Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Lečenje zavisnosti od alkohola – procedura od 10 dana

Lečenje zavisnosti od alkohola – Procedura od 10 dana

Alkohol je najviše korišćena psihoaktivna supstanca od najranijih vremena. Zbog toga je njegova štetnost poznata od antike. Nažalost, to nije bilo dovoljno da se spreči njegova upotreba. Alkohol je droga koja u društvu izaziva najviše problema. Krivci za to su njegova dostupnost, zbog toga što je legalan, kao i društveni karakter njegovog konzumiranja.

Konzumiranje alkohola, čak i u malim količinama, nanosi štete korisnikovoj psihi. Čaša piva ili žestokog pića menja nervni sistem. Redovna upotreba utiče na ceo organizam i može dovesti do bolesti i smrti.

lečenje akoholizma
urin test
testove na hepatitis B i C, HIV infekciju
opštu analizu krvi
biohemijsko ispitivanje krvi
EKG
pregled lekara interniste

Simptomi alkoholizma

  • Promena ponašanja usled zavisnosti od alkohola se dešava jer zavisnik postaje drugačija osoba, postaje razdražljiv, agresivan, nezadovoljan i konfliktan. Svakodnevno uzimanje alkohola postaje glavni cilj u životu alkoholičara. Alkohol, kao i svaka psihoaktivna supstanca, menja osobu.

Ukoliko je ranije osoba imala planove, cenila porodicu, karijeru, imala reputaciju, bavila se sportom, sa vremenom joj sve to izgleda glupo i nepotrebno. Glavno mesto u sistemu vrednosti počinje da zauzima alkohol.

Zbog alkohola počinje socijalna degradacija – gubitak porodice, posla, društvenog položaja.
  • Formiranje psihičke zavisnosti – obrazuje se potreba da se sve češće oseti prijatan uticaj alkohola. Obrazuje se želja, psihička potreba za alkoholom. Problem je unutar samog pacijenta, u bolesti, nesposobnosti da se kontroliše. A slični izgovori predstavljaju mehanizam psihološke zaštite, pokušaj da se ne preuzme lična odgovornost i svali krivica na bližnje.
  • Formiranje fizičke zavisnosti – Apstinencijalni sindrom je veoma težak i opasan. Kad osoba uzima velike količine alkohola, pri trežnjenju oseća niz neprijatnih simptoma: ima nervozu, osećaj unutrašnje drhtavice, tremor, lupanje srca, mučninu, vrtoglavicu, znojenje. To je tzv. mamurluk.

Sa godinama ovi simptomi postaju sve intenzivniji i osoba sve teže podnosi mamurluk, ona počinje da traži sredstvo koje bi joj pomoglo da izađe na kraj s apstinencijalnim sindromom. I nalazi ga u tome da ukoliko popije još alkohola na neko vreme oseća se bolje. Tako i dolazi do redovne upotrebe alkohola, kada su čoveku potrebni vino, pivo ili votka samo da bi se osećao „normalno“ i da nema mučni mamurluk.

Ponekad osoba ujutru može da se kune da više neće piti, ali već kroz nekoliko sati će ponovo uzeti alkohol.

Posledice hroničnog alkoholizma

Radi se o tzv. trećem stadijumu zavisnosti od alkohola. Do tog momenta promene u organizmu postaju nepovratne. Zbog poremećenog metabolizma, ishrane, toksičnog uticaja alkohola menja se spoljašnji izgled bolesnika – koža, lice, pojavljuje se tremor, menjaju se pokreti. Pogoršava se pamćenje, viša nervna delatnost, dolazi do raspada ličnosti, demencije. Unutrašnji organi – jetra, krvni sudovi, srce takođe su razoreni.

Uvek postoji način da se zaustavi ovaj začarani krug, ali problem je u tome što veoma dugo zavisnik odbija lečenje, jer sebe ne smatra bolesnim.

Mi Vam dajemo dragocene savete kako pomoći osobi koja Vam je draga, a koja je dospela u zamku zavisnosti i kako izbeći manipulacije s njene strane.

Faze lečenja zavisnosti od alkohola

1. Dijagnostika – prva i veoma važna faza lečenja. Suština dijagnostike je da se proceni fizičko i psihičko stanje pacijenta. Za procenu fizičkog stanja pacijenta standardni dijagnostički pregled podrazumeva:

Za procenu psihičkog stanja pacijenta standardni dijagnostički pregled podrazumeva psihodijagnostiku (psihološke testove koji utvrđuju nivo zavisnosti, u kojoj meri su izražene posledice konzumiranja alkohola po mentalno zdravlje, da li postoje znaci psihičkih poremećaja, da li je prisutna depresija, koliki je stepen motivacije za izlečenjem, samokritičnost i očuvanje voljnih mehanizama).

Nakon dijagnostike, rezultate razmatra tim lekara kako bi se napravila strategija i plan lečenja. U slučaju da se dijagnostikom otkriju ozbiljnija odstupanja u testovima, prisustvo faktora rizika, ili pacijent ima hronične propratne bolesti, po potrebi se organizuju dodatna ispitivanja i propisuje terapija za propratne bolesti.

U zavisnosti od problema, može se uraditi MRT, EEG, ultrazvuk, rentgen, endoskopija, analize koncentracije medikamenata i narkotika, pregledi kardiologa, neurologa, endokrinologa, infektologa itd. Pomenuta dodatna ispitivanja ne ulaze u cenu ovog paketa lečenja i dodatno se plaćaju.

2. Detoksikacija – U zavisnosti od rezultata dijagnostike, za svakog pacijenta ponaosob se bira odgovarajuća metoda detoksikacije organizma od alkohola i njegovih toksičnih ostataka, otklanjanje neprijatnih i opasnih simptoma apstinencijalnog sindroma, odnosno kompleks metoda koje će u njegovom slučaju dati najbolji rezultat. Nakon višednevne konzumacije alkohola postoji rizik od razvoja epileptičnog napada ili alkoholnog delirijuma. Zbog toga je detoksikacija veoma bitna jer to nisu samo infuzije, vitamini, hepatoprotektori, aminokiseline, već i kompleks preparata koji štiti mozak, normalizuje rad srca, jetre, bubrega, perifernog nervnog sistema.

Proces detoksikacije traje od jedan do dva dana u lakšim slučajevima i od pet do sedam dana kod težih opijanja.

3. Psihostabilizacija – nakon što prođe apstinencijalni sindrom i pacijent počne da se bolje oseća, nažalost zavisnost ne prolazi. Nastupa najvažnija faza lečenja – faza u kojoj se formira negativan odnos prema alkoholu, ruši se njegova privlačnost. Specijalne procedure koje omogućavaju da pacijent ne trpi nedostatak, lišavanje od alkohola, već da se oseća prijatno dok je trezan.

  • Averzivna terapija formira se negativni refleks na miris i ukus alkohola- odvratnost prema alkoholu na podsvesnom nivou.
  • N.E.T. terapija koja otklanja disbalans hormona zadovoljstva koji je izazvao alkohol.
  • Lateralna terapija je specijalna procedura za harmonizaciju funkcije moždane hemisfere. Smanjuje psihičku napetost kod pacijenta, nervozu, rešava problem sa depresijom, spavanje, apetit, raspoloženje i želju za drogom i sl.

4. Farmakološka blokada – Na kraju lečenja predviđena je farmakološka blokada u vidu Disulfirama. Postoji u obliku tableta, depo-injekcija, implanta. Blokada je važna komponenta koja obezbeđuje sigurnost rezultata lečenja. Preporuka naše klinike je da pacijenti u toku 12 meseci budu zaštićeni Disulfiramom.

5. Anti-recidivna ambulantna podrška – Jedna od najbitnijih faza u potpunom izlečenju zavisnika je faza očuvanja rezultata lečenja. Klinika je najmanje godinu dana u kontaktu s pacijentom i njegovom porodicom. Poštovanje pravila ambulantnog lečenja i praćenje plana aktivnosti, obrazovanje novog načina života, uzimanje podržavajuće medikamentozne terapije, dolasci na kontrole pomažu pacijentu da se sigurno i udobno oseća tokom trezvenosti i obezbeđuju visok procenat uspešnosti lečenja.

6. Psihoterapija

Program

Naš program obuhvata i transport pacijenta od aerodroma ili stanice do naše klinike kao i povratak nakon lečenja (8-16h). Na našoj klinici, lekari i medicinske sestre su 24 časa dnevno i sedam dana u nedelji na raspolaganju pacijentima. Svi lekari su sertifikovani anasteziolozi, psihijatri i psiholozi sa 10-25 godina iskustva. Klinika zapošljava više od 60 ljudi. O bezbednosti pacijenata i osoblja brine angažovano obezbeđenje. Objekat je i pod video-nadzorom.

Pacijenti su smešteni u udobnim i komfornim sobama koje raspolažu sa svim neophodnim elementima za boravak na našoj klinici. Sobe se čiste dva puta dnevno. U slobodno vreme, pacijentima je na raspolaganju dnevna soba, bazen, jacuzzi, joga, teretana i letnjikovac. Klinika ima i sef u kome pacijenti mogu ostaviti svoje lične stvari koje ne treba ostavljati u sobama.

Onim stranim pacijentima kojima je viza neophodna, možemo pomoći da je dobiju. Ukoliko pacijenti iz inostranstva imaju pratnju, u vidu podrške oni mogu ostati uz dopaltu na našoj klinici.

Program lečenja zavisnosti od alkohola obuhvata dijagnostiku, detoksikaciju, psihostabilizaciju, farmakološku blokadu – Disulfiram za 2 meseca i anti-recidivnu podršku u trajanju od 12 meseci. Procedura traje 10 dana stacionarno na našoj VIP Vorobjev klinici. Ukoliko nije moguće uspešno završiti tretman u ovom periodu, dodatni dani se posebno naplaćuju.

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image