Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Lečenje zavisnosti i rehabilitacija od kokaina

Nakon marihuane, najpopularniji narkotik na svetu je kokain. Broj zavisnika koji se obraća klinikama da bi izlečili zavisnost od kokaina je iz godine u godinu sve veći. Najviše ih ima među muškarcima starosti između 15 i 35 godina.

Kokain je moćan psihostimulant u obliku belog praha koji se može ušmrkivati, pušiti ili ubrizgavati. Njegovo dejstvo je izuzetno snažno, ali kratkog veka, pa je potrebno uzimati sve veće količine da bi se postigao isti efekat. Za kratko vreme, mozak i telo se toliko naviknu na kokain da početno euforično dejstvo prestaje, ali se javljaju simptomi ozbiljne zavisnosti.

Lečenje i rehabilitaciju zavisnosti od kokaina

Efekat kokaina

Kokain deluje na centralni nervni sistem tako što stimuliše lučenje dopamina, supstance odgovorne za osećaj zadovoljstva. Kada se konzumira kokain dejstvo se razlikuje zavisno od količine uzetog narkotika, kao i od učestalosti uzimanja. U prvoj fazi se javljaju:

osećaj euforije
osećaj moći
uzbuđenje
jako samopouzdanje
pričljivost
impulsivnost

Druga faza nastaje povećanjem početne doze kokaina. U njoj dominiraju:

prijatne halucinacije i iluzije
anksioznost
razdražljivost
psihotične reakcije

U trećoj fazi se javljaju:

depresija
apatija

Početni osećaji blaženstva, samopouzdanja i moći, koji su glavni razlozi pribegavanja ovom stimulansu, bilo da je u pitanju stalno ili povremeno uzimanje kokaina, vrlo brzo počinju da slabe i zahtevaju nove, češće i jače doze što neminovno vodi u zavisnost od kokaina.

Simptomi i znaci zavisnosti od kokaina

Simptomi i znaci koji govore da je neko zavisan od kokaina se razlikuju od osobe do osobe, ali ipak postoje određeni psihološki, bihevioralni i fizički pokazatelji koji jasno ukazuju da je zavisnost od kokaina prisutna.

Psihički simptomi koji ukazuju na zavisnost od kokaina su :

impulsivno reagovanje
nedostatak rasuđivanja
euforija
nemir
razdražljivost
nagle promene raspoloženja
iznenadni naleti samopouzdanja
depresija

Mada fizička zavisnost od kokaina nije jako izražena, prilikom uzimanja ovog narkotika mogu se javiti sledeći simptomi:

gubitak energije
nalet ogromne energije
odsustvo potrebe za snom ili nesanica
povišena telesna temperatura
učestalo krvarenje iz nosa
preterano znojenje

Obratite pažnju na ove simptome ukoliko sumnjate da je neko do koga Vam je stalo upao u vrtlog zavisnosti i imajte u vidu da je neophodno što pre potražiti pomoć.

Posledice upotrebe kokaina

Kod osoba koje duže vreme zloupotrebljavaju kokain posledice po zdravlje mogu biti vrlo ozbiljne. Mogu se javiti:

šlog
srčani udar
smrt
smanjenje kognitivnih sposobnosti
oštećenje mozga
upala srčanog mišića (miokarditis)
ruptura aorte
oštećenje jetre i bubrega
hepatitis

Zavisnost od kokaina je, stoga, problem opasan po život i neophodno je što pre potražiti odgovarajuću pomoć i započeti lečenje.

Vrste lečenja zavisnosti od kokaina

Da bi se zavisnost od kokaina uspešno izlečila, potrebno je u proces izlečenja uključiti raznovrsne metode, od farmakoterapije do psihoterapije. Sve ove procedure predstavljaju neophodnost kako bi osoba mogla da trajno obustavi uzimanje kokaina i ostavi ovu vrstu zavisnosti u prošlosti.

Lečenje zavisnosti od kokaina uz pomoć lekova

Lečenje medikamentima se fokusira na proces detoksikacije i čišćenje organizma od prisustva kokaina i na ublažavanje teških simptoma apstinencijalne krize. Ukoliko postoji još neka zavisnost, pored kokainske, mogu se u dogovoru sa lekarom propisati medikamenti za njihovo tretiranje. Preporučuju se i infuzije sa vitaminima, mineralima i aminokiselinama koje poboljšavaju opšte psihofizičko stanje pacijenta i daju mu neophodnu snagu da se izbori sa problemima koje zavisnost od kokaina i njeno lečenje nose.

Bihevioralna terapija za zavisnost od kokaina

Bihevioralna terapija je psihološki tretman koji ima za cilj da razotkrije uzroke, razloge i moguće neotkrivene psihološke probleme koji su doveli do toga da određena osoba razvije zavisnost od kokaina. Tokom terapije, pacijent se:

suočava sa uzrocima svoje zavisnosti
sagledava destruktivne obrasce svog ponašanja
jača volju i samopouzdanje
uči nove mehanizme odbrane
uči tehnike prevazilaženja stresnih situacija
sagledava svoje probleme iz drugačije perspektive
stvara nove obrasce ponašanja

Stacionarno lečenje u odnosu na ambulantno lečenje zavisnosti od kokaina

Stacionarno lečenje za zavisnost of kokaina podrazumeva boravak na klinici za bolesti zavisnosti uz punu pažnju medicinskog osoblja. Stacionarno lečenje je neophodno u prvoj fazi lečenja, u kojoj se prolazi detoksikacija tj. čišćenja organizma, što je složen proces koji zahteva upotrebu medikamenata i kontrolisanje simptoma apstinencijalne krize. Nakon stacionarnog, sledi ambulantno lečenje koje traje oko godinu dana i obuhvata kontrolne preglede, razne terapije, programe podrške i savetovanja.

Ambulantno lečenje

Nakon uspešno završenog stacionarnog lečenja, proces oporavka se nastavlja kroz ambulantno lečenje. Pacijentu su na raspolaganju psihoterapija, razni programi podrške i savetovanja. Jednom mesečno meri se napredak i rešavaju problemi sa kojima se pacijent susreće na svom putu. Pri tom, ima punu podršku lekara i medicinskog osoblja koji su tu da ohrabre i pomognu da zavisnost od kokaina jednom i zauvek postane prošlost.

Stacionarno lečenje

Stacionarno lečenje za zavisnost od kokaina traje nekoliko sedmica i pruža pacijentu preko potrebnu brigu i pažnju lekara i medicinskog osoblja sve vreme boravka na klinici, tokom 24 sata. Pacijent je u mogućnosti je da zatraži pomoć i podršku u svakom trenutku, kao i da se požali na tegobe ili bolove. Lekari su tu da odmah odreaguju i prilagode terapiju u skladu sa njegovim potrebama.

Faze lečenja zavisnosti od kokaina u klinici Vip Vorobjev

Zavisnost od kokaina se u klinici VipVorobjev leči kroz proces koji obuhvata tri faze. To su:

medicinska detoksikacija
rehabilitacija
dijagnostičko testiranje

Da bi se efikasno izlečila zavisnost od kokaina, neophodno je uspešno proći sve tri faze lečenja.

Dijagnoza zavisnosti od kokaina

U cilju postavljanja tačne i precizne dijagnoze za zavisnost od kokaina, pacijent mora da prođe izvestan broj pregleda koji najpre podrazumevaju iskren razgovor sa psihologom i psihijatrom, na osnovu koga se zaključuje u kojoj meri se razvila zavisnost od kokaina. Nakon toga, potrebno je uraditi određene analize koje će pomoći lekarima da sagledaju celokupno psiho-fizičko stanje pacijenta. To su, na primer:

biohemijske analize
EKG
testovi na HIV i hepatitis
razni specijalistički pregledi ako ima potrebe

Ove analize će dati jasnu sliku o posledicama koje je izazvala zavisnost od kokaina i omogućiti kreiranje individualnog plana lečenja.

Detoksikacija od kokaina

Nakon dijagnostičkih analiza, naredni korak je detoksikacija. Potrebno je očistiti organizam od prisustva kokaina i istovremeno zaštititi pacijenta od neprijatnih simptoma apstinencijalne krize. Prestanak uzimanja kokaina izaziva posebno teške apstinencijalne krize. Na primer, može doći do naglog skoka krvnog pritiska ili pojave teške depresije. Zato se izričito preporučuje lečenje na klinici gde su lekari u mogućnosti da neprekidno nadgledaju stanje pacijenta i uključe sve potrebne lekove i tretmane da bi ceo proces prošao sa što manje trauma.

Uspešnost lečenja zavisnosti od kokaina

Klinika VIP Vorobjev je poznata po tome što vrlo uspešno leči zavisnost od kokaina. Posedujemo najnovija saznanja u oblastima lečenja bolesti zavisnosti i vrlo stručno osoblje, pa su Vaše šanse da ozdravite i da zavisnost od kokaina ostavite za sobom izuzetno visoke. Svedočanstva naših nekadašnjih pacijenata koji danas vode zdrave i normalne živote su naša najbolja preporuka i čine nas izuzetno ponosnim.

Troškovi lečenja zavisnosti od kokaina

Zavisnost od kokaina izaziva različite posledice kod različitih ljudi. Zbog toga se u klinici VIP Vorobjev trudimo da uradimo detaljnu dijagnostiku i upoznamo pacijenta i njegove probleme što bolje da bismo napravili detaljan individualni plan za njegovo lečenje. Zbog toga troškovi i trajanje lečenja za zavisnost od kokaina, nisu isti za svakog pacijenta. Ukoliko želite da znate više o tome, molimo Vas da se obratite našim ljubaznim medicinskim savetnicima i oni će Vam pružiti sve potrebne informacije.

Doktori

Klinika VIP Vorobjev je okupila vrhunske stručnjake za lečenje zavisnosti od kokaina. Naši lekari su izuzetno posvećeni, obrazovani i neprekidno se usavršavaju, prateći najnovija istraživanja u lečenju bolesti zavisnosti. Uvek su tu za Vas, za svako Vaše pitanje i nedoumicu. Naše ljubazno medicinsko osoblje će Vam biti na usluzi u prijatnoj atmoferi punoj poverenja i sigurnosti. Možete biti apsolutno uvereni da ćete na našoj klinici biti u sigurnim rukama i dobiti svu potrebnu pažnju i podršku da bi zavisnost od kokaina za Vas zaista postala potpuna prošlost.

Patenti i sertifikati

Klinika VIP Vorobjev leči zavisnost od kokaina modernim i vrlo uspešnim metodama. Za svoj doprinos u oblasti lečenja bolesti zavisnosti nagrađivana je nekoliko puta. Posebno važne nagrade su Rose of Paracelsus i Zlatna nagrada za kvalitet dobijena u Njujorku.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image