Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Program lečenja zavisnosti od igara na srecu

Problem zavisnosti od kocke može se javiti kod bilo koga u bilo kojoj životnoj dobi. Put od bezazlene zabave do bolesne opsesije može bit vrlo brz i kratak. Osoba zavisna od kocke gubi kontrolu nad sobom i svojim životom i nema mehanizme da je povrati i zaustavi svoje srljanje u propast. Zbog toga je izuzetno važno shvatiti da je kockanje bolest zavisnosti i pomoći kockaru tako što ćete ga odvesti u centar za odvikavanje od kocke gde će otpočeti lečenje zavisnosti od kocke.

Šta je zavisnost od kocke

Kockanje je poriv da se rizikuje određena vrednost u nadi da će se dobiti nešto još vrednije. Zavisnost od kocke ili patološko i kompulsivno kockanje je nekontrolisana potreba za kockanjem uprkos posledicama. Kockanje je adiktivno jer stimuliše oslobađanje dopamina i izaziva zadovoljstvo i euforiju, slično kao alkohol i droga. Budući da je opsesivno kockanje bolest, kao i kod svake druge zavisnosti, neophodno je lečenje zavisnosti od kocke da bi se ponovo uspostavila kontrola nad svojim životom.

Klasifikacija i vrste zavisnosti od kocke

Iako svaka zavisnost od kocke izaziva probleme u životu kockara, postoje različiti oblici kockarske zavisnosti. Neophodno je razumeti ponašanje različitih tipova kockara da bi se lečenje zavisnosti od kocke sprovelo na uspešan način.

Glavni tipovi kockara su:

Profesionalni kockari
Osobe koje zarađuju za život kockanjem. Profesionalni kockari moraju biti strpljivi, promišljeni i imati jaku samokontrolu, stoga, se obično ne kockaju impulsivno i nije im potrebno lečenje zavisnosti od kocke.
Povremeni društveni kockari
Osobe koje se povremeno kockaju, trošeći manju količinu novca. Njihov cilj nije pobeda i dobitak, već druženje, opuštanje i oslobađanje od stresa.
Ozbiljni društveni kockari
Oosobe koje se u potpunosti oslanjaju na kocku za opuštanje i druženje. Oni su na korak od ozbiljne zavisnosti i odvikavanje od kockanja i rešavanje problema koji ih nagone na kockanje su pravi put za takve osobe.
Kockari radi utehe
Osobe koje se kockaju da bi ispunile neku emocionalnu prazninu. Obično je to način da se izbore sa anksioznosšću, stresom ili depresijom.
Antisocijalni kockari
Osobe koje su upletene u nezakonite aktivnosti. Žele da zarade novac i ne prezaju ni od čega – lažu, varaju i ulaze u kriminalne aktivnosti pri kockanju. Lečenje zavisnosti od kocke obično nije jedino lečenje koji im je potrebno.
Kompulsivni kockari
Osobe čiji život je u potpunosti preuzela strast za kockanjem. Troše ogromne količine novca na kockanje, ne mogu da prekinu sa kockanjem i neprekidno rizikuju da bi povratili izgubljeni novac. Lečenje zavisnosti od kocke je neophodno u ovom slučaju.

Uzroci zavisnosti od kockanja

Mnogo faktora utiče na razvoj zavisnosti od kocke. To mogu biti očajnička potreba za novcem, želja za uzbuđenjem, potreba za prihvatanjem u društvu, uživanje u zabavnoj i glamuroznoj atmosferi kockarske scene. Šta kod da je uzrok koji je nekoga doveo do kocke, jednom kada se razvije zavisnost, nastaje veliki problem za samog kockara i njegovu okolinu. Retko ko od njih će priznati da im je potrebno lečenje zavisnosti od kocke pa je pomoći kockaru izuzetno težak poduhvat.

Mehanizam formiranja zavisnosti od kocke

Danas se zna da je kockanje bolest kao i alkoholizam ili narkomanija. Nije u pitanju nedostatak morala, volje ili prisustvo pohlepe i gramzivosti. U mozgu kockara nastaju promene koje mu onemogućavaju da se zaustavi. Svaki dobitak u mozgu kockara izaziva nalet dopamina koji stvara osećaj sreće i euforije. Kao što je osobi koja zloupotrebljava narkotike, potrebno sve više da bi osetila isto što i prvi put, tako su i kockaru potrebni sve veći rizici i dobici da bi osetio uzbuđenje. Što više podleže takvim potrebama, osoba sve više razvija zavisnost od kocke.

Faze zavisnosti od kocke

Zavisnost od kocke se može razviti na mnoštvo načina, ali gotovo uvek osoba prolazi kroz nekoliko faza razvoja zavisnosti. To su:

1. Faza pobeđivanja

Osoba se „navlači“ na kockanje serijom pobeda i postaje uverena da ima određeni talenat i da će nastaviti da pobeđuje. Nažalost, kockanje ne podrazumeva veštinu već puku sreću.

2. Faza gubljenja

Osoba gubi novac, ali je sećanje na nekadašnje pobede ili povremene sitne pobede teraju da nastavi dalje i gubi novac. Ukoliko nastavi i pored velikih gubitaka, kockanje je postalo opsesivno i lečenje zavisnosti od kocke je neophodno.

3. Faza očaja

Osoba je opsednuta potrebom da povrati novac. Oseća očaj jer ne može da prestane da se kocka i kontroliše svoje ponašanje. Javljaju se anksioznost i depresija.

4. Faza beznađa

U ovoj fazi, kockar je izgubio sve, novac, brak, prijatelje, i oseća potpunu bespomoćnost. Javljaju se samoubilačke misli. Lečenje bolesti zavisnosti od kockanja je u ovom trenutku urgentno.

Simptomi i znaci zavisnosti od kocke

Najuočljiviji simptom zavisnosti od kocke, koji je glavni pokazatelj da je neophodno lečenje zavisnosti od kocke, jeste gubitak kontrole i nemogućnost da se odoli porivu za kockanjem čak i kada je očigledno da je to put koji vodi u propast. Pored toga postoji niz simptoma koji ukazuju da se razvila zavisnosti od kocke i da je potrebno odvikavanje od kockanja.

Fizički simptomi

Zavisnost od kockanja izaziva depresiju i anksioznost što može ostaviti ozbiljnog traga na fizičko zdravlje osobe koja se kocka. Mogu se primetiti:

bledilo
iscrpljenost
gubitak težine ili gojenje
tamni kolutovi oko očiju usled nespavanja

Psihološki simptomi

Zavisnost od kockanja izaziva niz psiholoških simptoma koji se iz dana u dan pogoršavaju. Najčešći su nemir, anksioznost, depresija. Čest je osećaj beznađa, bespomoćnosti što može izazvati samoubilačke pomisli. Neretko, zavisnici od kocke se okreću alkoholu i drogama da bi ublažili anksioznost i osećaj krivice zbog života koji vode što dodatno pogoršava situaciju. Ovi simptomi pokazuju da je lečenje zavisnosti od kocke urgentno.

Simptomi ponašanja

Simptomi ponašanja koji se mogu primetiti kod zavisnika od kockanja su, između ostalog:

opsednutost kockanjem
nedostatak samokontrole
nemir kada nisu u mogućnosti da se kockaju
bežanje od problema u kockanje
stalni pokušaji da povrate novac koji su izgubili
ugrožavanje veza, braka, karijere zbog kockanja
pribegavanje lažima, krađi i prevari da bi se došlo do novca za kockanje

Svi ovi siptomi su alarm koji ukazuje da je od izuzetne važnosti što pre otpočeti lečenje zavisnosti od kocke.

Da li je moguće sam prevazići zavisnost od kocke

Iako je moguće sam prevazići zavisnost od kocke, to je izuzetno teško i svaki neuspeh vodi dublje u očaj i beznađe. Mnogi, stoga, postavljaju pitanje kako se izlečiti od kocke. Ustanove za lecenje bolesti zavisnosti od kocke predstavljaju najbolje rešenje za zavisnike od kocke. U ovim ustanovama, dobiće adekvatnu pomoć u vidu psihoterapije i farmakoterapije i lečenje zavisnosti od kocke će proteći stručno i efikasno uz punu podršku i razumevanje.

Proces i faze lečenja zavisnosti od kockanja u klinici Vip Vorobjev

Lečenje zavisnosti od kocke se na klinici VIP Vorobjev odvija u nekoliko faza. To su:

01
Dijagnostika
02
Farmakoterapija
03
Psihoterapija

dijagnostika – nizom analiza utvrđuje se psihofizičko stanje pacijenta i težina njegove zavisnosti da bi mogao na osnovu toga da se napravi efikasan individualni plan lečenja.

farmakoterapija – upotrebom odgovarajućih lekova stabilizuje se psihičko stanje pacijenta, ublažavaju njegova depresija i anksioznost da bi bio sposoban za dalji proces lečenja.

psihoterapija – proces lečenja koji podrazumeva otkrivanje pravih uzroka zavisnosti, učenje mehanizama neophodnih za zdravo funkcionisanje u društvu, stvaranje novih obrazaca ponašanja, učenje metoda za prevazilaženje stresnih situacija, želje za kockanjem, uspostavljanje samokontrole i slično.

Lečenje zavisnosti od kocke može biti stacionarno i ambulantno, u zavisnosti od stanja i potreba pacijenta.

Prosečno trajanje tretmana kockanja

Početna faza lečenja u kojoj je neophodno skoro svakodnevno dolaženje na kliniku ili boravak na klinici može da traje od 2 do 6 nedelja u zavisnosti od težine zavisnosti i napredovanja pacijenta. U ovoj fazi, stabilizuje se psihofizičko stanje pacijenta, saniraju posledice apstinencijalne krize i rešavaju problemi koji su doveli do zavisnosti. Druga faza lečenja obuhvata oko godinu dana terapije – individualne grupne, porodične, zavisno od pacijenta i nejgovih potreba. U ovom periodu se radi na promeni životnog stila pacijenta, rešavanju zaostalih problema, jačanju volje i samokontrole i prevenciji recidiva.

Efektivnost lečenja zavisnosti od kockanja

Lečenje zavisnosti od kocke je dug proces koji zahteva strpljenje i podršku, ali uz adekvatnu stručnu lekarsku pomoć, izlečenje je u potpunosti moguće. Postoji niz efikasnih terapija koje su se pokazale vrlo uspešnim i delotvornim. Zavisnost od kocke, uz pravu pomoć, može vrlo brzo postati prošlost.

Troškovi lečenja zavisnosti od kockanja

Za svakog pacijenta koji dođe na našu kliniku u želji da otpočne lečenje zavisnosti od kocke pravi se individualni plan lečenja. Iz tog razloga, cene lečenja mogu varirati. Zbog toga Vas ljubazno molimo da se obratite našim medicinskim savetnicima koji će vas uputiti u metode lečenja kao i moguće troškove lečenja.

Lekari

Lekari klinike VIP Vorobjev imaju ogromno iskustvo kada je u pitanju lečenje zavisnosti od kocke. Dolaskom kod nas, možete očekivati izuzetnu stručnost i apsolutnu diskreciju. Naši lekari su pažljivo odabrani, veoma posvećeni svojim pacijentima i vrhunski obučeni za lečenje bolesti zavisnosti od kocke. Osoblje klinike je ljubazno i puno podrške. Budite sigurni da ćete kod nas pronaći sve što Vam je potrebno da uspešno sprovedete lečenje zavisnosti od kocke.

Patenti i sertifikati

Naš uspeh u oblasti lečenja bolesti zavisnosti je mnogo puta potvrđen kroz razne nagrade i priznanja. Vrlo smo ponosni na nagrade Rose of Paracelsus i Zlatnu nagrada za kvalitet iz Njujorka.

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image