Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Klinika za lečenje i rehabilitaciju zavisnosti od amfetamina

Amfetamini su stimulansi koji utiču na centralni nervni sistem i pojačavaju određenu vrstu aktivnosti u mozgu izazivajući osećaj ispunjenosti energijom, motivacijom i samopouzdanjem.

Amfetamini su prvi put napravljeni krajem 19. veka, a učestala upotreba je počela tridesetih godina 20. veka. U početku su korišćeni kao tretman za zapušen nos, a zatim i za mnoga druga stanja, od mamurluka do gubitka težine. Vremenom se pokazalo da su izuzetno opasni. Zavisnost od amfetamina se razvija brzo i lako, dugotrajna zloupotreba izaziva trajne promene na mozgu, a posledice mogu biti fatalne.

lečenje i rehabilitaciju zavisnosti od amfetamina

Efekat amfetamina

Pošto deluju stimulativno na centralni nervni sistem i pomažu u fokusiranju, lekari amfetamin propisuju za stanja kao što su hiperaktivnost, gojaznost, narkolepsija i depresija. Zloupotreba leka izaziva stanje euforije, osećaj pojačane energije i samopouzdanja. Zbog toga su izuzetno popularni među mladima koji najčešće nisu svesni adiktivne snage amfetamina i trajnih posledica koje zavisnost od amfetamina izaziva.

Adolescenti ih koriste da se bolje fokusiraju i poboljšaju svoje performanse u školi ili da iskuse osećanja kao što su:

radost i ushićenje
pojačano samopouzdanje i motivisanost
superiornost
pojačana društvenost
pojačana komunikativnost

Amfetamin dejstvo je gotovo tretnutno ukoliko se ušmrkava ili ubrizgava, a u roku od pola sata ukoliko se proguta. Popularan je na žurkama i zabavama, a na ulici su amfetamin tablete poznate pod nazivima „spid“ i „ekstazi“. Pogrešno se smatraju „bezbednim“ drogama i ta pozitivna slika zamagljuje istinu o tome u kojoj meri su zloupotreba i zavisnost od amfetamina razorni.

Simptomi i znaci zavisnosti od amfetamina

Jedan od prvih znakova da postoji zavisnost od amfetamina je razvoj tolerancije tj. potreba za sve većim i češčim dozama da bi se postigao isti efekat tj. podjednako snažno amfetamin dejstvo.. Pored toga, fizički simptomi koje izaziva zavisnost od amfetamina mogu biti:

mučnina i povraćanje
povišena temperatura
grčenje mišića
vrtoglavica
suva usta
glavobolja
zamagljen vid
ubrzano disanje
insomnija
smanjen apetit
dehidratacija
unošenje previše tečnosti
epileptični napadi

Psihički simptomi koji se javljaju kod osoba koje su razvile zavisnost od amfetamina mogu biti:

euforija
ekstremno samopouzdanje
rizična ponašanja
agresija
halucinacije
paranoja
anksioznost
depresija

Posledice upotrebe amfetamina

Dugotrajna zloupotreba, osim što izaziva zavisnost od amfetamina, može izazvati i teške posledice po fizičko i mentalno zdravlje, kao što su:

trajno oštećenje mozga
pojava visokog krvnog pritiska i aritmija
bolovi u grudima i glavobolje
pothranjenost
anksioznost i depresija
halucinacije i sumanute ideje
psihoza
problemi sa disanjem
srčani udar
konvulzije i šlog

S obzirom da zavisnost od amfetamina može biti izuzetno jaka, a posledice zloupotrebe fatalne, neophodno je što pre potražiti stručnu pomoć i započeti proces lečenja.

Vrste lečenja zavisnosti od amfetamina

Da bi zavisnost od amfetamina bila u potpunosti pobeđena, lečenje podrazumeva kombinaciju farmakoterapije i psihoterapije. Primena odgovarajućih lekova je potrebna, pre svega, da bi se ublažili simptomi apstinencijalne krize. Nakon detoksikacije, mora se proći period rehabilitacije koji podrazumeva psihoterapiju i savetovanje. Stalno prisustvo stručnih lica i njihova podrška su neophodni da bi zavisnost od amfetamina zauvek postala prošlost.

Lečenje zavisnosti od amfetamina uz pomoć lekova

Lekovi koji se koriste u terapiji za zavisnost od amfetamina su mnogostruko korisni. Zahvaljujući njima, proces lečenja zavisnosti od amfetamina prolazi bez trauma i sa minimumom neugodnosti. Njihov cilj je da:

ublaže simptome apstinencijalne krize
umanje bolove
svedu na minimum sva neprijatna stanja
umire nervozu i razdražljivost
spreče insomniju i omoguće normalan san
ublaže simptome depresije

Ovi lekovi ne izazivaju zavisnost i bezbedni su za upotrebu.

Pored toga, u terapiju se mogu uvesti i:

vitamini i aminokiseline
inhalacije za čišćenje pluća
infuzije sa neurometabolicima ili hepaprotektorima

Bihevioralna terapija za zavisnost od amfetamina

Nakon detoksikacije, neophodno je da pacijent nastavi da leči zavisnost od amfetamina kroz psihoterapju i programe psihološke podrške. Jedna od najefikasnijih terapija za zavisnost od amfetamina je bihevioralna terapija koja omogućava pacijentu da otkrije korene svoje zavisnosti i izgradi kvalitetne odbrambene mehanizme.

Bihevioralna terapija podrazumeva:

otkrivanje okidača koji su pokrenuli zavisnost od amfetamina
preispitivanje sopstvenih stavova i uverenja
sagledavanje negativnih obrazaca svog ponašanja
izgrađivanje novih obrazaca ponašanja
razvijanje kvalitetnih odbrambenih mehanizama
jačanje veština za prevazilaženje kriznih situacija

Stacionarno lečenje u odnosu na ambulantno lečenje zavisnosti od amfetamina

Pacijent koji je odlučio da zavisnost od amfetamina ostavi iza sebe, ima mogućnost da dobije efikasnu i brzu pomoć na klinici za lečenje bolesti zavisnosti. Početna faza lečenja zavisnosti od amfetamina koja podrazumeva i detoksikaciju, zahteva stacionarno lečenje, dok se kasnije može sprovoditi i ambulantno lečenje kroz redovne posete klinici i konsultacije sa lekarima.

Stacionarno lečenje

Stacionarno lečenje zavisnosti od amfetamina omogućava lekarima da pruže punu pažnju i podršku pacijentu i brzo odreaguju na svaku promenu u njegovom stanju ili problem u sprovođenju propisane terapije.

Pacijent, s druge strane, može biti potpuno opušten budući da je 24 sata u sigurnim rukama. U mogućnosti je da ukaže na bilo kakvu tegobu ili neprijatnost i da istog trenutka dobije adekvatno rešenje.

Ambulantno lečenje

Kada se završi proces detoksikacije organizma, lečenje se nastavlja ambulantno. U periodu od 12 meseci, pacijent prolazi kroz savetovanja, programe podrške i psihoterapju u cilju da zavisnost od amfetamina bude u potpunosti pobeđena. Tokom tog perioda, jednom mesečno se meri napredak i rešavaju aktuelni problemi.

Faze lečenja zavisnosti od amfetamina u klinici Vip Vorobjev

Zavisnost od amfetamina se leči u nekoliko faza. Neophodno je uspešno proći kroz sve faze lečenja da bi se trajno stavila tačka na zavisnost od amfetamina. Faze kroz koje pacijent mora proći pri lečenju na našoj klinici su:

01
dijagnostika
02
detoksikacija
03
rehabilitacija

Sve tri faze se odvijaju uz stalno prisustvo naših stručnih i iskusnih lekara, kao i neprekidnu podršku i pomoć našeg medicinskog osoblja.

Dijagnoza zavisnosti od amfetamina

Ukoliko ste kod sebe ili svojih bližnjih prepoznali zavisnost od amfetamina, prvi korak u lečenju je iskren i otvoren razgovor sa našim lekarima koji će Vas saslušati pažljivo i bez osude da bi procenili stepen zavisnosti i odredili najbolji plan za lečenje.

Potrebno je obaviti i određene dijagnostičke analize da bi se utvrdilo psihofizičko stanje pacijenta. To su uglavnom:

biohemija i krvna slika
testovi na hepatitis B, C i HIV
pregled interniste
psihološko testiranje
pregled psihijatra
specijalistički pregledi ukoliko postoji potreba

Na osnovu ovih analiza se zaključuje kakvo je zdravstveno stanje pacijenta, u kolikoj meri se razvila zavisnost od amfetamina i koje posledice je zavisnost od amfetamina ostavila na fizičko i psihičko zdravlje pacijenta.

Detoksikacija od amfetamina

Na osnovu informacija dobijenih dijagnostičkim analizama, prave se individualni plan i program za lečenje zavisnosti od amfetamina. Pre svega, potrebno je sprovesti detoksikaciju organizma i očistiti ga od prisustva narkotika.

Ukoliko postoji zavinsost od amfetamina, nagli prestanak može imati vrlo mučne i neprijatne posledice. Cilj detoksikacije je da što više ublaži simptome apstinencijalne krize. Pacijent dobija medikamente, infuzije i tretmane koji mu pomažu da prebrodi krize što bezbolnije i sa što manje trauma.

Tokom procesa detoksikacije na našoj klinici, imaćete punu pažnju naših lekara i medicinskog osoblja. Bićete u mogućnosti da se požalite na svaku tegobu i problem, a naši lekari će biti tu da blagovremeno odreaguju promenom ili prilagođavanjem terapije.

Uspešnost lečenja zavisnosti od amfetamina

Lečenje zavisnosti od amfetamina na klinici VIP Vorobjev je izuzetno uspešno. Pored toga što naši lekari poseduju ogromno iskustvo kada je u pitanju zavisnost od amfetamina, koristimo i najnovije i najefikasnije metode u procesu lečenja. Možete biti potpuno uvereni da ćete na našoj klinici dobiti sve što Vam je potrebno da uspešno i trajno pobedite zavisnost od amfetamina.

Troškovi lečenja zavisnosti od amfetamina

Individualni pristup u lečenju zavisnosti od amfetamina je od izuzetnog značaja. Na klinici VIP Vorobjev svakom pacijentu pristupamo na poseban način i trudimo se da napravimo plan i program lečenja koji će najviše odgovarati njegovom stanju i njegovoj ličnosti. Zbog toga su troškovi svakog lečenja različiti. Ukoliko želite da zavisnost od amfetamina lečite na našoj klinici, kontaktirajte naše medicinske savetnike koji će stručno i ljubazno odgovoriti na svako Vaše pitanje.

Doktori

Klinika VIP Vorobjev je okupila vrhunske sturčnjake za bolesti zavisnosti koji poseduju izuzetno znanje i bogato iskustvo u svojim oblastima rada. Neprekidno se usavršavaju i prate najnovija dostignuća u lečenju bolesti zavisnosti. Pored toga, vrlo su posvećeni svojim pacijentima i neprekidno su Vam na raspolaganju.

Na našoj klinici ćete biti okruženi ljubaznošću i prijatnom atomsoferom punom poverenja. Vaš cilj, da pobedite zavisnost, je i naš cilj pa ćete od našeg osoblja dobiti punu podršku i pomoć da taj cilj ostvarite.

Patenti i sertifikati

Zavisnost od amfetamina se u klinici VIP Vorobjev leči savremenim i veoma delotvornim metodama. Za doprinos u polju lečenja zavisnosti nagrađivani smo više puta. Posebno smo ponosni na nagrade Rose of Paracelsus i Zlatnu nagradu za kvalitet dobijenu u Njujorku.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image