Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Lečenje i rehabilitacija zavisnosti od kodeina

Mnogi pojedinci smatraju da do zavisnosti dolazi isključivo kod osoba koje su poročne, te donekle i svesno dovode sebe u rizik. Naravno, praksa dokazuje da to nije istina, a zavisnost od lekova, kao što je kodein spada u najpodmuklije oblike ovog oboljenja, budući da se može javiti sasvim iznenadno.

Ukoliko se Vi ili Vaši voljeni suočavate sa zavisnošću od kodeina, u ovom tekstu moći ćete da naučite koji je najbolji način da stanete svojim problemima na put jednom za sva vremena.

Lečenje i rehabilitacija zavisnosti od kodeina

Šta je kodein

Kodein je supstanca koja pripada rodu opijata, a nalazi se kao sastavni deo mnogih lekova, koji imaju primenu u lečenju stanja kao što su bolovi uzrokovani povredama, hronični bolovi, ali i smirivanje respiratornog sistema, odnosno u lekovima poput kašlja.

Budući da kodein sadrži potencijal za razvijanje zavisnosti, usled neprimerene upotrebe, ili produženog uzimanja leka, u organizmu može doći do zavisnosti. U tom slučaju, lečenje zavisnosti uz pomoć sveobuhvatnih terapija predstavlja jedino rešenje.

Alternative kodeina

Ukoliko uzimanje kodeina postaje problematično, i neophodna je promena terapije, doktori mogu prepisati neku od alternativa kao što su butamirat, dekstrometorfan ili folkodin. Ove supstance imaju slično dejstvo, odnosno pripadaju antitusicima, pa se koriste za lečenje bronhijalnih problema.

Efekti zloupotrebe kodeina

U slučaju zloupotrebe kodeina, mogu se javiti simptomi koji neretko uzrokuju zavisnost od ove supstance. Efekti koji se tada javljaju uključuju:

Prijatnu pospanost
Smirenost
Osećaj kontrole
Euforiju
Opuštenost

Iako ovi simptomi naizgled deluju bezopasno, ukoliko dođe do narušavanja sistema nagrađivanja i poremeti se hemija unutar organizma, javlja se stalna i opsesivna potreba za kodeinom koja se ne može lako ukloniti.

Znaci i simptomi zavisnosti od kodeina

Uživanje u prijatnim simptomima kodeina ne traje dugo po javljanju zavisnosti. Ubrzo zatim, prijatni efekti blede, a simptomi krize postaju sve izraženiji, duže traju i češće se javljaju. Simptomi mogu biti fizički i psihološki.

Fizički simptomi

Zavisnost od kodeina utiče na celokupan organizam, a fizički simptomi mogu varirati od blažih poteškoća do izuzetno ozbiljnih. Fizički simptomi zavisnosti od kodeina su:

Slabost
Groznica
Stomačni problemi
Migrene
Sužene zenice
Usporeno disanje

Psihološki simptomi

Pored fizičkih simptoma zavisnosti, psihološki simptomi su ti koji izazivaju recidive i na dugoročnom planu i čine zavisnost od kodeina toliko teškom. To uključuje:

Nagle promene raspoloženja
Anksioznost
Halucinacije
Delirijum
Impulsivno ponašanje
Depresiju

Simptomi ponašanja

Iako zavisnici od kodeina često pokušavaju da prikriju svoju zavisnost od ljudi iz njihove okoline, postoji nekoliko simptoma koje je gotovo nemoguće sakriti. Pojedinci sa zavisnošću od kodeina najčešće iskazuju nestrpljenje prema drugima, rasejanost misli i narušenu kontrolu impulsa.

Posledice upotrebe kodeina

Zloupotreba kodeina može biti i fatalna ukoliko se sa lečenjem ne krene na vreme. Posledice koje se javljaju usled zavisnosti mogu na vreme upozoriti da je neophodno potražiti pomoć stručnjaka. Te posledice mogu biti i:

Usporeni rad srca
Problemi sa disanjem
Bolesti jetre
Epileptični napadi

Vrste lečenja zavisnosti od kodeina

U toku lečenja zavisnosti od kodeina, potrebno je obratiti posebnu pažnju na lečenje psihološke zavisnosti. Iz tog razloga, lečenje u medicinskoj ustanovi predstavlja najsigurniju opciju. Naravno, terapije započinju dijagnostikom, nakon čega se kodein uklanja iz organizma postupkom detoksikacije. Uz farmakoterapiju i psihoterapije, pacijenti pronalaze način da se izbore sa psihološkim delom zavisnosti i posvete formiranju zdravih navika.

Lečenje zavisnosti od kodeina uz pomoć lekova

Lako je i sam kodein izuzetno moćan lek, ovaj medikament sadrži supstance koje uz nepravilno korišćenje mogu dovesti do zavisnosti. Kada pojedinci pokušaju da samostalno obustave uzimanje kodeina, dolazi do izuzetno neprijatnih simptoma apstinencijalne krize, koji uključuju bol, grčeve i opsesivnu želju za ovim lekom.

Kako bi se to izbeglo, u toku oporavka koriste se lekovi koji u svom sastavu ne sadrže potencijalno opasne supstance. Naravno, i tada se korišćenje ovih lekova i primena terapija strogo kontroliše i pacijentima se daju precizno određene terapije koje nemaju štetnih efekata.

Bihevioralna terapija za zavisnost od kodeina

Proces rehabilitacije neizostavno uključuje i tretmane koji se fokusiraju na lečenje psihičke strane zavisnosti. Bihevioralna terapija se u praksi pokazala kao izuzetno efikasan metod lečenja, gde se pacijent vraća na same uzroke zavisnosti i uspeva da se suoči sa istinom i pronađe način da nastavi dalje sa životom, bez ikakve želje za vraćanjem štetnim navikama koje su i dovele do problema.

Stacionarno lečenje u odnosu na ambulantno lečenje zavisnosti

Stacionarno lečenje uključuje boravak pacijenta u medicinskoj ustanovi tokom kojeg se primenjuju terapije za oporavak organizma od zavisnosti. S druge strane, ambulantno lečenje se obavlja po završetku stacionarnog dela, i najčešće uključuje psihoterapije i redovne mesečne kontrole.

Stacionarno lečenje

Uz stalni nadzor doktora i drugih članova medicinskog osoblja, pacijenti u toku stacionarnog lečenja prolaze kroz čitav niz procedura. U tom periodu, posebna pažnja se posvećuje fizičkom, ali i psihičkom delu zavisnosti, kako bi se zavisnost od kodeina prevazišla. U tu svrhu se koriste medikamenti, medicinski aparati, ali i stalni razgovori sa psiholozima i pedagozima koji su usmereni ka stvaranju stabilne psihičke slike.

Ambulantno lečenje

Dok stacionarno lečenje traje maksimalno mesec dana, ambulantni deo oporavka traje 12 meseci. U tom periodu, osobe dobijaju šansu da se svojim tempom vrate svakodnevnim obavezama, a uz stalnu pomoć psihologa sa naše klinike i suoče sa bilo kakvim nedaćama i izazovima koje mogu doživeti po izlasku sa klinike.

Faze lečenja zavisnosti od kodeina u klinici Vip Vorobjev

Postoji više faza lečenja zavisnosti od kodeina, a svaka od njih je jednako značajna. Na klinici VIP Vorobjev, po prijemu se obavljaju detaljni pregledi i postavlja dijagnoza zdravstvenog stanja. Samim tim, doktori dobijaju konkretne informacije o stanju pacijenta i potom pristupaju izradi detaljnog plana lečenja, kako bi se uz individualni pristup postigli najbolji rezultati.

Za rad na psihološkom oporavku, primenjuju se terapije sa psiholozima i psihijatrima. Kako bismo našim klijentima dali najbolju moguću šansu za oporavak, i posle stacionarnog dela lečenja, ostajemo u kontaktu sa njima, a na redovnim mesečnim kontrolama se proverava postignut napredak.

Analize krvi
Biohemijska testiranja
Test urina

Dijagnoza zavisnosti od kodeina

Kako bi se krenulo sa terapijom, neophodno je utvrditi postojeće zdravstveno stanje pacijenta. Takođe, prilikom dijagnoze, otkriva se i prisustvo kodeina i drugih psihoaktivnih supstanci u organizmu, kako bi se mogao sastaviti konkretan detaljan plan lečenja.

U te svrhe, mogu se koristiti procedure kao što su:

Testovi na hepatitis C
Testovi na HIV
Pregledi od strane lekara interniste

Detoksikacija od kodeina

Detoksikacija, odnosno proces izbacivanja štetnih supstanci iz organizma je prva terapija koja daje konkretne i vidljive efekte na pacijenta. Već nakon detoksikacije, pacijenti se osećaju znatno bolje, vraća im se snaga i uspostavljaju zdravi telesni procesi, kao što je normalizacija sna.

Ipak, ovo predstavlja samo prvu fazu lečenja, pa je neophodno nakon detoksikacije nastaviti i sa drugim terapijama da bi se sami uzroci zavisnosti otkrili i predupredili, time stvarajući najbolju potporu protiv recidiva.

Uspešnost lečenja zavisnosti od kodeina

Kako bismo smatrali da je zavisnost od kodeina uspešno izlečena, pacijent mora da razvije odbojnost prema ovom leku, i psihičku stabilnost koja će mu koristiti i po završetku lečenja. Uspešnost lečenja zavisnost od kodeina na našoj klinici prevazilazi 86%, a svaki dan radimo kako bismo dodatno uvećali stopu uspeha.

Troškovi lečenja zavisnosti od kodeina

Budući da se lečenje zavisnosti od kodeina bazira na individualnom pristupu i primeni terapija, cena lečenja može varirati. Kontaktirajte nas kako biste dobili detaljnije informacije o svim troškovima i uslugama koje nudimo za Vaš specifičan slučaj.

Doktori

Na klinici VIP Vorobjev rade internacionalno priznati medicinski stručnjaci sa višegodišnjim iskustvom u lečenju zavisnosti od kodeina, ali i drugih psihoaktivnih supstanci i štetnih navika. Samim tim, uvek pokušavamo da unapredimo kvalitet usluga, a preporuke naših pacijenata nakon uspešno završenog lečenja su nešto na šta smo najviše ponosni.

Patenti i sertifikati

Klinika VIP Vorobjev pripada najužem krugu izuzetnih rehabilitacionih centara poznatih širom sveta. U skladu sa tim, naš rad je internacionalno prepoznat nagradama kao što su Rose of Paracelsus iz Brisela i zlatnom nagradom za kvalitet iz Njujorka 2018. godine.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image