Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Blokator disulfiram (Antabuse) za lečenje alkoholizma

Jedan od najčešćih alkoholnih blokatora koji se koriste kao pomoćno sredstvo u tretiranju alkoholizma je disulfiram, poznat i pod imenom Antabuse. Disulfiram pomaže pacijentima sa hroničnim alkoholizmom da se uzdrže od konzumacije alkohola dok ne uspeju da pobede zavisnost kroz psihoterapiju i savetovanja. Može se koristiti u vidu tablete ili implantata.

Blokator disulfiram (Antabuse) za lečenje alkoholizma

Šta je disulfiram (Antabuse)

Disulfiram Antabuse, je antagonist koji se koristi pri lečenju zavisnosti od alkohola. Disulfiram blokira enzime koji su zaduženi za preradu alkohola i kada se u organizam unese i najmanja količina alkohola za vreme terapije ovim lekom, javljaju se veoma neprijatne posledice, kao što su mučnina, povraćanje, glavobolja, vrtoglavica, tahikardija i slično. Disulfiram lek ima za cilj da kod osobe koja se leči izazove gađenje prema alkoholu, kao i da samo saznanje o neprijatnim posledicma koje se mogu javiti, spreči recidiv.

Disulfiram implantati u lečenju alkoholizma

Disulfiram je efikasan, ali zahteva odlučnost i rešenost pacijenta da se leči. Ukoliko takva rešenost ne postoji ili pacijent nije dovoljno stabilan, vrlo lako se može prekinuti sa uzimanjem leka i nastaviti sa konzumiranjem alkohola. Iz tog razloga, disulfiram implantat je mnogo bolje rešenje. Osim što oslobađa pacijenta brige o tome da li je uzeo propisanu dozu, sprečava ga da prekine terapiju u trenutku slabosti i ponovo posegne za alkoholom. Implantati se ugrađuju brzo i jednostavno.

Indikacije za ugradnju disulfiram implantata

Ukoliko je pacijentu dijagnostikovan hronični alkoholizam, a nema ozbiljna oboljenja, poput kardiovaskularnih bolesti, psihoze ili alergije na disulfiram, onda je odličan kandidat za ugradnju disulfiram implantata. Ugradnja je bezbolna i obavlja se brzo, ispod kože, obično u predelu stomaka, a pacijent duži vremenski period može da dobija doze disulfiram leka ukoliko je to potrebno.

Nuspojave disulfirama (Antabuse)

Dok god je disulfiram Antabuse prisutan u telu, i najmanja količina alkohola u organizmu može izazvati neprijatne simptome. Iz tog razloga treba obratiti pažnju na sve što se unosi u organizam jer ponekad nije jasno naglašeno da pojedini proizvodi sadrže alkohol. Čak i kada alkohola nema u organizmu, disulfiram kod pojedinih ljudi može izazvati nuspojave kao što su:

svrab
metalni ukus u ustima
akne
slabost u mišićima
blage glavobolje
problemi s vidom
impotencija

Fizički simptomi

I mala količina unetog alkohola dok se uzima disulfiram može da izazove vrlo neprijatne fizičke simptome. Simptomi se mogu javiti ako se alkohol popije čak do 14 dana nakon poslednje doze disulfiram leka. Ti simptomi mogu biti:

znojenje
mučnina i povraćanje
zamagljen vid
glavobolja
tahikardija
vrtoglavica
nesvestica

Ako se unesu veće količine alkohola dok je disulfiram prisutan u organizmu, posledice mogu biti fatalne, a obično se javljaju:

bolovi u očima i gubitak vida
konvulzije
bolovi u stomaku, jaka mučnina i intenzivno povraćanje
teško disanje
koma
smrt

Psihološki simptomi

Psihološki simtomi koji se mogu javiti kada se alkohol uzima u isto vreme kad i disulfiram su:

neuobičajene misli
zbunjenost
konfuzija
napadi panike
osećaj nesigurnosti
osećaj slabosti
psihoza

Simptomi ponašanja

Upotreba alkohola dok se uzima lek disulfiram može izazvati i nagle promene u ponašanju, poput konfuznog ili psihotičnog ponašanja.

Postupak korišćenja leka disulfiram

Ukoliko se koriste disulfiram tablete, preporučuju se manje početne doze da bi se utvrdilo postojanje alergije ili nuspojava, a zatim pune doze ujutru ili uveče. Kod osoba koje osete izvesno sedativno dejstvo leka, preporučuje se uzimanje uveče. Disulfiram tablete se piju svakodnevno dok god pacijent ne uspostavi punu samo-kontrolu. Terapija ponekad traje mesecima, čak i godinama.

Ranije je pacijentu koji uzima disulfiram, davana manja količina alkohola pod nadzorom lekara da bi se izazvala neprijatna reakcija i stvorio otpor prema alkoholu. Danas se taj postupak uglavnom smatra prevaziđenim i umesto toga se koristi ubedljiv opis mogućih neprijatnih reakcija.

Disulfiram se može primeniti i u vidu implantata koji se ugrađuje pod kožu pomoću jednostavne procedure.

Disulfiram implantat – kako Vam može pomoći

Disulfiram implantat je odlično pomoćno sredstvo koje se koristi u procesu lečenja zavisnosti od alkohola kao mehanizam razbijanja navike svakodnevnog opijanja. Mehanizam funkcioniše tako što ispušta dozu disulfirama u krvotok i izaziva odbojnost i gađenje prema alkoholu, kao i sve neprijatne simptome. Čak i ako ne iskusi ovo dejstvo, pacijent se pre ugradnje implantata upućuje u teške posledice koje će izazvati uzimanje alkohola dok god se nosi disulfiram implantat i to ga sprečava da lako posegne za čašom. Na taj način se postižu dugi periodi apstinencije koji, uz odgovarajuću terapiju, uspešno vode ka ozdravljenju.

Može li implantat za alkoholizam izlečiti zavisnost

Disulfiram implantant ne može izlečiti alkoholizam prvenstveno jer nije lek za lečenje alkoholizma. Disulfiram je pomoćno sredstvo čiji je zadatak da spreči pacijente sa zavisnošću od alkohola da konzumiraju alkohol. Uz disulfiram je neophodno imati dobru motivaciju i jaku podršku koje će pacijentu pomoći da, kroz detoksikaciju i psihoterapiju, prevaziđe svoju zavisnost.

Efikasnost lečenja zavisnosti od alkohola lekom disulfiram

Kao što smo već napomenuli, disulfiram nije lek za lečenje zavisnost, ali kao pomoćno sredstvo je prilično efikasan u održavanju trezvenosti. Jedno istraživanje je pokazalo da oko 50% pacijenata koji su uzimali disulfiram nije poseglo za alkoholom tokom lečenja. Što je osoba duže uzimala Antabuse, to je on bio efikasniji.

Uklanjanje disulfiram implantata

Najmodernije implantate nije potrebno uklanjati iz organizma već se sami razlažu kada prođe njihov rok trajanja.

Cena ugradnje implanta disulfiram

Ukoliko ste zainteresovani za lečenje na klinici VIP Vorobjev ili ugradnju disulfiram implantata, molimo Vas da kontaktirate naše ljubazne medicinske savetnike koji će odgovoriti na svako Vaše pitanje i uputiti Vas u troškove ugradnje ovog implantata.

Doktori

Klinika VIP Vorobjev je okupila tim izuzetnih lekara, stručnjaka za lečenje bolesti zavisnosti, koji poseduju dugogodišnje iskustvo u radu sa pacijentima. Na našoj klinici možete brzo i lako ugraditi disulfiram implantat, kao i druge vrste implantata koji sadrže alkohol blokatore. Pored toga, nudimo izuzetne programe za lečenje alkoholizma koji se već dugi niz godina sprovode sa velikim uspehom.

Patenti i sertifikati

Bolesti zavisnosti se u Klinici Dr Vorobjev leče najsavremenijim i provereno uspešnim metodama. Dokaz za to su mnoge nagrade koje smo dobili za svoj doprinos u oblasti lečenja bolesti zavisnosti. Nagrade koje su nam posebno važne su Rose of Paracelsus i Zlatna nagrada za kvalitet dobijena u Njujorku.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image