Vivitrol su pacijenti koji su već prošli detoksikaciju od alkohola jer prilikom uzimanja leka u organizmu ne sme biti nimalo alkohola.

Esperal

Esperal je jedan od prodajnih naziva za disulfiram i korsiti se kao pomoćno sredstvo u lečenju zavisnosti od alkoholizma. Blokatori za alkohol poput Esperala i posle najmanje količine alkohola unetog u organizam, izazivaju neprijatne reakcije koji bi trebalo pacijenta da odvrate od toga da uopšte posegne za alkoholom. Može se desiti da želja za alkoholom bude toliko jaka da pacijent uzme veće količine bez obzira na svest o prisustvu ovog leka u organizmu i tako izazove teške posledice po svoje zdravlje.

Tablete za odvikavanje od alkohola u vidu blokatora i sprečavanje negativnih posledica alkoholizma

Konzumiranje alkohola pored osećaja opuštenosti i blage euforije, izaziva i niz negativnih efekata. Kratkoročno, to mogu biti mučnina, vrtoglavica, povraćanje, smanjenje kognitivnih sposobnosti, a dugoročno anksioznost, depresija, kao i niz fizičke bolesti poput hroničnog pankreatitisa ili kardiovaskularnih bolesti. Tablete protiv alkohola, takozvani blokatori za alkohol, imaju za cilj da zaustave unošenje alkohola i spreče pojavu recidiva.

Dejstvo alkoholnih blokatora na organizam

Blokatori za alkohol su samo pomoćno stredstvo za lečenje alkoholizma, a ne lek protiv alkohola. Uglavnom su bezopasni, ali neki od njih, poput disulfirama, mogu izazvati teže zdravstvene posledice ako se u organizam unese veća količina alkohola. Ne uzazivaju zavisnost i uzimaju se i po nekoliko godina.

Prednosti i efikasnost korišćenja blokade-implanata

Blokatori za alkohol se mogu primeniti i u vidu implanata. Njihova prednost je u tome što imaju dugotrajno djestvo koje se ne može prekinuti pa je mogućnost recidiva vrlo mala. Nema opasnosti od zaboravljanja uzimanja propisanih doza ili namernog prestanka uzimanja blokatora. Implanti su jednostavno dugotrajnije i komfornije rešenje za primenu blokatora za alkohol. Na tržištu su dostupni implanti naltrekosna i disulfirama. Primena implanata tj. ugradnja blokatora je potpuno bezbedna i vrlo jednostavna procedura.

Može li implantat za alkoholizam izlečiti zavisnost

Implanti u kojima se nalaze blokatori za alkohol nisu lek za lečenje zavisnosti od alkohola. Oni su samo pomoćno sredstvo koje treba da spreči pojavu recidiva i olakša pacijentu prolazak kroz sve potrebne faze lečenja.

Doktori

Doktori klinike VIP Vorobjev već dugi niz godina uspešno rade sa pacijentima koji žele da se oslobode od zavisnosti od alkohola. Izuzetno su stručni i posvećeni i poseduju ogromno iskustvo. Osposobljeni su da vrlo precizno odrede koji blokatori za alkohol treba da budu propisani, u kolikim dozama i koliko dugo treba da se primenjuju. Specijalizovani su za brzu i efikasnu ugradnju implanata u kojim se nalaze blokatori za alkohol i koji u velikoj meri olakšavaju primenu ovih lekova.

Patenti i sertifikati

Klinika VIP Vorobjev je svetski poznata po svojim zaslugama u oblasti lečenja alkoholizma i svih drugih bolesti zavisnosti. Dobitinici smo mnogih nagrada i priznanja od kojih su najznačajnije Rose of Paracelsus i Zlatnu nagradu za kvalitet dobijena u Njujorku.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image