Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Detoksikacija od opioida i apstinencijalna kriza

Lečenje zavisnosti od opioida započinje procesom detoksikacije. Nagli prekid uzimanja opioida izaziva apstinencijalnu krizu, to jest, niz psihičkih i fizičkih simptoma koji mogu biti lakši i teži, i zavise od trenutnog stanja pacijenta i stepena njegove zavisnosti. Detoksikacija od opioida ima za cilj da umanji i ublaži neprijatne simptome apstinencijalne krize i pomogne pacijentu da je prođe što bezbolnije i sa što manje trauma.

Detoksikacija od opioida i apstinencijalna kriza

Šta je opioidna detoksikacija

Detoksikacija od opioida je proces čišćenja organizma od prisustva opioida što predstavlja početak lečenja fizičke zavisnosti od opioida. Obavlja se pod stručnim nadzorom lekara i ima više različitih oblika i nivoa. Nakon procene stepena zavisnosti pacijenta i njegovog trenutnog psihofizičkog stanja, određuje se način na koji će se obaviti detoskikacija od opioida.

Detoksikacija od opioida ima nekoliko ciljeva. To su:

oslobađanje od fizičke zavisnosti
umanjenje neprijatnosti i bola
rešavanje propratnih zdravstvenih problema
propisivanje i regulisanje upotrebe medikamenata

Protokol za detoksikaciju

Da bi detoksikacija od opioida bila uspešno sprovedena, neophodno je najpre uraditi sve potrebne analize da bi se utvrdilo psihofizičko stanje pacijenta i uspostavila što tačnija dijagnoza. Dijagnostika obuhvata pregled psihologa, psihijatra, interniste, specijaliste po potrebi, analize krvi, urina, testove na HIV, hepatitis i sl. Kada se utvrdi u kojoj meri se razvila zavisnost od opioida, pristupa se kreiranju odgovarajućeg plana na osnovu koga će se sprovesti detoksikacija od opioida. Plan mora biti prilagođen stanju i potrebama pacijenta.

Indikacija za procedure

Detoksikacija od opioida se sprovodi kao prvi korak u lečenju zavisnosti. Kada dijagnostičke analize pokažu da postoji jaka zavisnost od opioida i da će svaki prekid uzimanja dovesti do simptoma apstinencijalne krize, neophodno je da bude sprovedena detoksikacija od opioida.

Simptomi apstinencijalne krize su slični kod većine opioida, ali ipak, postoje izvesne razlike, na primer:

heroin i opioidi kratkog dejstva - simptomi apstinencijalne krize se javljaju u prvih 8-12 sati od poslednjeg unosa i traju oko 7 dana
morfin, kao i oksikodon, hidrokodon i fentanil sa trenutnim dejstvom - simptomi se javljaju u prvih 8-24 sata i traju do 10 dana
metadon i opioidi dugog dejstva, kao oksikodon, hidrokodon i fentanil sa produženim dejstvom – simptomi se javljaju u prvih 36 sati i traju preko 14 dana

Kontraindikacije

Iako simptomi apstinencijalne krize koji se javljaju kada se vrši detoksikacija od opioida mogu biti veoma neprijatni i teški, obično nisu opasni po život. Rizik postoji ukoliko pacijent ima dodatne zdravstvene probleme. Ako se detoksikacija vrši samostalno, kod kuće, može doći do dehidratacije i prestanka rada srca usled nekontrolisane dijareje i povraćanja.

Brze i ultra brze metode opioidne detoksikacije

Postoje dva načina da se detoksikacija od opioida uspešno izvede. Oba se sprovode pod nadzorom lekara i podrazumevaju upotrebu medikamenata. To su:

brza detoksikacija (ROD) koja uključuje upotrebu metadona i subuteksa, kao i benzodiazepina. Ove lekovi ublažavaju simptome apstinencijalne krize, ali su i sami vrlo adiktivni.

ultra-brza detoksikacija (UROD) je brža i efikasnija. Upotrebljavaju se opiodni antagonisti, naltrekson i nalokson, pomoću kojih se opioidi u potpunosti eliminišu iz receptora i detoksikacija od opioida se dešava pod anestezijom.

Proces detoksikacije opioida u klinici Vip Vorobjev

U klinici VIP Vorobjev, detoksikacija od opioida se već godinama vrši vrlo uspešno pomoću najsavremenijih metoda. Nakon precizne dijagnostike, pravi se plan za detoksikaciju koji je u potpunosti prilagođen stanju i potrebama pacijenta. Kada otpočne detoksikacija od opioida, pacijent se nalazi pod neprekidnim nadzorom lekara i stručnog osoblja koji prate njegovo stanje i stručno i brzo reaguju na sve potencijalne probleme. Možete biti uvereni da ste na klinici VIP Vorobjev u sigurnim rukama i će čitav proces proći što je brže i lakše moguće.

Priprema pacijenta za opioidnu detoksikaciju

Priprema pacijenta za opioid detox obuhvata dijagnostičke analize i pravljenje plana na osnovu kog će se vršiti detoksikacija od opioida, zatim razgovor sa lekarom i upućivanje u čitav proces, kao i poštovanje nekoliko praktičnih uputstava kao što su:

odmaranje
unošenje dovoljno tečnosti
zdrava ishrana
izbegavanje alkohola

Da li je bezbedno vršiti detoksikaciju kod kuće

Detoksikacija od opioida izaziva teške simptome apstinencijalne krize koji mogu biti i opasni po život. Ipak, ukoliko se sprovodi kod kuće, može doći do teške dehidratacije i prestanka rada srca usled nekontrolisanih dijareja i povraćanja. Osim toga, ceo proces je mnogo bolniji, traumatičniji i dugotrajnji.

Simptomi detoksikacije opioidima

Kada započne detoksikacija od opioida i čišćenje organizma od narkotika, javljaju se simptomi apstinencijalne krize. Ti simptomi mogu biti vrlo neprijatni i teški. To su:

nervoza i promene raspoloženja
nemir i anksioznost
visoka temperatura
bolovi u stomaku
dijareja i povraćanje
grčenje mišića i bolovi u zglobovima
ubrzan rad srca
visok pritisak
nesanica
suicidne misli

Detoksikacija od opioida omogućava ublažavanje ili potpuno eliminisanje ovih simptoma. Opioid detox oslobađa pacijenta od fizičke zavisnosti i omogućava mu da se kroz psihoterapiju izbori sa psihičkom zavisnošću.

Prednosti brze detoksikacije od opioida

Brza i ultra-brza detoksikacija od opioida umnogome olakšavaju simptome apstinencijalne krize i ubrzavaju čitav postupak čišćenja organizma. Intenzitet krize je dosta manji nego kod samostalne detoksikacije. Prednost ultra-brze detoksikacije je što se najvećim delom obavlja pod anestezijom i nakon buđenja, veći deo krize je već prošao. I jedan i drugi postupak ostavljaju manje posledica po telesno i mentalno zdravlje pacijenta nego samostalna detoksikacija.

Lečenje zavisnosti nakon procesa detoksikacije

Kada se završi detoksikacija od opioida, pacijent je slobodan od fizičke zavisnosti. Sledi proces lečenja psihičke zavisnosti uz pomoć psihoterapeuta. Ukoliko je potrebno, mogu se uključiti i psihostabilizacija, farmakoterapija, farmaklološka blokada. Ambulantno lečenje traje 12 meseci i za cilj ima potpuni oporavak pacijenta, jačanje volje i sticanje novih životnih veština i navika koje će biti od pomoći u borbi sa stresom, traumama i problemima svakodnevnog života.

Troškovi detoksikacije

Budući da se detoksikacija od opioida na klinici VIP Vorobjev prilagođava stanju i potrebama svakog pacijenta ponaosob, troškovi lečenja variraju. Ukoliko ste zainteresovani da opioid detox prođete na našoj klinici, kontaktirajte naše medicinske savetnika koji će Vas ljubazno uputiti u sve pojedinosti i odgovoriti na sva Vaša pitanja.

Doktori

Detoksikacija od opioida se na klinici VIP Vorobjev vrši pod nadzorom visoko kvalifikovanih stručnjaka za bolesti zavisnosti, sa godinama radnog iskustva i izuzetnim postignućima i rezultatima na tom polju. Naši lekari su veoma predani svojim pacijentima i vrlo precizni i stručni kada je reč o sprovođenju procesa detoksikacije.

Patenti i sertifikati

Naš uspeh i doprinos lečenju bolesti zavisnosti je priznat i u svetu. O tome svedoče i razne nagrade i priznanja koje smo dobili za svoj rad. Najviše smo ponosni na nagrade Rose of Paracelsus i Zlatnu nagradu za kvalitet dobijenu u Njujorku.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image