Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Lečenje zavisnosti od PCP (fenciklidin)

Zavisnost od PCP je oboljenje koji nastaje usled zloupotrebe ove psihoaktivne supstance koja je zbog ovih rizika i izbačena iz opšte upotrebe. U ovom tekstu dobićete jasan uvid u to zašto do zavisnosti nastaje, kako započeti lečenje zavisnosti od PCP i koliko brzo dolazi do oporavka.

Lecenje zavisnosti od pcp

Šta je PCP (fenciklidin) i zašto izaziva zavisnost?

Iako se klasifikuje kao anestetik koji se jedno vreme koristio u medicinske svrhe, supstanca pod imenom fenciklidin, ili PCP kako je češće poznata, danas više nije u upotrebi u farmaciji. Razlog se može naći u činjenici da veoma lako može da nastupi zavisnost od PCP koja je izuzetno izražena i ima ozbiljne posledice.

Danas se PCP uglavnom može naći na crnom tržištu, a pošto ima jak efekat na neurotransmitere unutar mozga, uključujući i serotonin, dopamin i glutamat, svega nekoliko zloupotreba lako rezultira rastom tolerancije na supstancu i stvaranjem zavisnosti.

Koji su simptomi i znaci zavisnosti od PCP?

Ukoliko sumnjate da ste i sami razvili zavisnost od PCP ili da je neko vama drag u sličnoj situaciji, postoji mnošto simptoma koji vam mogu ukazati na to. Mada ljudi uglavnom misle da su fizičke zdravstvene poteškoće prvo uočljive, svaka zavisnost je jedinstvena, i ponekad se prvi znaci problema mogu pronaći u psihološkim promenama pojedinca koje vremenom utiču i na menjanje ličnosti.

Znaci u ponašanju zavisnika

Borba sa zavisnošću je svakodnevna i stalna, pojedinci nikada nemaju vremena da se opuste i prikupe neophodnu snagu kako bi se vratili zdravom životu. Upravo je ovo razlog zašto vremenom neminovno dolazi do promena koje je nemoguće sakriti od drugih. Ekspresivne osobe najčešće u kratkom roku jasno pokazuju da nešto nije u redu. S druge strane, introverti mogu dugo vremena kriti problem od drugih ili ga negirati i samom sebi, što svakako ne umanjuje poteškoće sa kojima se suočavaju, a možda ih dodatno i pogoršavaju. Pre svega, kada se javi zavisnost od PCP menja se svest pojedinca o sebi, bliskim osobama i celom svetu oko njega. Stoga zavisnici nisu u stanju da neometano funkcionišu, te upadaju u probleme na poslu, u školi ili dolaze u konfliktne situacije sa bliskim osobama veoma često. Ne treba osuđivati ovakve postupke, jer zavisnost ruši sve barijere i utiče na svaku fazu života pojedinca. Srećom, nakon što se lečenje zavisnosti od PCP uspešno obavi, pojedinci jasno mogu da vide svoje greške i imaju dovoljno vremena da isprave sve greške koje su činili, kako u poslovnom, tako i u privatnom životu.

Simptomi upotrebe narkotika

Narkotici i druge supstance kao što su lekovi koji sadrže psihoaktivne elemente mogu rezultirati bolešću zavisnosti. Naravno, pošto imaju jak efekat na nervni sistem, dovode do očiglednih simptoma, kako fizičke, tako i psihološke prirode. Ako primetite bilo koji od navedenih simptoma, to je siguran znak da je neophodno zatražiti pomoć i prijaviti se na odvikavanje od PCP. To mogu biti:

Opsesivne misli o supstanci
Gubitak kontrole nad uzimanjem
Narušene kognitivne funkcije
Loš rad imunog sistema
Problemi sa mentalnim zdravljem

Nažalost, ponekad nije dovoljno da se pokuša sa samostalnom apstinencijom kako bi zavisnost od PCP nestala. Štaviše, u nedostatku supstance, oni samo dobijaju na intenzitetu, što može dovesti do recidiva i uzimanja ogromnih količina narkotika, što može biti opasno po život. Lečenje zavisnosti od PCP unutar rehabilitacionog centra je jedina bezbedna i sigurna opcija.

Koji su neželjeni efekti zavisnosti od PCP?

Pošto smo već pričali o tome koje su to PCP posledice i do kakvih promena dolazi usled njegovog uzimanja, sada ćemo više pažnje posvetiti trajanju zloupotrebe i razlike između kratkoročne i dugoročne zavisnosti.

Kratkoročni efekti zavisnosti od PCP

Premda zavisnost od PCP može dovesti do širokog spektra posledica, teško je navesti samo nekoliko efekata koji se tada mogu javiti. Ipak, ovo su neke od najčešćih:

Povišen krvni pritisak
Halucinacije i promena svesti
Mučnina
Povraćanje
Hiperaktivnost

Dugoročni efekti zavisnosti od PCP

Svakako, svi navedeni rizici samo rastu ukoliko se problem zavisnosti ne saseče na vreme i ako se potpuno izgubi kontrola nad uzimanjem supstance. Efekti koji ukazuju na činjenicu da je neophodno započeti odvikavanje od PCP mogu biti:

Razvoj mentalnih poremećaja
Psihoza
Smanjene verbalne i motoričke veštine
Oštećenja vitalnih organa
Ozbiljne socijalne posledice

Pre nego što ovi problemi prerastu u hronična oboljenja, osobama koje se nalaze u ovoj situaciji savetujemo da započnu lečenje zavisnosti od fenciklidina. Pošto je ovo veoma izazovan period u životu svake osobe, saveti i briga stručnog osoblja mogu biti od ključne važnosti kako bi se situacija razrešila na pozitivan način. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja o tome šta je zavisnost od PCP, kako se leči i gde započeti takav proces, slobodno stupite u kontakt sa nama u bilo koje doba dana i dobićete odgovore koje želite.

Kako i zašto počinje zavisnost od fenciklidina?

Uz fenciklidin, naročito prilikom zloupotrebe većih količina, dolazi do psihostimulišućih efekata. Budući da tada dolazi do promene svesti, osobe koje ovome teže će biti motivisane da se iznova vrate upotrebi fenciklidina. Pored toga, osećaj euforije ili zadovoljstva može da se kratkotrajno javi, što će dodatno imati efekat da PCP učini privlačnim.

Kao i kod drugih pshoaktivnih supstanci, organizam i receptori se ubrzo privikavaju na fenciklidin, pa postaje neophodno uvećati doze ne bi li se osetili isti efekti. Osim toga, kada supstance nema u organizmu, osobe počinju da osećaju nedostatak, a kako zavisnost od PCP napreduje, tako i neželjeni efekti dobijaju na snazi. U tom momentu, osobe nemaju drugu opciju nego da spas pronađu kroz novu zloupotrebu supstance. Vremenom ozbiljnost ovog oboljenja samo raste, a oštećenja organizma se uvećavaju.

lecenje-zavisnosti

Kakav je tretman za zloupotrebu PCP?

Bitno je naglasiti da je lečenje zavisnosti od PCP proces, i da se rezultati ne očekuju preko noći. Ustanove koje nude samo detoksikaciju jedino delimično rešavaju problem, ali uzrok koji je doveo do zavisnosti, i isto tako može dovesti do recidiva, se ovakvim pristupom ne uklanja. Samim tim, nije moguće pouzdano reći da je odvikavanje od fenciklidina uspešno sprovedeno. Isti rezultati se mogu primetiti i kod osoba koje pokušaju samostalno odvikavanje, takozvano „PCP skidanje na suvo“.

S druge strane, medicinski pristup za zavisnost od PCP, odnosno njeno uklanjanje podrazumeva terapije koje eliminišu simptome nelagode, ali isto tako i psihoterapije namenjene stvaranju averzije prema uzimanju fenciklidina i fizioterapiju ukoliko za tim bude bilo potrebe. Na taj način, osobe imaju sve neophodne resurse na raspolaganju da prevaziđu sva PCP neželjena dejstva i zauvek se izbave od zavisnosti. Što je možda i najbitnije, njihovo zdravstveno stanje se tokom lečenja kontroliše konstantno, te se ovo smatra i za najbezbedniju opciju oporavka od zavisnosti.

Kako započeti lečenje zavisnosti od fenciklidina?

Znamo da zavisnost od PCP može biti izuzetno teška, kako zbog posledica koje ostavlja, tako i usled osećaja stida koji mnogi pojedinci osećaju jer nisu u stanju da se samostalno izbore sa ovim stanjem. Ipak, treba uvek imati na umu da zavisnost od fenciklidina nije nedostatak karaktera osobe već medicinski problem koji je potrebno rešiti.

Osim toga, za PCP neželjena dejstva mogu dovesti do brojnih socijalnih poteškoća i svađa u porodici, zbog čega zavisnici bivaju prepušteni samim sebi. Jedini način da se ovome stane na put je da se započne lečenje zavisnost od PCP pod nadzorom stručnih lica, koji će voditi računa o stanju osobe i primeni terapija. Uvek možete stupiti u kontakt sa nama, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da vam predočimo neophodne korake koje morate preduzeti da biste izašli iz kruga zavisnosti.

Troškovi lečenja zavisnosti od PCP

Troškovi lečenja u našoj ustanovi direktno zavise od trajanja oporavka i vrste primenjenih terapija. U razgovoru sa medicinskih savetnicima klinike Vorobjev, možete dobiti informacije o tačnim troškovima, ali i svim ostalim stvarima vezanim za lečenje zavisnosti od PCP.

Proces i faze lečenja zavisnosti od PCP u klinici Vip Vorobjev

Klinika VIP Vorobjev se specijalizuje za lečenje svih oblika bolesti zavisnosti, a misija nam je da osobama sa ovim problemom otklonimo potrebu za vraćanjem starim, negativnim šablonima ponašanja i usadimo volju, želju i znanje da se nastavi sa zdravim životom. Lečenje za zavisnost od fenciklidina, ili jednostavno rečeno odvikavanje od PCP, se kod nas sprovodi stacionarno, gde pacijenti dolaze na lečenje u ustanovu i tu ostaje sve dok se i poslednje procedure uspešno ne okončaju. Svako odvikavanje je jedinstveno, i stoga mora započeti razumevanjem problema i stanja pacijenta, te se stoga po prijemu ubrzo pacijenti podvrgavaju pregledima i medicinskim testovima koji daju jasan uvid u trenutnu situaciju. Tim doktora koji sadrži narkologe, anesteziologe, psihijatre i psihologe zatim posmatra anamnezu pacijenta i sastavlja plan lečenja sa jasno definisanim procedurama koje slede. Svakako, jednom određena terapija se može menjati u odnosu na to kako pacijent reaguje na istu, odnosno pristup se modifikuje prema potrebama pacijenta.

Najčešće, lečenje zavisnosti od fenciklidina mora obuhvatati procedure poput detoksikacije, terapije lekovima, fizioterapije i psihoterapije koja uključuje averzivne procedure. Cilj je da se želja i potreba za supstancom ukloni, posledice koje je izazvala zavisnost od PCP ublaže, ali i stvori strah i kritički stav prema ponovnom vraćanju starom životu. Takođe dobro znamo da je ponovno privikavanje svakodnevnom životu, ovoga puta bez zavisnosti, izazovan i težak period. Zato pacijenti klinike VIP Vorobjev ostaju u kontaktu sa našim psiholozima, dolaze na redovne kontrole stanja i po potrebi dobijaju dodatne terapije i u narednih godinu dana. Tek tada se smatra da je potpuna pobeda nad zavisnošću postignuta, a mogućnost recidiviranja svedena na minimum.

lečenje zavisnosti

Lekari

Kada se uzima PCP posledice mogu da ostave i dugotrajne ožiljke na psihičkom stanju pojedinca, a u određenim situacijama ako se bolest zavisnosti dugo ne leči, moguće je razviti i hronične zdravstvene probleme. Lekari klinike VIP Vorobjev ne samo da će vam pomoći da se izborite sa zavisnošću, već će posebnu pažnju uložiti i otklanjanju i ublažavanju svih ostalih posledica. Zato odgovorno tvrdimo da odvikavanje od fenciklidina unutar rehabilitacionog centra ne može da se poredi po efikasnosti sa svim drugim pristupima lečenju.

Patenti i sertifikati

Iako lečenje zavisnosti od PCP nije jednostavan proces, razvili smo veliki broj procedura i terapija koje pomažu našim pacijentima da prevaziđu i najveće izazove u toku odvikavanja. Celokupni proces oporavka je usled toga znatno olakšan i skraćen.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image