Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Lečenje zavisnosti od leka Darvocet

Američka farmaceutska kompanija Eli Lilly & Company je 1957. patentiala novi lek za bolove pod nazivom Darvon. Nešto kasnije, nastao je njemu sličan Darvocet. Najavljen je kao novo, bolje rešenje za blage i umerene bolove.

Darvocet je imao dejstvo slično morfijumu, koji je u to vreme korišćen kao analgetik, a bio je pet puta slabiji od njega. Zato je vrlo brzo postao jedan od najpopularnijih i najviše propisivanih lekova u američkoj istoriji.

Ubrzo se pokazalo da Darvocet predstavlja veliki rizik po ljudsko zdravlje. Osim što je zavisnost od Darvoceta postala alarmantna, otkriveno je da vrlo malo prekoračenje propisane doze dovodi do predoziranja. Kako su pacijenti vremenom razvijali toleranciju na lek, sami su povećavali doze da bi osetili dejstvo leka i postepeno razvijali zavisnost od Darvoceta.

Predoziranje je u mnogim slučajevima imalo smrtan ishod, posebno kada je lek korišćen u kombinaciji sa alkoholom ili drugim lekovima. Proći će pune 53 godine do konačne zabrane Darvoceta. Ipak, ovaj lek se i danas može naći na crnom tržištu.

Lečenje zavisnosti od leka Darvocet

Šta je Darvocet

Darvocet je sintetički opioid koji je napravljen za tretiranje blagih do umerenih bolova. Sastoji se od propoksifena, koji pripada grupi opiodnih analgetika, i acetaminofena, slabijeg analgetika i antipiretika, čiji je zadatak da pojača dejstvo propoksifena.

Pored toga što uklanja bol, korisnici Darvoceta navode da lek izaziva euforiju, a zatim 4-6 sati potpune opuštenosti, posebno kada se uzme u većoj količini od propisane. Ovo opioidno dejstvo i laka dostupnost leka su uzrokovali da zavisnost od Darvoceta postane vrlo česta pojava među njegovim korisnicima.

Alternative za Darvocet

Uklanjanjem Darvoceta sa tržišta, mnogi pacijetni sa hroničnim bolovima su bili primorani da potraže alternativne lekove. Lekari su uglavnom preporučivali Tylenol, sa ili bez kodeina, ili Ibuprofen. Pacijentima koji ih iz zdravstvenih razloga nisu mogli uzimati, prepisivan je Tramadol ili Tapentadol.

Efekti zloupotrebe Darvoceta

Zloupotreba leka neminovno vodi u zavisnost od Darvoceta koju prepoznajemo kao kompulsivnu upotrebu uprkos ozbiljnim posledicama po mentalno i fizičko zdravlje.

Telo se navikava na prisustvo Darvoceta, pa on postepeno postaje neophodan da bi došlo do lučenja dopamina, a mozak povezuje uzimanje leka sa stanjem euforije i opuštenosti. Vremenom se razvija tolerancija na lek i potrebne su sve jače doze da bi se postigao isti efekat.

Budući da je Darvocet slab opioid, vrlo je lako posegnuti za većim dozama, a pri predoziranju smrt može nastupiti za manje od sat vremena. Osim toga, zavisnost od Darvoceta često vodi ka okretanju ka drugim, jačim i dostupnijim drogama, poput heroina.

Simptomi i znaci zavisnosti od Darvoceta

Zloupotreba Darvoceta ostavlja teške posledice po fizičko i mentalno zdravlje čoveka. Zavisnost se u početku ne može jasno prepoznati, ali vremenom postaje sve očiglednija. Ukoliko sumnjate da je neko od Vaših bližnjih razvio zavisnost od Darvoceta, obratite pažnju na pojavu simptoma kao što su:

plavičasta nijansa kože
znojenje
vrlo male ili proširene zenice
vrtoglavica
gubitak apetita
teškoće pri disanju
migene i glavobolje

Obratite pažnju i na promene u ponašanju koje mogu ukazivati na zavisnost od Darvoceta poput:

zanemarivanja spoljašnjeg izgleda
lošeg održavanja higijene
nesposobnosti obavljanja svakodnevnih obaveza
povlačenja i izolacije od prijatelja i porodice
nezainteresovanosti za aktivnosti u kojima se nekada uživalo

Zbog težine posledica koje izaziva zavisnost od Darvoceta, vrlo je važno što pre prepoznati postojanje problema i na vreme potražiti adekvatnu pomoć.

Posledice upotrebe Darvoceta

Pojačane doze vode u predoziranje koje nosi veliki rizik od prestanka disanja, oštećenja mozga i srčanog udara. Zavisnost od Darvoceta izaziva i sledeće fizičke probleme:

teškoće sa disanjem
bol u grudima
probleme sa srcem
oštećenje jetre
konvulzije
komu
smrt usled predoziranja

Zavisnost od Darvoceta ostavlja posledice i po mentalno zdravlje. Kod mnogih korisnika su primećeni problemi kao što su:

izmenjena percepcija stvarnosti
nagle promene raspoloženja
ljutnja i bes
pojačana anksioznost
depresija
konfuzija
paranoja
samoubilačke misli

S obzirom da zavisnost od Darvoceta dovodi do posledica koje mogu biti fatalne i nakon kratkog vremenskog perioda zavisnosti, vrlo je važno što pre zatražiti pomoć i započeti lečenje.

Vrste lečenja zavisnosti od Darvoceta

Da bi zavisnost od Darvoceta postala prošlost, neophodno je imati pomoć stručnih lica i punu podršku na putu ka oporavku. Stručnjaci za bolesti zavisnosti u potpunosti razumeju probleme i teškoće kroz koje prolazi pacijent, kao i samu bolest, te pored ohrabrenja i podrške, pružaju i niz efikasnih tretmana i programa koji su dokazano delotvorni u borbi da zavisnost od Darvoceta u potpunosti nestane.

Terapija lekovima za zavisnost od Darvoceta

Zavisnost od Darvoceta je bolest koja zahteva primenu određenih farmakoloških metoda. Uglavnom je to upotreba lekova koji ublažavaju simptome apstinencijalne krize koja može biti neprijatna i mučna.

Doziranje i primena takvih lekova mora biti pod strogom kontrolom lekara. Bitno je naglasiti da lekovi koji se koriste za lečenje zavisnosti od Darvoceta nemaju potencijal za razvoj zavisnosti pa su bezbedni za upotrebu.

Bihevioralna terapija za zavisnost od Darvoceta

Bihevioralna terapija se danas vrlo uspešno koristi da se zavisnost od Darvoceta pobedi kroz rešavanje problema koji su doveli do nje. Uz pomoć psihologa, pacijent pronalazi koren svoje zavisnosti i izgrađuje odbrambene mehanizme koji će mu pomoći da se izbori sa njenim uzrocima.

Ova vrsta terapije pomaže osobama koje se oporavljaju od zavisnosti:

da uoče vezu između svojih misli, osećanja i ponašanja
da se oslobode loših obrazaca ponašanja i uspostave nove
da se oslobode pogrešnih uverenja, slabosti i nesigurnosti koji su doveli do bolesti zavisnosti
da nauče tehnike pomoću kojih će se uspešno suočiti sa problemima koji su doveli do zavisnosti

Stacionarno lečenje u odnosu na ambulantno lečenje zavisnosti od Darvoceta

Stacionarno lečenje u početnoj fazi, koja obuhvata detoksikaciju, je najbezbedniji i najkomforniji način lečenja. Omogućava stalnu pažnju lekara i prilagođavanje terapije. Pacijent može da se opusti jer je u sigurnim rukama i u okruženju koji mu povećavaju šansu da uspešno prevaziđe zavisnost.

Stacionarno lečenje

Stacionarno lečenje za zavisnost od Darvoceta pruža pacijentu neprekidnu brigu i pažnju lekara što mu uliva dodatno poverenje i sigurnost. Stacionarno lečenje, takođe, omogućava menjanje i prilagođavanje terapije u skladu sa potrebama pacijenta.

Ambulantno lečenje

Nakon stacionarnog lečenja, sledi 12 meseci ambulantnog lečenja. Tokom ovog perioda, pacijenti dobijaju pomoć u vidu psihoterapije i neprestane podrške našeg osoblja. Svakog meseca merimo napredak i otkrivamo eventualne probleme koje treba rešiti.

Na taj način pomažemo pacijentu da pobedi zavisnost od Darvoceta u potpunosti i izbegne ponovo padanje u vrtlog zavisničkog života.

Faze lečenja zavisnosti od Darvoceta u klinici VipVorobjev

Zavisnost od Darvoceta se u klinici VipVorobjev odvija u tri faze. To su:

01
dijagnostičko testiranje
02
medicinska detoksikacija
03
rehabilitacija

Dijagnoza zavisnosti of Darvoceta

Dijagnostičko testiranje je neophodno radi utvrđivanja

stepena zavisnosti pacijenta
fizičkih posledica
psiholoških poledica koje je zavisnost od Darvoceta ostavila na pacijenta

Na osnovu tog testiranja, priprema se detaljan plan za sprovođenje lečenja.

Detoksikacija od Darvoceta

Detoksikacija od Davoceta je važan korak ka izlečenju. Podrazumeva čišćenje tela od svih tragova Darvoceta i drugih psihoaktivnih supstanci.

Tokom detoksikacije mogu se javiti neprijatni simptomi apstinencijalne krize i pojačana želja za Darvocetom da bi neprijatnost i bol nestali. U tom slučaju, koriste se medikamenti koji ublažavaju simptome apstinencijalne krize.

Naše kompetentno osoblje na siguran i efikasan način vrši doziranje i kontroliše simptome tako da kroz ceo proces pacijent prođe sa što manje neprijatnosti.

Delotvornost lečenja zavisnosti od Darvoceta

Lečenje zavisnosti od Darvoceta pod nadzorom stručnih lica u medicinskoj ustanovi je najbezbedniji način da se okonča zavisnost od Darvoceta .

Detoksikacija uz lekarski nadzor i stručna terapija uz individualni pristup imaju visoku stopu uspeha i brzo dovode do oporavka i povratka normalnom i srećnom životu. Naša podrška i briga kroz stalne kontrole i terapije nastavljaju se i narednih 12 meseci nakon završetka stacionarnog lečenja.

Troškovi lečenja zavisnosti od Darvoceta

Svaki slučaj zavisnosti je poseban i svaki tretman mora biti osmišljen tako da odgovori na specifične potrebe i zahteve pojedinca. Zbog takvog individualnog pristupa, dužina i način lečenja mogu varirati. Kako biste saznali više o načinu i uslovima lečenja, kao i cenu tretmana, kontaktirajte naše medicinske savetnike.

Doktori

Naši doktori poseduju izuzetno znanje i bogato višegodišnje iskustvo u lečenju bolesti zavisnosti. Trudimo se da svakome ko na našoj klinici potraži pomoć za zavisnost od Darvoceta posvetimo punu pažnju, sagledamo sve aspekte njegove ličnosti i okolnosti koje su dovele do zavisnosti i pružimo najadekvatniji tretman kako bismo došli do potpunog oporavka i ozdravljenja. Naše osoblje će Vam pomoći da se u prijatnom okruženju punom podrške oslobodite zavisnosti i ponovo radujete životu.

Patenti i sertifikati

Klinika VipVorobjev zavisnost od Darvoceta leči modernim, provereno efikasnim metodama. Za napredak koji smo ostvarili u polju lečenja zavisnosti, nagrađeni smo nagradama Rose of Paracelsus i Zlatnom nagradom za kvalitet iz Njujorka.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image