Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Lečenje poremećaja u ishrani

Poremećaj u ishrani spada u red oboljenja koja se češće javljaju u modernom svetu nego ranije, a ovo stanje može značajno uticati na kvalitet života osobe i dovesti do većih zdravstvenih komplikacija. U tekstu ćete moći da saznate više detalja o ovim poremećajima, kako nastaju, koji su faktori rizika i na koje načine se mogu lečiti.

Šta je poremećaj u ishrani?

Nezdravi obrasci ishrane, loša percepcija sopstvenog tela i mentalni poremećaji koji se iskazuju kroz ponašanja vezana za hranu karakterišu se kao poremećaji u ishrani. Ovakvi problemi neretko proizilaze iz duboko ukorenjenih emocionalnih problema kao što su nisko samopoštovanje, perfekcionizam, depresija ili anksioznost.

Radi boljeg razumevanja ovog stanja, neophodno je konsultovati se sa stručnjacima, a za sam poremećaj u ishrani lečenje započeti na vreme i u ustanovi koja se za to specijalizuje. U našoj klinici možete pronaći najbolje uslove za tako nešto, a u razgovoru sa našim medicinskim savetnicima uvek možete dobiti odgovore na pitanja koja vas mogu zanimati u vezi sa vašom zdravstvenom situacijom.

Vrste poremećaja u ishrani

Ukoliko pričamo o vrstama poremećaja ishrane, najčešće se pravi distinkcija na tri grupe. To su anoreksija, bulimija i poremećaj prejedanja. Anoreksija i prejedanje su potpuno suprotna stanja, gde u prvom slučaju osobe ne unose dovoljne količine hrane, a u drugom se sa istom preteruje. Pored toga, bulimiju karakteriše kompenzacija kalorija, odnosno preveliki unos istih i zatim nagli i nezdravi nagon da se sve te kalorije izbace iz organizma. Sva ova stanja su potencijalno jako opasna, pa ako znate nekoga ko ima sličnih problema, savetujemo vam da se obratite stručnjacima iz klinika za poremećaje u ishrani i predupredite sve potencijalne zdravstvene probleme na vreme.

Problemi sa ishranom klinika vip vorobjev 1

Anoreksija

Usled preteranog straha od dobijanja težine može se javiti poremećaj u ishrani anoreksija. Ovo stanje može započeti restriktivnim odnosom prema hrani, lošom slikom o sebi i drugim emocionalnim problemima, a ako se ne tretira izazva brojne zdravstvene probleme kao što su slabost i atrofija mišića, ekcemi, problemi sa srcem i drugi.

Bulimija

Kada je u pitanju bulimija nervoza simptomi obično uključuju česta prejedanja, praćena osećanjima krivice i stida. Usled toga, osobe se okreću preteranom vežbanju ili povraćanju kako ne bi dobile na težini. Za lečenje bulimije poremećaj ishrane se mora dobro razumeti, otkriti uzrok problema i potpuno promeniti pogled na svet i mišljenje osobe o sebi.

Uzroci poremećaja u ishrani

Pojedinci koji u porodici imaju osobe sa sličnim problemima imaju određenu genetsku predispoziciju za razvijanje poremećaja. Preterani perfekcionizam i anksiozni poremećaji takođe mogu štetno uticati na razvoj ovog stanja. Osobe koje su izložene preteranim društvenim pritiscima takođe mogu potpasti pod loš uticaj. Takođe, osobe koje su prošle kroz traumatične situacije mogu u hrani tražiti način da se suoče sa teškim periodom kroz koji su prošli.

Faktori rizika

Kombinacija bioloških, psiholoških i socijalnih faktora se uvek mora uzeti u razmatranje kada se posmatraju faktori rizika. Zato se ne može naći jedinstven put koji dovodi do razvoja ovog oboljenja. U svakom slučaju, osobe koje imaju lošu sliku o sebi, okruženi su stresnim situacijama i nisu zadovoljni svojim životom smatraju se grupama sa uvećanim rizikom.

Kako se dijagnostikuje poremećaj u ishrani

Zdravstveni radnici su jedini koji uz pomoć medicinskih testova mogu dati odgovarajuću dijagnozu poremećaja u ishrani. Pre svega, osobe prolaze kroz testove krvi, ali i kompletan pregled kod interniste. Zatim se radi procena psihološkog stanja osobe i njihovih navika u ishrani. Iz svih ovih razloga, tim koji se sastoji od lekara opšte prakse, psihologa, psihijatara i nutricionista je najbolja opcija za postavljanje dijagnoze.

Simptomi i znaci poremećaja u ishrani

Ovo oboljenje neminovno dovodi do fizičkih i psiholoških poteškoća, a ako ovo stanje potraje, česte su i promene u ponašanju i celokupnoj ličnosti osobe. Sada ćemo detaljnije pogledati simptome koji se mogu javiti.

Problemi sa ishranom klinika vip vorobjev

Fizički simptomi

Nezdrav odnos prema hrani može izazvati niz različitih oboljenja. Na primer, ukoliko se javi poremećaj u ishrani prejedanje, osobe se često bore sa prekomernom težinom, problemima sa srcem i krvnim sudovima. Isto tako, kod onih sa anoreksijom ili bulimijom, primetan je ektremni gubitak telesne mase, a mogu se javiti i oštećenja jetre, bubrega ili poremećaja u radu hormona. U oba slučaja neretko se javljaju i oštećenja mišićno-skeletnog sistema.

Psihološki simptomi

Iako se ovo oboljenje prvenstveno ogleda u promeni fizičkog izgleda, psiha je zapravo uzrok što je do problema uopšte i došlo. Ovakve osobe su neretko nesigurne, imaju manjak samopoštovanja i skloni su depresiji i anksioznim poremećajima. Kako bi došlo do oporavka, sve ove probleme je neophodno prepoznati i lečiti odgovarajućim metodama.

Simptomi ponašanja

Kod pojedinaca koji su razvili problem sa zdravim unosom hrane i pića obično postoji očigledan problem samostalnog osuđivanja, budući da su ovi pojedinci neretko nezadovoljni svojim izgledom i imaju iskrivljenu sliku o sebi. Usled neuhranjenosti, često su bezvoljni i nemaju energije, a mogu biti skloni i nervoznim ispadima. Pored toga, često će težiti izbegavanju drugih ljudi, čak i bliskih članova porodice.

Opcije lečenja poremećaja u ishrani

Bilo da se u pitanju problemi sa neuhranjenošću ili nešto kao što je poremećaj u ishrani kompulzivno prejedanje, najbolje opcije lečenja svakako obuhvataju rad na razumevanju uzroka problema, ali i postizanju fizičkog oporavka. Stoga je moguće uz savete lekara postepeno krenuti sa stvaranjem zdravih navika, ali ukoliko osoba želi da ostvari napredak u najkraćem vremenskom roku, kombinacija stacionarnog kliničnog lečenja i ambulantnog oporavka je najsigurniji izbor.

Medicinski tretman

Klinički tretman u rehabilitacionom centru Vip Vorobjev se odvija unutar luksuzno opremljene ustanove gde pacijenti dobijaju svog psihoterapeuta koji im pomaže da se reše svog problema, ali isto tako uz pomoć drugog medicinskog osoblja prevazilaze i sve druge fizičke poteškoće izazvane poremećajima u ishrani.

Najvažnije od svega, po okončanju tretmana, naši pacijenti postaju spremni da se vrate svom životu sa signurnošću da su ostavili poremećaj u ishrani iza sebe. Ovo se postiže uz pomoć psihoterapija, korektivnim vežbama, korišćenjem medicinskih aparata, a ponekad i preko procedure farmakohipnoze. Uz moderne medicinske procedure, moguće je izlečiti se i u najtežim slučajevima nakon mesec dana, dok je u lakšim situacijama i 14 dana dovoljno da se svi problemi prevaziđu.

Psihoterapija

Kada se javi poremećaj u ishrani posledice se ne osećaju isključivo na fizičkom planu. Ako se ovo stanje na vreme ne tretira, veoma lako može doći i do brojnih mentalnih poteškoća koje dodatno mogu otežati proces ozdravljenja. Uz odgovarajuću svakodnevnu psihoterapiju, svi ovi problemi se mogu prevazići, a isto kao što se i telo oporavlja u toku lečenja, preko psihoterapije se mogu adresirati i mentalna oboljenja i pomoći osobi da se lakše nosi sa izazovima svakodnevnog života.

Stacionarno lečenje u odnosu na ambulantno lečenje poremećaja u ishrani

Mada poremećaji ishrane spadaju u red oboljenja koje je moguće tretirati i u kućnim uslovima, praksa naše klinike je pokazala da je stacionarno lečenje daleko efikasnije i sveobuhvatnije. Pod nadzorom lekara, osoba se brže oporavlja, ali i stiče navike koje će joj pomoći i u daljem životu posle izlaska sa klinike.

Proces i stadijumi lečenja poremećaja u ishrani u klinici Vip Vorobjev

Postavljanje odgovarajuće dijagnoze predstavlja prvi korak lečenja u klinici Vip Vorobjev. Tek kada se upoznamo sa pojedinostima svakog poremećaja i zdravstvenim stanjem pacijenta smatramo da je moguće pristupiti stvaranju tretmana. Ova faza obuhvata preglede fizičke i mentalne prirode, gde već nakon nekoliko sati naši eksperti dobijaju jasan uvid u stanje osobe.

Pošto naša ustanova nije isključivo klinika za poremećaje u ishrani, već se pored toga specijalizujemo i za postizanje fizičkog i mentalnog blagostanja, sve naše procedure kreiramo tako da pacijentima obezbedimo neophodnu podršku da potpuno iskorene probleme sa kojima se suočavaju.

Kada su u pitanju stanja kao što je poremećaj u ishrani, to najčešće obuhvata procedure usmerene na vraćanje narušenog balansa hormona unutar organizma, otklanjanje fizičkih poteškoća izazvanih problemima sa unošenjem hrane, ali i psihoterapije koje pacijentu pomažu da spozna uzroke problema i usmeri ih na postizanje dugoročnog izlečenja.

Da li je moguće sam se rešiti poremećaja u ishrani?

Bez obzira na vrstu ovog oboljenja, za poremećaj u ishrani lečenje u samostalnim uslovima retko kada urodi plodom. Svakako je moguće uz prave savete i strogu kontrolu unosa hrane vratiti se na pravi put, ali ako se pravi uzrok poremećaja ne otkrije i efikasno ne otkloni, osoba će biti pod stalnim rizikom da se vrati starim lošim navikama i sav uloženi trud će tom prilikom pasti u vodu. Iz tog razloga, a i radi bezbednosti same osobe, preporučujemo svima sa ovim problemom da kontaktiraju stručna lica pre započinjanja oporavka.

Prosečno trajanje tretmana za lečenje poremećaja u ishrani

Dužina trajanja lečenja u našem rehabilitacionom centru varira između 2 i 4 nedelje. Za poremećaj u ishrani terapija se za svaki slučaj određuje prema vrsti oboljenja, stadijumu bolesti i opštem zdravstvenom stanju pojedinca. U zavisnosti od slučaja, za poremećaj u ishrani psihoterapija može biti nastavljena i nakon stacionarnog lečenja, kao dodatna podrška stvaranju zdravih životnih navika.

Delotvornost lečenja poremećaja u ishrani

Ukoliko se i sami suočavate sa stanjem kao što je poremećaj u ishrani lečenje na klinici Vorobjev može vam pomoći da se toga rešite. Sa prosečnom uspešnošću od preko 85%, naša klinika spada u red najboljih ustanova za tretiranje ovih stanja.

lečenje zavisnosti

Troškovi lečenja poremećaja u ishrani

Svaki poremećaj ishrane je karaterističan i može ostaviti drugačije posledice na zdravlje osobe. Baš zbog toga je i svačiji put do oporavka jedinstven, pa i metode i dužina lečenja mogu se razlikovati od slučaja do slučaja. Stupite u kontakt sa našim medicinskim savetnicima i izložite detalje vašeg slučaja, a od njih ćete dobiti sve odgovore o tretmanima koje nudimo u našoj ustanovi.

Doktori

Doktori i druga stručna lica koja pomažu pacijentima da se izbore sa svojim problemima imaju višegošnje iskustvo i prošli su kroz detaljne obuke tokom godina. Iz tog razloga smo uvek sigurni da pacijentima pružamo najbolje moguće uslove za postizanje potpunog fizičkog i mentalnog oporavka.

Patenti i sertifikati

Kompleksna stanja kao što su poremećaji u ishrani potrebno je shvatiti ozbiljno i oporavku prići pažljivo i studiozno. Na našoj klinici sprovodimo isključivo sertifikovane terapije i metode lečenja koje su prilagođene potrebama pacijenata i daju najbolje rezultate.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image