Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Detoksikacija od fentanila i apstinencijalna kriza

Kao i kod mnogih drugih psihoaktivnih supstanci, naglo obustavljanje uzimanja fentanila dovodi do apstinencijalne krize. U ovom članku, moći ćete da saznate šta je to detoksikacija organizma od fentanila, rizicima koji je prate, ali i samoj primeni detoksikacije u lečenju zavisnosti.

Detoksikacija od fentanila i apstinencijalna kriza

Šta je detoksikacija od fentanila

Detoksikacija organizma od fentanila od fentanila je obavezna procedura u sveobuhvatnom lečenju zavisnosti od ovog leka. Razvojem tolerancije na efekte ove supstance, osoba postaje prinuđena da uzima veće količine fentanila kako bi osetila iste efekte, a organizam nije u stanju da se dovoljno brzo oslobodi svih toksina. U telu tada dolazi do nagomilavanja štetnih materija, a detoksikacija organizma od fentanila je jedini bezbedan način za uklonjanje ovih supstanci iz tela.

Šta je apstinencijalna kriza kod upotrebe fentanila

Prestankom uzimanja fentanila, osobe koje pate od zavisnosti od ove supstance osećaju niz neprijatnih simptoma kao što su:

Neraspoloženje
Mučnine
Proširene zenice
Jaka želja za fentanilom
Bol u mišićima
Nesanica

Jedini način da se to izbegne ili iskontroliše je medicinski fentanil detoks, gde se uz pomoć terapija suzbijaju svi neželjeni simptomi krize.

Protokol za detoksikaciju

Skup pravila kada je u pitanju detoksikacija organizma od fentanila moraju se do detalja pratiti kako bi se osigurala potpuna bezbednost pacijenta u toku procedure i ostvarili najbolji rezultati u lečenju zavisnosti od fentanila. Svi pacijenti klinike VIP Vorobjev u toku procedure nalaze se pod stacionarnim lečenjem, a u toku oporavka strogo je zabranjeno konzumiranje bilo kakvih psihoaktivnih supstanci.

Indikacija za proceduru

U slučaju da se dijagnostikom utvrdi postojanje zavisnosti od fentanila, jedini način da se nagomilani toksini uklone iz tela je putem procedure koja se zove detoksikacija organizma od fentanila. Ova procedura se radi isključivo u rehabilitacionom centru, pod nadzorom lekara koji prate sprovođenje terapije i kontrolišu zdravstveno stanje pacijenta.

Kontraindikacije

Postojanje određenih pratećih bolesti koje se javljaju uz zavisnost, kao što su kardiovaskularni problemi, može predstavljati kontraindikaciju za metodu kao što je detoksikacija organizma od fentanila.

Kako bi se izbegli zdravstveni rizici u toku ove procedure, ako se otkrije postojanje drugih oboljenja, pristupa se postepenoj detoksikaciji koja traje duže, ali je takođe potpuno bezbolna i manje invazivna procedura u odnosu na brzu detoksikaciju.

Brze i ultra brze metode detoksikacije od fentanila

Uklanjanje fentanila iz organizma potrebno je obaviti u najkraćem roku kako bi se pacijent mogao posvetiti terapijama i ostvariti potpuni oporavak od zavisnosti. U te svrhe, mogu se koristiti brze i ultra brze metode detoksikacije. U odnosu na količinu doza supstance koju je pacijent uzimao, dužinu zavisnosti i potencijalno uzimanje drugih narkotika kao što su opioidi, prepisuje se brza ili ultra brza metoda detoksikacije. Obe donose iste rezultate, ali je brža detoksikacija blago više invazivna procedura.

Proces detoksikacije od fentanila u klinici Vip Vorobjev

Detoksikacija organizma od fentanila na klinici VIP Vorobjev odvija se pod stalnim nadzorom medicinskog tima. U toku ove procedure, koriste se provereni medikamenti i medicinski aparati kako se ne bi javili bilo kakvi simptomi apstinencijalne krize. Sama detoksikacija se obavlja brzo, a u roku od 48 sati, svi tragovi toksičnih supstanci bivaju u potpunosti otklonjeni iz organizma.

Priprema pacijenta za detoksikaciju od fentanila

Da bi se detoksikacija organizma od fentanila sprovela bezbedno, pacijent po prijemu na kliniku prolazi kroz detaljnu dijagnozu. U toku ove faze lečenja određuje se opšte zdravstveno stanje pacijenta i postojanje oboljenja koje mogu dovesti do kontraindikacija procedure detoksikacije. U slučaju potrebe, mogu se sprovesti dodatni testovi, da bi se pre obavljanja detoksikacije otklonili svi faktori rizika.

Da li je bezbedno vršiti detoksikaciju kod kuće?

Detoksikacija u kućnim uslovima nikako nije bezbedna usled izraženih simptoma apstinencijalne krize koji se javljaju kada osoba naglo obustavi uzimanje fentanila, a u organizmu postoji potreba za ovom supstancom.

Ako se ne tretiraju, simptomi kao što su grčevi, visoka temperatura ili otežano disanje mogu postati izuzetno izrazeni i potencijalno opasni.

Simptomi detoksikacije od fentanila

Kada pričamo o simptomima detoksikacije, to se obično odnosi na simptome koji prate samostalno odvikavanje, dok su isti kod kliničkog odvikavanja manje prisutni. To su:

Uvećana nervoza
Nagle promene raspoloženja
Uvećana agresivnost
Anksioznost
Bolovi
Umor i iscrpljenost
Stalna želja za supstancom

Prednosti brze detoksikacije od fentanila

Kao što joj i samo ime govori, usled brze detoksikacije od fentanila, organizam se u najkraćem roku oslobađa pogubnih uticaja ove supstance. Za razliku od ranije korišćenih pristupa detoksikaciji, ova metoda je pogodnija jer ne stavlja organizam pod stanje stresa u istoj meri, a rezultira uklanjanjem toksina iz organizma.

Lečenje zavisnosti nakon procesa detoksikacije

Po završetku procedure detoksikacije, kako bi se postigao dugoročni uspeh u lečenju zavisnosti od fentanila, neophodno je pristupiti i drugim procedurama koje služe za lečenje psihičkog dela zavisnosti, odnosno koje se sprovode radi otklanjanja želje za konzumiranjem supstance. Kako bi se to postiglo, koriste se bihevioralne terapije, ali i terapije uz pomoć medicinskih aparata i farmakoterapije.

U klinici VIP Vorobjev, i po okončanju svih ovih procedura, pacijenti imaju pristup ambulantnom lečenju koje traje godinu dana. U toku ovog osetljivog perioda privikavanja normalnom životu bez narkotika, pacijenti mogu u svakom trenutku da stupe u kontakt sa psihoterapeutima ili dolaskom na redovne kontrole uklone sve potencijalne rizike koji bi u suprotnom mogli dovesti do recidiva.

Troškovi detoksikacije

Detoksikacija organizma od fentanila je samo jedna od terapija sveobuhvatnog lečenja zavisnosti, a tačan plan i program lečenja na klinici Vorobjev pravi se na osnovu medicinske slike svakog pacijenta ponaosob. U vezi sa tim, dužina lečenja, propisana terapija, a naravno i troškovi lečenja mogu se razlikovati od osobe do osobe. Kako biste otkrili tačan iznos lečenja za Vas, stupite u kontakt sa našim medicinskim konsultantima i oni će Vas detaljno uputiti u sve pojedinosti.

Doktori

Lekari koji rade na klinici Vorobjev poseduju sve neophodne sertifikate za bezbedno i stručno sprovođenje ove procedure. Pored toga, smatramo da je naše iskustvo u oblasti lečenja zavisnosti nezamenljivo, budući da lečimo sve vrste ovog oboljenja više od 20 godina, i po tome smo jedinstvena ustanova na ovim prostorima.

Patenti i sertifikati

Posedujemo sve potrebne sertifikate za izvođenje kompleksnih medicinskih procedura, među kojima je i fentanil detoks, koje nas čine jedinstvenim u oblasti lečenja zavisnosti. Pojedine metode lečenja smo zaštitili i patentom, budući da su ih naši eksperti prvi put uspešno koristili, a od tada se mnoge od njih mogu naći u najprestižnijim svetskim rehabilitacionim centrima.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image