Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Blokator Vivitrol za lečenje alkoholizma

Alkoholni blokator Vivitrol se koristi kao pomoćno sredstvo u lečenju zavisnosti od alkohola. Vivitrol nije lek koji leči alkoholizam, ali je njegovo dejstvo efikasno kada se primenjuje u sklopu celokupnog programa lečenja zavisnosti od alkohola. Vivitrol blokira euforično dejstvo alkohola i na taj način konzumacija alkohola postaje besmilena jer se ne postiže željeni cilj. Izuzetna prednost Vivitrola je njegovo dugotrajno dejstvo.

Blokator Vivitrol za lečenje alkoholizma

Šta je Vivitrol

Vivitrol je prodajni naziv za alkoholni blokator Naltrekson u obliku injekcije čije dejstvo traje oko mesec dana. To je opiodni antagonist koji deluje tako što blokira receptore za opioide u mozgu. Na taj način, popijeni alkohol gubi svoje umirujuće i euforično dejstvo. Cilj je potpuni prestanak konzumacije alkohola jer izostaju efekti zbog kojih pacijent pribegava alkoholu.

Vivitrol implantati u lečenju alkoholizma

Vivitrol injekcija sadrži lek Naltrekson. Naltrekson implantati se proizvode pod drugim nazivom. Injekcija, poput implantata, ima produženo dejstvo, ali razlika je u dužini tog dejstva koja je kod injekcije znatno kraća - oko mesec dana. Osim toga, kada se jednom unese, Vivitrol se više ne može ukloniti iz organizma što predstavlja problem ako se pojave neželjeni efekti ili alergijske reakcije. Ukoliko se neželjene reakcije na Naltrekson jave pri upotrebi implantata, on se jednostavno izvadi iz tela.

Indikacije za ugradnju Vivitrol implantata

Vivtrol se propisuje pacijentima kojima je dijagnostikovana zavisnost od alkoholizma. Daje se tek nakon prolaska kroz proces detoksikacije i strogo preporučuje prestanak konzumiranja alkohola pre ubrizgavanja injekcije. Razlog za to je mogućnost pojave jakih reakcija na lek ukoliko se koristi zajedno sa alkoholom. Vivitrol je samo pomoćno sredstvo koje se upotrebljava tokom sprovođenja programa za lečenje zavisnosti od alkohola.

Nuspojave Vivitrola

Pojedini pacijenti su imali ozbiljne reakcije na mestu primanja injekicje. Neke reakcije su zahtevale i hiruršku intervenciju. Zbog toga je izuzetno važno da se injekcija primi pod stručnim nadzorom u nekoj od klinika za bolesti zavisnosti.

Fizički simptomi

Fizički simptomi koji se mogu javiti na mestu gde se dobila Vivitrol injekcija mogu biti:

intenzivan bol
oticanje
grudvice
plikovi
modrice
otvorena rana

Pored toga, Vivitrol lek može izazvati i ozbiljnije zdravstvene probleme kao što su:

bolovi u stomaku
taman urin
umor
oštećenje jetre
hepatitis

Psihološki simptomi

Ukoliko se primeni pre detoksikacije tj. dok još uvek ima prisustva alkohola u organizmu ili još uvek postoji fizička zavisnost od alkohola, Vivitrol može izazvati simptome apstinencijalne krize poput mučnine, povraćanja, dijareje, glavobolje i slično, ali i određene psihološke simptome kao što su:

pospanost
nemir
nervoza
anksioznost
suicidalne misli
depresija

Simptomi ponašanja

Vivitrol injekcija retko izaziva promene u ponašanju, a ukoliko se to dogodi, to su obično nuspojave kod pacijenata koji su počeli sa primenom Vivitrol leka dok se još nisu oslobodili fizičke zavisnosti od alkohola ili nisu u potpunosti ukolnili alkohol iz organizma.

Nuspojave Vivitrola

Postupak primene leka Vivitrol

Vivitrol se daje u obliku injekcije jednom mesečno. Injekciju daje medicinski radnik nakon što se pokaže da je pacijent dobar kandidat za primenu Vivitrol leka. Pravilo je da ga može primiti pacijent koji je prošao detoksikaciju i oslobodio se fizičke zavisnosti od alkohola. Lek dolazi u bočici u obliku praha od koga se zatim pravi rastvor i ubrizgava intramuskularno. Doza traje oko mesec dana, nakon čega je treba ponoviti.

Vivitrol implantat – kako Vam može pomoći

Alkoholni blokator Naltrekson se može koristiti i u vidu tableta, ali prednost injekcije je u tome što osigurava konstantno prisustvo leka u organizmu, a da pacijent o tome ne mora da brine. Česti su slučajevi da ljudi zaborave da uzmu propisanu dozu ili jednostavno izgube motivaciju i samoinicijativno prekinu sa uzimanjem leka. Injekcija sprečava da se to dogodi i tu je njena prednost u odnosu na tablete.

Može li implantat za alkoholizam da izleči zavisnost?

Vivitrol nije lek protiv alkoholizma niti može da izleči zavisnost od alkohola. Ipak, Vivitrol je veoma efiksano i značajno pomoćno sredstvo koje uz pravilnu primenu efikasno smanjuje potrebu pacijenta za alkoholom. Blokiranjem euforičnog dejstva alkohola, pacijent polako prestaje da povezuje osećaj sreće i zadovoljstva sa alkoholom i gubi interesovanje za njega. Vivitrol injekcija se koristi uz redovne programe za odvikavanje od alkohola i druge adekvatne medikamente.

Efikasnost lečenja zavisnosti od alkohola lekom Vivitrol

Da bi Vivitrol injekcija bila efikasna mora se upotrebljavati kao dodatno sredstvo uz redovnu terapiju, psihoterapiju i programe podrške koji su sastavni deo procesa lečenja od alkoholizma. Istraživanja pokazuju da su osobe koje koriste Vivitrol u znatno manjem procentu sklone relapsu, a ukoliko do relapsa ipak dođe, on vrlo kratko traje jer alkohol ne postiže željeni efekat. Vivtrol injekcija se iskustveno pokazala kao izuzetno efiksano sredstvo u borbi protiv alkoholizma.

Uklanjanje dejstva Vivitrol implantata

Kada se Vivitrol injekcija ubrizga u organizam, njeno dejstvo se više ne može zaustaviti dok ne istekne mesec dana koliko je predviđeno da lek deluje. Sa jedne strane, to onemogućava samoinicijativno prekidanje njegovog dejstva da bi se konzumirao alkohol, dok sa druge strane postoji rizik od pojave neželjenih efekata koji se ne mogu zaustaviti jer ne postoji način da se lek izbaci iz organizma.

Cena ugradnje preparata Vivitrol

Kada je u pitanju Vivitrol cena, ukoliko ste zainteresovani za primanje ovog blokatora, molimo Vas da kontaktirate naše medicinske savetnike koji će Vas uputiti u celokupnu proceduru i dati potrebne informacije o troškovima. Ne ustručavajte se da ih pitate sve što Vas zanima i oni će ljubazno i stručno odgovoriti na svako Vaše pitanje.

Doktori

Doktori na našoj klinici su izuzetni stručnjaci sa dugogodišnjim iskustvom u lečenju bolesti zavisnosti. Pored toga što poseduju izuzetno znanje u ovoj oblasti, oni se neprestano usavršavaju prateći najnovija naučna dostignuća. Takođe, primenjuju najnovije metode lečenja u cilju što efikasnijeg i bezbolnijeg prolaska pacijenta kroz ceo proces lečenja.

Stvaramo atomsferu sigurnosti i poverenja u kojoj će se pacijent osećati bezbedno i opušteno i trudimo se da pružimo svu potrebnu stručnu pomoć, kao i podršku, da bi pacijent ostvario svoj cilj, a to je život bez zavisnosti.

Patenti i sertifikati

Na našoj klinici, sve vrste zavisnosti lečimo najsavremenijim i provereno uspešnim metodama. To dokazuju i mnoge nagrade koje smo dobili za doprinos u oblasti lečenja bolesti zavisnosti. Posebno ističemo nagrade Rose of Paracelsus i Zlatnu nagradu za kvalitet dobijenu u Njujorku.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image