Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Lečenje zavisnosti od Lyrica medikamenta

Kompanija Pfizer je patentirala lek pod imenom Lyrica kao tretman za epilepsiju i uložila velika finansijska sredstva u njegovu promociju. Upotreba leka je vremenom postala široko rasprostranjena, a lekari ga propisuju, opravdano ili neopravdano, i za mnoga druga stanja, poput anksioznosti, smatrajući da je lek efikasan, bezbedan i ne izaziva zavisnost.

Međutim, istina je sasvim drugačija. Mnogi pacijenti razvijaju snažnu zavisnost od Lyrica medikamenta uz ozbiljne posledice po fizičko i mentalno zdravlje. Depresija i intenzivne suicidalne misli se često prijavljuju kao kontraindikacije. Zabeleženi su slučajevi samoubistava, saobraćajnih nesreća i smrti od predoziranja koji su na neki način povezani sa lekom. Ipak, ovaj lek je odobren za široku upotrebu, a u tekstu ispod ćemo saznati više o prednostima korišćema leka Lyrica i potencijalnim opasnostima koji dolaze sa njegovim korišćenjem.

lecenje-zavisnosti-od-lyrica-medikamenta-1

Šta je Lyrica

Lyrica (Pregabalin) je antikonvulzant prvenstveno namenjen sprečavanju epileptičnih napada, ali i otklanjanju neuropatskih bolova kod osoba sa fibromialgijom, dijabetesom, povredama kičmene moždine ili herpes zosterom. Neretko ga uzimaju i pacijenti koji pate od anksioznosti iako lek tome nije namenjen.

Alternative za Lyrica medikament

Pronalaženje odgovarajućeg leka za kompleksne probleme kao što su neuropatski bolovi ili epileptični napadi je dugortrajan proces. Mnogi lekovi iz tog spektra mogu da izazovu vrlo neugodne kontraindikacije, pa i ozbiljne probleme.

Ukoliko je pacijent primetio da razvija zavisnost od Lyrica medikamenta ili nije zadovoljan njegovim dejstvom, postoje i alternativni lekovi. Jedan od njih je Gabapentin koji se može pronaći pod nazivima Neurontin, Gralise ili Horizant. O svakoj promeni neophodno je konsultovati lekara.

Efekti zloupotrebe Lyrica medikamenta

Zavisnost od Lyrica medikamenta nije retka pojava. U poslednjih 10 godina, upotreba ovog leka je dramatično povećana. Iako antikolvuzant, sve češće se propisuje za ublažavanje simptoma anksioznosti što je znatno proširilo krug njegovih korisnika. Osim toga, lako je dostupan na crnom tržištu.

Kada se uzima u dozama većim od propisanih, Lyrica izaziva osećaj euforije, a zatim opuštenosti i spokoja. Njegovo dejstvo se često poredi sa dejstvom alkohola. Iako nije opijat, kada se uzima sa opijatima pojačava njihovo dejstvo, ali istovremeno uvećava rizik od predoziranja.

Simptomi i znaci zavisnosti od Lyrica medikamenta

Zloupotreba neminovno vodi u zavisnost od Lyrica medikamenta i izaziva niz posledica po fizičko i mentalno zdravlje. Međutim, čak i kada se Lyrica uzima tačno po uputstvu lekara, može doći do razvijanja tolerancije na lek i pojave zavisnosti. Znakovi po kojima možete prepoznati da postoji zavisnost od Lyrica medikamenta su:

apstinencijalni simptomi kada se prestane sa uzimanjem leka
uzimanje leka sa alkoholom ili opijatima
osećaj da Lyrica više ne deluje
samoinicijativno uvećavanje doze

Apstinencijalni simptomi pri prestanku uzimanja leka mogu biti vrlo snažni. Zbog toga se zavisnost od Lyrica medikamenta često ignoriše i vremenom postaje sve veća.

Kod osobe kod koje postoji zavisnost od Lyrica medikamenta mogu se primetiti:

tremor
znojenje
ekstremna pospanost
promene raspoloženja
konfuzija
uznemirenost
vrtoglavica

Posledice upotrebe Lyrica medikamenta

Upotreba Lyrica medikamenta je drastično porasla jer su lekari bili uvereni da je lek efikasan i relativno bezbedan za upotrebu. Vremenom je postalo jasno da posledice upotrebe ovog leka mogu biti vrlo ozbiljne, a zloupotrebe i smrtonosne.

Zavisnost od Lyrica medikamenta negativno utiče na fizičko zdravlje i može izazvati:

zamagljen vid
vrtoglavice
mučninu i povraćanje
jak umor
probleme sa pamćenjem
probleme sa krvnim pritiskom
probleme sa disanjem
pankreatitis

Veoma su rizične i posledice po mentalno zdravlje, kao što su:

burne promene raspoloženja
anskioznost
depresija
intenzivne suicidalne misli

Osobe sa ovim i sličnim simptomima, moraju se odmah obratiti lekaru jer ako postoji zavisnost od Lyrica medikamenta, nagli prekid uzimanja leka može dovesti do burnih reakcija.

Vrste lečenja zavisnosti od Lyrica medikamenta

Da biste pobedili zavisnost od Lyrica medikamenta, neophodne su Vam pomoć i podrška stručnih lica. Stručnjaci za bolesti zavisnosti će u potpunosti razumeti Vaš problem i ono kroz šta prolazite i pružiti Vam bezrezervnu podršku i ohrabrenje na putu ka oporavku.

Osim toga, dobićete odgovarajuće tretmane i terapije koji će biti prilagođeni Vašim individualnim potrebama i koji će osigurati Vašu pobedu u borbi protiv zavisnost od Lyrica medikamenta.

Terapija lekovima za zavisnost od Lyrica medikamenta

Borba da se pobedi zavisnost od Lyrica medikamenta podrazumeva i terapiju lekovima. Lekovi pomažu u procesu detoksikacije. Njihovo dejstvo je usmereno na ublažavanje neugodnih i mučnih simptoma apstinencijalne krize da bi proces detoksikacije prošao sa što manje neprijatnosti.

Lekovi koji se kao pomoćno sredstvo koriste za zavisnost od Lyrica medikamenta nisu opasni, ali njihova primena i doziranje moraju biti strogo kontrolisani.

Bihevioralna terapija za zavisnost od Lyrica medikamenta

Bihevioralna terapija se pokazala kao vrlo uspešna u lečenju zavisnosti od Lyrica medikamenta. Suština ove vrste terapije je da pacijent otkrije uzroke svoje zavisnosti i prepozna i promeni destruktivne obrasce svog ponašanja.

Bihevioralna terapija obuhvata:

iskreno preispitivanje svojih stavova, ideja i uverenja
otkrivanje okidača koji pokreću ciklus zavisnosti
otkrivanje negativnih obrazaca ponašanja
sagledavanje starih problema na nov način
razvijanje novih odbrambenih mehanizama
razvijanje i jačanje životnih veština kojie pomažu u borbi sa stresom

Stacionarno lečenje u odnosu na ambulantno lečenje zavisnosti od Lyrica medikamenta

Pacijentima koji su uvideli svoju zavisnost od Lyrica medikamenta i žele da je se oslobode, pruža se mogućnost stacionarnog lečenja koje je kvalitetnije i komfornije od ambulantnog. Pri stacionarnom lečenju, detoksikacija, koja predstavlja početnu i najtežu fazu lečenja, obavlja se uz neprestanu pažnju i brigu lekara i medicinskog osoblja.

Stacionarno lečenje

Stacionarno lečenje za zavisnost od Lyrica medikamenta omogućava lekarima da posvete punu pažnju pacijentu i trenutno prilagode terapiju u skladu sa njegovim potrebama. Pacijent ima mogućnost da svaku tegobu ili potrebu odmah podeli sa lekarom i dobije pomoć. To stvara prijatnu i opuštenu atmosferu poverenja i sigurnosti što znatno olakšava lečenje zavisnosti od Lyrica medikamenta.

Ambulantno lečenje

Nakon uspešno obavljene detoksikacije sledi ambulantno lečenje. Ono obično traje oko godinu dana i podrazumeva pomoć u vidu psihoterapije i raznih programa koji su dalja podrška na putu ka ozdravljenju. Jednom mesečno meri se napredak i uočavaju problemi koje treba i dalje rešavati da bi zavisnost od Lyrica medikamenta zauvek postala prošlost.

Faze lečenja zavisnosti od Lyrica medikamenta u klinici VIP Vorobjev

Klinika VIP Vorobjev leči zavisnost od Lyrica medikamenta u tri etape. To su:

01
dijagnostika
02
detoksikacija
03
rehabilitacija

Sve tri etape se odvijaju uz punu podršku i pažnju našeg medicinskog osoblja tako da ćete u svakom trenutku osećati da ste u sigurnim rukama.

Dijagnoza zavisnosti of Lyrica medikamenta

Dijagnostika obuhvata niz testova kojima se utvrđuje stanje pacijenta i određuje

stepen zavisnosti pacijenta
posledice koje je zavisnost od Lyrica medikamenta ostavila na njegovo fizičko zdravlje
posledice koje je zavisnost od Lyrica medikamenta ostavila na njegovo mentalno zdravlje

Dijagnostičko testiranje je neophodno da bi se pripremio detaljan plan lečenja prema individualnim potrebama pacijenta.

Detoksikacija od Lyrica medikamenta

Detoksikacija je čišćenje organizma od prisustva gabapentina i prvi je i veoma važan korak u procesu lečenja koje zahteva zavisnost od Lyrica medikamenta.

U periodu detoksikacije mogu se javiti simptomi poput mučnine, vrtoglavice, nesanice, anksioznosti. To su simptomi apstinencijalne krize i mogu se otkloniti upotrebom određenih lekova.

Naši lekari pratiće pomno Vaše stanje i pronaći najbolji način da otklone neugodnosti koje prate proces detoksikacije. Budite sigurni da ćemo učiniti sve da Vam lečenje prođe sa što manje neprijatnosti.

Delotvornost lečenja zavisnosti od Lyrica medikamenta

Lečenje zavisnosti od Lyrica medikamenta ima visok stepen uspešnosti. Primena savremenih metoda i izuzetno iskustvo naših lekara, uz individialni pristup svakom pacijentu, pružaju savršene uslove za trajno izlečenje.

Terapije i programi podrške koji traju 12 meseci nakon stacionarnog lečenja, osiguraće Vam svu potrebnu pomoć da zavisnost od Lyrica medikamenta u potpunosti nestane iz Vašeg života.

Troškovi lečenja zavisnosti od Lyrica medikamenta

U klinici VIP Vorobjev se trudimo da svakom pacijentu priđemo na poseban način i osmislimo tretman koji će u potpunosti odgovarati njegovoj ličnosti i specifičnim zahtevima njegovog stanja. Iz tog razloga, dužina i način lečenja su kod svakog pacijenta drugačiji. Da biste saznali više o detaljima lečenja, kao i troškovima lečenja, obratite se našim medicinskim savetnicima. On će Vam ljubazno i stručno odgovoriti na sva pitanja.

Lekari

Lekari naše klinike su vrhunski stručnjaci za lečenje bolesti zavisnosti. Poseduju bogato iskustvo i izuzetno znanje. Možete biti sigurni da će Vam posvetiti punu pažnju i pronaći najbolji i najefikasniji način da Vaša zavisnost od Lyrica medikamenta postane prošlost.

Cilj nam je da se oslobodite okova zavisnosti i da se ponovo radujete životu. U našoj klinici bićete okruženi ljubaznim osobljem i prijatnom atmosferom što će Vam uz adekvatne tretmane i programe podrške olakšati put ka ozdravljenju.

Patenti i sertifikati

Zavisnost od Lyrica medikamenta se u klinici VIP Vorobjev leči savremenim i veoma delotvornim metodama. Za doprinos u polju lečenja zavisnosti nagrađivani smo više puta. Posebno smo ponosni na nagrade Rose of Paracelsus i Zlatnu nagradu za kvalitet dobijenu u Njujorku.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image