Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Lečenje zavisnosti od video-igrica

Lečenje zavisnosti od video-igrica sistemski je počelo 2018. godine. To je godina kada je Svetska zdravstvena organizacija ovu pojavu uvrstila u registar bolesti zavisnosti. Mnogi se iznenade kada saznaju da se igranje igrica našlo u istoj grupi sa bolestima koje podrazumevaju različite psihoaktivne supstance kao što su narkotici i alkohol. Objašnjenje je jednostavno. Iako se pri igranju video-igrica u telo ne unose nikakve štetne materije, kada nastane bolest, dolazi do brojnih psihičkih i fizičkih posledica, a razvija se i psihička zavisnost.

Ono što je najznačajnije, zavisnik gubi kontrolu nad svojim ponašanjem. Adikcija počinje da upravlja njegovim životom i svi ostali životni segmenti postaju sporedni. U praksi, to znači da će deca početi da izbegavaju školske obaveze, treninge, druženja sa vršnjacima, a kasnije i pohađanje redovne nastave.

Kod odraslih, postepeno će se gubiti interesovanje za hobije, izlaske sa partnerom ili prijateljima, poslovne susrete. Na kraju, čitav svet zavisnika okretaće se oko jedne jedine stvari, a to su video-igre.

Lečenje zavisnosti od video igrica VIP Vorobjev 1

Posledice zavisnosti od video-igara

Važno je istaći da, kada je reč o bilo kojoj bolesti zavisnosti, neće biti narušen život samo jedne osobe, već više njih. Kvalitet čitave porodice, roditelja, dece i partnera dovodi se u pitanje. Najveće posledice po zdravlje osetiće, naravno, sam zavisnik.

Višemesečni boravak u mračnoj, neprovetrenoj prostoriji, uz ponavljanje sličnih pokreta i minimalno kretanje, neminovno će uzeti svoj danak. Stradaće vid, kičma, organi za varenje. Kao posledica nedovoljne fizičke aktivnosti, pogoršava se cirkulacija i mogu se javiti problemi sa probavom. Ukočenost u predelu vrata i kičme neki su od uobičajenih simptoma kada su zavisnici od video-igrica u pitanju.

Zavisnici najveći deo svog vremena, dok igraju igrice, provode izolovani, bez kontakta sa drugim ljudima. Iako su mnoge igrice takmičarskog tipa i istovremeno ih igra veći broj ljudi, među igračima nema istinske interakcije. Bez dodira sa “živim ljudima”, polako se gube socijalne veštine i ponašanje postaje asocijalno. Ovo posledično vodi u anksioznost i nesigurnost. Najbanalnije svakodnevne obaveze, poput kupovine namirnica ili odlaska na posao i razgovora sa kolegama, postaju izvor stresa. Zadovoljstvo i sigurnost osećaju se samo ispred ekrana.

Sve ovo potvrđuje da promene nisu samo fizičke, već da se menja i psiha bolesnika. Sva dotadašnja interesovanja se gube, bliske osobe pacijenta ne mogu da prepoznaju. Često se javlja i agresija, ali samo ukoliko je doveden u pitanje glavni izvor sreće – igranje igrica. Agresija će se manifestovati autodestrukcijom ili destrukcijom. Zavisnik će dići ruku na sebe ili će pokušati da naudi ljudima iz svoje okoline. Zabeleženi su i ekstremni slučajevi kada su roditelji ubili maloletnu decu jer su ih, namerno ili slučajno, prekinula u igranju igrica.

Lečenje zavisnosti od video-igrica: kako se stiče zavisnost

Zavisnost od video-igrica ne nastaje naglo ni odjednom. Taj proces toliko je neprimetan da ga zavisnici najčešće nisu ni svesni. Oni neće opaziti trenutak kada će igranje pretegnuti nad svim drugim stvarima i postati jedino važno.

Na početku, i nakon malo vremena same igre, uzbuđenje će biti intenzivno. Kasnije, igrač će želeti da ponovi nalet adrenalina i zadovoljstva i zbog toga će nastojati da igra češće i duže. Što duže bude igrao, prag tolerancije će postajati sve veći. To znači da će za postizanje podjednako snažnog doživljaja biti potrebno sve više sati igranja igrica.

Lečenje zavisnosti od video-igrica i simptomi apstinencijalne krize

Kako se vreme provedeno u igranju igrica povećava, vreme za sve ostale stvari se proporcionalno smanjuje. Tada najčešće reaguju članovi porodice ukazujući da se situacija izmakla kontroli. Zavisnik negira postojanje problema i lažima pokušava da opravda svoje ponašanje. On ponekad želi da smanji vreme koje provodi ispred ekrana, ali to ne može da učini. Potreba da igra jača je od svesti o negativnim posledicama.

Kada zavisniku roditelj, partner ili neko drugi zabrani igranje, javljaju se simptomi apstinencijalne krize. Bez dotadašnjeg utočišta u virtuelnom svetu, osoba postaje nezadovoljna i mrzovoljna, dosadno joj je. Gubi se smisao života i osećaj sigurnosti, a krivica se traži u okruženju koje je ukinulo izvor sigurnosti. Zavisnik po pravilu nije svestan da je sam odgovoran za nastanak problema, već krivicu traži u drugima.

Tada dolazi do sukoba. U najboljem slučaju, zavisnik će razumeti veličinu problema i potražiće pomoć stručnjaka. Ukoliko se odluči na samolečenje, šanse za izlečenjem se smanjuju jer je problem mnogo kompleksniji nego što to deluje na prvi pogled.

Lečenje zavisnosti od video igrica VIP Vorobjev 2

Lečenje zavisnosti od video-igrica uz pomoć stručnjaka

Da bi zavisnik postigao zadovoljavajuće rezultate, odnosno da bi bio trajno izlečen, savetujemo vam da se za pomoć obratite stručnjacima. Za pravilno određivanje terapije u obzir je potrebno uzeti mnoge faktore od kojih su neki i doveli do stvaranja problema.

Za postizanje optimalnih rezultata, treba se pridržavati unapred određenih faza u lečenju.

Dijagnostika

Ovo je prvi i izuzetno važan korak u lečenju obolelog. Cilj dijagnostike je da se dobiju relevantni podaci o pacijentovom trenutnom psihičkom i fizičkom stanju. U tu svrhu koriste se psihološki testovi kojima će se utvrditi nivo zavisnosti, eventualno postojanje psihičkih oboljenja ili depresije. Takođe, ustanoviće se očuvanost voljnih mehanizama, kao i stepen pacijentove motivisanosti da ozdravi.

Fizičko stanje proverava se standardnim dijagnostičkim pregledom. Radi se test urina, analiza krvi, EKG, kao i internistički pregled. Ukoliko je u pitanju hronični bolesnik ili postoje neki drugi faktori rizika, biće potrebno obaviti i dodatne preglede i ispitivanja. Po preporuci lekara, na partnerskim klinikama rade se EEG, ultrazvuk, rentgen, MRT, endoskopija… Od specijalističkih pregleda, tamo se obavljaju kardiološki, neurološki, endokrinološki.

Po prikupljanju svih rezultata, lekarski tim će ih pažljivo analizirati i napraviti individualni plan lečenja.

Terapija lekovima

Kada pacijent dođe na kliniku, njegovo psihičko stanje najčešće treba regulisti farmakoterapijom. Pod ovim se pre svega podrazumeva delovanje na nervozu, napetost i simptome depresije. Kada pacijent počne objektivno da pristupa problemu i uvidi uzroke i posledice adikcionog ponašanja, na redu je naredna faza lečenja.

Lečenje medicinskim aparatima, psihoterapija i farmakohipnoza

Jedna od ključnih stvari kada je izlečenje zavisnika u pitanju svakako je korišćenje savremenih medicinskih aparata. Neuro Džet aparat stimuliše neuroćelije koje proizvode dopamin i endorfin. Ova metoda je u potpunosti bezbolna, a posebni impulsi kojima se deluje na ćelije kontrolišu se putem kompjutera.

Lateralna terapija ima primenu u normalizaciji rada obe moždane hemisfere. Pomoću nje se ispravljaju poremećaji ponašanja i volje, a utiče se i na patološku želju za igranjem igrica.

Integrator pokreta očiju blokira i ubrzava doživljaje koji su u vezi sa patološkom potrebom za igranjem igrica. Preko posebnih naočara i slušalica, emituju se kodirani video i zvučni signali. U podsvesti se stvara niz asocijacija o pogubnosti video-igrica i razvija se negativan odnos prema ritualima koji su u vezi sa tim.

Psihoterapija

Pomoću psihoterapije, pacijent će se osposobiti za suočavanje sa stresom i životnim izazovima. On će naučiti da prihvati sebe, opet se poveže sa ljudima i postane sastavni deo društva. Uz pomoć terapeuta, pronaći će uzrok sopstvenog problema. Sagledaće brojne negativne posledice zavisničkog ponašanja, poput onih psihičkih i fizičkih, do socijalnih i profesionalnih. Kroz rad sa porodicom, povratiće se nestalo poverenje i uočiti problemi u porodičnim odnosima.

Odnos poverenja između pacijenta i terapeuta od ključne je važnosti za izlečenje. Na klinici VIP Vorobjev ne morate brinuti o tome da će neko saznati ono što ste rekli terapeutu. Poverljivost i diskrecija je ono što vam garantujemo.

Farmakohipnoza

U lečenju zavisnika, ponekad se primenjuje farmakohipnoza. Ibogain se daje po preporuci lekara.

Radno-okupaciona terapija, mentalna blokada, ambulantno lečenje

Radno-okupaciona terapija

Ova terapija podrazumeva različite aktivnosti kojima se pozitivno deluje na psihičko i fizičko zdravlje pacijenata. U pitanju su kreativne i edukativne radionice pomoću kojih će se pacijent brže resocijalizovati, tj. ponovo uklopiti u društvo. Slikanje, vajanje, slaganje slagalica, učestvovanje u kvizovima, gledanje filmova, izrada nakita i čestitki, kao i niz sportskih aktivnosti (teretana, bilijar, gimnastika, pikado…) na raspolaganju su našim pacijentima. Ne samo da će pohađanjem nabrojanih aktivnosti pacijenti sklopiti poznanstvo i prijateljstvo sa drugim pacijentima klinike, već će razviti samopoštovanje koje im je često poljuljano.

Mentalna blokada je metoda koja sadrži elemente hipnoze. Pacijent ima osećaj da ponovo proživljava svoj život. Posebno važni događaji, slike iz detinjstva, ljudi koji su presudno uticali na život pacijenta, promiču pred njegovim očima. Velika količina emocija čini da pacijenti reaguju burno, uz svest o posledicama svojih postupaka. Neretko pacijenti nakon mentalne blokade plaču i kunu se da će zauvek napustiti svet zavisnosti.

Podrška nakon lečenja

Nakon završetka predviđene terapije i napuštanja klinike, pacijent ostaje u kontaktu sa lekarima naše klinike narednih godinu dana. Cilj je da zadrži zdrave životne navike i da izbegne vraćanje u svet zavisnosti. Uz kontinuiranu podršku, shvatiće da nije sam, već da uvek može računati na savete, ohrabrenje i pomoć. Veoma je važno i to što se pacijentima ukazuje na pravila koja treba da poštuju da bi izbegli relaps (povratak porocima nakon očiglednog poboljšanja stanja).

Lečenje zavisnosti od video igrica VIP Vorobjev 3

Lečenje na klinici VIP Vorobjev

Ukoliko želite da problem zavisnosti ostane zauvek iza vas, bolnica za lečenje bolesti zavisnosti VIP Vorobjev je pravi izbor. U lečenju zavisnosti primenjujemo multidisciplinarni pristup. Bolest se posmatra iz više uglova, a u lečenju sarađuju priznati i istaknuti stručnjaci različitih profila.

Ukoliko dolazite iz inostranstva, pomoći ćemo vam da dobijete vizu i organizovaćemo vam prevoz do klinike ukoliko je to potrebno.

Na raspolaganju su vam udobne sobe u potpunosti opremljene za prijatan boravak. U okviru klinike nalaze se dnevni boravak i letnjikovac. U slobodno vreme možete se relaksirati u bazenu ili teretani. Vaša bezbednost i sigurnost za nas su na prvom mestu, pa je ceo objekat pokriven video-nadzorom.

Sa vama smo 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Tu smo da odgovorimo na sva vaša pitanja i podržimo vas u najvažnijoj životnoj odluci. Sada je vreme da promenite život i vratite se zdravim navikama. Mi vam možemo pomoći.

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image