Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Lečenje zavisnosti od ekstazija

Ekstazi je moćna sintetička droga popularna još od 70-ih godina 20. veka. Upotreba ekstazija je najrasprostranjenija među mladima, koji je koriste po noćnim klubovima i žurkama, zato što pruža osećaj neverovatne energije, raspoloženja i budnosti do ranih jutarnjih sati. Osim toga, ekstazi je halucinogen koji menja percepciju stvarnosti i pojačava čulne doživljaje pa se specijalni efekti na žurkama i zabavama, kroz dejstvo ekstazija, doživljavaju mnogo intenzivnije i drugačije.

Uvreženo je pogrešno mišljenje da je ekstazi bezazlen i da je nemoguće razviti zavisnost od ekstazija. Istina je sasvim drugačija. Zavisnost od ekstazija je itekako moguća, a zloupotreba može imati fatalne posledice.

Lečenje zavisnosti od ekstazija

Šta je ekstazi

Ekstazi je popularan naziv za MDMA, jednu vrstu metamfetamina. To je moćna sintetička droga sa stimulativnim i halucinogenim efektima u obliku tableta. Dramatično menja raspoloženje i percepciju stvarnosti. Iako se prodaje kao čist MDMA, smatra se da je samo 10% tableta na crnom tržištu čisto. Obično se MDMA meša sa drugim sastojcima, kao što su:

kokain
heroin
LSD
amfetamini
aspirin
kofein
deterdžent
otrov za pacove

Time se uvećava rizik od neželjenih dejstava i fatalnih posledica.

Efekti zloupotrebe ekstazija

Budući da je ekstazi i stimulans i halucinogen, njegovi efekti su višestruki. Pozitivni i privlačni efekti ekstazija, koji i odvode mlade u zavisnost od ekstazija, su:

osećaj blaženstva i sreće
osećaj euforije
pojačana komunikativnost
osećaj povezanosti sa drugima
empatija
mir i spokoj
dugotrajna energija
pojačani i izmenjeni čulni doživljaji
distorzija vremena

Pozitivni efekti ekstazija traju 3-5 sati, ali slomljenost nakon prestanka dejstva može trajati i danima.

Može se desiti da do euforije uopšte ne dođe, nego da se oseti negativno dejstvo ekstazija. Negativni simptomi uzimanja ekstazija mogu biti:

grčenje mišića
mučnina
zamagljen vid
dehidratacija
jeza
visok pritisak
neprijatne halucinacije
konvulzije

Jasno je da ekstazi nikako nije bezazlen, postoji mogućnost predoziranja, a zavisnost od ekstazija se može razviti vrlo brzo.

Simptomi i znaci zavisnosti od ekstazija

Kod osoba kod kojih postoji zavisnost od ekstazija, mogu se javiti sledeći fizički simptomi i znakovi:

poremećen san
insomnija
mučnina i povraćanje
vrtoglavica i nesvestica
propadanje zuba
proširene zenice
glavobolja
aritmija
konvulzije
hipertermija, koja je glavni uzrok smrti od ekstazija

Psihološki simptomi na osnovu kojih možete posumnjati da postoji zavisnost od ekstazija su:

promene raspoloženja
preterano iskazivanje ljubavi
nedostatak rasuđivanja
rizična ponašanja
problemi s fokusiranjem i pamćenjem
anksioznost
nisko samopouzdanje
depresija
konfuzija i paranoja
suicidalne misli

Posledice upotrebe ekstazija

Dugotrajna zloupotreba i zavisnost od ekstazija mogu imati teške posledice po psiho-fizičko zdravlje. Ozbiljne posledice konzumiranja ekstazija mogu biti:

visok krvni pritisak
srčani udar
otkazivanje rada bubrega
otkazivanje rada jetre
konvulzije
oštećenje mozga
dugotrajna konfuzija
anksioznost i depresija
psihoza
paranoja
samoubistvo

Iz tog razloga, zavisnost od ekstazija ne treba shvatati olako, već što pre potražiti pomoć.

Vrste lečenja zavisnosti od ekstazija

Zavisnost od ekstazija se vrlo uspešno leči. Što se ranije potraži pomoć, to će put izlečenja biti lakši, a posledice ekstazija manje. U klinikama za bolesti zavisnosti, mogu se dobiti odgovarajući tretmani za zavisnost od ekstazija, obično kao kombinacija farmakoterapije i psihoterapije. Lečenje zavisnosti od ekstazija zahteva dobru volju i upornost i uz odgovarajuće terapije, izlečenje je itekako moguće.

Lečenje zavisnosti od ekstazija uz pomoć lekova

Iako ne postoje lekovi koji su napravljeni specijalno za zavisnost od ekstazija, u procesu detoksikacije i daljeg lečenja se koriste različiti medikamenti. Njihov cilj je da olakšaju pacijentu proces detoksikacije i neprijatne simptome apstinencijalne krize svedu na minimum. Poznato je da je psihološka zavisnost od ekstazija jača od fizičke, pa su prilikom odvikavanja, veoma česti psihološki problemi kao što su anksioznosti i depresija. Zbog toga se pacijenti koji leče zavisnost od ekstazija leče i antidepresivima. Doziranje i vrsta lekova su pod strogom kontrolom lekara i menjaju se i prilagođavaju prema potrebama pacijenta.

Bihevioralna terapija za zavisnost od ekstazija

Bihevioralna terapija je izuzetno važna za lečenje zavisnosti od ekstazija. Pokazala se veoma uspešnom kada je u pitanju svaka zavisnost, pa i zavisnost od ekstazija. Cilj bihevioralne terapije je da pomogne pacijentu:

da se oslobodi starih, pogubnih obrazaca ponašanja
da izgradi nove, dobre obrasce ponašanja
da sagleda uzroke koji su ga odveli u zavisnost od ekstazija
da nauči veštine za suočavanje sa životnim problemima
da nauči strategije za borbu protiv želje za ekstazijem

Pacijent nakon bihevioralne terapije stiče samopouzdanje i sigurnost da se vrati normalnom svakodnevnom životu.

Stacionarno lečenje u odnosu na ambulantno lečenje zavisnosti od ekstazija

Lečenje zavisnosti od ekstazija je najbolje započeti u nekoj od renomiranih klinika za bolesti zavisnosti. Program lečenja obično podrazumeva izvesno vreme boravka na klinici, a zatim period ambulantnog lečenja. Stacionarno lečenje ima za cilj čišćenje organizma i oslobađanje od fizičke zavisnosti, dok se tokom ambulantnog lečenja sprovodi proces rehabilitacije.

Stacionarno lečenje

Stacionarno lečenje zavisnosti od ekstazija podrazumeva da će pacijent boraviti na klinici tokom procesa detoksikacije. To je izuzetno važno jer pacijent tako dobija svu potrebnu negu i pod budnim je okom lekara 24 sata dnevno. Ukoliko oseti bolove ili intenzivne neprijatnosti bilo koje vrste, lekari mogu odmah da odreaguju odgovarajućim lekovima tj. prilagođavanjem terapije.

Cilj stacionarnog lečenja je da se pacijent oslobodi zavisnosti od ekstazija sa što manje trauma i neprijatnosti. U tom smislu, iako se dešava da neki zavisnici smatraju da im nije potreban boravak na klinici, stacionarno lečenje se izrazito preporučuje baš zbog dobrobiti i komfora samog pacijenta.

Ambulantno lečenje

Tokom ambulantnog lečenja za zavisnost od ekstazija odvija se višemesečni proces rehabilitacije koji obuhvata redovne kontrole, psihoterapiju i učešće u programima podrške koji za cilj imaju da zavisnost od ekstazija bude trajno pobeđena. Pacijent dobija svu potrebnu podršku, meri se njegov napredak i rešavaju problemi koji se mogu javiti povratkom u svakodnevni život.

Faze lečenja zavisnosti od ekstazija u klinici Vip Vorobjev

Na klinici VIP Vorobjev, lečenje zavisnosti od ekstazija se odvija u tri faze. To su:

01
dijagnostika
02
detoksikacija
03
rehabilitacija

Ukoliko želi da trajno pobedi zavisnost od ekstazija, pacijent mora uspešno proći sve tri faze.

Dijagnoza zavisnosti od ekstazija

Dijagnostičke analize su vrlo važne jer pružaju lekarima uvid u stanje pacijenta i omogućavaju im da naprave precizan individualni plan za njegovo lečenje. Početak dijagnostike je iskren i detaljan razgovor psihologa ili psihijatra sa pacijentom o njegovoj zavisnosti, problemima i psiho-fizičkom stanju. Nakon psihološkog testiranja, slede analize krvi i mokraće, pregled interniste i lekara specijalista ukoliko je to potrebno. Dobra dijagnostika daje tačan uvid u kojoj se meri razvila zavisnost od ekstazija i u kom je stanju pacijent koji započinje lečenje.

Detoksikacija od ekstazija

Detoksikacija je čišćenje organizma od prisustva ekstazija. Dužina detoksikacije zavisi od mere u kojoj se razvila zavisnost od ekstazija, mada obično traje od 3 do 5 dana. Za razliku od drugih droga, ekstazi nema teške fizičke simptome apstinencijalne krize. Međutim, psihološka zavisnost od ekstazija je jaka te odvikavanje od ekstazija može izazvati:

anksioznost
konfuziju
umor
insomniju
depresiju
halucinacije

Iako ne postoje lekovi specifični za detoksikaciju od ekstazija, zbog jakih psiholoških smetnji, preporučuje se upotreba antidepresiva. Tokom detoksikacije, osim na psihičko stanje pacijenta, lekari obraćaju pažnju i na telesnu temperaturu, hidriranost organizma, rad srca i reflekse.

Uspešnost lečenja zavisnosti od ekstazija

Klinika VIP Vorobjev uspešno leči zavisnost od ekstazija već dugi niz godina. Posedujemo ogromno iskustvo i koristimo najmodernije i najefikasnije metode. Uz naše posvećene lekare i proverene strategije, možete biti sigurni da ćete imati sve što vam je potrebno da uspešno pobedite zavisnost od ekstazija.

Troškovi lečenja zavisnosti od ekstazija

U klinici VIP Vorobjev, za svakog pacijenta pravimo plan i program lečenja prilagođen njegovom stanju i njegovim potrebama. Zbog toga troškovi lečenja variraju. Ako ste zainteresovani da lečite zavisnost od ekstazija na našoj klinici, molimo Vas da kontaktirate naše medicinske savetnike. Oni će Vas ljubazno saslušati i dati sve potrebne informacije.

Doktori

Dolaskom na našu kliniku, upoznaćete naše brižne i posvećene doktore koji poseduju vrhunska znanja iz svojih oblasti i dugogodišnje iskustvo u lečenju raznih bolesti zavisnosti. Svoj život su posvetili ljudima koji žele da se izvuku iz vrtloga zavisnosti i ponovo vrate normalnom životu. Neprekidno se usavršavaju i prate najnovija istraživanja i metode za lečenje bolesti zavisnosti. Možete biti uvereni da ste u sigurnim rukama i da će Vaše lečenje proteći u atmosferi razumevanja i podrške. Naše ljubazno osoblje je tu da odgovori na svaki Vaš zahtev i potrebu i olakša Vam put ka konačnom ozdravljenju.

Patenti i sertifikati

Zavisnost od ekstazija se na klinici VIP Vorobjev leči savremenim i vrlo efikasnim metodama. Zbog našeg doprinosa u oblasti lečenja bolesti zavisnosti nagrađivani smo više puta. Najbitnije nagrade su Rose of Paracelsus i Zlatnu nagradu za kvalitet dobijenu u Njujorku.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image