Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Neurometabolička terapija u lečenju zavisnosti od droge i alkoholizma

Pristup lečenju zavisnosti od narkotika i alkoholizma koji se fokusira na korekciju neuravnoteženosti metabolizma u mozgu kroz upotrebu suplemenata naziva se neurometabolička terapija. Ova terapija ima za cilj da poveća nivo neurotransmitera koji su povezani sa osećajem zadovoljstva i smanji nivo onih koji su povezani sa anksioznošću i depresijom. Studije su pokazale da ova terapija može biti korisna u lečenju zavisnosti od droga i alkoholizma kao deo celokupnog tretmana.

Šta je neurometabolička terapija

Ova terapija predstavlja holistički pristup tretiranju neuroloških i psihičkih problema, koji se fokusira na korekciju metaboličkih disfunkcija mozga. Zasniva se na individualnom pristupu svakom pacijentu, i uključuje promene u ishrani, uzimanje određenih suplemenata, vežbe i drugačiji pristup životu. Cilj je poboljšanje metaboličkih procesa u mozgu, popravljanje nivoa neurotransmitera i hormona, kako bi se smanjile ili eliminisale neželjene pojave ili oboljenja kao što su depresija, anksioznost, ADHD, migrene, itd. Neurometabolička terapija može biti korisna u kombinaciji sa drugim tretmanima.

Vrste neurometaboličke terapije

Iako novijeg datuma, ova terapija se oslanja na brojne tradicionalne i holističke principe oporavka organizma. Poenta ove terapije je uklanjanje negativnih šablona ponašanja i promena koja se odvija kroz ponovno uvođenje zdravih navika, kao što su konzumiranje suplemenata i zdrave hrane.

Ove promene se prilagođavaju individualnim potrebama pacijenta i mogu uključivati korišćenje vitamina, minerala, aminokiselina, omega-3 masnih kiselina, probiotika, adaptogenih biljaka i drugih suplemenata. Osim toga, neurometabolička terapija obično uključuje i promene u načinu života, kao što su vežbanje, meditacija i smanjenje stresa. Najčešće se primenjuje kao deo celokupnog tretmana za različite neurološke i psihičke probleme, uključujući depresiju, anksioznost, ADHD, autizam i druge.

Indikacije neurometaboličke terapije

Procedura neurometaboličke terapije

U odnosu na potrebe svakog pacijenta, i neurometabolička terapija se može prilagođavati prema prisutnim faktorima. Tipično, procedura počinje kliničkom dijagnostikom koja uključuje anamnezu pacijenta, procenu simptoma i laboratorijske testove koji mogu otkriti metaboličke disfunkcije u mozgu.

Na osnovu ove procene, lekar može preporučiti određene medikamente, promene u ishrani, suplemente i druge terapije koje su najbolje prilagođene za pacijenta. U toku tretmana, pacijent bi mogao da radi na promenama u ishrani i životnom stilu, kao što su vežbanje, meditacija, smanjenje stresa i drugi pristupi koji bi mogli poboljšati celokupno zdravstveno stanje i olakšali sprovođenje drugih terapija.

Trajanje neurometaboličke terapije

Dužina lečenja i trajanje neurometaboličke terapije zavisi od zdravstvene slike pacijenta, stadijuma u kojem je zavisnost i brojnih drugih faktora. Neki pacijenti možda primete poboljšanje simptoma nakon samo nekoliko tretmana, dok drugi mogu zahtevati duže vreme. Uobičajeno trajanje tretmana može biti od nekoliko dana do mesec dana ili više, u zavisnosti od težine bolesti, stanja pacijenta i odgovora na tretman.

Kako se pripremiti pre procedure

Pre početka neurometaboličke terapije za lečenje zavisnosti, preporučuje se da pacijent razgovara sa svojim lekarom ili terapeutom kako bi se utvrdilo da li je ova terapija adekvatna za njegovo stanje i potrebe. Takođe, pacijent bi trebalo da se informiše o samoj proceduri, kako funkcioniše i šta očekivati tokom tretmana.

Pored toga, pacijent bi mogao da se pripremi i na sledeće načine:

Obustavljanje uzimanja alkohola i droga: Ukoliko je pacijent u procesu odvikavanja od droge ili alkohola, preporučuje se potpuno izbegavanje ovih supstanci.

Kroz zdravu ishranu: Ishrana bogata povrćem, voćem, proteinima i zdravim mastima može pomoći u poboljšanju metabolizma i funkcije mozga.

Smanjen unos šećera i ugljenih hidrata: Prekomeran unos šećera i ugljenih hidrata može imati negativan uticaj na mozak i izazvati neželjene simptome poput anksioznosti i depresije.

Redovno vežbanje: Fizička aktivnost može pomoći u poboljšanju raspoloženja, smanjenju stresa i poboljšanju funkcije mozga.

Povećan unos tečnosti: Unošenje dovoljnih količina vode i drugih tečnosti može pomoći u održavanju hidratacije i funkcije mozga.

Uticaj neurometaboličke terapije na organizam

Neurometabolička terapija može pomoći u smanjenju simptoma zavisnosti, poboljšanju raspoloženja i mentalne jasnoće, smanjenju anksioznosti i depresije, kao i poboljšanju kognitivnih funkcija. Osim toga, ovaj tretman može imati pozitivan uticaj na funkciju jetre, srca i drugih vitalnih organa, smanjenjem opterećenja na njih.

Međutim, kao i sa bilo kojom medicinskom procedurom, postoji rizik od neželjenih efekata. Mogući neželjeni efekti uključuju umor, glavobolju, promene u apetitu, mučninu i prolaznu dezorijentaciju.

Prednosti neurometaboličke terapije: kakvi se rezultati mogu postići u lečenju zavisnosti od droge i alkohola?

Kliničke studije su pokazale da ova terapija može dovesti do značajnog smanjenja neželjenih simptoma zavisnosti, uključujući žudnju za drogom ili alkoholom, kao i ubrzan opšti oporavak organizma. Takođe se pokazalo da ovaj tretman može poboljšati raspoloženje, energiju i mentalnu jasnoću.

Troškovi neurometaboličke terapije

Neurometabolička terapija se u lečenju zavisnosti uvek koristi u sprezi sa drugim pristupima lečenju i terapijama, a trajanje, pa samim tim i cena celokupnog lečenja su u direktnoj korelaciji sa zdravstvenom slikom pacijenta. Da biste dobili odgovore na Vaša konkretna pitanja, pozivamo Vas da stupite u kontakt sa našim medicinskim savetnicima, koji će rado odgovoriti na sva Vaša pitanja u vezi sa lečenjem zavisnosti.

Lekari

Poverenje koje se stvara između pacijenta i lekara u toku lečenja zavisnosti igra jednu od najznačajnijih uloga u oporavku. Na klinici Vorobjev ćete imati pristup najpriznatijim stručnjacima u ovoj oblasti, tako da ćete uvek znati da ste Vi, ili Vama draga osoba u sigurnim rukama.

Patenti i sertifikati

Odogovorna lica koja su sertifikovana za sprovođenje ovog vida terapije su jedini koji mogu sa sigurnošću propisati neurometaboličku proceduru koja će dati odgovarajuće rezultate. Naša ustanova je jedna od retkih klinika na Balkanu koja poseduje sve ove potrebne kvalifikacije.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image